عبور رسمی از دلار 1226 تومانی؟

دنیای‌اقتصاد- سخنگوی اقتصادی دولت چهارشنبه شب گذشته بار دیگر میهمان برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری بود تا برای چندمین بار از طریق این برنامه به تشریح آخرین سیاست‌های ارزی دولت بپردازد. اظهارات اخیر وزیر اقتصاد درخصوص تصمیمات ارزی، رنگ و بوی پررنگ‌تر شدن نقش مرکز مبادلات در سیاست‌های ارزی دولت را داشت. این مساله از آن رو مطرح است که حسینی از قاطعیت دولت برای تک نرخی کردن ارز خبر داد؛ نرخی که احتمالا چیزی نزدیک به نرخ ارز مبادلاتی تعیین خواهد شد. او همچنین از محاسبه حقوق گمرکی براساس نرخ این مرکز -و نه نرخ مرجع ۱۲۲۶ تومانی- خبر داد که نشانه ای دیگر از عبور دولت از دلار ۱۲۲۶ تومانی را عیان می‌کرد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، «شمس‌الدین حسینی» در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری چهارشنبه شب تلویزیون از مبنا قرار‌ گرفتن نرخ مرکز مبادلات از اول آذرماه برای حقوق گمرکی خبر داد و گفت: تا امروز مبنای محاسبه حقوقی و گمرک در کشور ارز ۱۲۲۶ تومان بود، اما حال که بازار به ثبات رسیده این نرخ تغییر کرده و مبنای محاسبه حقوق ورودی کالای وارداتی نرخ ارز در مرکز مبادلات خواهد بود.

حسینی با بیان اینکه به دنبال آن هستیم که مرکز مبادلات ارز، مرجع عملیات ارزی و عملیات تجاری مرتبط قرار گیرد، گفت: ما حدود یکماه بر روی این موضوع کار کردیم و دو جلسه نیز با حضور رییس‌جمهور داشتیم و همراه با تیم اقتصادی دولت و افراد برجسته‌ای که امین نظام هستند و مناصب اقتصادی در دولت‌های قبل داشته و شرایط جنگ و بعد از جنگ را تجربه کرده‌اند، به این نتیجه رسیدیم که نرخ مرکز مبادلات یک نرخ فراگیر در اقتصاد کشور باشد. وی اضافه کرد: البته ممکن است این سوال پیش بیاید که دولت با انگیزه درآمدی این کار را کرده است که پاسخ منفی است، زیرا همزمان با اجرایی‌شدن آن، نرخ تعرفه تعدیل می‌شود و به سمت تک‌نرخی شدن ارز پیش می‌رویم.

حسینی گفت: در واقع با این کار به این سمت می‌رویم که ارز بازار مبادلات و نرخ آن یک ساز‌وکار فراگیر در اقتصاد باشد. البته اگر به سراغ حقوق ورودی می‌رویم و آن را براساس مرکز مبادله‌ای محاسبه می‌کنیم در کنار آن نرخ تعرفه را اصلاح می‌کنیم.

طبق گفته وزیر اقتصاد، دولت تصمیم گرفته که از اول آذرماه حقوق ورودی گمرکی برای گروه‌های کالایی اول و دوم را ۵۰ درصد و سایر گروه‌های کالایی مشمول دریافت ارز مبادلاتی را تا ۴۵ درصد کاهش دهد. براین اساس دیگر گمرک دو نرخ حقوق گمرکی نخواهد داشت و تنها یک نرخ آن هم براساس نرخ مرکز مبادلات در گمرک اعمال می‌شود.

وی در عین حال تاکید کرد: همچنان درخصوص ارز مرجع و کالاهای اساسی سیاست ما مانند گذشته است، اما دیگر گمرک دو نرخ ندارد و همه را با نرخ ارز مرکز مبادلات محاسبه می‌کند.

حسینی با اشاره به اینکه سیاست دولت ایجاد ثبات در بازار ارز بوده و برمبنای این امر اقدام به راه‌اندازی مرکز مبادلات ارزی کرد، گفت: «در جلسه‌ای که با مسوولان بانک مرکزی داشتیم به این جمع‌بندی رسیدیم به جای اینکه حرکت ما در بازار ارز به سمت صرفا کاهش بازار آزاد ارز باشد، نرخ بازار آزاد ارز را به سمت نرخ مرکز مبادلات ارزی برسانیم و در نهایت نرخ ارز در مرکز مبادلات هم کاهش پیدا کند.»

