توصیه ایران به شورای حکام

دنیای اقتصاد - وزیر خارجه ایران در آستانه نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به اعضای این شورای ۳۵نفره توصیه کرد که آنان تصمیمی جامع، صحیح و درست برای مختومه کردن پرونده هسته‌ای ایران در آژانس اتمی اتخاذ کنند. وی همزمان نسبت به اظهارات تازه‌ وزیر خارجه انگلیس علیه برنامه هسته‌ای ایران واکنش نشان داد و این اظهارات را ادامه سیاست نخ‌نما شده ایجاد تفرقه ارزیابی کرد. درهمین حال، سفیران ایران در اردن و امارات متحده نیز اعتراض خود را به سخنان وزیر خارجه انگلیس اعلام کردند.

در حالی که قرار است، نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منظور بررسی تازه‌ترین گزارش محمد البرادعی مدیرکل آژانس درباره پرونده هسته‌ای ایران امروز (پنج‌شنبه) در وین برگزار شود، دیوید میلی‌بند وزیر خارجه انگلیس روز دوشنبه در ابوظبی، ایران را یک تهدید خوانده و از اعراب خواسته بود علیه تهران متحد شوند. از همین رو، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران نسبت به اظهارات میلی‌بند به شدت اعتراض کرد و وی را شخصی وابسته به صهیونیست خواند. این همه در حالی است که دیروز، سفارتخانه‌های ایران در کشورهای امارات متحده عربی و اردن همزمان با موضع‌گیری منوچهر متکی وزیر خارجه، با صدور بیانیه‌های جداگانه با اعتراض شدید نسبت به انگلیس، این کشور را فاقد صلاحیت برای قضاوت درباره برنامه هسته‌ای ایران دانسته و اظهار کرده‌اند که وقت «تغییر» در سیاست‌های کهنه بریتانیا فرا رسیده است.

دیروز وزیر خارجه در حاشیه جلسه هیات‌دولت در جمع خبرنگاران گفت: آژانس باید براساس واقعیات و عدالت موضوع ایران را بررسی و تصمیم‌گیری کند. متکی تاکید کرد: واقعیت‌ها همان چیزی است که در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ذکر شده و آن عدم‌انحراف فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران است. وی تصریح کرد: انتظار ما از آژانس این است که تصمیمی جامع، صحیح و درست درباره بستن پرونده ایران بگیرد. ما چیز خاصی جز عمل به واقعیت‌ها نمی‌خواهیم.

متکی با بیان اینکه اظهارات وزیر خارجه انگلیس نشان می‌دهد که انگلیسی‌ها از گذشته درس نگرفته‌اند و تمایلی به تصحیح سیاست‌های غلط خود ندارند، افزود: مواضع به حق و اصولی و عدالت‌طلبانه جمهوری اسلامی ایران با قوت ادامه پیدا می‌کند و مناسب است که انگلیسی‌ها بر کشتی شکسته سیاست‌های شکست‌خورده بوش بیش از این سوار نشوند.

وی افزود: بر این اساس بهترین گامی که دستگاه دیپلماسی انگلیس می‌تواند بردارد این است که سیاست‌های نادرست خود در چند دهه گذشته در منطقه را بازنگری و ارزیابی کند و برای برداشتن گام‌های اصلاحی در این زمینه تلاش کند.

متکی تاکید کرد: انگلیس قبل از آنکه سیاست شناخته‌شده خود در ایجاد تفرقه و انداختن توپ به زمین دیگران را بخواهد تکرار کند، باید بداند این سیاست، سیاستی نخ‌نما شده است و بهتر است به خود و تصحیح سیاست‌های خود بپردازد.

در همین حال سفارت ایران در امارات متحده عربی با صدور بیانیه‌ای استفاده از انرژی صلح‌‌‌آمیز هسته‌‌‌ای را حق مسلم ایران دانسته و سخنان وزیر خارجه انگلیس را دخالت آشکار در امور ایران خوانده و نسبت به آن هشدار داده است.

در بیانیه سفارت ایران در امارات آمده است: گزارش اخیر آژانس بین‌‌المللی انرژی هسته‌‌‌ای بار دیگر در نهایت شفافیت تایید کرد که همه تاسیسات، فعالیت‌‌‌ها و مواد هسته‌‌‌ای در جمهوری اسلامی‌‌‌‌‌ایران تحت نظارت کامل این آژانس بوده و این آژانس توانایی آن را دارد تا نسبت به غیرانحرافی بودن فعالیت‌‌‌ها و موارد هسته‌‌‌ای موجود در این کشور تحقیقات خود را ادامه دهد. دبیرکل آژانس این واقعیت را در گزارش‌‌‌های متعددی تصریح کرده است؛ تعلیق که روشی تجربه شده است اقدامی‌‌‌‌‌موقت، داوطلبانه و اجباری غیرقانونی بوده که به مدت دو سال اعمال شده و بی شک نمی‌‌‌‌‌تواند تا ابد ادامه یابد. با این حال، آخرین گزارش آژانس حاکی از آن است که تمامی‌‌‌‌‌آن ادله‌‌‌ها و اظهارات، پوچ و بی اساس بوده است. بنابراین باید بر این نکته تاکید شود که جمهوری اسلامی‌‌‌‌‌ایران طبق پیمان NPT از حق استفاده از انرژی هسته‌‌‌ای با مقاصد صلح‌‌‌آمیز برخوردار است و نباید این حق قانونی نقض گردد. جمهوری اسلامی ‌‌‌‌‌ایران با تلاش‌‌‌های صلح‌‌‌آمیز دانشمندان و متخصان خود به دستاوردهای

کنونی‌اش دست یافته تا از این طریق، فن آوری و اقتصاد خود را به رشد و شکوفایی برساند و همچنین ثبات و صلح را در منطقه و جهان تقویت کند.

