همچنان در کسوت مذاکره‌کننده

دنیای اقتصاد- علی لاریجانی در سفر خود به مصر با مقامات عالی رتبه این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. طرفه آنکه سفر لاریجانی نه سفری رسمی که به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، سفری شخصی و خصوصی بوده است. لاریجانی را خانواده‌اش در این سفر همراهی ‌می‌کند. لاریجانی پیش از این به عنوان دبیر شورای‌عالی امنیت ملی، هدایت مهم‌ترین مذاکرات دیپلماتیک ایران را بر عهده داشت. گر چه مذاکرات خارجی، تنها وظیفه دبیر شورای‌عالی امنیت ملی نیست، اما به دلیل همزمانی تصدی این سمت توسط لاریجانی با برهه‌ای حساس از مناقشه هسته‌ای و تحرکات دیپلماتیک او در این مسیر، رسانه‌ها از او به عنوان «مذاکره‌کننده ارشد» ایران یاد می‌کردند.

انتظار می‌رفت برکناری یا کناره‌گیری لاریجانی از دبیری شورای‌عالی امنیت ملی، پایانی باشد بر نقش‌آفرینی او در کسوت مذاکره‌کننده؛ خاصه آنکه وی به نحوی غیرمنتظره در میانه راه مذاکرات هسته‌ای، دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی را به

سعید جلیلی سپرد. خبر جابه‌جایی در شورای‌عالی امنیت ملی در زمانی اعلام شد که قرار بود چند روز بعد از آن لاریجانی با خاویرسولانا، نماینده کشورهای ۱+۵ در مذاکرات هسته‌ای، دیدار و گفت‌وگو کند. این دیدار البته برگزار شد، با این تفاوت که جلیلی نیز در این دیدار حضور داشت و البته رسما ریاست هیات مذاکره‌کننده ایرانی را نیز هم او بر عهده داشت. گر چه در پایان این ملاقات سولانا در کنفرانس مشترک با جلیلی و سولانا در حضور آن دو به خبرنگاران گفت که در دیدار بعدی نیز لاریجانی حضور خواهد داشت؛ اما چنین اتفاقی رخ نداد و جلیلی به تنهایی به دیدار مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی رفت؛ دیداری که سولانا آن را دلسردکننده توصیف کرد.

اکنون پس از طی این مسیر به نظر می‌رسد گر چه لاریجانی دیگر دبیری شورای‌عالی امنیت ملی را بر عهده ندارد، با این حال هنوز جایگاه و وجهه‌ای تعیین کننده در عرصه دیپلماسی کشورمان دارد؛ به گونه‌ای که حتی در سفرهای شخصی نیز، مقامات مصری او را همچنان نماینده ایران می‌شناسند و با او دیدار می‌کنند. در سفر لاریجانی به قاهره حتی عالی‌رتبه‌ترین مقام دستگاه دیپلماسی مصر یعنی احمد ابوالغیظ نیز با او دیدار داشت و این بیشتر مهم جلوه می‌کند اگر هنوز روابط سرد تهران و قاهره را در نظر بگیریم و این همان چیزی است که وزیر خارجه مصر و نماینده مقام معظم رهبری در شورای‌عالی امنیت ملی ایران برای تغییر آن، گفت‌وگو کردند. علی لاریجانی، روز سه‌شنبه با احمد ابوالغیظ، دیدار و در مورد روابط دو جانبه، موضوعات مختلف منطقه‌ای و موضوع هسته‌ای ایران، گفت‌وگو کردند. این در حالی است که به دلیل غیررسمی بودن سفر، خبرنگاری از ایران لاریجانی را همراهی نمی‌کند و عمده اخبار این سفر از سوی منابع خارجی به ایران می‌رسد.

در این دیدار که در محل وزارت امور خارجه مصر انجام شد و حدود یک ساعت و نیم طول کشید، لاریجانی با اشاره به بنیان‌های فکری، تمدنی و اسلامی ایران و مصر اظهار کرد: طرفین باید در جهت نشان دادن چهره واقعی اسلام تلاش کنند؛ زیرا دشمنان اسلام در پی آن هستند که چهره خشنی از اسلام ارایه کنند. نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در خصوص روابط تهران - قاهره اظهار کرد: با توجه به رایزنی‌های خوبی که تاکنون صورت گرفته است، روابط دو کشور در تمامی ابعاد رو به جلو است.

لاریجانی تصریح کرد: طرفین در پی ایجاد چارچوب‌های مشخص برای گسترش روابط هستند. نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به روابط خود با مصر به عنوان یک راهبرد نگاه می‌کند و گسترش رایزنی‌ها و همکاری‌های فیمابین می‌تواند در صلح و ثبات منطقه تاثیر بسزایی داشته باشد.

وزیر امور خارجه مصر نیز در این دیدار از تبادل هیات‌ها و رایزنی‌های تهران - قاهره ابراز خرسندی و بر نقش ایران در منطقه تاکید کرد. ابوالغیظ گفت: ایران با نفوذی که در منطقه دارد می‌تواند نقش موثری در صلح و ثبات منطقه داشته باشد.

ابوالغیظ از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران حمایت و ابراز امیدواری کرد هر چه سریع‌تر موضوع هسته‌ای ایران به مجرای عادی خود بازگردد.

وزیر خارجه مصر همچنین خواستار تبادل نظر و رایزنی‌های بیشتر تهران - قاهره در زمینه موضوعات عراق، لبنان و سایر مسایل منطقه‌ای شد.

ابوالغیظ پس از دیدار با لاریجانی به خبرنگاران گفت: تهران و قاهره برای تداوم مشورت‌های سیاسی در خصوص مسایل مختلف منطقه‌ای و دو جانبه توافق کردند.

ابوالغیظ گفت: با لاریجانی درباره مسایل منطقه‌ای از شرق خلیج فارس تا شرق دریای مدیترانه به‌صورت عمیق گفت‌وگو کرده است. وی گفت: دو طرف توافق کردند که مشورت‌ها و تبادل نظر درخصوص این مسایل را ادامه دهند. از سوی دیگر، حسام زکی سخنگوی وزارت امور خارجه مصر نیز گفت که دو طرف در این دیدار بر اهمیت تداوم گفت‌وگوها با هدف تعمیق درک متقابل درباره مسایل مختلف دو جانبه، منطقه‌ای و جهانی و نیز آماده کردن شرایط برای برقراری ثبات در منطقه و کاهش فشارهای موجود بر آن توافق کردند.

لاریجانی نیز پس از این دیدار مذاکرات و رایزنی‌های ایران و مصر را منطقی و رو به جلو دانست.

لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری درباره نگرانی‌های امنیتی که قبلا مقام‌های مصری اعلام کرده بودند، گفت: با مقام‌های امنیتی مصر، مذاکرات خوبی داشتم و بیشتر موارد، بررسی شد.