انتشار نامه اعتراض‌آمیز ایران علیه آمریکا

دنیای اقتصاد - تازه‌ترین اظهارات نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد علیه ایران‌، اعتراض نماینده جمهوری اسلامی در این سازمان را در پی داشته است. تهران واشنگتن را به بیان اظهارات بی اساس متهم کرده است. داستان جدال نمایندگان ایران و آمریکا در سازمان ملل از آنجا آغاز شد که زلمای خلیل زاد به نمایندگی از دولت بوش در شورای امنیت سازمان ملل روز جمعه از کاهش سطح خشونت‌ها در عراق خبر داد و دلیل آن را نیز کاهش دخالت‌های ایران در عراق دانست و پس از ساعتی محمد خزاعی به نمایندگی از ایران در نامه‌ای نسبت به «اظهارات بی‌اساس» خلیل زاد اعتراض کرد.

آمریکا پیش از این نیز به دفعات اتهام حمایت از گروه‌های شبه نظامی عراقی را به تهران نسبت داده است. این در حالی است که برخی از تحلیلگران وارد آوردن چنین اتهاماتی را بر ایران بی ارتباط با ناکامی‌های دولت بوش در عراق نمی دانند و بر این باورند که دولت کنونی واشنگتن به منظور فرار از زیر فشارهای ناشی از عملی نشدن برنامه‌هایش در کشوری که بیش از پنج سال تحت اشغال آن است، فرافکنی می‌کند.به گزارش خبر گزاری مهر به نقل از رویترز، زلمای خلیل زاد‌، نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد با بیان ادعاهای تکراری علیه ایران از کاهش سطح خشونت‌ها در عراق خبر داده است. وی همچنین مدعی شده است که تهدید گروه‌های شبه نظامی، القاعده و سایر گروه‌های شبه نظامی علیه منافع واشنگتن همچنان در سطح بالایی قرار دارد.

به گفته نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد از ژوئن ۲۰۰۷ به بعد‌، میزان کشته‌های نیروهای امنیتی عراق ۸۴‌درصد و میزان کشته های نظامیان آمریکایی ۸۷‌درصد کاهش یافته است و بر همین اساس میزان کشته‌های حاصل از درگیری‌های قومی و خشونت‌های موجود در عراق در همین دوره ۹۵‌درصد کاهش یافته است. و این در حالی است که میزان بمب گذاری‌های جاده ای در عراق از ژوئن ۲۰۰۷ به بعد ۸۱‌درصد و میزان بمب گذاری‌های انتحاری در این کشور ۷۲‌درصد کاهش داشته است، اما با این وجود عراق هنوز کشور امنی نیست.

نماینده افغانی الاصل آمریکا در سازمان ملل با تکرار ادعاهای کشورش علیه تهران گفته است: القاعده هنوز به عنوان اصلی ترین تهدید موجود در عراق حاضر است و شبه نظامیانی که از سوی ایران حمایت می‌شوند و جیش المهدی نیز به عنوان تهدیدهای دیگر موجود در این کشور حضور دارند. محمد خزاعی سفیرایران در سازمان ملل متحد اما این اتهامات را بی پاسخ نگذاشت و ساعتی پس از اظهارات خلیل زاد در نامه ای اعتراض آمیز که به عنوان سند شورای امنیت منتشر شد، با اشاره به اظهارات وی نوشته است‌: اکنون دیگر غیرمنتظره و تعجب آور نیست که آمریکا با هدف انحراف توجه جامعه بین‌المللی از شکست سیاست‌های غلط خود در عراق اقدام به انتشار اتهامات بی پایه و اساس علیه سایرین می‌کند.

در نامه خزاعی با تاکید بر تکراری و غیر مستند بودن این ادعاها اضافه شده است که آمریکا بر خلاف ادعاهای یادشده، هیچ‌گاه کمترین سندی برای اثبات این ادعاهای بی‌اساس ارائه نکرده است. این در حالی است که ایران همواره قویا هرگونه خشونت و تروریسم در عراق را محکوم کرده و کاملا از تلاش‌های دولت عراق برای ایجاد ثبات و بازسازی آن کشور حمایت به عمل می‌آورد.

این نامه با اظهار تاسف نسبت به طرح ادعای بی‌پایه و اساس از سوی آمریکا چنین پایان یافته است: ایران خود قربانی اقدامات تروریستی گروهکی جنایتکار بوده است که هنوز در عراق و تحت حمایت غیرقابل قبول آمریکا است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد پیش از این نیز در گفت‌وگویی با روزنامه فایننشال تایمز گفته بود‌: در صورتی که ایران مواضع خود را به صورت شفاف اعلام کند و دست از دخالت در امور کشورهای همسایه بردارد کشورهای جهان می‌توانند روابط عادی با این کشور داشته باشند.

