با دولت فراجناحی می‌توانیم از معضلات عبور کنیم

دنیای اقتصاد- حجت الاسلام حسن روحانی معتقد است که «معنای دولت وحدت ملی آن است که همه افکار و جناح‌ها در دولت حضور داشته باشند و دولتی که در شرایط فعلی می‌تواند موفق ظاهر شود باید فراگیر باشد. ما شرایطی نداریم که یک جناح بتواند از معضلات فعلی عبور کند. از این رو با دولت فراجناحی می‌توانیم از این معضلات عبور کنیم.» چندی است که طرح تشکیل دولت وحدت ملی در انتخابات آتی از سوی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی مطرح شده است. وی راه‌حل مناسب برای خروج از مشکلات فعلی کشور را از راه ایجاد وفاق و وحدت ملی، فضای باز سیاسی، توجه به خواست مردم، اجرای کامل قانون اساسی، سیاست تنش‌زدایی و حل مشکلات بین‌المللی دانسته و گفته است: «در این مسیر می‌توانیم با مبنا قرار دادن سیاست‌های کلی مورد تایید رهبر انقلاب و تدوین برنامه‌های کارشناسانه و ایجاد دولت وحدت ملی به پیشرفت و سربلندی کشور و نظام که خواست رهبر معظم انقلاب نیز هست، تحقق ببخشیم». رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام «وحدت ملی» را نه به معنای ادغام نیروها و سهم‌خواهی‌های گروهی، بلکه به عنوان فراهم کردن زمینه حضور همه وفاداران به انقلاب و قانون اساسی می‌داند و معتقد است: «اگر زمینه مشارکت فعال و عادلانه و برابر همه سلایق فراهم شود، آنچه با انتخاب قانونی و آزاد مردم به دست می‌آید، مورد پذیرش و حمایت همه خواهد بود و پس از آن ناکارآمدی‌ها کاهش و روند پیشرفت و توسعه هموار خواهد گردید.»

در همین راستا علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی درباره طرح دولت وحدت ملی گفته است: «بنده در این زمینه مطالعه‌ای نکرده‌ام، اما مهم این است از ظرفیت‌های کشور و افرادی که در چارچوب انقلاب اسلامی و قانون اساسی فعالیت می‌کنند استفاده کنیم.» محسن رضایی نیز درباره دولت وحدت ملی اظهارنظر کرده و گفته بود: «در شرایط فعلی کشور، همه دست به دست هم دهیم و کمک کنیم کشور را از شرایطی که دشمنان درست کرده‌اند با سربلندی عبور دهیم.»

هاشمی و ناطق نمی‌‌آیند

اما آن‌گونه که خبرگزاری ایسنا گزارش داده است، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه همایش «برند برتر، کیفیت برتر» درباره طرح دولت وحدت ملی گفت: اصل وحدت ملی خواست همه است، اما دولت وحدت ملی؛ یعنی افکار و جناح‌های مختلف در آن حضور داشته باشند. در شرایط فعلی دولتی می‌تواند موفق باشد که فراجناحی باشد.

روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا می‌شوید؟ نیز گفت: حالا وقت برای این صحبت‌ها زیاد است و از پاسخ بیشتر خودداری کرد. روحانی درباره‌ کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی و ناطق نوری در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده گفت: اینهایی که نام می‌برید گفتند که نمی‌آیند. وی درباره حضور اصلاح ‌طلبان در انتخابات آینده تصریح کرد: هر مقدار حضور همه گروه‌ها بیشتر و رقابتی باشد انتخابات پرشورتر خواهد بود و معتقدم همه افراد و گروه‌ها باید در انتخابات حضور فعال داشته باشند.

مخاطب عمده ایران در مذاکرات آمریکاست

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در ایران و آمریکا دیدگاهی درباره‌ مذاکرات دو جانبه میان دو کشور برای حل مسائل، مطرح شده است؟ گفت: ما با آمریکا در مذاکرات ۱+۵ در حال صحبت هستیم اگر بحث آنها هسته‌‌ای است زمینه این کار در مذاکرات مربوطه وجود دارد اگر می‌خواهند مسائل مسالت‌آمیز حل شود، این زمینه وجود دارد. الان هم عملا در مذاکرات ایران و ۱+۵ بیشترین مخاطب ایرانیان، آمریکایی‌ها هستند، اگر حسن نیت داشته باشند مذاکرات محل مناسبی برای حل مسائل است. روحانی خاطرنشان کرد: در عین حال بحث هسته‌ای تنها با مذاکره قابل حل است و نمی‌تواند با تحریم و تهدید حل و فصل شود. دیر یا زود باید در یک مذاکرات جدی بحث هسته‌ای حل شود.

روحانی در پاسخ به سوال دیگری که آیا با سخت‌تر شدن شرایط و فضای مذاکراتی امکان حل و فصل مساله به طور مسالمت‌آمیز وجود دارد؟ گفت: ایران قدم‌های خوبی را برداشته است و آنها باید پاسخ مثبت دهند صحبت‌هایی که مسوولان مذاکراتی مطرح می‌کنند یا سخنگوی وزارت خارجه به آن اشاره کرده است پیشنهادهای خوبی هستند یعنی راه‌هایی برای مذاکره و حل و فصل مساله وجود دارد، اما غرب باید در برابر این فضای به‌وجود آمده واکنش مثبت و مناسب از خود نشان دهد. فکر نکنند با فشار و تهدید مساله هسته‌ای حل می‌شود آنها تاکنون بیشترین بها را به تهدید و فشار داده‌اند، اما باید بهای اصلی را به مذاکره دهند.

مردم دلار نمی‌خواهند، بلکه صداقت می‌خواهند

روحانی همچنین در سخنانی در دومین همایش تخصصی بین‌المللی برند برتر، کیفیت برتر با اشاره به شرایط اقتصادی

اظهار کرد: اگر مردم بدانند و مطمئن باشند که مسوولان‌شان شرایط را درک می‌کنند و دلسوزند و به دنبال راه‌حل برای مشکلات هستند از معضلات فعلی عبور می‌کنیم به شرط آنکه به آینده امید داشته باشیم. وی ادامه داد: دوران شعارگویی و درشت‌گویی گذشته است و مردم از بس حرف شنیده‌اند خسته شده‌اند. مردم از آنهایی که آمارهای دقیق نداده یا همه حرف‌ها را نمی‌زنند و نیمی را پنهان می‌کنند خسته شده‌اند. مردم دلار نمی‌خواهند، بلکه صداقت و برنامه‌ریزی دوراندیشانه می‌خواهند.