دنیای اقتصاد- به گفته غلامحسین الهام، اینکه گفته می‌شود برداشت از حساب ذخیره ارزی به صورت غیرقانونی صورت گرفته، باید دلیل داشته باشد که کدام برداشت و چگونه بدون تصویب بوده است. همه حساب‌های دولت از سوی دیوان محاسبات کنترل می‌شود و آن قدر ساز و کارهای نظارتی پیش‌بینی شده که امکان فرار از مجاری وجود ندارد. پاسخ دولت به ابهامات ارزی

غلامحسین الهام مسائل مطرح شده درباره حساب ذخیره را سیاسی توصیف کرد

دنیای اقتصاد-زهرا واعظ: مناظره بر سر حساب ذخیره‌ارزی و موجودی آن مهمترین بحثی بود که روزگذشته در کنفرانس مطبوعاتی سخنگوی دولت مطرح شد. بحثی که در نهایت غلامحسین الهام اعلام داشت تمام موضع‌گیری‌هایی که اخیرا از سوی برخی مقامات غیردولتی انجام شده، یک موضع‌گیری سیاسی و به دور از مباحث کارشناسی و مستندات است.

سخنگوی دولت ترجیح داد به نوعی با مطبوعات هم اتمام حجت کند و آنان را از نوشتن آنچه که به گفته او انتقادهای غیرمستند است، بر حذر دارد.

دیروز در حالی که خبرنگار یکی از خبرگزاری‌ها از سخنگو درباره هجمه‌های اخیر علیه دولت و سخنان مقام معظم رهبری در این راستا سوال می‌کرد، غلامحسین الهام با سپاس ازحمایت‌های موثر و روحیه بخش رهبر انقلاب از دولت خدمتگزار، دولت را نسبت به این مطالبات بحق مسوول دانست.

وی با اشاره به اینکه در کشور ما آزادی است و در پرتو انقلاب همه می‌توانند اظهارنظر کنند، گفت: اما در این فضا نباید حرف‌های بی‌پایه، تهاجم‌های بی‌مبنا و تخریب‌های گسترده را نقد نام گذاشت. مدتی است این فضا در برخی از مطبوعات و رسانه‌ها علیه دولت خدمتگزار به وجود آمده به نحوی که رهبری آن را متذکر می‌شوند.

الهام افزود: اغلب این اظهارنظرها اساسا با گفتمان دولت و انقلاب سازگار نیست. گاهی برخی دوستان براساس اطلاعات نادرست دولت را مورد تهاجم قرار می‌دهند که اینها اساسا نقد نیست، بلکه تخریب است. سخنگوی دولت در این بخش از سخنان خود به اظهارنظرهایی از جمله اینکه «دولت به سند چشم‌انداز کاملا بی‌اعتنا است» یا «دولت به قانون عمل نمی‌کند» یا از همه مهمتر «برداشت‌های بی‌رویه دولت از حساب ذخیره‌ارزی» اشاره کرد و از منتقدان دولت پرسید: شما براساس کدام شاخص چنین صحبت‌هایی را مطرح می‌کنید؟ مگر دولت می‌تواند ریالی بدون مصوبه مجلس از حساب ذخیره‌ارزی برداشت کند؟ الهام سپس اضافه کرد: ارزیابی دولت براساس تحلیل‌های ذهنی محض، ایجاد یاس و ناامیدی درجامعه و نوعی بی‌بند و باری است و لذا هر نقدی نیازمند ضابطه است. رسانه‌ها باید خود را نسبت به این فرمان، تاکید و هشدار، متعهد بدانند و با حفظ شئون دولت را نقد کنند.

در این نشست مطبوعاتی، خبرنگار یکی از روزنامه‌های منتقد دولت با اشاره به اینکه این اظهارنظرها از سوی هاشمی‌رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، روحانی، رییس مرکز استراتژیک مجمع و پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی بیان شده است به سخنگوی دولت یادآورشد که شما انعکاس این اظهارنظرها در مطبوعات را انعکاس اطلاعات بی‌پایه و اساس می‌دانید. غلامحسین الهام در پاسخ گفت: مبنای این اظهارنظرها را باید ارائه کنند؛ چراکه هر کار تحقیقاتی مبتنی بر اسناد و منابع روشن و دقیق است و لذا اظهارنظرهای تحلیلی بدون ارائه اطلاعات، کامل و دقیق نیستند. به خصوص اگر آمیخته به رویکردهای خاص سیاسی، گروهی، حزبی و امثال این رویکردها باشند. سخنگوی دولت اضافه کرد: حساب ذخیره ارزی بر اساس قانون ایجاد شده و کارکرد آن بر اساس قانون نظارت می‌شود. اینکه گفته می‌شود برداشت از حساب ذخیره ارزی به صورت غیرقانونی صورت گرفته باید دلیل داشته باشد که کدام برداشت و چگونه بدون تصویب بوده است. همه حساب‌های دولت از سوی دیوان محاسبات کنترل می‌شود و آن قدر ساز و کارهای نظارتی پیش‌بینی شده که امکان فرار از مجاری وجود ندارد. حالا (منتقدان) باید بگویند که در کجا برداشت بدون مجوز بوده است یا اینکه راجع‌به برنامه و رویکردهای راجع‌به چشم‌انداز توسعه، حرف‌ها کلی و سیاسی است که بدون مستند و مدرک ارائه می‌شود.

