تحریم تازه فعلا بعید است
آمریکا و دیگر قدرتهای غربی در رسیدن به توافق در خصوص راههای تحت فشار گذاشتن ایران برای متوقف کردن برنامه غنیسازی اورانیوم شکست خوردهاند. به گزارش ایسنا، روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی با بیان این مطلب افزود: قدرتهای جهانی در روزهای اخیر نتوانستند به یک استراتژی متحد برای تحت فشار گذاشتن ایران به منظور متوقف کردن آنچه «بخشهای جنجال برانگیز برنامه هستهای تهران» خواند، دست یابند و این در حالی است که در گزارش جدید عنوان شده است که ایران در پیشبرد یکی از بخشهای زیرساختهای هستهای پیشرفت زیادی داشته است.
دیپلماتها روز جمعه گفتند که نشست مقامات آمریکایی، اروپایی، روسی و چینی در پاریس به توافقی در خصوص گامهای بیشتر برای تحت فشار گذاشتن ایران برای توقف برنامه غنیسازی اورانیوم در تاسیسات نطنز دست نیافته و پس از این که مذاکرات بدون هر گونه اقدام جدیدی که قابل اعلام باشد به پایان رسید. وزارت امور خارجه فرانسه بیانیهای صادر کرد و در آن گفت که جامعه بینالمللی بر اهمیت رویکرد دوسویه و تعامل دیپلماتیک با تهران و اعمال فشار برای اعمال تحریمها تاکید دارد.
در عین حال گزارشی مبنی بر این منتشر شده است که ایران پیشرفت چشمگیری را در تاسیساتی دیگر به دست آورده است و آن تاسیسات آب سنگین اراک است که میتواند در نهایت به تولید پلوتونیوم بپردازد. براساس تصاویر ماهوارهای منتشر شده از سوی موسسه علوم و امنیت بینالملل، ساختوساز در اراک پیشرفت چشمگیری در ماههای فوریه تا اکتبر داشته است.
دیوید آلبرایت، بازرس تسلیحاتی سابق سازمان ملل و رییس این موسسه گفت: این مساله از توجه همه به دور مانده است. وی افزود: اگر به تصاویر ماهوارهای نگاه کنید، میبینید که واقعا در حال پیشرفت است. ظرف یک سال و نیم این پروژه از قالبهای ساخت به سطح تقریبا تکمیل شده رسیده است. این روزنامه افزود: تحولات اخیر نشاندهنده چالشهای دیپلماتیک و فنی گروه دیپلماسی فراروی باراک اوباما، رییس جمهور منتخب آمریکا در تلاش برای متوقف کردن ایران در تسلط یافتن بر فنآوری است که میتواند برای تولید و ساخت سلاح به کار رود.
دولت بوش در ماههای پایانیاش در مسیر هماهنگ کردن سیاستهایش با اتحادیه اروپا، انگلیس، فرانسه و آلمان در اعمال فشار برای تحریمهای سختتر علیه ایران و دیپلماسی در قبال آن حرکت کرد.
لسآنجلس تایمز افزوده است: آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ناظر هستهای سازمان ملل است احتمالا در روزهای آینده گزارشی را در خصوص ایران منتشر خواهد کرد. اما با توجه به این که هیچ اقدام جدیدی در پاریس صورت نگرفت، امیدها به اعمال دور دیگری از تحریمهای شورای امنیت علیه ایران تا پیش از پایان یافتن دوره ریاست جمهوری جورج بوش از بین رفت. روسیه و چین که هر دو دارنده حق وتو در شورای امنیت هستند، در برابر تحریمهای جدید علیه ایران مقاومت کردهاند. مسکو و پکن برعکس واشنگتن روابط نزدیک سیاسی و تجاری با ایران دارند و هیچ فشار داخلی را برای اقدام علیه جمهوری اسلامی احساس نمیکنند. این روزنامه افزود: در بحبوحه این جنبش دیپلماتیک، تهران همچنان به پیشرفت در مهارتهای هستهای و موشکی ادامه میدهد. برخی مقامهای اسراییلی درخصوص پرتاب اخیر موشک ایران که در مرحلهای با برد ۱۲۰۰مایل است، هشدار دادند. اوزی رابین، یک کارشناس صهیونیست در مسائل موشکی به هفته نامه دفاعی جینز گفت: این موشکی کاملا جدید و نشاندهنده جهشی چشمگیر در قابلیتهای موشکی ایران است.
این روزنامه آمریکایی در ادامه اذعان کرد: بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشبینی میکنند که راکتور آب سنگین اراک تا ۲۰۱۱ کامل نشود. چنین تاسیساتی مقادیر نسبتا زیادی از پلوتونیوم قابل استفاده در مسیر تسلیحاتی را تولید میکند که میتواند از سوخت اورانیوم مصرف شده در یک تاسیسات فرآوری استخراج شود که ایران نه آن را دارد و نه گفته که خواستار آن است. با این حال لسآنجلس تایمز افزود: اما موسسه علوم و امنیت بینالملل آمریکا در گزارشی به شواهد جمع آوری شده از سوی بازرسان آژانس میپردازد که نشان میدهد ایران ممکن است برای چنین تاسیساتی که ساخت آن نسبتا آسان است برنامهریزی کرده باشد.
ارسال نظر