ارائه بیمه کیفیت در هنگام تحویل ساختمان

عکس: نگار متین‌نیا

همزمان با توقف اجرای طرح شناسنامه‌ فنی و ارائه نشدن ضمانت‌نامه اجرایی برای اجرای بیمه کیفیت ساختمانی، یکی از سازندگان مسکن در یک اقدام بدیع برای اولین بار در ایران به صورت داوطلبانه اقدام به ارائه ضمانت‌نامه از سوی یک شرکت بین‌المللی تضمین کیفیت در ایران کرده است. مهندس فرید فرین نیا، مدیرعامل شرکت سازه‌‌یاران در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد گفت: شرکت ما با ۱۷ سال سابقه در امر صنعت ساختمان پس از آزمون و خطا با اقتباس از تجربه کشورهای موفق به این نتیجه رسید که باید راهکارهای نوین را که منطبق با علم روز و نیازهای روز جامعه باشد وارد عرصه صنعت ساختمان‌سازی کند. پس از تحقیقات و بررسی‌های گسترده و انجام رایزنی با شرکت‌های معتبر به این نتیجه رسیدیم در فرآیند ساخت‌وساز، تضمین کیفیت مسکن از جمله مولفه‌هایی است که در کشورهای پیشرفته جزء لاینفک این صنعت محسوب می‌شود. لذا تصمیم به اجرای این روش در ساخت‌وسازهای خود گرفتیم. فرین‌نیا تاکید کرد: نتایج بررسی حاکی از نیاز عامل چهارم به عنوان تضمین‌کننده کیفیت در کنار کارفرما، مشاور و مجری امری بوده که نه تنها باید روند اجرای کار مطابق استانداردهای تعریف شده کنترل شود، بلکه در نهایت تضمین‌کننده کیفیت کار باشد. وی افزود: اساسا مجریان در اجرای ساختمان‌سازی مدعی اجرای کار بر اساس استانداردهای ساختمانی بودند، در صورتی که این امر به وضوح برای کارفرمایان مشخص نبوده و معمولا کارفرمایان از این امر اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند که این مساله با تعریف عامل چهارم نیز از بین رفته و کارفرمایان از این بابت اطمینان خاطر بیشتری به دست می‌آورند.

مدیرعامل شرکت سازه‌یاران تاکید کرد: بدین ترتیب شرکت ما با نماینده یک شرکت معتبر آلمانی در ایران وارد مذاکره شد و پس از بررسی‌ها و جلسات متعدد به این نتیجه رسید که مقررات ملی ساختمان به عنوان استانداردهای این شرکت مبنا و ملاک قرار گرفته و روند کنترل کار و تطبیق کار بر اساس این آیین‌نامه‌ها در مباحث مختلف باشد.

فرین‌نیا خاطرنشان کرد: بر اساس مذاکرات فی‌مابین کارشناسان، این شرکت بین‌المللی بر اساس مراحل مختلف که به تفضیل تعریف شده پس از اعلام شرکت از پروژه بازدید کرده و در صورت انطباق با مقررات ملی و استانداردهای لازم اقدام به ارائه گواهی‌نامه مربوطه می‌کند و بر این اساس شرکت ما به صورت داوطلبانه و به منظور ارائه کار با کیفیت و به جهت جلب اطمینان خاطر نزد کارفرمایان خود یک عامل چهارم را برگزید.

این انبوه‌ساز خاطرنشان کرد: به منظور ترویج این راهکار و اشاعه آن در سطح کلان تلاش‌های بسیاری کردیم. به عنوان مثال طی جلسه‌های متعددی که با نمایندگان بیمه‌های مختلف داشتیم به آنها پیشنهاد دادیم که شرایط اجرایی بیمه کیفیت ساختمان را در کشور فراهم کنند. به طوری که همچنان که بیمه بدنه اتومبیل کاملا بدیهی و مرسوم است ساختمان‌های ما نیز از نظر کیفیت و بهره‌برداری بیمه شوند. فرین‌نیا افزود: نتیجه این جلسه‌های مکرر بازخورد مثبتی نداشت و مشخص شد که قوانین بیمه کشور ما ضعیف است و بدین ترتیب ما به این نتیجه رسیدیم که با اتکا به یک شرکت ثالث معتبر بین‌المللی باید فعلا شخصا ضامن پروژه‌های ساخته شده

خود باشیم. این فعال ساختمانی تاکید کرد: بدین ترتیب شرکت ما برای اولین بار از طریق یک شرکت بین‌المللی تمامی ساختمان‌های در حال احداث خود را به صورت ضمانت یکساله رایگان تحویل مصرف‌کننده می‌دهد. فرین‌نیا افزود: از سوی دیگر تمامی اطلاعات مربوط به کیفیت مصالح به کار برده شده در احداث ساختمان در اختیار مصرف‌کننده‌ قرار می‌گیرد.

