گزینههای احتمالی برای انتقال پایتخت
دنیای اقتصاد- به اعتقاد وزیر کار، تقریبا تمامی کشورهایی که طرح انتقال پایتخت خود را اجرا کردهاند، در اجرای آن موفق بودهاند و این طرح عملی است. وی میگوید: اصلا نباید به شهرهای موجود برای پایتخت شدن فکر کرد، بلکه باید شهر جدیدی را به عنوان پایتخت ساخت. گفته میشود برخی شهرهای جدید کاندیدای انتقال پایتخت هستند.
دنیای اقتصاد- به اعتقاد وزیر کار، تقریبا تمامی کشورهایی که طرح انتقال پایتخت خود را اجرا کردهاند، در اجرای آن موفق بودهاند و این طرح عملی است. وی میگوید: اصلا نباید به شهرهای موجود برای پایتخت شدن فکر کرد، بلکه باید شهر جدیدی را به عنوان پایتخت ساخت. گفته میشود برخی شهرهای جدید کاندیدای انتقال پایتخت هستند.
وزیر کار در حاشیه افتتاح نخستین دانشکده کارآفرینی:
شهر جدیدی باید برای پایتختشدن ساخت
مجید اعزازی
نخستین دانشکده کارآفرینی کشور سهشنبه شب در حالی فعالیت خود را آغاز کرد که کارشناسان همچنان نگرانی خود را از فربه شدن آموزش عالی پنهان نمیکنند و رشد بیرویه تحصیلات تکمیلی را بدون در نظر گرفتن نیازهای بازار کار موجب افزایش شکاف بین انتظارات و قابلیت اقتصادی جامعه میدانند و بر این باورند که این افزایش میتواند جامعه را دستخوش انواع بحرانها کند. اما این بار گویی ایجاد دانشکده کارآفرینی نه همچون رشد انتقادبرانگیز دانشگاه پیامنور که از جنس دیگری است و قرار است قدری از فاصلههای آموزش و بازار کار را کوتاه کند. مراسم افتتاح نخستین دانشکده کارآفرینی کشور با قرائت پیام رییسجمهوری و با حضور وزرای کار و امور اجتماعی نه در این دانشکده که در دانشکده فیزیک برگزار شد.
رویکرد نوین آموزش عالی جهانی
در پیام محمود احمدینژاد که توسط وزیر علوم خوانده شد، آمده است: دستیابی به اهداف آرمانی سند چشمانداز بیستساله جمهوری اسلامی ایران و نیز تحقق کامل اهداف برنامه چهارم توسعه و شعارهای چهارگانه دولت نهم (عدالتگستری - خدمت به بندگان خدا - مهرورزی، تعالی و پیشرفت مادی و معنوی) مستلزم توسعه فرهنگ و دانش کارآفرینی به عنوان عامل و محرک اصلی است.
گسترش فرهنگ کارآفرینی و توسعه کسب و کار، ارزشآفرینی، فکرآفرینی، تولید و توسعه خدمات و محصولات ارزشمند بیش از هرجا زیبنده و شایسته جامعه اسلامی است. وی در پیام خود تصریح کرده است: جهان آموزش عالی پس از دو انقلاب بر محور آموزش و پژوهش، اکنون انقلاب کارآفرینی را فرا روی خود دارد و در انقلاب کارآفرینی، ماموریت دانشگاهها، ایفای نقش سازنده در توسعه اقتصادی - اجتماعی کشور است. اینک که ظرفیتهای آموزش عالی کشور به حد نیاز نزدیک میشود، رویکرد آموزش عالی باید به تربیت دانش آموختگان توانمند و متناسب با نیازهای بازار کار و کارآفرینی باشد. دانشگاهها باید با مطالعه بازخورد فعالیتهای خود هرچه بیشتر توسعه کارآفرینی را بین دانشجویان و اعضای هیات علمی مورد توجه قرار دهند و بخش مهمی از تحقیقات دانشگاهی را در خدمت نیازهای اقتصادی- اجتماعی جامعه قرار دهند. حرکت به سوی دانشگاه کارآفرین، رویکرد نوین آموزش عالی جهانی است که باید اکیدا مورد توجه قرار گیرد.
رییسجمهوری تاکید کرده است: وزارت علوم با بهرهگیری از قابلیتهای دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران، هرچه سریعتر برنامههای مربوط به ایجاد رشتهها و گرایشهای کارآفرینی را در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا برای دانشگاهها تدوین کند. به طوری که در آینده، هر دانشگاه متناسب با نیازهای توسعه کشور و استان بر اساس مزیتهای موجود در دانشگاه، رشتهای تخصصی کارآفرینی خاص خود را اجرا کند.
همچنین دستگاههای دولتی مسوول بخشهای اقتصادی - اجتماعی در حوزه فعالیت خود امکانات رشد کسب و کار را برای دانشجویان کارآفرینی فراهم کند تا در آینده شاهد تاسیس شرکتهای دانشمحور در بخشهای مختلف کشور باشیم.
ضرورت انطباق آموزش و کار
براساس این گزارش، محمد جهرمی، وزیر کار و امور اجتماعی در حاشیه مراسم افتتاح نخستین دانشکده کارآفرینی و در جمع خبرنگاران با تاکید بر ضرورت انطباق رشتههای تحصیلی و نیاز بازار کار گفت: باید رشتههای تحصیلی با توجه به نیازهای منطقهای و ملی، بازتعریف شود.
