تکذیب مهلت 3 ماهه آمریکا به ایران

قشقاوی: نامه‌ای از واشنگتن دریافت نکرده‌ایم

دنیای اقتصاد- مجید اعزازی :سخنگوی وزارت خارجه ایران دیروز دریافت نامه محرمانه آمریکا را تکذیب کرد. نامه‌ای که گفته می‌شود در آن برای پاسخ تهران، مهلتی سه ماهه تعیین شده است. حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه در تازه‌ترین کنفرانس مطبوعاتی خود با خبرنگاران همچنین از تعیین ضرب‌الاجل آمریکا برای مذاکره با ایران تا مهر ماه سال‌جاری اظهار بی اطلاعی کرد. ممانعت از سفر تیم فوتبال پرسپولیس به آمریکا، بی‌حرمتی به زائران خانه خدا توسط پلیس سعودی و تکفیر شیعه از سوی امام جمعه مکه، تولید سریال ضدشیعی در کویت و مناسبات ایران و عراق از جمله مهم‌ترین سوالات دیروز خبرنگاران از قشقاوی بود. وی درباره ادعای روزنامه اسرائیلی هاآرتص مبنی بر این که آمریکا مهرماه را به عنوان زمان نهایی برای تکمیل دور اول مذاکرات با ایران درباره برنامه هسته‌ای قرار داده است، آن را یک ادعا خواند و گفت: از منابع رسمی و سیاسی آمریکایی چنین موضوعی را دریافت نکرده‌ایم.

وی خبر ارائه نامه‌ای از سوی آمریکا به ایران و تعیین مدت سه ماهه برای پاسخگویی به این نامه را نیز رد کرد و گفت: چنین نامه و زمان‌بندی‌ای واقعیت وجودی ندارد و دریافت نشده است.

قشقاوی در واکنش به خبر مخالفت وزارت خارجه با سفر تیم فوتبال پرسپولیس به آمریکا به منظور انجام بازی دوستانه، بنا به دلایل سیاسی اظهار کرد: روال انجام این گونه برنامه‌ها و بررسی آن توسط کمیته‌ای صورت می‌گیرد که نمایندگان ارگان‌های مختلف از جمله وزارت خارجه در آن حضور دارند. تمهیدات و مقدماتی برای انجام این گونه سفرها همیشه هست و در طرف آمریکایی خیلی شدیدتر است. در وزارت خارجه آمریکا با حساسیت تعامل عمومی، ورزشی و فرهنگی را مورد توجه جدی قرار می‌دهند و طبیعی است که در ایران نیز در قالب کمیته‌ یاد شده این گونه بحث‌ها مطرح و تصمیم‌ گرفته می‌شود.

وی تاکید کرد: این بحث خاص وزارت خارجه نیست، بلکه بحث کمیته‌ای متشکل از ارگان‌های مختلف است که وزارت خارجه یکی از اعضای مسوول آن است. بر اساس مصالح ملی و عمل متقابل و مصلحت‌های دیگر در این زمینه تصمیم‌گیری می‌شود. سخنگوی وزارت خارجه درباره برخورد صورت گرفته با زوار ایرانی در فرودگاه جده گفت: اگر مسائل و مشکلاتی برای اتباع و زوار ما پیش ‌آید، آن را مورد اهتمام جدی قرار داده و رسیدگی به آن را وظیفه خود می‌دانیم.

حوزه معاونت کنسولی اعم از اداره کل ایرانیان و اداره کل کنسولی پیگیر موارد است و در خصوص موردی که اخیرا مطرح شده، از سفارت ایران در ریاض و سرکنسولگری جمهوری اسلامی در جده خواسته‌ایم که قرائن جدی را در این زمینه به طور مستند به ما اعلام کنند و پس از دریافت، اقدام لازم را در این خصوص انجام می‌دهیم.

قشقاوی درباره انگشت‌نگاری از زنان ایرانی توسط مردان پلیس سعودی با بیان این که در حال پیگیری این موضوع هستیم، تصریح کرد: قطعا موارد بسیار محدودی است و حساسیت عربستانی‌ها در این زمینه کمتر از ما نیست و آنها هم این برخوردها را جایز نمی‌دانند و سرکنسولگری و سفارت ما در حال پیگیری این موضوع است.

