هنرمندانی که در سال جاری درگذشتند
قابهای خالی سال ۸۷
نگاه سوم- سینمایایران سال پرمرگ و تلخی را پشت سرگذاشت. سالی که با از دست دادن داود اسدی آغاز شد و با رفتن مادر پیر و فراموش شده خود، مهری مهرنیا، پایان گرفت. شاید تلخترین خداحافظی، وداع با خسروی سینمایایران بود و بهتآورترین مرگ، مرگ احمد آقالو. امسال نیز چند سنگ سیاه با نامهایی که برایمان دنیایی خاطره و تصویر ساختند به قطعه هنرمندان اضافه شد. اسماعیل داورفر، فرهنگ معیری، مهرداد فخیمی و... از جمله هنرمندانی بودند که سال ۸۷ از سینما گرفت و بهاین زودیها نمیتوان جای خالیشان را پر کرد.
نگاه سوم- سینمایایران سال پرمرگ و تلخی را پشت سرگذاشت. سالی که با از دست دادن داود اسدی آغاز شد و با رفتن مادر پیر و فراموش شده خود، مهری مهرنیا، پایان گرفت. شاید تلخترین خداحافظی، وداع با خسروی سینمایایران بود و بهتآورترین مرگ، مرگ احمد آقالو. امسال نیز چند سنگ سیاه با نامهایی که برایمان دنیایی خاطره و تصویر ساختند به قطعه هنرمندان اضافه شد. اسماعیل داورفر، فرهنگ معیری، مهرداد فخیمی و... از جمله هنرمندانی بودند که سال ۸۷ از سینما گرفت و بهاین زودیها نمیتوان جای خالیشان را پر کرد.
مرگ در خاموشی
نیمه شب روز سوم فروردین بود که داود اسدی، بازیگر آرام و بیصدای تلویزیون و سینما بر اثر سکته قبلی درگذشت و اولین مرگ سینمایایران کلید خورد.
«ساعت خوش»، نخستین تجربه تلویزیونیاین هنرمند بود. مرحوم اسدی که پس از بازی دراین مجموعه تلویزیونی به چهرهای شناخته شده برای بسیاری از بینندگان تلویزیونی و بهخصوص جوانان تبدیل شده بود، طی سالهای اخیر کمتر بهایفای نقش در سریالها پرداخت. او همچنین در سه فیلم «سرحد»، «مادرم گیسو» و «دیدار» بازی کرده بود.
صبح همان روز شاهرخ سخایی عکاس سینما، نیز بر اثر عارضه قلبی در سن ۵۵ سالگی در گذشت. شاهرخ سخایی فارغالتحصیل دوره دو ساله عکاسی آمریکا، پیشتر مسوولیت کارگاه عکس و آرشیو هنرمندان بنیاد فارابی و همچنین کارگاه عکس و اسلاید آرشیو موزه شهدا را برعهده داشته است. از دیگر فعالیتهای عکاسی او میتوان به فیلمهای مادیان، عروس حلبچه، دو فیلم با یک بلیت، نقش عشق، دادستان، جنگ نفتکشها، مرسدس، مرد عوضی و میهمان مامان اشاره کرد.
مرگ آقای دلار
اسماعیل داورفر را بسیاری با سریال آژانس دوستی میشناسند.
او که یکی از پیشکسوتان عرصه بازیگری در سینما، تئاتر و تلویزیون است، صبح روز 14 اردیبهشت در سن 76 سالگی بر اثر سرطان درگذشت. او بازی در تئاتر را از سال 1335 و همچنین بازی در سینما را از سال 1348 با فیلم «گاو» به کارگردانی «داریوش مهرجویی» شروع کرد.
