آزادی 48 گروگان ایرانی از دست مخالفان سوری

نخستین تصاویر از ایرانیان آزاد شده

دنیای اقتصاد- ۴۸ گروگان ایرانی در سوریه بالاخره روز گذشته آزاد و تحویل مقامات ایران در دمشق شدند. به گفته معاون وزیر امور خارجه این افراد که همگی در سلامت کامل هستند به زودی عازم ایران می‌شوند. رسانه‌های ترکیه مدعی شدند که آزادی گروگان‌ها معامله‌ای بوده است برای آزادی بیش از دو هزار زندانی مخالفان از زندان‌های دولت سوریه. معامله‌ای که با پادرمیانی دولت ترکیه و قطر صورت گرفته است. این در حالی است که ایران تاکنون نسبت به این معامله اظهارنظری نکرده، اما معاون وزیر اطلاع رسانی دولت سوریه گفته است که معامله‌ای در کار نبوده است.

به رغم این تکذیبیه از سوی دولت سوریه، اما این رسانه‌های ترک بودند که از بامداد روز گذشته خبر آزادی گروگان‌های ایرانی را منتشر کردند. به طوری که روزنامه وطن، چاپ ترکیه به نقل از بولنت ییلدیریم، رییس امدادرسانی ترکیه که در سوریه به سر می‌برد، مدعی شد: این ۴۸ زائر ایرانی در مقابل دو هزار و ۱۳۰ نفر در سوریه که در میان آنها اتباع ترک نیز حضور دارند و ۷۳ نفر از آنان زن هستند، آزاد شدند.

وی ادامه داد: این تبادل اسرا از مدت‌ها پیش مورد پیگیری و بررسی طرف‌ها قرار گرفته بود. ییلدیریم گفت: فعالیت در زمینه بستن قرارداد از مدت‌ها قبل شروع شد و هم اکنون ادامه دارد و مبادله اسیران «یک پیروزی برای دیپلماسی انسانی است.»

این در حالی بود که معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه تاکید کرد: هیچ معامله‌ای برای آزادی زائران ایرانی صورت نگرفته است.

«خلف المفتاح» معاون وزیر اطلاع رسانی سوریه در مصاحبه با العالم تاکید کرد: آزادی زائران ربوده شده ایرانی، یک تلاش گروهی و جمعی بود.

۴۸ ایرانی ۱۴مرداد ماه سال جاری قبل از عزیمت برای بازگشت به ایران، در مسیر زینبیه دمشق به فرودگاه ،به دلیل تغییر مسیر راننده‌ای که هدایت اتوبوس این افراد را به عهده داشت، ربوده شدند. از همان زمان، گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه مسوولیت این اقدام را به عهده گرفته و با انتتشار فیلمی از گروگان‌ها و نشان دادن مدارک شناسایی برخی از آنها مدعی شدند که این افراد کارمندان سپاه پاسداران هستند. ادعایی که از سوی ایران تکذیب شد و وزیر امور خارجه یعنی علی اکبر صالحی توضیح داده بود که «تعدادی از این عزیزان از بازنشستگان سپاه و ارتش بوده‌اند، البته افرادی نیز از ادارات مختلف دیگر بوده‌اند و حتی قرار بود در مرحله بعد بازنشستگان ادارات دیگر نیز برای زیارت اعزام شوند که آرام آرام راه برای زیارت سایر مردم و شهروندان نیز باز شود.» صالحی پس از این اتفاق در نامه‌های جداگانه‌ای به دبیر کل سازمان ملل ونیز سفیر سوئیس، حافظ منافع آمریکا در ایران انتقاد کرده بود. صالحی در این نامه‌ها تاکید کرده بود که سازمان ملل و آمریکا باید از نفوذ خود در جهت آزادی گروگان‌های ایرانی استفاده کنند.

صالحی در این بازه زمانی رایزنی‌های فراوانی را با دولت ترکیه و البته قطر به انجام رساند. علاوه بر اینکه به گفته مقامات وزارت خارجه گفت‌و‌گو‌ها با مقامات دولت سوریه و نیز مخالفان و گروگان گیران نیز ادامه داشت. چه به گفته صالحی او بیش از ۳۰ بار در خاک ترکیه درباره آزادی گروگان‌ها رایزنی کرده است. ماجرا به آن دلیل خیلی جدی شده بود که گروگانگیران یک بار تهدید به قتل زائران ایرانی کرده بودند.

شبه نظامیان سوری در همان روزهای نخست دستگیری این ۴۸ ایرانی تهدید کرده بودند در صورتی ‎که دمشق در مدت ۴۸ ساعت زندانیان آنان (شبه نظامیان سوری بازداشت شده) را آزاد نکند و عملیات علیه گروه‎های مسلح در این کشور را متوقف نکند، آنها نیز تمامی گروگانان ایرانی را خواهند کشت. با وجود این تهدیداتی که عملی نشد، صالحی چند روز پیش خبر داده بود که به زودی اخبار خوشی درباره آزادی گروگان‌ها شنیده خواهد شد و دیروز هم این اخبار محقق شد و ۴۸ ایرانی آزاد شدند.