سفر به سرزمین همیشه بهار

میترا یزدچی

در طول تاریخ همواره دریانوردان افراد با تجربه‌ای محسوب می‌شدند، چرا که با انجام سفرهای متعدد به شهر و کشورهای گوناگون با انواع آداب، رسوم، زبان‌ها و ... آشنا می‌شوند. همچنین ساکنان بنادر نیز که با این افراد در ارتباط هستند در مقایسه با سایر شهرها افرادی متفاوت بوده‌‌اند.

ایران نیز به لحاظ دارا بودن راه‌های آبی در شمال و جنوب، از جمله کشورهایی است که شهرهای بندری زیادی داشته و متقابلا از مزایای گفته شده نیز برخوردار بوده و هست.

به خصوص بنادر و جزایر جنوب ایران به دلیل ارتباط با آب‌های آزاد یکی از مناطق مهم استراتژیک محسوب می‌شوند و در طول تاریخ حوادث و رویدادهای متعددی را به خود دیده‌اند.

یکی از این بنادر چابهار است که تنها بندر ایران در ارتباط با اقیانوس است.

کمتر کسی ممکن است باشد که به منطقه جنوب ایران رفته باشد و با چابهار آشنا نباشد. این بندر همان طور که از نامش پیدا است با آب و هوایی معتدل، همواره برای گردشگران، بهار را تداعی می‌کند.

چابهار با یازده کیلومتر مربع مساحت و پنج‌هزار و ۹۲۰کیلومتر سطح آب‌های ساحلی، هم عرض جغرافیایی بندر میامی در شبه جزیره فلوریدای آمریکا است که از نظر ویژگی‌های آب و هوایی دقیقا مشابه این بندر است. میانگین دمای هوای این بندر ۵/۲۰درجه سانتی‌گراد است و یکی از خوش‌ آب ‌و هواترین بنادر جنوب ایران به حساب می‌آید؛ به طوری که در فصل تابستان هوای این منطقه از تهران خنک‌تر است.

در کنار سواحل زیبای این جزیره شما می‌توانید به آرامی بنشینید و زندگی ماهی‌های زیبایی را که در نزدیکی ساحل پرسه می‌زنند شاهد باشید و شگفت‌زده شوید.

تمساح (کروکودیل) پوزه کوتاه، نیز برجسته‌ترین جانور حیات بومی چابهار است. این تمساح که در نوع خود بسیار نادر است در رودخانه سرباز (باهوکلات) و برکه‌هایی مانند راسک، باهوکلات، باتلاق‌های دلگال و کلانی زندگی می‌کند.

تمساح پوزه کوتاه، تنها نوع این حیوان در ایران بوده و از ارزش ملی و بین‌المللی زیادی برخوردار است. این جانور تا ۴متر رشد می‌کند و در حدود نیمی از کل بدن آن را دم قوی این حیوان تشکیل می‌دهد.

اگر شما تصمیم گرفتید به چابهار بروید تا از جاذبه‌های طبیعی و زیبای آن بهره‌مند شوید، فراموش نکنید که می‌توانید در کنار سواحل آن تا بندر کنارک، از امکاناتی مانند آلاچیق‌ها، مکان‌های تفریحی، رستوران‌ها و چایخانه‌های کنار ساحل آن نیز بهره‌مند شده و لذت ببرید.

تالاب لیپار، در ۱۵ کیلومتری چابهار در مسیر جاده ساحلی چابهار گواتر بعد از روستای دمین یکی از این مناطق دیدنی است که دارای گونه‌های مختلف جانوری و گیاهی بوده و مکانی امن برای زیست انواع پرندگان مانند فلامینگو، حواصیل، تیهو، کبک، کشم، پلیکان و چنگر است.

گل افشان نیز پدیده‌ای زیبا و طبیعی است که محلی‌ها به آن «بولو بولو» می‌گویند و در مسیر جاده تنگ گالک در ۲۰کیلومتری روستای کهیر قرار دارد. گل افشان، همچون آتشفشانی است که از درون آن به جای مواد مذاب و گدازه‌های آتش، گل نرم همراه با گاز متصاعد شده از اعماق زمین خارج می‌شود؛ به گونه‌ای که در اطراف تپه‌های گل‌افشان، هیچ گیاهی رشد نمی‌کند.

سواحل چابهار نیز یکی از جاذبه‌های منحصر به فرد این بندر است که در کنار دریای عمان و در قسمت جنوب چابهار در اثر پیشروی آب دریا روی سنگ‌های رسوبی به وجود آمده‌اند و چشم‌اندازهایی زیبا را شکل داده‌اند. این بخش از سواحل به خصوص در هنگام غروب آفتاب، یکی از دیدنی‌ترین لحظات سفر به چابهار خواهد بود.

چابهار علاوه بر خلیج و بندر معروف خود که به همین نام شناخته می‌شود، دو خلیج طبیعی دیگر دارد که عبارتند از «خلیج پزم» و «خلیج تنگ» که هر دو در غرب بندر اصلی چابهار واقع شده‌اند.

خلیج پزم، در فاصله حدود ۱۰کیلومتری غرب خلیج چابهار و در انتهای پادگان کنارک، بزرگ‌ترین پایگاه هوایی خاورمیانه با ۱۸کیلومتر طول واقع شده است.

شکل، موقعیت و پیکربندی پزم، به طور کلی شبیه ولی در نصف اندازه خلیج چابهار است. بیشترین طول خلیج پزم ۵/۱۲کیلومتر و آخرین نقطه ساحل آن از آب‌های آزاد دریای عمان، حدود ۵کیلومتر است. پادگان کنارک در شرق و پادگان گوردیم در غرب این خلیج واقع شده است. عمق آن کمتر از عمق خلیج چابهار است، به طوری که عمق دهانه ورودی آن حدود ۱۱متر و عمق متوسط آن ۵ متر است. «خلیج تنگ» نیز با حدود ۲۰کیلومتر طول و ۵/۳کیلومتر و ۱۱متر عمق شکل بیضی داشته و به دلیل پیشروی آب دریا، پست بودن ساحل و رسوباتی که به آن وارد شده به وجود آمده است.