لوکس‌سازی یا کیفی‌سازی؟

این فعال ساختمانی در ادامه گفت‌و‌گوی خود با دنیای‌اقتصاد در پاسخ به این سوال که آیا این نوع ضمانت‌نامه فقط ساختمان‌های لوکس را دربر می‌گیرد، گفت: محور تخصصی شرکت ما بر اساس لوکس‌سازی است و اعتقاد داریم صنعت ساختمان در کشور ما با دو محوریت سرپناه صرف و مسکن به معنای واقعی کلمه تولید می‌شود. وی تصریح کرد: به اعتقاد بنده برخلاف بازخوردهای منفی که در جامعه نسبت به لوکس‌سازی وجود دارد، لوکس‌سازی حق طبیعی جامعه است و ساخت‌و‌سازهای ما باید به این سمت حرکت کنند.

مدیرعامل شرکت سازه‌یاران تاکید کرد: کیفی‌سازی و لوکس‌سازی دو مقوله جداگانه‌ هستند. کیفی‌سازی به معنای استفاده از مصالح استاندارد است، اما لوکس‌سازی استفاده از هنر در ساخت و ساز است که آرامش را برای ساکنان آن به همراه خواهد داشت.

پیشنهاد راه‌اندازی اتحادیه صنف‌ سازندگان مسکن

این انبوه‌ساز در بخش دیگری از سخنان خود در گفت‌و‌گو با دنیای‌اقتصاد به تحلیل وضعیت بازار مسکن پرداخت و گفت: متاسفانه صنعت ساختمان در کشور ما به مراحل بحرانی نزدیک می‌شود و برای ساماندهی بازار مسکن باید از تجربه‌های موفق سایر کشورهای دنیا استفاده کرد.

وی تاکید کرد: به‌رغم اینکه همه مشاغل دارای اتحادیه هستند، اما صنعت ساختمان که با جان و سرمایه ملی در ارتباط است فاقد اتحادیه است و بنابراین دولت طی یک اقدام سازنده باید اقدام به راه‌اندازی اتحادیه صنف سازندگان مسکن کند. وی خاطرنشان کرد: در صورت چنین اتفاقی، این اتحادیه می‌تواند تسهیلات بسیاری را برای سازندگان مسکن به وجود بیاورد که نتایج بسیار مثبتی را برای دولت و نیز سازندگان بخش مسکن دربر خواهد داشت. این انبوه‌ساز اظهار کرد: راه‌اندازی این اتحادیه از یک طرف زمینه اشتغال مهندسان جوان و باانگیزه را فراهم خواهد کرد؛ چراکه آن‌ها جذب این شرکت‌ها می‌شوند و دستمزد خود را دریافت می‌کنند. فرین نیا تاکید کرد: از سوی دیگر از وقوع حوادث تلخی نظیر حادثه سعادت‌آباد کاسته می‌شود یا در صورت بروز هر اتفاق مسوول آن فورا مشخص می‌شود. وی افزود: در همین حال دولت می‌تواند از شرکت‌های سازنده ساختمان مالیات بگیرد و کسورات بودجه خود را از این طریق جبران کند. مدیرعامل شرکت سازه‌یاران اظهار کرد: در صورت راه‌اندازی اتحادیه‌های ساختمانی، شهرداری، وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی در فرآیند اجرای کار می‌دانند افراد در ارتباط با آنان چه کسانی هستند.

وی سایر مزایای ایجاد اتحادیه‌های صنفی ساختمان را این گونه برشمرد: در این صورت سازندگان مسکن فقط حقوقی می‌شوند و بر این اساس بساز و به فروش‌ها با شخصیت حقیقی

خود به خود از چرخه ساخت و ساز حذف می‌شوند. این انبوه‌ساز تاکید کرد: ضروری است در فرهنگ لغت ساختمان‌سازی ما یک بازنگری صورت گیرد؛ چرا که برخی از واژه‌ها اشتباه تعریف شده است. به طوری که به‌ساز و به‌فروش حقیقی هیچ گونه موضوعیت منطقی و حرفه‌ای در عرصه ساخت و ساز ندارد. وی افزود: کارفرما فقط صاحب سرمایه است و ساخت و سازش باید توسط یک شرکت مدیریت پروژه ساختمان انجام شود که با راه‌اندازی اتحادیه صنف ساختمانی کارفرمایان می‌توانند از شرکت‌های معرفی شده از سوی اتحادیه مذکور اقدام به ساخت و ساز کنند. فرین‌نیا در پاسخ به سوال دنیای‌اقتصاد مبنی بر این که با وجود اتحادیه‌های مختلف ساختمانی آیا تعریف یک اتحادیه جدید و راه‌اندازی آن می‌تواند مثمر ثمر باشد، گفت: انجمن‌های موجود هیچ مسوولیتی در برابر ساخت و سازها ندارند، اما راه‌اندازی اتحادیه صنف ساختمانی با مجوز رسمی و با حضور نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی، نماینده شهرداری، نماینده سازمان نظام مهندسی و همچنین نمایندگان بخش‌خصوصی مسلما می‌تواند کارآیی بسیاری داشته باشد.

وی خاطر نشان کرد: انتظار می‌رود برای راه‌اندازی اتحادیه صنف ساختمانی مجلس طرحی را مصوب و یک کارگروه را برای آن تصویب کند. مدیر عامل شرکت سازه یاران تاکید کرد: تنها راه نجات ساخت و ساز در کشور ما ساماندهی سازندگان مسکن، مسوولیت‌پذیری و بیمه ساختمان از زوایای مختلف است.