کروتون؛ باغی کوچک در خانه
گروه راهنما- گیاه کروتون با نام فارسی کرچک هندی یک گیاه آپارتمانی است و به خاطر رنگی بودن و فرم برگی آن مورد توجه است. این گیاه نیاز شدیدی به رطوبت دارد و به همین علت بهتر است به صورت کپهای و مخطوط با گیاهان آپارتمانی دیگر در گلدانهای بزرگ و فلاور باکسها کاشته شود تا از رطوبت حاصله از گیاهان دیگر بهره ببرد. محیط ساکت و بدون جریان هوا و گرم و یکنواخت بودن درجه حرارت از نیازهای دیگر این گیاه زیبا است. اگر چه نیاز شدیدی به آب دارد، ولی باید مواظب بود سوراخ ته گلدان همیشه باز باشد تا خاک گلدان باتلاقی نشود. البته زمستان گذرانی این گیاه کمیمشکل بوده و به طور کلی با توجه به شرایط سخت زیستی بهتر است، در فصل بهار و تابستان از آن استفاده شود. رنگ و شکل برگ با توجه به واریتهها فرقهای اساسی دارد، لکههای تیره صورتی، نارنجی، قهوه ای و ارغوانی در برگهایی با زمینه سبز تیره منظره بسیار جالبی به برگها میبخشد، برگهای جدید و جوان با رنگ سبز ظاهر و به مرور لکههای رنگی در آنها بهوجود میآیند.
این گیاه برای ادامه زندگی نیاز به شرایط ویژهای دارد که برای خوب رشد کردن ۱۰عامل باید دست به دست هم بدهند.
نور: این گیاه به نور زیادی احتیاج دارد باید توجه داشت که نور مستقیم آفتاب به گلدانهای زیر دو سال صدمه وارد میکند و سایه رنگها را از بین میبرد پس حتیالامکان از جابهجایی گلدان خودداری کنید.
دما: سعی کنید درجه حرارت ثابت نگه داشته شود، در تابستان ۲۷ درجه و در زمستان ۱۵ درجه سانتیگراد و بهطور معدل ۲۰ درجه سانتیگراد بهترین شرایط حرارتی برای آن است.
آبیاری : اجازه ندهید سطح گلدان شما خشک شود. ۳-۲ بار در هفته در تابستان و هر چهار روز یکبار در زمستان کافی است، در زمستان آبیاری با آب ولرم توصیه میشود، جهت تامین رطوبت بهتر گلدان را درون گلدان بزرگتری قرار دهید و فاصله بین دو گلدان با خزه مرطوب پر کنید، قرار دادن تعدادی قلوه سنگ بین گلدان و زیر گلدانی در جلوگیری از باتلاقی شدن خاک موثر است.
تغذیه: در فصلهای رشد (بهار و تابستان) هر دو هفته یک بار از مواد غذایی محلول همراه با آب برای آبیاری استفاده کنید.
خاک مناسب: بهترین خاک مخلوطی از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه شسته نرم است. کف گلدان باید دارای مقداری ماسه و ریگ باشد تا آب اضافی از گلدان خارج شود.
تعویض گلدان: با توجه به مشکل بودن شرایط نگهداری حدود ۹۰درصد از آنها قبل از اینکه احتیاج به تعویض گلدان داشته باشند از بین میروند، ولی به هر صورت حجم ریشه و سنگ گیاه معرف تعیین اندازه گلدان و مناسبترین زمان تعویض بهار است.
تمیز کردن برگها: برگها را هر هفته با پارچه یا اسفنج مرطوب تمیز کنید، مواد براقکننده شیمیایی روزنهها را مسدود میکند؛ پس از آنها استفاده نکنید.
تکثیر: انتخاب قلمههای جوان و کاشت در بستری از ماسه نرم و نگهداری در گلخانه گرم و مرطوب در بهار، خوابانیدن هوایی ساقهها در بهار یا پاییز توصیه میشود.
تنوع در رنگ برگها وجود لکههای زرد و قرمز و قهوهای در متن سبز و براق بودن آنها معرف سلامت گیاه است. در هنگام خرید به این مشخصهها توجه فرمایید.
رطوبت: جهت تامین رطوبت در تابستان، هر روز غبار پاشی با آبفشان لازم است و در زمستان هفتهای یکبار کافی است، رطوبت دایمیو پایدار با اضافه کردن آب به زیر گلدانی سنگریزهدار تامین میشود و سعی کنید که ته گلدان با آب در تماس نباشد.
گاهی امکان دارد متوجه بعضی تغییرات در گیاه شوید که نشاندهنده مریضی در گیاه است پس به نکات زیر توجه کنید.
اگر برگها کمرنگ و رنگ سبز روشن بهخود گرفتهاند محیط تاریک است و گلدان را به محل روشنتری انتقال دهید.
اگر متوجه برگهایی با لکههای قهوهای شدید و همینطور ریزش برگها، هوای آلوده آشپزخانه یا گاز نفتی عامل آن است، علت را برطرف کنید.
اگر برگها زرد رنگ شده و سطح زیرین آنها مملو از تار عنکبوت است، کنه ریز قرمز عامل آن است، با سم کنهکش هر دو هفته یکبار گیاه را سمپاشی کنید. غبار پاشی در کاهش آفت موثر است.
اگر ساقه پوسیده و برگها میریزند آبیاری بیش از اندازه، عامل آن است در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید سطح خاک خشک شود و سپس آبیاری کنید.
و اگر برگها در تمام اندام گیاه میریزند، تغییرات شدید درجه حرارت باعث این عارضه است، درجه حرارت را ثابت نگهدارید.
اگر دیدید برگهای پایین بوته ریزش دارند، هوا سرد و خشک است، گلدان را به محل گرمتر منتقل و با آبفشان غبارپاشی کنید. و اگر برگهای جوان خیلی ریز و کم رشد هستند به تغذیه مصنوعی احتیاج دارد طبق دستور عمل کنید.
اما اگر لکههای قهوهای روی برگها ظاهر میشوند، علت آن این است که غبار پاشی در آفتاب انجام شده این عمل را در سایه انجام دهید. زمانی که برگها منقبض شدهاند گیاه تشنه و هوا گرم است، گیاه را فورا آبیاری و غبارپاشی و به محل خنکتری منتقل کنید.
همچنین اگر زخمهای پنبهای شکل سفید رنگ روی برگها و در قاعده آنها به چشم میخورد با پارچه آغشته به سم حشره کش آفت را از بین ببرید و یا هر ۱۴ روز یکبار طبق دستور با سم سمپاشی کنید.
اگر برگها رنگ خود را از دست داده و روی آنها لکههایی مشاهده میشوند حشره آفت عامل آن است با سم حشرهکش نفوذی موجود در بازار طبق دستور هر دو هفته یکبار سمپاشی کنید تا علایم برطرف شود.
ارسال نظر