از ابراز محبت افراطی خودداری کنید

عکس: وبلاگ پوتین

سه شنبه هفته گذشته در پیگیری مطالب مربوط به اکسپوی صبا مطلبی در این صفحه از استاد نصرالله کسرائیان از عکاسان برجسته ایران نقل شد.

هر چند مطلب نقل شده عینا از خبرگزاری دانشجویان ایران ( ایسنا ) نقل شده بود اما آقای کسرائیان ترجیح دادند که یادداشتی را که در این زمینه تهیه کرده‌اند، در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر کنیم. متن یادداشت ایشان به شرح زیر است:

من کم می‌نویسم. نه اینکه توانایی‌اش را دارم و نمی‌نویسم، خیر، همانقدر که می‌توانم می‌نویسم. اما آنهایی که با ادبیات من در همین نوشته‌های اندک‌ام آشنایند، می‌دانند که آنچه خبرگزاری دانشجویان در سایتش منعکس کرده لحن و بیان من نیست. تردیدی ندارم که کمترین سوء‌نیتی هم در کار نبوده و چه بسا آن کسی که خبر را کار کرده به خاطر علاقه‌ای که به اینجانب داشته خواسته است حرف‌های گنده‌تری در دهان من بگذارد.

اما اصل جریان چه بوده است. چند روز پیش کسی (نه من اسم‌شان را پرسیدم و نه ایشان خودشان را معرفی کردند) زنگ زد و گفت از صبا زنگ می‌زنم(شاید من اینطور فهمیدم) و می‌خواستم نظرتان را درباره اکسپو جویا شوم چون عده‌‌ای اعتراض کرده‌اند که چرا غیرعکاسان هم در این نمایشگاه شرکت کرده‌اند. گفتم من اهل جاروجنجال و اینجور چیزها نیستم اما اگر نظر مرا بخواهید و قرارهم نباشد که ذکر ماخذ کنید باید بگویم من در این کار اشکالی نمی‌بینم و به هر حال چنین کارهایی در مجموع مثبت‌اند و چیزهایی از قبیل (نوع نگاه و لحن کلام‌ام را می‌گویم)‌. دو روز بعد متوجه شدم خبری با عنوان «نصرالله کسرائیان معتقد است» روی سایت رفته با جملاتی از این دست:«هیچ کس این حق را ندارد که برای فعالیت حرفه‌ای عکاسان حد و مرزی تعیین کند»، «من در اکسپو با تمام اعتقادم شرکت کردم چون این کار را به سود کلیت عکاسی و در مرحله‌ای بالاتر کلیت هنر می‌بینم چراکه حرکتی حاشیه‌ای و در سطح نیست، حرکتی در سطح و جایگاه ملی است»، «این محدودیت‌سازی‌ها و مانع‌تراشی‌ها اصلا ربطی به ماهیت هنر ندارد»، «اما من می‌گویم»، «وی با ذکر اهمیت این رخداد در جاانداختن اقتصاد هنر و بازار فروش آثار هنری»،«و اصلا چرا باید از کشوری مثل امارات عقب باشیم» و ...

می‌خواستم از دوستان خبرنگار و علاقه‌مند خواهش کنم از ابراز محبت افراطی خودداری کنند و در انعکاس خبرها نیم نگاهی به روحیه و شخصیت طرف مقابل داشته باشند. ما جوان که بودیم فکر می‌کردیم فرم یک چیز است محتوا چیز دیگر اما حالا فهمیده‌ایم که اینها نه تنها از هم جدانشدنی‌اند بلکه فرم خود بخشی از محتواست. تغییر فرم( مثلا لحن کلام) به سادگی می‌تواند اظهار نظر یک شهروند عادی را به نوعی اظهار نظر که شبیه اظهار نظر یک فرمانده نیروی انتظامی است، تغییر دهد. بی هیچ فروتنی عرض می کنم که من- اینجانب کمتر از این حرف‌هاست. با پوزش و تشکر فراوان.