دنیای‌اقتصاد- نماینده آمریکا در سازمان ملل اعتراف کرد، برآورد جدید اطلاعات ملی آمریکا درباره ایران که در آن به توقف آن چه برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران خوانده می‌شود،‌ اذعان شده موانع تازه‌ای در راه کسب حمایت از تحریم‌ها علیه تهران ایجاد کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، زلمای خلیل‌زاد با اشاره به صحبت‌های صورت گرفته با دیپلمات‌های سازمان ملل از زمان انتشار گزارش تاکنون گفت:‌ نشانه‌های اولیه‌ای که من برداشت کردم این است که اثرات این برآورد مثبت نبوده است. خلیل‌زاد که در مصاحبه با آسوشیتدپرس سخن می‌گفت،‌ تاکید کرد در گفت‌وگوهایی که با دیگر سفرا داشته است، برخی این سوال را مطرح کرده‌اند که در شرایط حاضر چه نیازی به قطعنامه وجود دارد؟ به گفته خلیل‌زاد برآورد اطلاعاتی شرایط را پیچیده کرده است.

خلیل‌زاد همچنین در سخنرانی خود در دانشکده حقوق دانشگاه استنفورد اعلام کرد به عقیده وی، دولت آمریکا خواهد توانست نظر دیگر اعضای شورای امنیت را که اعتقاد دارند نیازی به تحریم‌ها نیست، جلب کند.

خلیل‌زاد افزود: من امیدوار به تصویب قطعنامه هستم. مساله تنها زمان آن است و این که «مفاد آن چه خواهد بود.»

خلیل‌زاد در ادامه به تشریح عناوین راهبرد خود درباره جلب رضایت روسیه و چین پرداخت؛ اما به جزئیات آن اشاره نکرد و افزود: با توجه به برآورد اطلاعات ملی، وظیفه من سخت‌تر شده است. من نمی‌خواهم یک گل دیگر وارد دروازه خودمان کنم.

خلیل‌زاد تصریح کرد در مذاکرات خود تلاش خواهد کرد به همتایان خود نشان دهد پیشرفت‌هایی که ایران در زمینه فن‌آوری هسته‌ای داشته است، قابل قبول نیست.

وی ادامه داد: من می‌خواهم اینگونه مطرح کنم که مهم‌ترین بخش دستیابی به سلاح هسته‌ای دسترسی داشتن به مواد شکافت‌پذیر است. ایران با نقض قطعنامه‌های شورای امنیت مشغول فعالیت بر غنی‌سازی اورانیوم بوده است. به محض آن که در فن‌آوری غنی‌سازی توانایی لازم را به دست آورد، می‌تواند مواد مورد نیاز برای بمب را تولید کند.

خلیل‌زاد گفت: همه گفته‌اند ما نمی‌خواهیم ایران به توانایی تسلیحات هسته‌ای دست پیدا کند. بنابراین، نیاز داریم که در کنار یکدیگر برای واداشتن ایران به همکاری بیشتر متحد شویم.

سفیر آمریکا در سازمان ملل که سفیر این کشور در عراق و نماینده ویژه بوش در افغانستان نیز بوده، ادعا کرد: ایران بر سلطه منطقه‌ای تاکید دارد و ایدئولوژی و لفاظی‌های آن الگویی است که می‌‌تواند به دیگر کشورها صادر شود.

خلیل‌زاد ایران را به ذخیره تسلیحات متعارف متهم کرد که تهدیدی برای همسایگان و کشتیرانی در خلیج‌فارس به حساب می‌آید.

یک مقام اروپایی در سازمان ملل متحد نیز اذعان کرد‌: گزارش ۱۶ نهاد اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران تلاش برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران را دشوارتر کرد.

یک مقام اروپایی در سازمان ملل متحد با بیان اینکه این گزارش تلاش برای تحریم‌های سخت‌تر را مشکل خواهد کرد، گفت: بحث در بین پایتخت‌های این کشورها کاملا پیشرفت داشت.

وی افزود: ممکن است که از حالا تا کریسمس بحث‌های بیشتری وجود داشته باشد، اما خوب است که بگوییم این گزارش، وظیفه ما را دشوارتر کرده است.

این دیپلمات با ابراز پریشانی از اینکه چرا برآورد اطلاعات ملی آمریکا (‌NIE) تا این حد قاطعانه بوده، ادعا کرد: ایرانی‌ها به فعالیت هسته‌ای خود که در چارچوب یک برنامه غیرنظامی معنی نمی‌دهد، ادامه می‌دهند.

وی ادعا کرد: گفت‌وگوها در سازمان ملل متحد هم‌اکنون بر «گسترش تحریم‌های موجود» و نه تحریم‌های جدید متمرکز خواهد شد.

دیپلمات دیگری هم گفت که نتیجه این گزارش موضع دیپلماتیک ما را در برابر ایران تضعیف می‌کند و اینکه تهران احتمالا این نتیجه را از این گزارش استخراج می‌کند که خطر اقدام نظامی تا حد زیادی از بین رفته است.

وی افزود: مساله‌ای که باید روی آن تمرکز کنیم، نطنز است.