پودر لباس‌شویی سهمیه‌بندی شد
مژگان نعیمی
پس از گرانی و کمبود ناگهانی و صد البته بودار تخم‌‌مرغ در بازار، این بار نوبت به انواع پودر ماشین‌لباس‌شویی رسید تا این کالای شوینده و استراتژیک بانوان خانه‌دار نیز در سبد گرانی برای مدتی جا خوش کند.

به گفته برخی فروشندگان، این کمبود در نهایت به افزایش قیمت این محصول ختم خواهد شد؛ آنها چنین استدلالی را بر پایه تجربه به زبان می‌آورند.
همه ساله با نزدیک شدن به سال نو و آغاز خانه‌تکانی منازل، بازار انواع شوینده نیز با خانه تکانی در توزیع مواجه می‌شوند. آنچه از این خانه‌تکانی باقی می‌ماند همواره گرانی بوده است. این بار نیز در شرایطی که سه ماه تا پایان سال‌جاری فاصله داریم کمبود این نوع از کالا در بازار داخلی خودنمایی می‌کند، گویا تولیدکنندگان انواع پودر ماشین لباس‌شویی از هم اکنون به استقبال فصل بهار رفته‌اند!
کمبود انواع پودر ماشین لباس‌شویی در بازار موجب شده است که در حال حاضر فروشندگان، انواع این محصول را به تعداد محدود در اختیار خریداران قرار دهند. حتی برخی از فروشندگان به دلیل اینکه قیمت نهایی پودر ماشین لباس‌شویی مشخص نشده از ارائه آن به متقاضیان خودداری می‌کنند. حتما شما هم این روزها به فروشگاه‌های محل خود مراجعه کرده‌اید و با قفسه‌های خالی که تا مدتی پیش پر از بسته‌های پودر شوینده بود مواجه شده‌اید. یک درخواست خرید از سوی شما در بسیاری از فروشگاه‌های خواربارفروشی تنها با یک کلمه پاسخ داده می‌شود: «نداریم»!
حال اگر شما از مشتریان دائمی جناب آقای مغازه‌دار باشید قضیه به کلی متفاوت بوده و احتمال اینکه با دست پر از فروشگاه‌ خارج شوید زیاد است؛ از همه مهم‌تر عیال مربوطه روی شما حساب دیگری باز می‌کند!
به هر حال خریداران این کالای کمیاب شده معتقدند در حال حاضر برخی فروشگاه‌های زنجیره‌ای تنها مراکزی هستند که می‌توان برخی مارک‌های پودر، ماشین لباس‌شویی را البته با قیمتی گران‌تر از گذشته یافت و خریداری کرد.
به گفته آنها، پودر ماشین لباس‌شویی که در گذشته نه چندان دور با قیمت ۳۲۰ تا ۳۴۰تومان در بازار عرضه می‌شد چندی است که با قیمتی در حدود ۴۰۰تومان در بازار خرید و فروش می‌شود.
این افزایش قیمت 60 تا 80تومانی در حالی صورت گرفته که هنوز هیچ قیمت مصوبی از طرف شرکت‌های تولیدکننده ارائه نشده است. در حال حاضر انواع پودر ماشین لباس‌شویی با قیمت سلیقه‌ای تولیدکنندگان در بازار عرضه می‌شود.
گران شدن دوباره انواع شوینده‌ها در فصل بهار از دیگر نگرانی‌های مصرف‌کنندگان است. مصرف‌کننده امروزی معتقد است با نزدیک شدن به فصل بهار و آغاز موعد خانه‌تکانی منازل، باز هم فرآورده‌های شوینده در بازار با جهش قیمت مواجه شده و مشتریان و خریداران این محصولات در سال جاری دو بار طعم گرانی اینگونه شوینده‌ها را می‌‌چشند.
رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع شوینده:
کمبودی نداریم
رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی می‌گوید، در حال حاضر هیچ کمبودی در تولید پودر در کشور وجود ندارد: «مقدار تولید کارخانه‌های تولیدکننده پودر شوینده 400‌هزار تن است که دو برابر نیاز مصرف است.»
علی نقیب با بیان اینکه طی روزهای گذشته وزارت صنایع برای پرداخت یک چهارم یارانه‌ تولید پودر کارخانه‌‌ها اعلام آمادگی کرده است، تاکید کرد:‌ این رقم ۲۵‌میلیارد تومان است که یک چهارم یارانه در نظر گرفته شده برای کارخانه‌‌های تولید پودر به شمار می‌رود.
نقیب، برخی مشکلات کارخانه‌های تولیدی پودر شوینده را در کمبود نقدینگی، افزایش بهای مواد اولیه تولید پودر در بازارهای جهانی، سر رسید شدن بدهی به بانک‌ها بیان کرد و افزود: در حال حاضر تولید پودر شوینده فراتر از نیاز بازار داخلی است و حتی برخی از کارخانه‌ها با مشکل تولید بیشتر پودر مواجه‌اند.
رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی در گفت‌و‌گو با «فارس» خواستار بازنگری در سهمیه تولید و توزیع پودر در بازار توسط وزارت بازرگانی و صنایع شد و تصریح کرد: چنانچه کمبودی در بازار وجود دارد، با تغییر سهمیه‌های توزیع، کارخانه‌ها توان افزایش عرضه و تنظیم بازار این محصول را دارند.
وی در بخش دیگر از این گفت‌وگو با بی‌اطلاعی از تداوم قرار داشتن پودر شوینده در سبد حمایتی دولت گفت: حدود 10‌‌سال است که به دنبال آزادسازی پودر هستیم و برای این خواسته خود نیز مستندات و دلایل کافی را داریم.
وی سرانه یارانه دولت برای پودر را ۲‌هزار تومان برای هر نفر بیان کرد و افزود: ۸‌هزار تومان برای یک خانواده ۴‌نفره در سال هزینه گزافی نیست و دولت می‌تواند با حذف این یارانه کمک شایانی به صنعت پودر کند.
نقیب کاهش قاچاق پودر به خارج از کشور،‌ افزایش رقابت‌پذیری و کاهش قیمت محصول و تولید کیفی را از دلایل اصلی برای حذف یارانه پودر و آزادسازی این محصول بیان کرد.
یک مقام مسوول در وزارت بازرگانی نیز در این رابطه به فارس گفت: وزارت بازرگانی یارانه کارخانه‌های پودر را محاسبه و به وزارت صنایع پرداخت کرده است.
از 10‌سال پیش به جز پودر شوینده تمام مواد بهداشتی و شوینده از سبد حمایتی دولت خارج شده‌ است.
در حال حاضر دولت برای تولید پودر به کارخانه‌ها یارانه می‌پردازد و راسا اقدام به تعیین سهمیه تولید و توزیع پودر کارخانه‌ها می‌کند.