وزیر اقتصاد با اشاره به روند نزولی نرخ دلار در روزهای پایانی هفته گذشته، متذکر شد: براساس اطلاعات موجود، در روزهای اخیر نرخ ارز کاهش یافته و به حدود ۲۸۰۰ تومان رسیده است. یکی از محورهای بسته سیاستی که در کارگروه اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت و مورد تاکید رییس‌جمهور هم قرار داشت، مبتنی بر تقویت بازار مبادله‌ای بود که براین اساس هدف ما تنها حضور مازاد درآمدهای ارزی شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی نیست، بلکه تمامی دستگاه‌های مشمول بند ۲۷ قانون بودجه باید منابع مازاد ارزی خود را از طریق این مرکز به واردکنندگان بفروشند.

حسینی ادامه داد: اگر این دستگاه‌ها اقدامات لازم را انجام دهند به طور حتم مشمول دریافت مشوق‌های تعیین شده در قانون بودجه می‌شوند؛ ضمن آنکه حسابرسان مکلف هستند در صورت عدم ارائه مازاد درآمدهای ارزی توسط دستگاه‌های دولتی از طریق مرکز مبادلات ارزی به حساب آنها رسیدگی نکنند.

توافقات دولت و صادرکنندگان

وی به توافقات صورت گرفته میان دولت و صادرکنندگان کالاهای غیرنفتی اشاره کرد و گفت: ما با فعالان اقتصادی یک توافق داریم که ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور بازگردد. براساس مصوبه دولت مدت بازگشت ارز حاصل از صادرات غیرنفتی شش ماه است که بعضا برای برخی از کالاها مثل فرش تا یک سال قابل تمدید است. براساس تصمیمات دولت آنها باید ارز حاصل از صادرات غیرنفتی را از طریق مرکز مبادلات ارزی بانک‌های عامل کشور و بانک مرکزی بفروشند و همه اینها باید در مرکز مبادلات ارزی انجام شود.

حسینی در ادامه درخصوص محدودیت‌های اعمال شده برای واردات گروه‌های کالایی به کشور نیز تصریح کرد: دوستان ما در وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس آخرین بررسی‌های انجام شده ورود یکسری از کالاها را که ظرفیت تولید آنها در کشور وجود دارد به منظور حمایت از تولیدات داخلی و همچنین جلوگیری از خروج ارز به منظور تخصیص ارز به کالاهای با اولویت ضروری انجام دادند. وی اضافه کرد: در بحث صادرات هم این مساله به آن گونه که آنقدر سر و صدا کرد نبود. ما یک گروه کالایی داشتیم که با ارز مرجع وارد کشور می‌شدند و می‌شوند؛ اما در طرف مقابل آنها افرادی را داریم که می‌آیند این کالاهای وارد شده با نرخ ارز مرجع را از بازار جمع‌آوری و بدون هیچ تغییری دوباره صادر می‌کنند و حاضر نیستند ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ حتی دو هزار و ۵۰۰ تومان هم بفروشند. براین اساس تصمیم گرفته شد که در خصوص صادرات هم تصمیمات جدی گرفته شود.

ارز مبادلاتی برای۲۰ گروه خدماتی

سخنگوی اقتصادی دولت در ادامه با مثبت ارزیابی کردن عملکرد نزدیک به دو ماهه مرکز مبادلات ارزی گفت: تاکید می‌کنم به غیر از گروه یک و دو کالایی که شامل کالاهای اساسی مانند مواد غذایی و‌ دارو هستند که همچنان ارز به نرخ مرجع دریافت می‌کنند، سایر گروه‌های کالایی ارز مورد نیازشان به نرخ مبادله‌ای از طریق مرکز مبادلات ارزی تامین می‌شود. ما در این مرکز به این سمت حرکت کردیم که ارز بخش خدمات را هم که شامل ارز دانشجویی و مسافرتی می‌شود هم پرداخت کنیم.

به گفته وی، ضمن آنکه از این به بعد براساس تصمیمات اتخاذ شده در جلسه‌ای که با مسوولان بانک مرکزی داشتیم ۲۰ گروه خدماتی دیگر می‌توانند به تدریج براساس اعلام بانک مرکزی ارز مورد نیاز خود را از طریق مرکز مبادلات ارزی دریافت کنند.

ساماندهی ارز دانشجویی

حسینی درخصوص تسهیل در پرداخت ارز دانشجویی نیز گفت: اصل ماجرا حل شده و شرایط برای نحوه پرداخت ارز دانشجویی از قبل مشخص و اعلام شده است، منتها دستگاه‌هایی مثل وزارت علوم باید خود را با شرایط بانک مرکزی وفق دهند.

ما گفتیم ارز دانشجویی به نرخ مبادله‌ای برای دانشجویان غیربورسیه است که این ارز براساس ضوابط اعلام شده از سوی بانک مرکزی به‌ویژه تایید مدارک دانشجویان غیربورسیه از سوی وزارت علوم از طریق بانک عامل پرداخت می‌شود.