از جمله کارهای او در سینما میتوان به تعطیلات تابستانی (۱۳۷۴)، تحفه هند (۱۳۷۳)، روزهای خوب زندگی (۱۳۷۳)، مهریه بی بی (۱۳۷۳)، پادزهر (۱۳۷۲)، عیالوار (۱۳۷۱)، آقای بخشدار (۱۳۷۰)، زیر بامهای شهر (۱۳۶۸)، افسون (۱۳۶۷)، لنگرگاه (۱۳۶۷)، وکیل اول (۱۳۶۵)، تاتوره (۱۳۶۳)، سرایدار (۱۳۵۵)، غبارنشینها (۱۳۵۳)، صادق کرده (۱۳۵۱) و آقای هالو اشاره کرد.
پیکر مرحوم «اسماعیل داورفر» 17 اردیبهشت از مقابل تالار وحدت تشییع شد.
گریم مرگ بر چهره معیری
«فرهنگ معیری» طراح چهرهپردازی پیشکسوتایرانی ساعت 8 صبح روز 21 اردیبهشت بر اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت. فرهنگ معیری سال 1322 در شهر مرند متولد شد. وی عضو گروه چهرهپردازان سیمای جمهوری اسلامی و مدیر آموزشگاه چهره پردازی «آینه درآینه» بوده است.
طراحی چهرهپردازی فیلمهایی چون اشک سرما، رخساره، سگ کشی، افعی، نقش عشق، سفر عشق، سرزمین آرزوها، شناسایی، اتاق یک، پرواز در شب، مادیان، توسط وی انجام شده است.
او همچنین طراح چهرهپردازی فیلمهایی چون مسافران، شاید وقتی دیگر، شکار، کانی مانگا، باشو غریبه کوچک، طلسم، خانه عنکبوت، نقطه ضعف، اشباح، خط قرمز، چریکه تارا، سفر سنگ و کلاغ بوده است.
«گناه من» (مهرشاد کارخانی) از آخرین کارهای مرحوم معیری به شمار میرود.
سینمای اروپا بیصاحب شد
مراسم تشییع پیکر «وحید مجتهدی» مدیرسینمای اروپا روز نهم تیرماه از مقابل «خانه سینما» به سمت بهشت زهرا(س) برگزار شد.
«مجتهدی» که هنگام فوت، 62 سال سن داشت، مدیر و صاحب سینما اروپا بوده است.
«وحید مجتهدی» پسر «جمال مجتهدی» از قدیمیترین سینماداران و تهیهکنندگان سینمایایران است که دو ماه قبل دارفانی را وداع گفت.
سینمای ایران، بیشکیبایی
«خسرو شکیبایی» بازیگر محبوب سینما، تئاتر و تلویزیون پس از دورهای جدال با بیماری و مرگ، صبح روز جمعه ۲۸تیرماه در سن ۶۴ سالگی در تهران درگذشت تا کارنامه یکی از هنرپیشگان نامدار معاصرایران برای همیشه بسته شود.
پیکراین هنرمند بزرگ روز یکشنبه 30 تیرماه و با بدرقه میلیونی مردم از مقابل تالار وحدت به سوی قطعه هنرمندان تشییع شد.
او برای فیلمهای «یکبار برای همیشه»، «سایه به سایه» و «کاغذ بیخط» نامزد دریافت سیمرغ بلورین بوده است. خط قرمز، دادشاه، صاعقه، رابطه، دزد و نویسنده، ترن، شکار، هامون، عبور از غبار، ابلیس، جستجو در جزیره، سارا، پرواز را بخاطر بسپار، یکبار برای همیشه، بلوف، کیمیا، پری، درد مشترک، لژیون، سایه به سایه، خواهران غریب، سرزمین خورشید، عاشقانه، روانی، زندگی، دختردایی گمشده، میکس، دختری بنام تندر، کاغذ بیخط، مزاحم، اثیری، صبحانهای برای دو نفر، ازدواج صورتی، سالاد فصل، حکم، ستارهها، عروسک فرنگی، چه کسی امیر را کشت؟، دلشکسته، دوشیزه باران، حیران از جمله کارهای سینمایی وی بودهاند.
