واکنش ایران به پیشنهاد جدید گروه ۱+۵
دنیای اقتصاد- دو عضو هیات مذاکرهکننده ایران با گروه ۱+۵، به سخنان ویلیام هیگ، وزیر خارجه انگلیس درباره ارائه پیشنهادهای «به روز شده و معتبر» در جریان مذاکرات ماه آینده واکنش نشان دادند. عباس عراقچی ابراز امیدواری کرد که پیشنهادهای این گروه در جریان مذاکرات هشتم اسفندماه در قزاقستان «منطقی، متعادل، متناسب و قابلپذیرش» باشد. مصطفی دولتیار هم در این باره گفت: «در قزاقستان ما شنونده هستیم. ما حرفهایمان را قبلا زدهایم و بر اساس آنچه به ما ارائه خواهند کرد، پاسخشان را خواهیم داد.» دو عضو تیم مذاکرهکننده هستهای مطرح کردند
امیدواری ایران به پیشنهادهای جدید ۱+۵
دنیای اقتصاد- ایران میگوید که امیدوار است پیشنهادهای گروه ۱+۵ در جریان مذاکرات قزاقستان «منطقی، متعادل، متناسب و قابل پذیرش» باشد. عباس عراقچی، یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای در عین حال تاکید کرده است که مذاکره دوجانبه با آمریکا در شرایط فعلی منفعتی ندارد. این بخش از اظهارات عراقچی میتواند واکنشی باشد به ابراز تمایل ویکتوریا نولاند سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا که چندی پیش گفته بود ایالات متحده آمادگی دارد در جریان مذاکرات شش کشور با ایران به صورت کلی یا به صورت دوجانبه با ایران بر سر موضوع هستهای وارد مذاکره شود.
حالا ایران تلویحا میگوید که این پیشنهاد را در شرایط فعلی نمیپذیرد و با آمریکا در همان قالب ۱+۵ گفتوگوهای هستهای را از سر خواهد گرفت. ایران البته تاکید کرده است که همچنان منتظر پاسخ شش قدرت جهانی به بسته پیشنهادی خود در مذاکرات مسکو است. این در حالی است که ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا به تازگی ابراز کرده بود که پیشنهادهای «به روز شده و معتبری» را در جریان مذاکرات قزاقستان به ایران ارائه خواهد کرد.
جدیدترین ارزیابیای که رسانههای غربی به عنوان پیشنهادهای شش کشور به ایران داشتهاند، اجازه غنیسازی اورانیوم تا سطح ۵ درصد و توقف غنیسازی ۲۰ درصد در ازای لغو برخی تحریمها مثل تحریم قطعات هواپیما و برخی فلزات است که این پیشنهاد تا حدودی همان پیشنهادهای غرب به ایران در جریان مذاکرات بغداد بوده است. شاید به همین دلیل هم باشد که مصطفی دولتیار دیگر عضو تیم مذاکرهکننده هستهای گفته است که «پیشنهادهای جدید، ممکن است بزک کرده پیشنهادهای قبلی باشد، اما تاکنون چیزی به طور رسمی ارائه نشده است.»
منتظر جواب ۱+۵ هستیم
با این حال عباس عراقچی در گفتوگویش با خبرگزاری «ترند» گفته است که ما پیشنهادهای خودمان را به کشورهای ۱+۵ دادیم و کماکان منتظر هستیم که آنها ایدههای خودشان را در خصوص پیشنهادهای ما اعلام کنند و پاسخ ما را بدهند. گفته شده که کشورهای ۱+۵ با پیشنهادهای جدیدی به قزاقستان خواهند آمد. ما امیدوار هستیم که این بار پیشنهادهای آنها منطقی و متعادل و متناسب و قابل پذیرش برای ملت بزرگ ایران باشد. طبعا ما پیشنهادهای جدید را بررسی کامل خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، وی ادامه داد: اگر حسن نیت در کشورهای ۱+۵ وجود داشته باشد ما رسیدن به راهحل را کاملا محتمل میدانیم و کاملا برای آن آمادگی داریم. در این مسیر ما مذاکرات خودمان را با کشورهای ۱+۵ که آمریکا هم جزئی از آن است انجام میدهیم. فکر نمیکنیم مذاکرات دوجانبه با این کشورها بهخصوص با آمریکا در شرایط فعلی منفعتی داشته باشد. ما مذاکراتمان را با هر شش کشور انجام میدهیم و در این مرحله برای مذاکرات دوجانبه منفعتی قائل نیستیم. بهخصوص اینکه هیچ حسن نیتی را از سوی آمریکا برای مذاکره مشاهده نکردهایم.
او افزود: تا وقتی با سیاست فشار و تحریم جلو میآیند طبیعی است که نباید انتظار مذاکره داشته باشند و ملت ایران هم تحت هیچ شرایطی مذاکره تحت فشار را نمیپذیرد.
در قزاقستان شنوندهایم
در همین حال، مصطفی دولتیار دیگر عضو تیم مذاکرهکننده هستهای در پاسخ به این پرسش که آیا در قزاقستان ادامه گفتوگوهای مسکو پیگیری میشود یا بحث جدیدی مطرح خواهد بود؟ گفت: ما در مسکو بحثهایمان را مطرح کردیم و قرار بود آنها پاسخ دهند و قاعدتا باید در قزاقستان بررسیهایشان را ارائه کنند. خودشان (۱+۵) هم متوجه هستند و میدانند که باید پیشنهاد جدیدی را به ایران دهند.