وی افزوده بود: برقراری روابط عادی با ایرانی که اهداف خود را در منطقه به صورت شفاف بیان کند و واقعا به عنوان یک کشور مستقل عمل کند و نه به عنوان یک کانون انقلابی امکان پذیر است.

وی همچنین ۱۱ سپتامبر سال جاری در شورای امنیت سارمان ملل متحد اظهار کرده بود که ایران همچنان به بی توجهی به درخواست‌های مستمراین شورا برای تعلیق غنی سازی اورانیوم و فعالیت‌های خود در ارتباط با راکتور آب سنگین ادامه می‌دهد و در همکاری با بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز قصور ورزیده است.

خلیل زاد افزوده بود‌: ایالات متحده معتقد است که اجرای مفاد قطعنامه‌های ۱۷۳۷، ۱۷۴۷ و ۱۸۰۳ شورای امنیت سازمان ملل توسط کشورهای عضو، امری مهم و ضروری است. ما از کلیه کشورها می‌خواهیم تا اقداماتی را در تکمیل موارد صریحا قید شده در این قطعنامه‌ها انجام دهند تا بتوان بدین وسیله به هدف نهایی جامعه بین‌المللی (قانع کردن ایران به منظور اتخاذ تصمیمی راهبردی برای دست برداشتن از تلاش برای دستیابی به تکنولوژی هسته‌ای) تحقق بخشید. اجرای کامل این قطعنامه‌ها موجب ادامه اعمال فشارها بر ایران خواهد شد تا این کشور خط مشی خود را تغییر دهد.

به گفته وی، آمریکا خواستار توجه ویژه به ضرورت اجرای شرایط مندرج در قطعنامه‌های شورای امنیت در ارتباط با موسسات مالی ایران است. هدف از این شرایط برای حصول اطمینان از این موضوع است که بخش مالی ایران تامین منابع مالی برنامه های گسترش تسلیحات اتمی یا برنامه‌های موشکی ایران را به عهده نگیرد.

طرح اتهام‌های تکراری علیه ایران در شرایطی صورت گرفته است که دولت بوش کمتر از ۶۵ روز دیگر باید کلید کاخ سفید را به باراک اوباما رییس‌جمهور منتخب آمریکا تحویل دهد.

بوش در آخرین ماه‌های زمامداری خود ودر پی ناکامی گروه ۱+۵ (اعضای شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان) در متقاعد کردن تهران به توقف غنی سازی اورانیوم، تلاش کرد تا خود راسا با اعمال تحریم‌ها و تشویق های آمریکایی (در کنار تحریم‌های شورای امنیت علیه تهران و مشوق های اقتصادی - امنیتی گروه ۱+۵) فشار مضاعفی به مقام‌های ایرانی وارد کند. اما تا کنون موفق نشده است و به گمان بسیار ی از ناظران از آنجا که کشور آمریکا در شرایط ویژه انتقال قدرت از دولت بوش به دولت اوباما قرار دارد، تا انتقال کامل قدرت، تحول چشمگیری در رابطه تهران - واشنگتن صورت نخواهد پذیرفت.

بوش طی ماه های گذشته از سویی بر شدت تحریم های مالی علیه ایران از طریق خزانه داری خود افزود و تا جایی پیش رفت که ۱۳ شرکت روسی و غیر روسی را که با شرکت‌های ایرانی مراوده تجاری داشتند‌، تحریم کرد. اما از دیگر سو‌، در چارچوب دیپلماسی عمومی‌، دولت کنونی آمریکا تلاش کرد تا به طور غیر مستقیم باب برقراری رابطه با ایران را با استفاده از گشایش دفتر دیپلماتیک در تهران طرح و پیگیری کند. اینک اما، فارغ از این اتهام افکنی‌ها‌، تمام نگاه ها به سوی رییس‌جمهور منتخب آمریکا دوخته شده است. دموکراتی که از گفت‌وگوی مستقیم و بدون پیش شرط با ایران سخن به میان آورده است. اگر چه بسیاری از تحلیل گران بر این باورند که اوباما منادی شعار تغییر‌، نمی‌تواند تغییرات اساسی در سیاست‌های خارجی آمریکا اعمال کند و تنها در اعمال این سیاست‌ها شیوه‌های ملایم‌تری را اتخاذ خواهد کرد.