آخرین حضور شکیبایی در برابر دوربین، در جریان دومین جشن کانون منتقدان سینما بود که وی در آن به عنوان یکی از برترین بازیگران سی سال سینمای پس از انقلاب مورد تجلیل قرار گرفت و جایزه دریافت کرد.
درگذشت دستیار فیلمبردار باسابقه سینمایایران
احمد ابراهیمی، دستیار فیلمبردار باسابقه سینمایایران روز 10 مرداد ماه به علت نارسایی قلبی درگذشت.
وی از جمله دستیاران فیلمبردار باسابقه سینمایایران متولد سال ۱۳۲۳ بود و کار خود را در سال ۱۳۳۹ با فیلم «چشمه عشاق» ساخته احمد صباحی به عنوان دستیار فیلمبردار شروع کرد و طی سالهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی یکی از فعالترین دستیاران فیلمبردار در سینمایایران بود.
مرگ بازیگر مختارنامه
«رضا آقاربی» بازیگر سینما و تلویزیون در سن ۵۰ سالگی به دلیلایست قلبی دارفانی را وداع گفت.
این بازیگر که سریالهای «مختارنامه» و «یوسف پیامبر» از آخرین فعالیتهای وی به شمار میروند، صبح روز پنجشنبه 17 مرداد، هنگام ورزش صبحگاهی در پارک نزدیک محل سکونت خود، دچار حمله قلبی شد و جان به جان آفرین تسلیم کرد.
بنابراین گزارش، رضا آقاربی متولد ۱۳۳۷ تهران، فعالیت هنری خود را سال ۱۳۶۰ با تئاتر آغاز کرد. بازی در فیلم «پرچمدار» به کارگردانی شهریار بحرانی نخستین تجربه سینمایی اوست.
حماسه دره شیلر، خانهای مثل شهر، عروس حلبچه، دو همسفر و دایره سرخ از کارهای بلند سینمایی وی بودند.
مراسم تشییع جنازه «رضا آقاربی» راس ساعت ۹ صبح روز یکشنبه ۲۰ مرداد، از مقابل خانه هنرمندان بهسوی قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) برگزار شد.
خداحافظی فیلمبردار مسافران
«مهرداد فخیمی» فیلمبردار با سابقه سینمایایران در سن ۶۹ سالگی در منزلش درگذشت.
فخیمی که از مدتها پیش از بیماری سرطان ریه رنج میبرد و دو روز نیز در بیمارستان بستری بود، سرانجام صبح روز 23 مرداد بر اثر عوارضاین بیماری در منزل خودش چشم از جهان فرو بست.
مهرداد فخیمی متولد ۱۳۱۸ تهران، فارغالتحصیل فیلمبرداری از آلمان بود و فعالیت هنری را با ساخت فیلمهای کوتاه همانند «جام حسنلو»، «نان و کوچه»، «اربعین» و ... آغاز و سینمای حرفهای را سال ۱۳۵۳ با فیلمبرداری فیلم «غریبه و مه» به کارگردانی بهرام بیضایی تجربه کرد.
حاجی واشنگتن، مرگ یزدگرد، پاییزان، چریکه تارا، کلاغ، مسافران، کمالالملک، وکیل اول و سریال هزاردستان از جمله کارهای به یاد ماندنیاین هنرمند فقید است. وی در دهمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری برای فیلم «مسافران» شد و سال 65 نیز نامزد دریافتاین جایزه برای فیلم «ناخدا خورشید» شده بود. همچنین بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر با بزرگداشتاین فیلمبردار همراه بود که در آن جشنواره آثار شاخص وی به نمایش در آمد. «چه کسی امیر را کشت»
آخرین فعالیت سینمایی مرحوم فخیمی بود.
مرور سریال آینهها با یاد خدادادی
جواد خدادادی که به دلیل عارضه قلبی در بیمارستانی در آلمان بستری شده بود، چهارم شهریور درگذشت و در کشور آلمان به خاک سپرده شد.
بازیگر نقش ابوذر در سریال امامعلی(ع) چندی پیش به دلیل عارضه قلبی در بیمارستانی واقع در دورتموند بستری شده بود.
