اعلام نرخ بیکاری ۲/۱۱ درصدی برای پاییز ۹۱
مرکز آمار: بیکاری باز هم کاهش یافت
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در آخرین بررسیها از وضعیت مشارکت اقتصادی، چیزی در حدود ۲/۱۱ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار) بالاتر از ۱۰ سال ایران بیکار بودهاند.
دنیای اقتصاد ـ آخرین نتایج طرح آمارگیری نیروی کار، حکایت از کاهش نرخ بیکاری فصل پاییز سالجاری به ۲/۱۱ درصد دارد.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در آخرین بررسیها از وضعیت مشارکت اقتصادی، چیزی در حدود ۲/۱۱ درصد از جمعیت فعال (شاغل و بیکار) بالاتر از ۱۰ سال ایران بیکار بودهاند. بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری نشان میدهد که نرخ بیکاری کشور در فصل پاییز نسبت به تابستان سالجاری ۲/۱ درصد کاهش داشته است. این نرخ در تابستان برابر با ۴/۱۲ درصد بود، اما قیاس وضعیت مشارکت اقتصادی پاییز امسال با زمان مشابه سال گذشته نیز حاکی از کاهش نرخ بیکاری امسال است. نرخ بیکاری در پاییز سال گذشته برابر با ۸/۱۱ درصد بوده که این نرخ در پاییز امسال ۶/۰ درصد کاهش یافته است.
جمعیت فعال ۵/۳۷ درصدی
طبق آخرین گزارش مرکز آمار؛ در پاییز ۱۳۹۱ چیزی در حدود ۵/۳۷ درصد از جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر از نظر اقتصادی فعال بوده و به عبارتی در جمع گروه شاغلان یا بیکاران قرار داشتهاند. بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز سال ۱۳۹۰) برابر با ۸/۱ درصد افزایش و نسبت به تابستان ۱۳۹۱ نیز حدود ۷/۰ درصد کاهش داشته است.
نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله حاکی از آن است که ۲۳ درصد از فعالان این گروه سنی در پاییز ۱۳۹۱ بیکار بودهاند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله نشان میدهد این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ۱۳۹۰) نزدیک به ۰/۹ درصد و نسبت به تابستان سال ۱۳۹۱، برابر با ۱/۸ درصد کاهش یافته است.
بررسی سهم اشتغال ناقص نیز نشان میدهد که در پاییز ۱۳۹۱، نزدیک به ۹/۵ درصد جمعیت شاغل به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیشتر و ...) کمتر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بودهاند، این در حالی است که ۳۹/۸ درصد از شاغلان ۱۵ ساله و بیشتر، ۴۹ ساعت و بیشتر در هفته کار کردهاند.
سهم ۱/۴۷ درصدی بخش خدمات از کل اشتغال
اما بر مبنای برآوردهای آماری صورت گرفته در بخشهای عمده اقتصادی کشور، بیانگر آن است که در فصل پاییز سالجاری، بخش خدمات بیشترین و حوزه کشاورزی کمترین سطح اشتغال را به خود اختصاص دادهاند. بر اساس بررسیهای صورت گرفته، سهم بخش خدمات از کل اشتغال کشور برابر با ۱/۴۷ درصد بوده که بیشترین سهم را در بر گرفته است. در این میان بخش کشاورزی نیز با کمترین سهم، ۱/۱۸ درصد از اشتغال را از آن خود کرده است. سهم بخشهای صنعت نیز از اشتغال کشور برابر با ۸/۳۴ درصد بوده است.
آمارهایی همواره محل تردید
اما در حالی گزارش ارائه شده از سوی مرکز آمار از کاهش نرخ بیکاری در فصل پاییز حکایت دارد که همواره انتقاداتی نسبت به آمارهای ارائه شده وجود داشته است. در این میان برخی کارشناسان و حتی نمایندگان مجلس طی اظهاراتی مطرح میکنند فضای واقعی جامعه نشان از دور از واقع بودن برخی آمارهای ارائه شده از وضعیت اشتغال و بیکاری دارد. از جمله موید حسینیصدر نماینده خوی در مجلس یک بار گفته بود: آماری که دولت در ارتباط با میزان بیکاری حاکم بر جامعه اعلام میکند از آمار واقعی کمتر است. محمدحسین قربانی، نماینده آستانه اشرفیه نیز نرخ بیکاری در استان گیلان را بیش از ۳۰ درصد دانسته و آمارهای دولتی را زیر سوال برده بود. اینها همه در حالی است که عبدالرضا شیخالاسلامی، وزیر سابق کار در جریان ارائه گزارش خود به مجلس وعده رسیدن نرخ بیکاری کشور به هفت درصد تا پایان سال ۹۱ را داده بود. حال آنکه واقعیات جامعه و گزارشهای آماری موجود، کاهش نرخ بیکاری به هفت درصد تا پایان سال را دور از واقع نشان میدهد. از سوی دیگر به اعتقاد برخی کارشناسان، با توجه به شرایط کنونی اقتصادی کشور و مشکلات پیش رو، رشد نرخ بیکاری بیشتر از کاهش آن محتمل است.
ارسال نظر