سخنگوی اشتون: ایران گامی اعتمادساز در زمینه غنی‌سازی 20 درصد بردارد

دنیای‌اقتصاد- سخنان صریح فریدون عباسی رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره پافشاری بر حق غنی‌سازی اورانیوم تا غنای ۲۰ درصد بلافاصله با واکنش اتحادیه اروپا مواجه شد و این اتحادیه از غنی‌سازی اورانیوم در سطح ۲۰ درصد با عنوان یک نگرانی بین‌المللی یاد کرد. اتحادیه اروپا همچنین خواستار پاسخ ایران به تماس‌ها برای تعیین تاریخ و زمان بعدی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ شده است. علاوه بر آن خبرگزاری رویترز هم در تحلیلی از اظهارات عباسی خاطرنشان کرده است که این اظهارات نشان از این دارد که ایران خواهان انجام چانه‌زنی سنگینی در مذاکرات آینده است. ممکن است تلقی رویترز از چانه‌زنی سنگین این باشد که ایران بخواهد در صورت توقف غنی‌‌سازی ۲۰ درصد به امتیازات بیشتری دست پیدا کند، امتیازاتی که به نظر می‌رسد در بسته‌های ارائه شده چندان مورد توجه نبوده است. هرچند که اتحادیه اروپا معتقد است، توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی به معنای برداشتن گام‌های اعتماد ساز از سوی ایران است.

فریدون عباسی رییس سازمان انرژی اتمی روز سه‌شنبه گفته بود «غنی‌سازی ۲۰ درصد موضوعی نیست که غربی‌ها موافق آن باشند یا مخالف یا در قبال آن قصد موضع‌گیری داشته باشند؛ این حق مردم ایران است و هرگز به خاطر خواست دیگران از این حق عقب‌نشینی نخواهیم کرد و تا زمانی که نیاز داشته باشیم، تولید می‌کنیم.» او همچنین تاکید کرده بود که «با توجه به بیانیه‌ای که نمایندگان ۱+۵ در شورای حکام قرائت کردند، ظاهرا تغییری در مواضع قبلی‌شان نسبت به جمهوری اسلامی ایران دیده نمی‌شود.» البته این اظهارات تنها مربوط به فریدون عباسی نبود. بلکه وزیر امور خارجه و علی اصغر سلطانیه هم از دیگر مقاماتی بودند که تاکید داشتند رویکرد آمریکا به همراه پنج کشور در ترکیب گروه ۱+۵ در آستانه مذاکرات تغییر کرده است. به همین خاطر هم خاطرنشان کردند که آمریکا نمی‌خواهد گفت‌وگو‌های فنی و سیاسی ایران به نتیجه برسد. شاید بر اساس همین طرز تلقی باشد که فریدون عباسی هم تاکید کرده ایران حاضر نیست شرط توقف غنی‌سازی اورانیوم ۲۰ درصد را بپذیرد. این اظهارات اما با واکنش اتحادیه اروپا و سخنگوی کاترین اشتون مواجه شد. به طوری که خبرگزاری رویترز از دوبی گزارش داد که در پی اظهارات فریدون عباسی دوانی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، سخنگوی کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: ایران باید به این نگرانی‌ مهم فوری، که مساله غنی‌سازی ۲۰ درصدی است، با برداشتن یک گام ابتدایی اعتمادساز و جامع در این‌باره پاسخ بدهد تا به این وسیله فضایی برای دیپلماسی و مذاکرات بیشتر ایجاد شود.

به گزارش ایسنا، سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که شش کشور همچنان در انتظار پاسخ ایران به تاریخ احتمالی انجام مذاکرات جدید هستند. وی گفت: ما هفته گذشته تماسی داشتیم و پیشنهاد دور دیگری از مذاکرات را دادیم. در انتظار شنیدن پاسخ (آنها) هستیم.