بازیگر سریالآینه که ۸سال پیش برای مداوای بیماری همسرش به آلمان رفته بود، بهار امسال بهایران بازگشت و تصمیم به ادامه فعالیت در عرصه هنر گرفت، اما به دلیل حاد شدن ناراحتی قلبی خود به آلمان بازگشت. در آخرین روزهای تابستانی سال ۸۷ خبر درگذشت «فرهاد خانمحمدی» بازیگر سینما و تلویزیون هم رسید.
تشییع پیکراین بازیگر سینما و تلویزیون ساعت 10 صبح روز یکشنبه 31 شهریور از مقابل خانه سینما به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) برپا شد.
وی متولد همدان بود و تا اخذ گواهینامه هشتم در همدان زندگی کرد. سپس در سال ۱۳۳۸ همراه خانواده به تهران آمد. مدتی مشغول کارهای فنی بود و چندین سال در ارتش بهعنوان افسر ارشد کار کرد. بعد از آن درسال ۱۳۴۷ وارد عرصه سینما شد.
یک هنرپیشه همیشه نقش دوم رفت
«فرهاد خانمحمدی» متولد ۱۳۲۳ بود و بیش از ۴ دهه فعالیت داشته است که شاخصترین آنها دو مجموعه تلویزیونی «سربداران» و «کاراگاه علوی» یک و دو بوده است.
واکنش پنجم، مسافر ری، مومیایی3، معجزه خنده، آخرین بندر، افعی، پرده آخر، ریحانه، ساوالان، هامون و سرب از دیگر کارهای سینمایی خانمحمدی بودهاند.
سوسن تسلیمی عزادار پدر شد
«خسرو تسلیمی» تهیهکننده و مدیرتولید سینمایایران نیز 19 آبانماه در 83 سالگی به علت سکته قلبی درگذشت.
سیروس تسلیمی تهیهکننده سینما و پسراین سینماگر گفت: ساعت ۲ بامداد امروز حال پدر وخیم شد و او را به بیمارستان امام خمینی کرج بردیم که بعد از مدتی به دلیل سکته قلبی درگذشت. مراسم تشییع پیکر وی۲۱ آبان ماه ساعت ۱۰ صبح از مقابل خانه سینما انجام شد.
تسلیمی همسر منیره آخوندنیا (منیره تسلیمی)بازیگر تئاتر، پدر سیروس تسلیمی (تهیه کننده و نویسنده) و سوسن تسلیمی (بازیگر و کارگردان تئاتر و سینما) است.
از آخرین کارهای او به عنوان مدیرتولید میتوان به کیش و مات، ازدواج صورتی، الهه زیگورات و بیهمتا اشاره کرد.
زمان از دست رفته، عبور از غبار، پرنده کوچک خوشبختی، شاید وقتی دیگر و کفشهای میرزانوروز از دیگر کارهای تسلیمی به عنوان مدیر تولید در سالهای پس از انقلاب است.
مرگ کاتب سلطان و شبان
«احمد آقالو» بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون پس از یک دوره بیماری به علت سرطان درگذشت.
او که در سالهای اخیر به دلیل شدت بیماری نمیتوانست در برنامههای تلویزیون شرکت کند بیشتر در اجرای برنامههای رادیویی فعالیت میکرد.
احمد آقالو متولد 1328 قزوین، فارغالتحصیل تئاتر از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران است. وی فعالیت هنری را پس از گذراندن دوره شش ماهه بازیگری در هنرستان آزاد هنرپیشگی دانشکده هنرهای دراماتیک آغاز کرد.
بازی در فیلم «دادشاه» به کارگردانی حبیب کاوش نخستین تجربه سینمایی او است. از دیگر فعالیتهای آقالو میتوان به دوبلاژ، رادیو، بازی در تئاتر و مجموعههای مختلف تلویزیونی اشاره کرد.
