هشدار درباره اقدامات یارانه‌ای غیرقانونی

مصباحی‌مقدم: باید به دولت تذکر شدید بدهیم

دنیای اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: صبح دیروز و هنگامی که هنوز نشست دومین سالگرد اجرای قانون هدفمندی در دولت برگزار نشده بود، نخستین واکنش مجلسی‌ها به شایعه اجرای قریب‌الوقوع فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها از سوی رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح شد. غلامرضا مصباحی‌مقدم در جلسه علنی روز گذشته مجلس با اشاره به انتشار شایعه پرداخت یارانه نقدی جدید از سوی دولت، گفت: باید به دولت تذکر شدید بدهیم که اگر پول دارد چرا طرح‌های عمرانی خوابیده است؟ اگر پول دارد چرا بدهی جانبازان و بازنشستگان و پیمانکاران را نمی‌دهد؟ اگر دولت پول دارد چرا این پول را نگه داشته است؟ وی با اشاره به مصوبه مجلس مبنی بر عدم اجرای فاز دوم هدفمندی و افزایش یارانه نقدی در سال جاری، اظهارکرد: اگر دولت از مابه التفاوت نرخ ارز درآمدی به دست آورده، باید آن را به خزانه واریز کنند در حالی که شنیده‌ام این پول به خزانه واریز نشده است.

این واکنش مصباحی‌مقدم در حالی بود که سه‌شنبه شب شایعاتی مبنی بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها در سال جاری از سوی برخی دولتمردان مطرح شد. روزنامه ایران ارگان مطبوعاتی دولت نیز روز گذشته در تیتر یک خود آورده بود که «دولت مصمم به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها است». اینها همه در حالی اتفاق افتاد که مجلس در مصوبه‌ای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها در سال‌جاری را ممنوع کرده است؛ همچنین علی لاریجانی در اظهارنظری از احتمال تعویق فاز دوم هدفمندی تا سال ۹۳ سخن گفته و بهارستان نشینان حتی برای محکم‌کاری بیشتر، قانونی تصویب کرده‌اند که بر مبنای آن دولت از مابه‌التفاوت فروش ارز در بازار آزاد هم نمی‌تواند یارانه نقدی به مردم بدهد. اما با همه این احوال، در روزهای اخیر شایعه اجرای فاز دوم هدفمندی در سال‌جاری، قوت گرفته بود.

طرح بی‌نتیجه ماند

نمایندگان مجلس هم که در جلسه علنی روز گذشته در حاشیه بررسی طرح کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره «نحوه اجرای بند ب ماده ۳۴ قانون برنامه پنج‌ساله پنجم توسعه و جزء ۳ بند ۴۵ قانون بودجه سال ۱۳۹۱ کل کشور» به این ماجرا گریزی زدند؛ طرحی که براساس آن دولت مکلف می‌شد ۶ هزار میلیارد تومان از درآمد اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها را به بخش سلامت تخصیص دهد. این طرح اما با اخطار قانونی یکی از نمایندگان مبنی بر تحمیل بار مالی به دولت، از دستور کار جلسه علنی مجلس خارج شد.

در بررسی کلیات این طرح موافقان و مخالفان سخن گفتند، رضا عبداللهی نماینده ماهنشان در مخالفت با کلیات این طرح طی سخنانی گفت: با شرایطی که هم اکنون داریم درآمدهای مصوب بودجه محقق نشده است که دلایل آن را بهتر از من می‌دانید.

وی افزود: مصوبه گذراندیم و گفتیم دولت نباید قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهد. هم اکنون هم با این طرح می‌گوییم از آنچه موجود ندارد برای بخش سلامت اختصاص بدهد. عبداللهی گفت: از ۶۶ هزار میلیارد تومان درآمد یارانه‌ها که به تصویب مجلس رسید ۱۰ هزار میلیارد تومان از یارانه نان و برق بود از ۵۶ هزار میلیارد تومان باقیمانده هم، ۳۰ هزار میلیارد تومان قابل تحقق است و ۲۶ هزار میلیارد تومان آن وجود خارجی ندارد. پولی که به مردم داده می‌شود را هم نمی‌توانیم تامین کنیم و به زحمت تامین می‌شود. حال در این گیر و دار تخصیص ۶ هزار میلیارد تومان اعتبار به حوزه سلامت ممکن نیست. مگر ما توانسته‌ایم بیمه بیکاران را که در احکام هدفمندی یارانه‌ها آمده است بدهیم یا توانسته‌ایم یارانه صنعت را بدهیم؟

مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت مجلس، اما در موافقت با کلیات این طرح گفت: قانون تاکید کرده ۱۰ درصد از درآمد هدفمندی یارانه‌ها به بخش سلامت اختصاص یابد، هر چه که دولت درآمد داشته ۱۰ درصدش پرداخت شود. اگر پول نداریم باید برای خودمان هم نداشته باشیم، برای مردم هم نداشته باشیم.

شائبه تلاش برای افزایش یارانه‌ها

در جریان بررسی همین طرح بود که غلامرضا مصباحی‌مقدم رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با استناد به اصل ۷۵ قانون اساسی گفت: در صورت کسب درآمد از هدفمندی یارانه‌ها به مبلغ ۶۰ هزار میلیارد تومان، ۱۰ درصد آن باید به حوزه بهداشت و درمان داده شود. اما با توجه به شرایطی که پدید آمد مجلس مصوب کرد که فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها در سال جاری متوقف شود در تعجبم که خود ما که گفتیم متوقف کنیم حال این درآمد کجاست که ۶ هزار میلیارد تومان به بهداشت و درمان بدهیم؟

وی در ادامه بر اساس ماده ۴۹ آیین‌نامه داخلی مجلس مبنی بر وظایف کمیسیون‌های تخصصی تذکر داد و اظهارکرد: به این طرح باید رسیدگی بودجه‌ای انجام گیرد، اما این طور نباشد که انتظارات جدید ایجاد کنیم که توان پاسخگویی آن را نداشته باشیم.

مصباحی‌مقدم همچنین گفت: شایعه شده که دولت می‌خواهد یارانه جدیدی به مردم بدهد ما مصوب کرده بودیم که نمی‌تواند چنین کاری بکند، بنابراین تذکر شدیدی به دولت بدهید اگر پول دارد چرا طرح‌های عمرانی خوابیده است؟ اگر پول دارد چرا بدهی جانبازان و بازنشستگان و پیمانکاران را نمی‌دهد؟ اگر دولت پول دارد چرا این پول را نگه داشته است؟

رییس کمیسیون برنامه و بودجه گفت: اگر از مابه‌التفاوت نرخ ارز درآمدی به دست آورده‌اند باید آن را به خزانه واریز کنند، در حالی که شنیده‌ام این پول به خزانه واریز نشده، در حالی که دولت حق واریز نکردن این پول به خزانه را ندارد.

وی خطاب به رییس جلسه گفت: اگر این تذکر و اخطار را وارد می‌دانید استدعا می‌کنم سریع‌تر آن را از دستور کار خارج کنید.

اگر دولت پول دارد

مطالبات مردم را بدهد

نادر قاضی پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در تذکری آیین‌نامه‌ای با اشاره به برخی اظهارات اعضای کابینه دولت مبنی بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها تاکید کرد: اگر دولت پول دارد مطالبات مردم را بدهد.

نماینده ارومیه با تاکید بر اینکه هنوز یک ماه نشده که مجلس قانونی تصویب کرده که فاز دوم هدفمندی اجرا نشود، اظهارکرد:اگر آقای رییس‌جمهور می‌گوید ما پول داریم ولی بعضی‌ها نمی‌گذارند هدفمندی را اجرا کنیم، مطالبات مردم و کارمندان را بدهد و از طرح‌های عمرانی که معطل مانده، حمایت کند.

محمدرضا باهنر که ریاست بخشی از جلسه را بر عهده داشت، این اخطارها را وارد دانست و به رای گذاشت و نمایندگان نیز با ۱۲۶ رای موافق آن را وارد دانستند. بنابراین این طرح برای رسیدگی بیشتر به دو کمیسیون برنامه و بودجه و بهداشت و درمان ارجاع شد تا ظرف دو هفته گزارشی از عملکرد گزارش آن به مجلس ارائه شود.