وی درباره اقدام یک فیلمساز کویتی برای ساخت سریالی که در آن چهره‌های ائمه معصوم (ع) را به تصویر کشیده و تاریخ را تحریف کرده است، گفت: طبیعی است علمای بزرگوار ما به اقتضای کار و حساسیت خود در این زمینه عکس‌العمل مناسب را داشته باشند. ما به نگرانی علما احترام می‌گذاریم و معتقدیم نباید چنین چیزی ساخته شود و از جامعه هنری نیز انتظار است در فضای دوستانه با جامعه هنری کویت این نگرانی را منتقل کنند و به آنها تفهیم شود که انگشت گذاشتن بر این مسائل دشمنان و تهدیدکنندگان مشترک را به اهدافشان می‌رساند و باید در راستای وحدت جهان اسلام تلاش کنیم.

وی همچنین درباره تکفیر شیعیان از سوی سعودی‌ها و این که آیا ایران فقط به نظر مراجع عظام در این زمینه بسنده می‌کند؟ اظهار کرد: امروز رژیم صهیونیستی تهدید مشترک جهان اسلام است و دامن زدن به مباحث اختلافی شیعیان و سنی‌ها کمکی به اعتلای نام اسلام نخواهد کرد. در داخل عربستان نیز عنوان شد که این گونه اظهارات به ضرر وحدت جهان اسلام و به نفع دشمنان مشترک و تهدیدات مشترک خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این که اعراب منطقه نسبت به مناسبات آتی ایران و آمریکا و مذاکرات احتمالی بین تهران و واشنگتن نگران هستند، گفت: ما هیچ ارتباط منطقی بین رابطه با عرب‌ها و آمریکا نمی‌بینیم. ما ۳۰ سال است که رابطه سیاسی رسمی با آمریکا نداریم ولی روابط سیاسی، اقتصادی و ارتباط دوستانه و فرهنگی با کشورهای عربی برقرار است. در حال حاضر موضوع خاصی اتفاق نیفتاده که یک قدرت فرامنطقه‌ای بر روابط دوستانه ما با کشورهای عربی تاثیر بگذارد. قشقاوی با بیان این که دو عنصر مهم «همسایگی» و «اسلام» در رابطه ما با کشورهای عرب منطقه وجود دارد که با آمریکا نیست، افزود: براساس این دو عنصر، ما امنیت خود را امنیت این کشورها و تهدید علیه آنها را تهدید علیه خود می‌دانیم. وی سفر خود را به قطر در تداوم سفرهای رسانه‌ای‌اش عنوان کرد و رابطه ایران و قطر را بسیار ممتاز و رو به رشد خواند و ضمن قدردانی از میزبانی قطر، یادآور شد: در کنار رابطه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی موضوع رابطه رسانه‌ای خیلی مهم است، چون قدرت‌های فرامنطقه‌ای از طریق رسانه‌ها و سرمایه‌گذاری به دنبال این هستند که دو پروژه «ایران هراسی» و «شیعه هراسی» را در منطقه تقویت کنند و تنها راه رفع این معضل تعامل مثبت است که با این دو پدیده از خارج منطقه مقابله صورت گیرد. وی درباره احضار سفیر ایران در عراق به وزارت خارجه این کشور نیز گفت: همان‌گونه که جمهوری اسلامی به حاکمیت ملی عراق احترام می‌گذارد و با تمام قدرت از حاکمیت ملی این کشور و تقویت دولت آن حمایت می‌کند، انتظار دارد مقامات عراقی و مقامات محلی این کشور نیز با حساسیت بیشتری نسبت به امنیت مرزی ما عنایت داشته باشند.

وی با اشاره به تحرکات گروهک‌هایی که رسما گروه‌های تروریستی هستند و از سوی دولت‌های غربی نیز به عنوان تروریست خوانده می‌شوند، افزود: مرز ما با عراق به دلیل ماهیت رژیم بعثی صدام مرز ناامنی بود و انتظار ما بعد از سرنگونی صدام این است که این مرز به مرز امنی تبدیل شود. قشقاوی همچنین گفت: همان‌گونه که در سمت خود امنیت می‌خواهیم برای طرف عراقی نیز خواستار امنیت هستیم. همیشه مباحث دیپلماتیک و گفت‌وگوها چه با سفیر عراق در تهران و چه سفیر ما در بغداد در فضای دوستانه و صمیمی صورت می‌گیرد. انتظار مردم دو کشور این است که مرز امن در دو طرف وجود داشته باشد.

وی گفت‌وگوهای کاظمی قمی با مقامات عراقی را رایزنی‌های روتینی خواند که در بغداد و تهران همواره انجام می‌شود و در آینده نیز صورت خواهد گرفت.

وی الفبای هر کار اقتصادی را «امنیت» خواند و افزود:‌ چگونه ایران مایل به عدم امنیت در عراق است، در حالی که ده‌ها کار اقتصادی با عراق داریم.