کارنامه 7 ساله دولت در بازار کار

افزایش ۲۰۳ هزار نفری بیکاران

آمارهای عملکرد دولت در حوزه اشتغال از سال ۸۴ تا ۹۰ نشان دهنده افزایش ۲۰۳ هزار نفری تعداد بیکاران است.

به گزارش خبرگزاری مهر، بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کشور در ۷ سال گذشته طبق آمارهای رسمی و از زمان آغاز به کار دولت‌های نهم و دهم نشان می دهد که نرخ بیکاری همچنان در وضعیت دورقمی باقی مانده و از ۵/۱۱ درصد در سال ۸۴ به ۳/۱۱ درصد در سال ۸۵، ۵/۱۰ درصد در سال ۸۶، ۴/۱۰ درصد در سال ۸۷، ۹/۱۱ درصد در سال ۸۸، ۵/۱۳ درصد در ۸۹ و در نهایت ۳/۱۲ در سال گذشته در نوسان بوده است. به گواه آمارهای موجود، نرخ بیکاری در ۷ سال اخیر چندان نشانی از عملکرد تاثیرگذار اشتغالی دولت در حوزه بازار کار ندارد و می توان گفت مجموعه فعالیت‌های مربوط به بنگاه‌های کوچک زودبازده، وام‌های خوداشتغالی، مشاغل خانگی و دیگر منابعی که در این بخش صرف شده است، نتوانسته منجر به مهار نرخ بیکاری جوانان شود.

افت عملکرد بخش کشاورزی

سهم بخش کشاورزی از اشتغال زایی نیز در ۷ سال اخیر کاهش یافته و از ۲۴.۷ درصد در سال ۸۴ به ۱۸.۶ در سال گذشته رسیده است، ضمن اینکه بررسی روند ادامه کاهش سهم کشاورزی از اشتغال در سال‌های اخیر نشان می‌دهد آمار اشتغال‌زایی کشاورزی در سال‌های اخیر، کمترین تاثیرگذاری در بازار کار کشور را داشته است.

بالاترین رکورد بیکاری در سال ۸۹

به لحاظ عددی بررسی تعداد بیکاران در ۷ سال گذشته نیز حاکی از آن است که تعداد بیکاران کشور از ۲ میلیون و ۶۷۴ هزار نفر سال ۸۴ به ۲ میلیون و ۸۷۷ هزار نفر در سال گذشته افزایش یافته است. با این حال، رکورد بالاترین آمار بیکاری در ۷ سال گذشته مربوط به سال ۸۹ به بیش از ۳ میلیون و ۲۱۸ هزارنفر بوده است.

از کل ۲۰ میلیون و ۵۱۰ هزار نفر شاغل سال ۹۰ تعداد ۳ میلیون و ۸۰۹ هزار نفر در بخش کشاورزی، ۶ میلیون و ۸۴۶ هزار نفر در بخش صنعت و ۹ میلیون و ۸۵۳ هزار نفر نیز در بخش خدمات فعالیت داشته‌اند.

افزایش اشتغال ناقص

سهم اشتغال ناقص از ۴/۷ درصد در سال ۸۴ به ۹ درصد در سال ۹۰ افزایش یافته و در نقطه مقابل نیز سهم شاغلان با ۴۹ ساعت کار در هفته و به عبارتی، اشتغال کامل نیز از ۶/۴۶ به ۱/۴۰ درصد کاهش یافته است. به تعبیر دیگر می توان گفت در فاصله ۷ سال گذشته تعداد بیشتری از کارجویان مجبور شده‌اند برای ورود به بازار کار به مشاغل غیررسمی و غیردائم، فصلی و موقت رو بیاورند.