دنیای اقتصاد- رییس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به گزارش‌های بانک مرکزی و وزارت کار از موثر بودن نتایج کار بنگاه‌های زودبازده، گفت: این نتایج با هم خیلی هماهنگ نیست و بر اساس برخی گزارش‌ها، گاهی هزینه‌هایی شده که به سرانجام نرسیده و نیمه کاره مانده است که این کارها سرمایه کشور را به هدر می‌دهد. دنیای اقتصاد- نشست مشترک معاونان برنامه‌ریزی استانداری‌ها و مدیران کل کار و امور اجتماعی کشور با رییس و تعدادی از نمایندگان مجلس به دلیل انتقاد حامیان دولت از اظهارات گلایه‌آمیز رییس مجلس درباره میزان توفیق طرح بنگاه‌های زودبازده و ارائه آمارهایی در این باره از سوی نمایندگان حاضر به تشنج کشیده شد.

علی لاریجانی در این نشست که از سوی هیات‌ عالی نظارت مجلس تشکیل شده بود، شرکت کرد و درباره میزان موفقیت بنگاه‌های زودبازده سخن گفت. رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفرهایی که به برخی استان‌ها داشته و انتقاد مردم نسبت به بنگاه‌های زودبازده گفت: برخی عنوان می‌کردند وام‌هایی که برای بنگاه‌های زودبازده داده شد، در جای دیگری خرج شده است یا میزان وام برای آن کار مناسب نبوده و کارها نیمه تمام مانده است. وی گفت: وزارت کار آماری مبنی بر توفیق ۹۵‌درصدی این بنگاه‌ها ارائه داده است که باور آن کمی سخت است. این سخنان لاریجانی موجب شد که برخی نمایندگان استانداری‌ها به آمارها اعتراض کنند، به همین دلیل دقایقی نظم جلسه که به عهده جهانبخش محبی‌نیا و اسدا... بادامچیان بود، غیرقابل کنترل شود و تعدادی از این نمایندگان دولت و نمایندگان مجلس آمارهای یکدیگر را صحیح ندانسته و آن را کذب بنامند. محبی‌نیا از حاضران خواست تا سکوت کرده و سخنان خود را پس از سخنرانی لاریجانی بیان کنند. لاریجانی پس از آرام شدن جلسه گفت:‌ البته آمارهای مختلفی از سوی مراکزی مانند بانک مرکزی ارائه شده است که باید صحت و سقم آنها بررسی شود، ضمن آنکه این طرح در برخی استان‌ها موفق و در برخی استان‌ها ناموفق بوده است.

پس از سخنان لاریجانی، معاون پشتیبانی استانداری‌ همدان به ارائه آمارهایی که بیانگر موفقیت طرح بنگاه‌های زودبازده در این استان بود، پرداخت و گفت: از آنجا که بانک‌ها با بررسی توجیه اقتصادی طرح زودبازده، تسهیلات آن را فراهم می‌کنند، توفیق این طرح‌ها در همدان از پیش ارزیابی شده بوده است. اما این سخنان وی، اعتراض عباسعلی نورا را برانگیخت. نورا به آمارهایی که خود جمع‌آوری کرده بود و به نمایندگان نشان می‌داد، اشاره کرد و گفت: این آمارها نشان می‌دهد که بنگاه‌های زودبازده در سیستان و بلوچستان موفق نبوده است. اما معاون استانداری همدان این آمارها را صحیح ندانست و گفت: این آمارها ناشی از سیاسی‌کاری است. نورا که از ابتدای جلسه نسبت به عدم حضور وزرای مربوط در این نشست معترض بود، به این نماینده استانداری همدان گفت: بنده یک نماینده اصولگرا هستم و شما نمی‌توانید آمارهای مرا نادرست عنوان کنید.

در این میان جهانبخش محبی‌نیا که برای حفظ نظم و آرامش جلسه تلاش می‌کرد، گفت: یک میلیون و ۱۰۷‌هزار و ۹۸۱ طرح زودبازده ارائه شده که به واسطه آن برای ۹۳۸‌هزار و ۵۴۸ نفر اشتغالزایی شده است. وی گفت: وزارت کار میزان تسهیلات ارائه شده به این طرح‌ها را معادل ۲۰۰‌هزار و ۳۸۸ میلیارد ریال ارزیابی کرده است که با آمار وزارت امور اقتصادی و دارایی حدود ۳‌هزار میلیاردریال اختلاف دارد و ما این اختلاف را در مجلس بررسی می‌کنیم.

لاریجانی نیز به آمارها و سخنان نماینده استانداری همدان اشاره کرد و گفت: به گفته مسوولان همدان، توفیق این طرح‌ها در استان همدان به دلیل تشکیل چندین گروه نظارتی، ‌همپای اقدامات اجرایی بوده است، ضمن آنکه توجیه اقتصادی این طرح‌ها نیز از سوی بانک‌ها تایید شده است. وی گفت: ‌انجام چنین کاری از طرف بانک‌ها بسیار مهم است و موجب جلوگیری از برخی خسارات و ضررها در آینده می‌شود. وی با بیان این‌که طرح‌های زودبازده در حل مشکل بیکاری تا حدی موفق بوده است، افزود: اما باید بررسی کرد که آیا به میزان سرمایه‌گذاری انجام شده، نتیجه مطلوبی از این طرح‌ها حاصل شده است یا نه.

لاریجانی مستندات نمایندگان مجلس در گفته‌هایشان را بنا بر گزارش‌های ارائه شده از سوی منابع نظارتی همچون دیوان محاسبات و سازمان بازرسی عنوان کرد و گفت: مجلس خودش چنین گزارش‌هایی را تهیه نمی‌کند. ممکن است که اجرای طرح‌های زودبازده در استانی موفق و در استان دیگری ناموفق بوده باشد.

