آیا کاندیدای برتر از انتخابات کنارهگیری کرده است ؟
همه در انتظار تصمیم خاتمی
دنیای اقتصاد- در شرایطی که هفتمین سال از دهه هشتاد به پایان خویش نزدیک میشود، اما بازی انتخابات ریاستجمهوری دهم وارد فاز جدیدی از مسیر خود شده است.
عکس:دنیای اقتصاد، حمید جانیپور
دنیای اقتصاد- در شرایطی که هفتمین سال از دهه هشتاد به پایان خویش نزدیک میشود، اما بازی انتخابات ریاستجمهوری دهم وارد فاز جدیدی از مسیر خود شده است. خبر کنارهگیری احتمالی سید محمد خاتمی از رقابتهای انتخابات سال آتی و بیانیهای که قرار است منتشر کند بسیاری از سیاستورزان حوزه سیاست از نوع اصولگرا و اصلاحطلب را به واکنش وا داشته و به باور همه آنها این کنارهگیری احتمالی پیامدهایی به دنبال خواهد داشت.
در میان اصلاحطلبان اگرچه تاکنون کسی به مخالفت جدی با حضور میرحسین نپرداخته است، اما هم چنان به باور آنها توانایی خاتمی برای جمع آوری آرا بسیار بالاتر و بیشتر از میرحسین است و این یکی از مهمترین دلایلی است که آنان بر حضور هم چنان خاتمی تاکید میکنند و به دنبال همین باوربود که روز یکشنبه بسیاری از جوانان حامی خاتمی به همراه اعضای اصلی ستاد وی با او دیدار کردند تا شاید او را از این تصمیم منصرف کنند، هرچند که این دیدار تغییری در رای خاتمی ایجاد نکرد و اینگونه بود که او پس از این دیدار با میرحسین موسوی هم دیدار کرد. تا آنچه در دل دارد با او هم در میان بگذارد. دیداری که اگرچه از آن خبری رسمی منتشر نشد، اما به گفته نزدیکان وی حکایت از مصمم بودن خاتمی بر انصراف داشت.
در همین حال اما بسیاری از نزدیکان فکری وی در مصاحبه با رسانههای گوناگون از کنارهگیری احتمالی وی ابراز نا خرسندی کردند و علی تاجرنیا گفت که این تصمیم تنها از سر بزرگواری و سیاستورزی همراه با اخلاق خاتمی است؛ چرا که پیروزی خاتمی قطعی است. با این شرایط اما برخی دیگر از اصلاحطلبان هم از آمدن میرحسین موسوی به جای خاتمی چندان دلگیر نشدهاند. به عنوان مثال قدرتالله علیخانی نماینده قزوین در گفتوگو با ایلنا، با استقبال از اعلام کاندیداتوری میرحسین موسوی، گفت: از حضور همه نیروهای انقلاب و طرفدار امام در صحنه انتخابات ریاستجمهوری به ویژه از حضور آقای موسوی استقبال میکنم. اصلاحطلبان هیچ مشکلی در این زمینه ندارند و حتی اگر هر سه نفر آقایان خاتمی، کروبی و موسوی در صحنه باقی بمانند هم مشکلی پیش نمیآید.
به گفته وی، تعدد کاندیداهای اصلاحطلبان منجر به حضور گستردهتر مردم در انتخابات آتی خواهند شد، چرا که هرکس کاندیدای مورد نظر خود را مییابد و به خاطر ارائه رای به او، وارد صحنه میشود. به این ترتیب جمع بیشتری از مردم در انتخابات شرکت میکنند که به نفع نظام در مقابل توطئههای دشمنان است.
همچنین محمد حسین مقیمی نماینده خمین، هم با بیان اینکه با حضور مهندس موسوی تنور انتخابات ریاستجمهوری دهم گرمتر میشود، یادآورشد: از آنجا که میرحسین موسوی چهرهای قانونگرا است، انتظار میرود که با حضور وی در عرصه انتخابات ریاستجمهوری، قانونگرایی بیش از پیش مورد توجه مدیران قرار بگیرد و این یک تحول بزرگ در کشور است.
وی در پاسخ به اینکه آیا اصلاحطلبان برای معرفی یک کاندیدای واحد به اجماع خواهند رسید یا نه؟، اظهار کرد: نمیدانم این طور خواهد شد یا نه. اینکه یکی از آقایان بخواهد به نفع دیگران کنار برود را باید از خود کاندیداها پرسید. به نظر میرسد که برای ایجاد اجماع میان کاندیدای اصلاحطلب باید منتظر زمان بود. به گفته این عضو فراکسیون خط امام (ره)، با حضور موسوی در عرصه و در صورت پیروزی وی در این انتخابات، بسیاری از مشکلات کشور حل خواهد شد.
مقیمی در پاسخ به اینکه آیا اصولگراها نیز از کاندیداتوری موسوی حمایت خواهند کرد یا نه؟، گفت: مهندس موسوی شخصیتی است که به نام خودش تعریف میشود. نه به نام گروههای سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا. کما اینکه ایشان در دولت خود نیز از حضور چهرههایی از هر دو طیف سیاسی کشور استفاده کردند. نماینده خمین از موسوی به عنوان کاندیدایی یاد کرد که در زمان جنگ، کشور و دولت را به شایستگی اداره کرد. از جانب دیگر اما در میان اصولگرایان داستان بهگونهای دیگر است.حسین شریعتمداری در سرمقاله روز گذشتهاش با اشاره به انصراف خاتمی این اتفاق را قابل پیشبینی خوانده و گفته است که کنارهگیری وی به خاطر عدم اطمینان از رایآوری بوده است. به باور سرمقالهنویس روزنامه کیهان میرحسین موسوی هم در میان اصولگرایان جایی ندارد، چراکه او هنوز نظرش را راجع به دولت اصلاحات نگفته و ابراز نارضایتی از آن دوران نکرده است.
این نوشته شریعتمداری در شرایطی است که برخی اصولگرایان حضور میرحسین را مثبت ارزیابی کرده و حتی از آن به عنوان بازی برد برد یاد کردهاند.محمد تقی رهبر نماینده اصفهان در گفتوگو با ایلنا، با بیان اینکه اکثریت اصولگرایان از کاندیداتوری احمدینژاد حمایت خواهند کرد، افزود: اینکه اقلیتی از اصولگرایان از کاندیداتوری موسوی در انتخابات آتی حمایت کند، به معنی انشعاب میان این طیف سیاسی نخواهند بود، چرا که هرکسی صاحب اختیار رای خود است و ارائه رای به کاندیداها تحمیلی نیست.
از سوی دیگر عماد افروغ هم کنارهگیری خاتمی را عامل چند دستگی اصولگرایان خوانده و گفته است که نبود وی در صحنه انتخابات وحدت را از محافظهکاران خواهد گرفت.
به این ترتیب اگرچه هنوز بیانیه انصراف خاتمی و کنار رفتنش از صحنه انتخابات تایید نشده است، اما میتوان تغییر مسیر انتخابات ۸۸ را از هماکنون مشاهده کرد. با این حال باید باز هم منتظر تصمیم نهایی خاتمی ماند شاید اعضای مجمع روحانیون بتوانند نظر او را برای تصمیمگیری تغییر دهند چه آخرین دیدار او برای تصمیمگیری شب گذشته با دوستان هم حزبیاش بوده است.
ارسال نظر