وی تاکید کرد: از هر کس که در هر جای خطیری باشد دقت در این مسائل بیشتر انتظار می‌رود. مثلا ساماندهی یارانه‌ها در قانون برنامه تکلیف شده، اما حالا که دولت می‌خواهد اجرا کند، همان گروه‌ها انتقاد می‌کنند در حالی که ما از نقد مبتنی بر مدارک و مستندات با جهت‌گیری‌های روشن مبتنی بر قانون، سند چشم‌اندازها و انقلاب، استقبال می‌کنیم.

قیمت نفت در بودجه را واقعی می‌بینیم

در بخش دیگری از این نشست مطبوعاتی، خبرنگاری درباره تاثیر کاهش قیمت نفت در اجرای برنامه‌های اقتصادی و به خصوص طرح تحول پرسید، سخنگوی دولت در پاسخ به برنامه‌ریزی‌ دولت بر اساس واقعیت‌ها اشاره کرد و گفت: دولت؛ با هر شرایط اقتصادی و بر اساس اهداف و مبانی خود برنامه‌ریزی می‌کند و با مقتضیات زمانی، وضعیت مالی کشور را مدیریت می‌کند. لذا برنامه‌ریزی ما در بودجه درباره قیمت نفت بر اساس واقعیت‌ها است همان گونه که در سال گذشته قیمت نفت را بسیار کمتر از قیمت متعارف آن در بودجه لحاظ کردیم. در حالی که افزایش قیمت نفت به تقویت حساب ذخیره ارزی منجر می‌شد، اما دریافت دولت از افزایش قیمت‌های نفت تنها محدود به پیش‌بینی بودجه بود و در بودجه هم قیمت نفت واقعی و به نحو قابل تحصیل دیده می‌شود. الهام اضافه کرد: ضمن آن که رییس‌جمهور، کارگروهی را موظف کردند که تاثیرات تحولات اقتصادی جهانی را ارزیابی کنندو برنامه‌ریزی‌های ما بر اساس این تاثیرات صورت خواهد گرفت. به گفته وی، این تاثیرات، جنبه‌های مثبت هم برای ما دارد. یعنی فرصت‌های تازه هم ایجاد می‌کند. ضمن آنکه این فضای اقتصادی جهانی طبیعتا در سطح بین‌المللی اثرگذاری منفی هم دارد.

سخنگوی دولت افزود: وقتی یک اقتصادی به بلوک‌های جهانی کمتر متکی باشد، تاثیرپذیری آن کمتر خواهد بود و سیاست دولت بر این است که اتکا به درآمدهای نفتی کاهش یافته و به سمت تولید برویم. علاوه بر آن هزینه‌های دولت را با رویکردهای مالیاتی کاهش دهیم و طرح تحول اقتصادی هم قطعا با توجه به این جهات، برنامه جامعی را دنبال خواهد کرد.

نامه احمدی‌نژاد جدید نیست

در این نشست همچنین از الهام درباره نامه احمدی‌نژاد به اوباما و بی‌سابقه بودن این عمل سوال شد که وی در پاسخ خاطرنشان کرد: اتفاقی که در آمریکا افتاد در ۶۰سال گذشته بی‌سابقه بود و نشان از وازدگی مردم آمریکا از نظام سلطه است و مردم آمریکا به سوی تغییرات روی آورده‌اند و آغاز پایان دادن به امپراتوری آمریکا شنیده و دیده می‌شود.

الهام افزود: نامه احمدی‌نژاد اگر چه جدید و بی‌سابقه است، اما جنس نامه، مشابه نامه‌ای است که رییس جمهور برای بوش نوشته و از نظر حفظ اصول و عزت انقلاب اسلامی هیچ فرقی ندارد. این نامه بر این موضوع تکیه داشته که ما به تعامل در سطح جهانی، نگاه منفی نداریم ضمن آنکه ایجاد یک نظام جدید در عرصه بین‌الملل و پرهیز از هرگونه یکجانبه‌نگری در قانون اساسی وجود دارد و رییس‌جمهور از چنین تغییری در رویکرد آنها استقبال کرده‌اند.

وی درباره توصیه یک گروه دانشجویی به اوباما برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران گفت: بحث مذاکره، بحث اصلی نیست بلکه تغییر رفتار و رویکردی مهم‌تر است که باید آن‌را جدی گرفت.