درگذشت نابهنگام یکی از اعضای انجمن فیلم کوتاه
امید اللهداد از اعضای انجمن فیلم کوتاهایران دوم آذر ماه بر اثرایست قلبی در سن ۲۹ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد. مرحوم اللهداد از اعضای تهیه کننده انجمن بود که فیلمهای کوتاه بسیاری چون: طوفان سنجاقک (شهرام مکری)، خوره
(سعید حبیبی)، تمام دغدغههای من (سپهر سبحانی) و چندین کار کوتاه دیگر را تهیه کرده بود.
ارحام صدر هم رفت
رضا ارحام صدر عصر روز یکشنبه 24 آذر ماه در منزل مسکونی خود در شهر اصفهان در سن 85 سالگی از دنیا رفت.
رضا ارحام صدر بازیگر پیشکسوت تئاتر و سینما اردیبهشت ماه ۱۳۰۲ در محله پاقلعه، بخش ۴ اصفهان متولد شد و فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۲۶ و بازی در تئاتر آغاز کرده و در واقع از پایهگذاران تئاتر در اصفهان محسوب میشود.
او همچنین در سال 1336 با فیلم «شب نشینی در جهنم» وارد سینما شد و سپس در فیلمهایی چون «علی واکسی»، «ستارهای چشمک زد»، «مردان خشن»، «جعفرخان از فرنگ برگشته»، «نصف جهان» و «افسانه شهر لاجوردی» بازی کرد. از نمایشهای او نیز میتوان به «رفیقناجنس»، «بوقلمونها»، «کدام یک از دو»، »دلقکها»، «وادنگ»، «خروس بیمحل» و... اشاره کرد.
آخرین فعالیت سینماییاین بازیگر که به دلیل کهولت سن کمکار بود، به فیلم ویدئویی «درسا» محسن دامادی در سال ۸۴ برمیگردد.
صدابردار باسابقه سینمایایران بیصدا شد
«فریدون خوشابافرد» صداگذار و صدابردار با سابقه سینمایایران روز جمعه ۱۰ بهمن ماه بر اثر سکته قلبی در گذشت.
«فریدون خوشابافرد» صداگذار فیلمهایی نظیر «تک درختها»، «تلافی»، «قتل آنلاین» و «انتخاب» در سن 65 سالگی و بر اثر سکته قلبی درگذشت.
مرحوم «فریدون خوشابافرد» کار در سینما را با صدابرداری استودیو «آقای هیروگلیف» به کارگردانی غلامعلی عرفان شروع کرد و آخرین کار به نمایش درآمده از وی فیلم سینمایی «تلافی» بود که کار صداگذاری آن را بر عهده داشت.
مراسم تشییع پیکراین هنرمند فقید راس ساعت 10 صبح روز یکشنبه 13 بهمن ماه از مقابل «خانه سینما» برگزار شد.
«مهری مهرنیا» در سکوت رفت
مهری مهرنیا بازیگر قدیمی سینما، تئاتر و تلویزیون روز 29 بهمنماه پس از مدتها بیماری در بیمارستان باهنر تهران دار فانی را وداع گفت.
مراسم تشییع پیکراین هنرمند ساعت ۱۰ صبح روز یکشنبه ۴ اسفند ماه از مقابل خانه سینما و به سمت قطعه هنرمندان بهشتزهرا (س) برگزار شد.
آخرین نقشآفرینی «مهری مهرنیا» بازی در فیلم «ازدواج به سبک ایرانی»، (حسن فتحی) بوده است.
او که در سالهای پایان عمر درخانه سالمندان زندگی میکرد در فیلمهایی چون خشت و آینه، شازده احتجاب، اتوبوس، مسافران مهتاب، روسری آبی و دمرول نقش آفرینی کرده بود.
روزهای آخر مهری مهرنیا در خانه سالمندان
خاکسپاری اسماعیل داورفر
احمد آقالو در هنگام اجرای نمایش رادیویی
خاکسپاری فرهنگ معیری
ارسال نظر