جهرمی همچنین ارائه واحدهای کارورزی در کنار تعلیم دانش کارآفرینی را ضروری دانست و افزود: به دلیل انطباق نداشتن رشتههای تحصیلی و بازار کسب و کار و مشکلاتی که در این زمینه متوجه فارغالتحصیلان است، این دانشکده میتواند نقش اساسی در حل برخی معضلات داشته باشد.
وی با اشاره به ایجاد باشگاه کار اظهار کرد: درحالحاضر تربیت مربیان کارآفرینی را پیگیری میکنیم و تلاش داریم حداقل تا 10سال آینده نیاز دانشگاهها را رفع کنیم. درحالحاضر 44 مرکز رشد توسط دانشگاهها در سراسر کشور برای پیادهکردن ایدهها و به ظهور رساندن طرحهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ایجاد شده است. همچنین در این رابطه وزارت کار با تغییر ساختار خود و ایجاد معاونت کارآفرینی و توسعه زیربخشها برای حمایت از کارکنان همت کرده است.
وی افزود: وزارت کار به دنبال توسعه این گونه آموزشها در جامعه، طی شش ماه نخست سال جاری ۷۳هزار نفر مربی کارآفرینی در سراسر کشور آموزش داده است. امیدواریم تا پایان سال، این رقم به ۱۵۰هزار نفر مربی برسد. از سوی دیگر تمام کسانی که تسهیلات خوداشتغالی به میزان ۲۰میلیون تومان دریافت میکنند، ملزم به گذراندن دورههای آموزش کارآفرینی هستند.
پایتخت یک شهر جدید خواهد بود
وزیر کار و امور اجتماعی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه دنیای اقتصاد در خصوص چگونگی انتقال پایتخت از شهر تهران به شهر دیگری گفت: تقریبا تمامی کشورهایی که طرح انتقال پایتخت خود را اجرا کردهاند، در اجرای آن موفق بودهاند و این طرح عملی است.
وی در پاسخ به این که نظر هیات دولت در این زمینه چیست و آیا چنین طرح مهمی در هیات دولت یا حتی شورایعالی امنیت ملی بررسی نخواهد شد، به خبرنگار ما گفت: طرح انتقال پایتخت فعلا در شورایعالی مسکن در حال پیگیری است. به طور قطع این طرح در مراحل بعدی در مراجع کلانتر بررسی خواهد شد.
جهرمی همچنین در پاسخ به این که به نظر شما مشکلات کنونی پایتخت در صورت انتقال آن به شهر دیگری تکرار نخواهد شد؟ اظهار کرد: اصلا نباید به شهرهای موجود برای پایتخت شدن فکر کرد، بلکه باید شهر جدیدی را به عنوان پایتخت ساخت.
کارآفرینی، درس اصلی دانشگاهها میشود
محمد مهدی زاهدی وزیر علوم نیز در این مراسم گفت: درس کارآفرینی جز دروس اختیاری دانشجویان قرار داده شده است و برنامهریزی میشود تا جزو دروس اصلی شود.
وی با بیان اینکه وزارت علوم به طور جدی توسعه مراکز رشد و پارکهای علم و فنآوری را دنبال میکند، افزود: 15 پارک علم و فنآوری در کشور ایجاد شده و مصمم هستیم که تا دو سال آینده در تمامی استانها حداقل یک پارک علم و فنآوری وابسته به دانشگاه داشته باشیم که تعداد زیادی مراکز رشد نیز خواهیم داشت تا خلاقیتهای جوانان ایرانی را پوشش دهیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یکی از ابعاد راه اندازی دانشکده کارآفرینی را ایجاد اشتغال دانست و گفت: کارآفرینی، اهداف متعددی را دنبال میکند که یکی از آنها تجاریسازی است و ایجاد عدالت اجتماعی، نوآوری و خلاقیت و افزایش توان پژوهشهای کاربردی را نیز در پی دارد.
زاهدی آموزش عالی کشور را متولی تولید علم خواند و گفت: باید در کنار تولید علم آنچه را که مورد نیاز کشور است، برطرف کنیم و در این راستا از کلیه دستگاههای کشور خواسته شده تا نیازهایشان را مطرح کنند و آموزش عالی نیز این نیازها را با تعریف رشتههایی برطرف کند که تاکنون عناوین خوبی از رشتههای میان رشتهای برای رفع نیازهای کشور در شورای گسترش آموزش عالی تصویب شده است.
آغاز بحث برای انتقال پایتخت در وزارت کشور
وزارت کشور بحثهای کارشناسی در خصوص طرح انتقال پایتخت از تهران به نقطه دیگری از کشور را آغاز کرده است.
مصطفی پورمحمدی وزیر کشور دیروز و در حاشیه جلسه هیات دولت در گفتوگو با خبرگزاری مهر با بیان این مطلب، اظهار کرد: در دولتهای قبلی موضوع انتقال پایتخت از تهران مطرح بود و کارهای مطالعاتی نیز در این باره صورت گرفت و اکنون نیز وزارت کشور در حال بررسی این مساله است و پیشنهادات جدیدی هم در این زمینه ارائه شده است.
او درباره زمان نهایی انتقال پایتخت هم گفت: موضوع انتقال پایتخت یک پروژه سنگین است و نمیتوان برای آن زمانی تعیین کرد و باید همه جوانب مساله مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
عکس: ایسنا
ارسال نظر