رانندگی با رنگ‌ها
میرمحمد طجوزی
آیا تا به حال به رنگ ماشین موردعلاقه خود فکر کرده‌اید یا اصلا به این فکر افتاده‌اید که کدام رنگ ماشین در خرید و فروش آن نقش بیشتری را ایفا می‌کند. حال بد نیست بدانید که چند وقتی است اکثر جوانان به خرید ماشین‌هایی با رنگ نقره‌ای روی آورده‌اند و در صورت کلی‌تر به دنبال رنگ‌های گرم‌تر می‌گردند؛ چرا که دیگر از رنگ‌های سرد و خنثی سیر شده‌اند و حاضر نیستند تا حد امکان از این‌گونه رنگ‌ها استفاده کنند.

تقریبا 20درصد از کل خودروهای تولیدی در سال 2006 نقره‌ای رنگ هستند و قریب به هفت سال است که این وضعیت تکرار می‌شود.
حال چرا رنگ نقره‌ای این قدر طرفدار دارد؟ کارشناسان رنگ خودرو می‌گویند: رنگ نقره‌ای روی خودرو شگفت‌انگیز است و وقتی نور به آن برخورد می‌کند و منعکس می‌شود، شکل ساختاری خودرو را به طرز زیبایی به نمایش می‌گذارد. این رنگ مزایای دیگری نیز دارد. به طور مثال، کثیفی را پنهان می‌کند، محبوبیت دائمی دارد و فروش مجدد آن راحت‌تر از سایر رنگ‌ها است.
جالب است. در‌حال‌حاضر بسیاری از موسسات پلیسی انگلیس رنگ نقره‌ای را برای ماشین‌های پلیس انتخاب کرده‌اند و دیگر از رنگ سفید استفاده نمی‌کنند. آنها معتقدند که در هنگام فروش خودروهایشان که به صورت مزایده است، رنگ‌های نقره‌ای خیلی بهتر از رنگ‌های سفید به فروش می‌روند.
رنگ نقره‌ای در دهه ۱۹۹۰ در نتیجه رشد روزافزون تکنولوژی و توجه به نیازهای عصر هزاره جدید توسط مدیریت تکنولوژی شرکت دوپونت (Dupont) متولد شد. این طرح اجرا شده، توانسته است جای خود را به عنوان یک رنگ مطمئن و رده بالا در بین رنگ‌های تجاری حفظ کند.
اما به تازگی رنگ نقره‌ای با آن همه محبوبیت خود کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ چرا که کارشناسان معتقدند: نقره‌ای رنگ سرد و بی‌روحی است و مردم درصدد یافتن رنگ‌های گرم‌تر برای خودروهای خود هستند؛ البته این رنگ به این زودی‌ها منسوخ نخواهد شد؛ ولی احتمالا محبوبیت آن افت خواهد کرد.


رنگ‌های خنثی
رنگ‌های سفید، نوک مدادی و مشکی به ترتیب مکان‌های دوم تا چهارم را در فهرست رنگ‌های پرطرفدار به خود اختصاص داده‌اند. گرچه رنگ‌های فوق محبوبیت دارند؛ اما لزوما دلخواه خریداران نیستند. به طور مثال در ایالات‌متحده بیشتر خودروها به صورت عمده توسط نمایندگی‌های فروش خریداری می‌شوند و آنها نیز به واسطه اطمینان نسبت به فروش رنگ‌های نوک‌مدادی، نقره‌ای و مشکی معمولا آنها را به کارخانه سفارش می‌دهند.
استفاده از این رنگ‌های خنثی گذشته از خودروهای شخصی در بیشتر ناوگان‌های اتومبیل کرایه‌ای نیز مورد مصرفی دارد. اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که عمده خودروهایی که برای این‌گونه موسسات خریداری می‌شوند، نقره‌ای یا رنگ‌های خنثی هستند و جالب اینکه تمایل به استفاده از این رنگ‌های خنثی به‌خصوص در بازار جوانان کاملا مشهود است.
جوانان رنگ‌های ساده و روشن را نمی‌پسندند؛ زیرا به تفکر آنها رنگ روشن معمولا ارزان به نظر می‌رسد و بهتر است دور ریخته شود. اگر محصولی با رنگ روشن به جوانان بدهید، فکر می‌کنند به آنها تحمیل‌شده است و بالطبع نمی‌پسندند.
در مجموع، عمومیت انتخاب رنگ خنثی نشان‌دهنده یک بازار بی‌ثبات است، جایی که خریداران دست به عصا حرکت می‌کنند و محافظه‌کارانه انتخاب می‌کنند و همگی به دنبال رنگ‌هایی برای خودروهایشان هستند که در زمان فروش به هیچ عنوان دچار مشکل نشوند. چراکه در هنگام فروش خودرو به‌خصوص خودروهای کارکرده، یکی از مهم‌ترین عوامل کارشناسی قیمت بعد از سلامت لازمه بدنه و اتاق خودرو، همان رنگ خودرو است که وظیفه‌اش نمایش دادن چهره زیبای ماشین‌ها است.


حال‌وهوای امروز
خودروهایی به رنگ‌های متوسط و میانه؛ مانند رنگ‌های سبز که در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ دیده می‌شدند، امروزه به دلیل ظهور رنگ‌های اشباع‌شده، منسوخ شده‌اند. رنگ‌های امروز یا خیلی روشن هستند یا خیلی تیره و اگر توجه کنید، می‌بینید که رنگ‌هایی مثل زرشکی و نارنجی راه خود را به دنیای خودروها باز کرده‌اند. هرچند آنها هنوز در فهرست ۱۰رنگ برتر جای نگرفته‌اند؛ اما خوب است بدانید شرکت‌ خودروسازی جنرال موتورز رنگ نارنجی را برای ۵۰درصد از بعضی از خودروهای تولیدی خود به صورت یک گزینه (option) ارائه می‌دهد؛ رنگی که تصور می‌شد برای مدت کوتاهی موردتوجه قرار گیرد. با گذشت پنج سال هنوز هم گرایش به آنها ادامه دارد.
اگرچه احتمالا انتخاب رنگ‌های محافظه‌کارانه همچنان سال‌های متمادی بر بازار رنگ خودرو حاکم خواهد بود؛ اما تمایل به رنگ‌های غیرمتعارف نیز از رشد قابل‌ملاحظه‌ای برخوردار است. به تازگی مردم دلشان می‌خواهد خودشان را خیلی خاص و متشخص نشان دهند و یکی از راحت‌ترین راه‌ها برای این منظور، تغییر رنگ خودرویشان است.



توضیح: در این جدول رنگ‌هایی که بیشتر مردم علاقه‌مند هستند خودرویشان آن رنگی شود، ذکر شده است و رنگ‌های یادشده جزو 10رنگ برتر خودروها هستند.