خسرو بلوری

از آنجایی‌که دستگاه عظیم اجرایی کلان شهر تهران می‌بایست برای رفع معضلات شهری با مشارکت همه متخصصین و دست‌اندرکاران رشته‌های مختلف از جمله: مدیریت استراتژیک، مدیریت تحول، مهندسین محیط زیست، مدیریت خدمات شهری و حمل‌و‌نقل شهری، تکنولوژی شهری و... کاری در خور اوضاع و احوال کنونی انجام دهد، می‌تواند در یک دید و نگاه کلی نکاتی قابل توجه را به شرح زیر عنوان نمود: ۱ - موضوع اطلاع‌رسانی به شهروندان تهرانی یکی از اساسی‌ترین مسائلی است که تاکنون در عصر انفجار اطلاعات، شهرداری تهران نتوانسته است آنچه را که می‌خواهد به سمع شهروندان علاقه‌مند و متخصص برساند. چنانچه برای این مساله با استفاده از همه شبکه‌های اطلاعاتی موجود، شبکه‌های اینترنت، صدا و سیما، مطبوعات و شبکه‌های خبر محلی در مناطق بیست و سه گانه فکری نشود، مساله همچنان لاینحل باقی خواهد ماند.

۲ - سیستم کسب آرای نظرات و پیشنهادات فنی و علمی، اجتماعی و خدماتی برای شهرداری تهران از شهروندان، قطعا ‌باید دقیقا بر حسب نیازها و تخصص‌ها طراحی گردد، که معلوم شود نوع تعامل شهروندان برای مساله مشخص با کدام مسوول زیر مجموعه شهرداری تهران است. شهرداری خود

را موظف بداند که پاسخ فوری متناسب با نظر و پیشنهادها اعلام نماید تا خدای ناکرده یاس و دلسردی که معمولا در تعامل دستگاه‌های دولتی با مردم وجود دارد به این سیستم سایه نیفکند.

۳ - شهرداری تهران با بررسی‌های کارشناسانه لیست نیازمندی‌های خود را جهت اجرا، مشارکت، همیاری و شیوه‌های نوین خدمات رسانی مردمی به تفکیک با مشخصات اولیه اعلام نماید، قطعا برنامه‌ریزی توسعه شهری با مطالعات انجام شده در گذشته و استفاده از تجارب مسوولین فعلی شهرداری می‌تواند در رفع معضلات شهری کمک شایانی بنماید.

۴ - مردم کلان شهر تهران شاهد جنجال‌ها، کشمکش‌ها و غوغاسالاری‌های زیادی بوده‌اند که نتیجه این نزاع‌ها و اختلافات، هدر دادن اموال عمومی، کسب منافع شخصی، دعواهای جزئی، عدم احساس مسوولیت، پرداختن به کارهای کم اهمیت به جای کارهای اصلی که هر کدام به نوبه خود می‌تواند

نتایج تحقیقاتی و پژوهشی مهمی را توسط کارشناسان فنی به دنبال داشته باشد، آنچه که در این اوضاع آشفته باقی می‌ماند، ناتمام بودن کارهای اصلی شهر همچون محیط زیست، ترافیک و... می‌باشد به اضافه شهرداری تهران نتوانسته است با استفاده مطلوب از درآمدها، کار موثر و اثر بخشی در سطح کلان شهر تهران ارائه نماید.

واقعا مردم انتظار به حق پیشرفت امور عادی شهر را مشتاقانه مطالبه دارند، بنابراین در چه برهه‌ای از زمان این خواسته مشروع که متضمن مسوولیت‌های سنگین شهری است می‌باید متعالی گردد.

۵ - تدوین طرح اصلاح نظامات مالی موجب ناهمگن بودن درآمدهای تعهدی با درآمدهای تحقق‌یافته در قالب حسابداری تعهدی شده است که به نوبه خود، موجب کندی یا حتی توقف بعضی از پروژه‌های شهری گردیده است، لذا بازنگری و اصلاح در ساختار طرح مذکور و تخصیص بودجه‌ای مبتنی‌بر واقعیت و ایجاد تناسب با وصول مطالبات و زمان‌بندی پروژه‌های شهری، موجب رضایت شهروندان، در توسعه و تسریع اقدامات خواهد شد.

۶ - تاسیس و راه‌اندازی بانک شهرداری تحت‌عنوان بانک شهر (City Bank) را در تسریع پروژه‌های شهری و خدمات‌رسانی به شهروندان مانند همه کشورهای توسعه‌یافته یا در حال توسعه ضمن اثرگذاری مطلوب در ارائه خدمات به شهروندان به عنوان یک ضرورت در قالب مدیریت شهری می‌توان تلقی کرد، اما زمانی این مسوولیت سنگین تحقق پیدا خواهد کرد که مدیران عالی آنان با هر درجه‌ای از تحصیلات دارای تجارب مفید در بخش‌های تخصصی بانکی و نه در بخش‌های حاشیه‌ای باشند در غیر آن صورت نمی‌توان انتظار داشت که بتوانند یک مدیریت مطلوب بر پول مردم حاکم نمایند.

۷ - بار گران اقتصادی بر مردم ستمدیده ما به دلیل وضعیت نامساعد چرخه بازار کار روز به روز سنگین‌تر می‌شود. اگر با همه فشارهای اجتماعی موجود، شهرداری تهران بتواند لبخندی بر لبان خسته تهرانی‌ها بنشاند، کاری است در خور ستایش. طبیعتا زیباسازی، فعالیت‌های فرهنگی و هنری می‌تواند نقش موثری داشته باشد.