دنیای اقتصاد- به گفته یک عضو کمیسیون ویژه مجلس برای «طرح تحول اقتصادی»، تصمیم آخر سال مجلس برای بنزین شتاب‌زده بود و نمی‌توان آن را تصمیم مناسبی ارزیابی کرد. همزمان با این اظهارات، یک مقام وزارت نفت نیز خبر داد که بنزین آزاد در سال جدید با نرخ شناور عرضه خواهد شد. گفته می‌شود در صورت اجرای قانون بودجه، سهمیه ماهانه هر خودرو نیز باید به نصف میزان کنونی کاهش یابد. یک مقام وزارت نفت از شناور بودن قیمت بنزین و گازوئیل در سال‌جاری خبر داد

احتمال تغییر مجدد قیمت‌گذاری بنزین

دنیای اقتصاد - برخی مقامات دولتی از شناور بودن قیمت بنزین در سال ۸۸ سخن گفته‌اند و همزمان انتقاداتی به دولت وارد شده است؛ مبنی بر اینکه اولین تخلف در اجرای قانون بودجه ۸۸ درباره سهمیه‌بندی بنزین رخ داده است.

طبق قانون بودجه ۸۸ یارانه واردات بنزین و گازوئیل به صفر رسیده است و به همین دلیل دولت موظف شده است بنزین داخلی را سهمیه‌بندی و بنزین وارداتی را به قیمت آزاد به مشتریان عرضه کند؛ به نحوی که نیازی به اختصاص یارانه برای واردات بنزین و گازوئیل نباشد. در این راستا سیف‌ا... جشن‌ساز، معاون وزیر نفت با بیان این که بنزین در سال ۸۸ با نرخ شناور عرضه می‌‌شود، گفت: در ایران روزانه ۴۴‌‌میلیون لیتر بنزین در کشور تولید می‌‌شود که فقط این میزان در قالب سهمیه‌بندى یا نرخ مصوب به فروش می‌‌رسد.

جشن‌ساز در گفت‌و‌گو با شبکه ایران تصریح کرد: در حال حاضر روزانه ۲۲‎/۵‌‌میلیون لیتر بنزین نیز از بازارهاى خارجى وارد می‌‌شود که در صورت ادامه این مصرف، بنزین وارداتى با نرخ شناور جهانى به فروش خواهد رفت.

وى در خصوص قیمت پیش‌بینى شده بنزین آزاد وارداتى براى عرضه به صاحبان خودروها یادآورشد: این قیمت بر اساس میزان متعارف جهانى است که ممکن است بسیار فراتر از قیمت بنزین آزاد یا کمتر از آن باشد.

معاون وزیر نفت گفت: اکنون روزانه ۸۶‌‌میلیون لیتر گازوئیل در ایران تولید می‌‌شود؛ در حالى که مصرف این سوخت به روزانه ۹۲‌‌میلیون لیتر خواهد رسید. جشن‌ساز توضیح داد: با اجراى سیستم کارت هوشمند گازوئیل که اخیرا انجام شده است به طور قطع مابه‌التفاوت تولید و مصرف حذف می‌‌شود و نیازى به واردات گازوئیل در سال آینده نیست.

معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: وزارت نفت کاهش مصرف گازوئیل از طریق استفاده از کارت هوشمند سوخت را پیش بینى کرده است. وى اظهارداشت: طبق قانون مجلس دیگر بودجه‌اى جهت واردات بنزین به وزارت نفت اختصاص نخواهد یافت و در صورت نیاز به مصرفى فراتر از تولید داخلى، بنزین وارداتى به نرخ آزاد جهانى عرضه خواهد شد.

همچنین محمدحسین فرهنگی نماینده تبریز و عضو کمیسیون ویژه تحول اقتصادی مجلس گفت: احکام قانون بودجه سال ۸۸ درباره نحوه قیمت‌گذاری و تامین بنزین و گازوئیل کشور با تصویب لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها تغییر خواهد کرد.

فرهنگی در گفت‌و‌گو با «فارس» در خصوص حکم قانون بودجه برای فروش قیمت بنزین تولید داخل با قیمت سهمیه‌بندی و مازاد وارداتی با قیمت تمام شده در سال جاری تصریح کرد: تصمیم مجلس در تصویب این حکم در روزهای پایانی سال گذشته شتاب زده بود و نمی‌توان آن را تصمیم مناسبی ارزیابی کرد.

وی افزود: عرضه بنزین تولید داخل به قیمت هر لیتر ۱۰۰ تومان و بنزین وارداتی با قیمت تمام شده، سهمیه‌ها را به شدت کاهش داده، قیمت فرآورده‌های وارداتی نیز با احتساب هزینه توزیع به شدت بالا می‌رود و مشکلاتی را برای دولت به وجود خواهد آورد.

فرهنگی خاطرنشان کرد: مناسب‌ترین تصمیم برای تعیین قیمت فرآورده‌های نفتی تصمیمات کمیسیون ویژه بود. قیمت‌گذاری‌های کمیسیون ویژه برای هر فرآورده احکامی مشخص داشت و از انسجام درونی برخوردار بود.

عضو کمیسیون ویژه تحول اقتصادی مجلس ادامه داد: پیشنهادهای کمیسیون ویژه با استفاده از نظرات کارشناسی تمامی دستگاه‌های اجرایی تهیه شده بود و اگرچه مشکلاتی را به وجود می‌آورد، سنجیده تر و منطقی تر از احکام فعلی بود.

خبرنگار فارس گفت: ممکن است تصویب لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها حکم قانون بودجه سال ۸۸ درباره بنزین و گازوئیل را تغییر دهد؟

فرهنگی پاسخ داد: بودجه سال ۸۸ یک قانون یک ساله است و احکام آن نیز با ارائه متمم قابل تغییر خواهد بود؛ در عین حال تصویب لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها به عنوان یک قانون دائمی قطعا این احکام را تغییر خواهد داد.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره پیش بینی زمان تصویب لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها نیز گفت: آیین نامه داخلی مجلس برای بررسی لایحه محدودیت زمانی در نظر نگرفته و این دوره می‌تواند بنا بر نیاز کوتاه، یا طولانی باشد.

وی در عین حال ابراز امیدواری کرد تاکید مقام معظم رهبری برای اصلاح الگوی مصرف در کشور مشکلات مربوط به مصرف بنزین و گازوئیل را حل کند.

البته سخنان دو مقام دولت و مجلس در شرایطی بیان شده است که برخی معتقدند با توجه به تولید روزانه بنزین در کشور (حدود ۴۲میلیون لیتر) و نیز با توجه به تعداد خودروهای سواری (حدود ۵/۷میلیون دستگاه) ماهانه به هر خودرو بین ۵۰ تا ۶۰ لیتر بنزین تعلق می‌گیرد؛ اما دولت برای سه ماهه نخست سال برای هر دستگاه خودرو سواری ۳۰۰لیتر بنزین درنظر گرفته است که در این صورت ممکن است به یارانه برای واردات بنزین نیاز باشد. البته دولت هنوز استدلال خود را درباره اینکه چرا به‌رغم قانون بودجه چنین سهمیه‌ای را برای سه ماهه اول خودروهای سواری درنظر گرفته، بیان نکرده است.