مرجان توحیدی

برخی نمایندگان مجلس اعلام کردند بر اساس گزارشی که دولت به مجلس ارائه کرده است در نیمه اول سال بیش از آن چه که در قانون بودجه تصویب شده است، هزینه داشته است. همچنین نمایندگان نگرانی خود را از افزایش دو برابری بودجه جاری در عوض کاسته شدن از بودجه عمرانی اعلام کرده‌اند.

دولت هفته گذشته گزارشی را از عملکرد بودجه کشور در نیمه اول سال تقدیم مجلس کردند، اما متمم این گزارش هنوز منتشر نشده است. اما برخی نمایندگان مجلس که به این گزارش دست یافته‌اند، اعلام کردند دولت در نیمه اول سال ۸۷ بیش از آنچه برای نیمه نخست سال در نظر گرفته شده بود را خرج کرده و این مساله شرایط را برای شش ماه دوم سال نگران‌کننده و در مرز هشدار قرار داده است. دولت در این گزارش میزان جذب بودجه جاری و عمرانی را ارائه کرده است که بر اساس اطلاعات نمایندگان از مطالعه این گزارش که تنها در قالب یک جدول یک صفحه‌ای ارائه شده است، مصرف نفت بشکه‌ای ۸۰ دلار به جای نفت ۵/۳۹ دلاری در بودجه ۸۷ وضعیت مناسبی را برای نیمه دوم سال باقی نگذاشته است.

رضا عبداللهی، رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اعلام این مطلب به دنیای‌اقتصاد همچنین از جذب ۹۷ یا ۹۸درصدی بودجه جاری در نیمه نخست سال سخن گفته و احتمال داد که صرف هزینه‌های بودجه جاری به بالای صد درصد هم می‌رسد و این در حالی است که عملکرد بودجه عمرانی تنها ۶۰درصد بوده است.

به گفته نمایندگان این اعداد و ارقام گواه این مطلب است که تقریبا تمام آنچه برای بخش‌ جاری در نظر گرفته شده بود، نیمه اول سال به اتمام رسیده و علاوه بر آن به‌رغم تاکید دولت برای کارهای عمرانی تنها ۶۰درصد بودجه در نظر گرفته شده تخصیص یافته است.

در همین حال، محسن نریمان، نماینده بابل عضو فراکسیون اقلیت و نیز عضو کمیسیون عمران نیز با تاکید بر این که نفت ۸۰ دلار در بودجه ۸۷، در ادامه ما را با مشکل مواجه می‌کند، به دنیای‌اقتصاد گفت که به‌رغم آن فروش نفت طی سال جاری متوسط بالای ۸۰ دلار بوده است، اما آخرین گزارشات حاکی از این است که متناسب با زمانی که گذشته، بودجه‌ها تخصیص پیدا نکرده است.

اما انحراف از احکام بودجه ۸۷ و عمل نکردن به بخشی از آن که به گفته رییس کمیسیون برنامه و بودجه دیوان محاسبات باید به آن رسیدگی کند، به این موضوع ختم نمی‌شود و مازاد مصرف یارانه بنزین توسط دولت از دیگر مواردی است که در بودجه ۸۷ پیش‌بینی نشده است.

انحراف از یارانه بنزین

موسی‌الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این‌باره به دنیای اقتصاد گفت که دولت بیش از سهمی که مجلس در بخش یارانه بنزین منظور کرده بود، هزینه کرده که محل برداشت آن مشخص نیست. یعنی معلوم نیست که این اضافه برداشت از جابه‌جایی فرآورده‌های نفتی صورت گرفته است یا خیر. علاوه بر این نماینده مجلس افزود: برخی‌ها معتقدند که این اضافه برداشت از محل حساب ذخیره ارزی صورت گرفته است.

به گفته این نماینده اصولگرای مجلس، دولت در ۴ماه اول سال ۳۰۰۰ میلیارد تومان یارانه مربوط به بخش بنزین مطرح در قانون بودجه ۸۷ را تمام کرده و به استناد گزارش بانک مرکزی در ۴ماه دوم سال به اندازه همان ۴ماه اول مصرف صورت گرفته است که معلوم نیست از چه منبعی برداشت شده است. چرا که بر اساس مصوبه مجلس، دولت به غیر از یارانه، حق ندارد از محل دیگری برای تامین بنزین برداشت کند و برای استفاده ناگزیر به ارائه لایحه است.

به گفته ثروتی، این که چرا دولت لایحه نداده است، معلوم نیست و البته لاریجانی این مساله را در جلسه دولت و مجلس تذکر داده است.

انتقاد از تصویب ۷۰ درصدی بودجه عمرانی

علاوه بر این مطالب، به گفته اکبر آقایی، رییس کمیسیون عمران مجلس نیز از وضعیت تخصیص بودجه عمرانی گلایه‌مند است. به گفته این نماینده مجلس، محل بودجه عمرانی کشور در سال ۸۷، ۲۴هزار میلیاردتومان بود و مجلس به این شرط این رقم را تصویب کرد تا صددرصد این بودجه جذب و اختصاص داده شود. آقایی ادامه داد که بخشنامه اولیه دولت تخصیص ۷۰درصدی را تجویز کرد و به‌رغم این تجویز تخصیص‌ها زیر ۵۰ درصد است.

به گفته آقایی این مساله ضربه بزرگی به اتمام به موقع پروژه‌ها می‌زند علاوه بر آن که طولانی شدن پروژه‌ها را نیز در پی دارد و هزینه بسیار بالایی را به پروژه‌ها تحمیل می‌کند.

نامه کمیسیون عمران به وزیر کشور

آقایی در عین حال از کاهش ۴هزار میلیارد تومانی در بودجه ۸۷ برای بخش حمل‌و‌نقل درون شهری و برون شهری خبر داد و گفت که این بودجه ۱۰هزار میلیارد تومان بود که به ۶هزار میلیارد تومان کاهش یافته است و این در شرایطی بود که ما در قانون مدیریت مصرف سوخت رقم ۱۰هزار میلیارد تومان را پیش‌بینی کرده بودیم. رییس کمیسیون عمران مجلس با اعلام نارضایتی از این وضعیت گفت که با توجه به اعتراضات مترو و کلان شهرها در این مقوله در جهت عدم تصویب اعتبارات قانونی و نامه‌ای که علی لاریجانی به کمیسیون عمران در این‌باره ارجاع کرده بود، این نامه با قید فوریت به وزیر کشور ارسال شد تا آخرین وضعیت در این زمینه معلوم شود. به گفته آقایی بنا به بند ۳ماده ۳۰قانون برنامه چهارم توسعه، دولت مکلف است که در جهت بهبود وضعیت عبور و مرور شهری تا میزان ۷۵درصد نسبت به کل سفرهای درون شهری بودجه تخصیص دهد که دولت به این رقم (تامین حمل‌و‌نقل درون شهری) اقدام نکرده است.

با این حال سال ۸۷ درحالی روبه اتمام است که علاوه بر کاهش جهانی قیمت نفت و هشدارهای فعالان اقتصادی و نمایندگان نسبت به این موضوع، بودجه ۸۷ نیز در نیمه نخست سال به‌رغم آنچه تخصیص داده شده محقق شده است و مجموع این شرایط به گفته نمایندگان و هوشیاری و دقت مجلس و دولت را در نحوه بستن بودجه ۸۸ طلب می‌کند.