ناگفته پیدا است که بریتانیا که خود از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از دارندگان سلاح هسته‌‌‌ای است، صلاحیت قضاوت در خصوص برنامه صلح‌‌‌آمیز هسته‌‌‌ای ایران را ندارد. ملت‌‌‌های جهان این واقعیت را به خوبی درک می‌‌‌‌‌کنند.جمهوری اسلامی ‌‌‌‌‌ایران بر این باور است که دوره استفاده از زور و تهدید علیه ملت‌‌‌ها و ایجاد اغتشاش و بی نظمی ‌‌‌‌‌در جهان به پایان رسیده است. دولت انگلیس باید سیاست ناکام مانده خود را در خصوص ایجاد تفرقه میان کشورهای منطقه از طریق دشمنی و اختلاف تغییر دهد.

از این رو تنها راه تضمین ثبات و امنیت در این منطقه حساس از طریق همکاری جمعی کشورهای منطقه و عاری از دخالت‌‌‌های خارجی میسر خواهد شد.وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که برخی نمایندگان مجلس عنوان کرده‌اند که بعد از انتخاب اوباما درخواست‌های گروه‌های مختلف آمریکا برای گفت‌وگو با ایران افزایش پیدا کرده، جمهوری اسلامی ایران چقدر به تحقق شعار تغییر اوباما با توجه به این درخواست امیدوار است؟ گفت: امیدواریم که اوباما در شرایطی که آمریکا به لحاظ سیاسی وجه آن در محیط بین‌المللی به پایین‌ترین حد تاریخ موجودیت آمریکا رسیده است، به لحاظ اقتصادی با بزرگ‌ترین بحران اقتصادی قرن مواجه است و به لحاظ ناهنجاری‌های اجتماعی و نارضایتی‌های مدنی در یکی از حساس‌ترین شرایط خود قرار دارد، در وهله اول شرایط داخلی آمریکا را مدیریت کند که این امیدواری، امیدواری خوبی است.

متکی گفت: اما در رابطه با سیاست خارجی آمریکا هنوز رویکرد عملی مشخصی را از آمریکایی‌ها ندیده‌ایم؛ بنابراین سعی می‌کنیم بعد از قرار گرفتن اوباما در کاخ سفید ببینیم سیاست‌های عملی او چیست و براساس آن اعلام نظر و برنامه کنیم. وزیر امور خارجه هم‌چنین درباره انجام نشدن جلسه سولانا و جلیلی گفت: من خبر از دیدار تنظیم شده‌ای ندارم، ولی طبق روال ارتباطات وجود دارد.

او در توصیه‌ای به اجلاس شورای حکام که در روز پنج‌شنبه برگزار می‌شود، اظهار کرد: شورای حکام براساس واقعیات و عدالت بررسی و تصمیم‌گیری کند. گزارش‌های متعدد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر انحراف نداشتن فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌‌‌‌ای ایران گواهی می‌دهد و انتظار است که آژانس تصمیم جامع، صحیح و درست خود را در بستن پرونده هسته‌‌‌‌ای ایران بگیرد. بنابراین ما توصیه‌ خاصی به شورای حکام جز این که براساس واقعیات و عدالت حرکت کنند، نداریم. به گزارش شبکه‌ خبری پرس تی‌وی، سفارت ایران در اردن نیز در بیانیه‌ای اعلام کرده است که دولت انگلیس هیچ‌گونه حق و اختیار قانونی برای قضاوت درباره‌ برنامه‌ هسته‌‌‌‌ای ایران ندارد و به لندن پیشنهاد داد سیاست‌های خود در قبال جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهد.

در این بیانیه با بیان این‌که دولت انگلیس باید سیاست شکست خورده‌ خود در زمینه‌ ایجاد اختلاف در میان کشورهای منطقه را تغییر دهد، افزود که امنیت منطقه‌‌‌‌ای در غیاب دخالت‌های خارجی به بهترین صورت برقرار خواهد شد.

در این بیانیه علاوه بر آن آمده است که ایران به طور دائم به وظایف خود تحت معاهده‌ منع گسترش تسلیحات هسته‌‌‌‌ای (ان.‌پی.‌تی) عمل کرده و از هیچ‌گونه تلاشی برای نشان دادن حداکثر شفافیت در فعالیت‌هایش دریغ نکرده است.

سفارت ایران در اردن در ادامه‌ بیانیه‌اش تاکید کرد که کشورهای غربی باید درک کنند که عصر استفاده از زبان زور و تهدید علیه کشورهای دیگر مدت‌ها است که سپری شده است.