وی درباره این‌که نماینده استانداری همدان که سخنان نماینده مجلس را سیاسی عنوان کرده بود، گفت: این‌که گفته شد سیاسی کاری نباید بشود، در چارچوب ادبیات مجلس نیست. زیرا فضای مجلس حاکی از کار کارشناسی است و نمایندگان به‌‌رغم آنکه از جریانات مختلفی هستند، با نگاه کارشناسی به بررسی مسائل می‌پردازند. لاریجانی با ابراز امیدواری نسبت به این‌که همه کارها با همین دقت دنبال شود، به نمایندگان مجلس و دولت حاضر در جلسه گفت: مبنای سخنان شما باید گزارش‌ها متقن باشد، قصد ما در این جلسات مچ‌گیری نیست. بلکه هدف ما این است که اگر مشکلی وجود دارد، رفع شود.

به گفته علی لاریجانی، گام خوبی در برنامه‌ پنج ساله برداشته شد که با وضع و حال کشور ما یک تصمیم‌گیری استراتژیک بود که سمت‌گیری کشور به سمت استان‌ها باشد و تمرکززدایی شود، دولت نیز فعالیت‌های خوبی انجام داد. غالبا تصمیم‌گیری‌ها در کشور طبقه‌بندی شده است. ضمن آنکه باید بخشی از آن را به نهادها و مراکز دیگر سپرد تا آنها هم بتوانند ایده‌ها و تجربیات خود را بیان کنند. ما باید برنامه‌ریزی استانی را جدی بگیریم، اما اداره مسائل استانی را به روزمره‌گی نسپاریم؛ لذا تصمیمات لحظه‌ای نباید موجب شود که برنامه‌ریزی مدون نداشته باشیم.

لاریجانی همچنین یادآور شد: اگر برنامه استان‌ها درست باشد، بخش ملی می‌تواند به آن کمک کند، البته همگرایی برنامه‌ استانی با برنامه‌ ملی هم باید وجود داشته باشد. اگر در سطح ملی استراتژی آن است که به سمت خصوصی‌سازی و تعاونی‌ها برویم و در استان این گرایش وجود داشته باشد، کارها خوب انجام می‌شود، اما اگر دوستان به خصوصی‌سازی و تعاونی و کوچک‌سازی دولت علاقه نداشته باشند، برنامه آن استان به خوبی پیش نخواهد رفت. وی تاکید کرد: باید راه‌هایی را برای بخش دولتی باز کنیم تا مسائل به سمت خصوصی‌سازی پیش رود.

رییس مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر بحث اشتغال، گفت: این فقط نه دلیل رفع بیکاری است، بلکه مسائل بین‌المللی اقتضا می‌کند که اقتصاد مستقلی داشته باشیم؛ یعنی در برخی مسائل که هیات اقتصادی در آن است باید به آن توجه کنیم. مخصوصا در شرایط کنونی می‌بینیم که کشورهایی که روی پای خود ایستاده‌اند، کمتر دچار مشکلات شده‌اند. لاریجانی ادامه داد: به گفته‌ مرحوم مطهری، جامعه موفق جامعه‌ای است که اقتصادی سالم و مستقل داشته باشد. مساله‌ اشتغال در راستای هدف متعالی و استقلال کشور بسیار مهم است؛ ضمن آنکه بنگاه‌های زودبازده تاکنون برای این کار انجام شده است، اما نتایج آن منجی وضعیت موجود نیست. در این زمینه کارهایی در دولت‌های قبلی و فعلی انجام شده است. لاریجانی افزود: اصولا اقتصاد پایدار آرام حرکت می‌کند، لذا باید دورنگری حوادث داشته باشیم و از قبل دورخیزهایی را برداریم تا در زمان حادثه بتوانیم به خوبی آن را کنترل کنیم و پرت کار زیاد نباشد. رییس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به سفرهای استانی گفت: در بخشی از استان‌ها مطرح می‌شود که وام‌هایی که برای بنگاه زودبازده داده شده در جای خود استفاده نشده است یا میزان وام برای آن کار مناسب نبوده است. بنابراین باید توجه داشت که برای هر کاری چه میزان وام لازم است. رییس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به گزارش‌های بانک مرکزی و وزارت کار از موثر بودن نتایج کار بنگاه‌های زودبازده گفت: این نتایج با هم خیلی هماهنگ نیست و بر اساس برخی گزارش‌ها، گاهی هزینه‌هایی شده که به سرانجام نرسیده و نیمه کاره مانده است که این کارها سرمایه کشور را به هدر می‌دهد و موجب افزایش تورم می‌شود. لاریجانی اضافه کرد: اکنون فرصت خوبی است تا این طرح به خوبی پیگیری شود و دوستان وزارت کار هم باید مدافع طرح زودبازده باشند. زیرا ما قصد مچ‌گیری نداریم و باید مشخص شود که مشکل این طرح در کجای کار است و بازنگری جدی روی آن صورت گیرد و مشخص شود که سیستم بانکی تا چه میزان باید به آن کمک کند. وی با بیان این‌که البته در برخی گزارش‌های استان‌ها موفقیت ۹۵‌درصدی بنگاه‌های زودبازده را ارائه کرده‌اند، گفت: ما آمار متناقض با این آمار وزارت کار را نیز دریافت کرده‌ایم؛ بنابراین لازم است صحت و سقم همه آنها مشخص شود، لذا باور موفقیت ۹۵‌درصدی سخت است.