به گزارش ایسنا، وی در پاسخ به اینکه در رسانهها به نقل از منابع دیپلماتیک در ماههای گذشته مطرح شد که ۱+۵ یک پیشنهاد جدید و به روز شده را به ایران ارائه خواهد کرد؟ اظهار کرد: سیگنالهای متفاوتی در این باره منتشر شده است. برخی جاها اعلام کردند که «پیشنهاد بهتری را آماده کردند» و برخی دیگر اعلام کردند که «همان پیشنهاد قبلی را بزک کرده و ظاهر آن را درست کردهاند» اما به ما چیزی ارائه نشده است و باید به نشست بعدی بیایند و ببینیم چه چیز با خود همراه دارند.
این عضو تیم مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ تاکید کرد: در قزاقستان ما شنونده هستیم. ما حرفهایمان را قبلا زدیم و بر اساس آنچه به ما ارائه خواهند کرد، پاسخشان را خواهیم داد. این عضو تیم مذاکرهکننده ایران با ۱+۵ در پاسخ به این پرسش که مقامات اتحادیه اروپا چندین بار اعلام کردند پاسخ پیشنهادهای ایران در بغداد و مسکو را دادهاند، گفت: خیر، ایران پاسخی دریافت نکرده است و شخصا این مساله را تکذیب میکنم.
ادامه تبدیل اورانیوم غنی شده به سوخت نیروگاه
اظهارات این دو عضو تیم مذاکرهکننده هستهای در شرایطی است که رویترز خبر داده است که ایران روند تبدیل مقداری از اورانیوم با غنای بالا به سوخت هستهای را آغاز کرده که به گفته دیپلماتها توسعه این پروسه میتواند منجر به خرید وقت میان تهران و واشنگتن درباره برنامه هستهای ایران شود. این یعنی همان تبدیل اورانیوم غنی شده به پودر و اکسید که دیگر قابل فرآوری برای مصارف نظامی هستهای نخواهد بود. به گزارش ایسنا،این خبرگزاری در ادامه گزارش خود مدعی شد: تهران در غیر این صورت (عدم تبدیل اورانیوم به اکسید) میتواند تا ماه ژوئن به «خط قرمزی» که اسرائیل تعیین کرده است و پس از آن ممکن است به تاسیسات هستهای ایران حمله کند تا مانع دستیابی تهران به مواد شکافتپذیر کافی برای ساخت سلاح هستهای شود، برسد.
همچنین به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، ایران سال گذشته نیز حدود ۱۰۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد خود را تبدیل به سوخت رآکتور کرد و امکان اینکه اورانیوم بالای ۲۰ درصد داشته باشد کم است.
به ادعای دیپلماتها، ایران هیچگونه نشانهای حاکی از کاهش سرعت غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را در سایت فردو نشان نداده است گرچه تاکنون برخی از سانتریفیوژهای جدید خود را راهاندازی نکرده است.
انتقاد روسیه از تحریمهای یکجانبه
از سوی دیگر سفیر روسیه در سازمان ملل باز هم حمایت خود را از انجام مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا نشان داده و در عین حال از اتخاذ برخی تحریمها علیه ایران توسط کشورهای عضو ۱+۵ با ایران انتقاد کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس، «ویتالی چورکین» سفیر روسیه در سازمان ملل در گفتوگو با شبکه راشاتودی گفت: روسیه همواره از رابطه مستقیم ایران و آمریکا حمایت میکند. این بار متوجه شدم تهران شدیدا با موضوع مذاکره مستقیم با آمریکا مخالفت کرده و آن را غیر ممکن دانسته است.
چورکین ادامه داد: تا جایی که میدانم اظهاراتی منفی از جانب یک مقام بسیار عالی در تهران بیان شده است مبنی بر اینکه این مذاکرات غیرممکن هستند. مقامات ایران همواره مذاکرهکنندگان سرسختی بودند و البته موضوع مورد بحث نیز بسیار پیچیده است، بنابراین درباره هر موضوع خاص همیشه مذاکرات بسیار دشواری صورت گرفته است و رسیدن به پیشرفت در این زمینه چالش بزرگی است. اما ما معتقدیم که درباره ماهیت این مذاکرات پیشرفتهایی صورت گرفته است و امیدواریم که این یک نقطه مناسب باشد که مذاکرات میتوانند از آنجا پیش رفته و پیشرفتهایی به دنبال داشته باشند.
چورکین تصریح کرد: از سوی دیگر فکر میکنیم برخی اقداماتی که توسط برخی اعضا صورت میگیرد، غیرسازنده و مخرب است؛ چرا که آنها علاوه بر تحریمهای شورای امنیت، خود اقدام به اتخاذ تحریمهای یکجانبه میکنند. این اقدامات به نظر ما نیاز نیست. این اقدامات موجب مشکلاتی در ایران شده که نباید اینطور باشد، همچنین در روند مذاکرات تاثیر منفی میگذارد.
ارسال نظر