همچنین مارک فیتز پاتریک، کارشناس هسته‌ای در موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک درباره اظهارات عباسی گفت: این موضع سرسختانه نشانه خوبی برای موفقیت دور بعدی مذاکرات نیست که در آن توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی فقط یکی از گام‌هایی است که از ایران درخواست خواهد شد.

بنا بر این گزارش برخی دیگر از ناظران نیز مدعی شدند که سخنان عباسی و دیگر مقامات ایران برای مصرف افکار عمومی داخل و خارج بیان شده است. مارک هیبز، از کارشناسان موسسه کارنگی گفت که آنچه در پشت پرده می‌گذرد، مهم است.

همچنین به گزارش خبرگزاری مهر، خبرگزاری انگلیسی «رویترز» هم در تحلیلی به ارزیابی سخنان عباسی پرداخته و نوشته است با اشاره به اینکه خواسته گروه ۱+۵ در مذاکرات آتی توقف غنی‌سازی ۲۰ درصدی توسط ایران است، اظهارات فریدون عباسی در این خصوص را بیانگر این خواند که ایران قصد دارد به چانه زنی گسترده و بالایی در مذاکرت آتی دست بزند.

نامه تند سناتورها به اوباما درباره ایران

این واکنش‌ها و تحلیل‌ها در آستانه مذاکرات ایران با آژانس و گروه ۱+۵ در شرایطی طرح و انعکاس یافت که برخی رسانه‌های اسرائیلی خبر دادند که ۵۲ تن از سناتورهای دموکرات و جمهوری‌خواه در نامه‌ای به اوباما خواستار اتخاد موضعی تهاجمی و اعمال تحریم‌های بیشتر شدند. علاوه بر آن، معاون نخست‌وزیر اسرائیل هم مدعی شده است که اوباما در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود تلاش‌های بیشتری را برای محدود کردن ایران در پرونده هسته‌ای به کار بسته است که گزینه نظامی هم از جمله این اقدامات خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه «تایمز اسرائیل»، جمعی متشکل از ۵۷ قانونگذار دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی در نامه‌ای خطاب به «باراک اوباما» رییس‌جمهوری آمریکا خواستار موضع تهاجمی‌تر اوباما در قبال نظام ایران و در مسیر متوقف کردن برنامه هسته‌ای تهران شدند.در این نامه با اشاره به اینکه دموکرات‌ها و جمهوریخواهان کنگره اختلاف‌هایشان را کنار گذاشته‌اند و روی یک اصل دو حزبی با محور اعمال سختگیرانه ترین تحریم‌ها علیه ایران همکاری کرده‌اند، به اوباما تاکید شده است که تمایل خود را برای مداخله نظامی علیه ایران به بهانه برنامه هسته‌ای نظامی تهران تکرار کند. در این نامه صراحتا از اوباما خواسته شده است که نظام ایران را تضعیف کند و با اروپا و خاورمیانه همکاری داشته باشد تا به ایران نشان دهد که یک ائتلاف معتبر و با ظرفیت چندجانبه وجود دارد که حامی حمله به ایران است.

افزایش تلاش‌های اوباما

در کنار این نامه، معاون نخست‌وزیر اسرائیل هم مدعی شد که در دوره دوم ریاست‌جمهوری باراک اوباما تلاش‌های آمریکا در رابطه با ایران افزایش یافته است. به گزارش ایسنا، روزنامه «اورشلیم پست» به نقل از موشه‌یعالون، مدعی شد تلاش‌های تحت رهبری آمریکا برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران در زمان انتخاب مجدد باراک اوباما به عنوان رییس‌جمهور آمریکا از سرگرفته شده و این آمادگی برای اقدام نظامی احتمالی را نیز شامل می‌شود. بنابراین گزارش، یعالون که پیش‌تر رییس ستاد مشترک نیروی نظامی این رژیم نیز بوده است اراده باراک اوباما در قبال ایران در دوره اول ریاست‌جمهوری او را زیر سوال برد. این در حالی است که ایهود باراک، وزیر جنگ این رژیم در این باره به نفع اوباما صحبت کرد.