دیپلمات ربایی در پیشاور

دنیای‌اقتصاد- در پی ربوده شدن حشمت عطارزاده دیپلمات ایران در پیشاور پاکستان، مقام‌های اسلام‌آباد و تهران ضمن محکوم کردن این اقدام تروریستی بر برخورد سریع با عاملان آن تاکید کرده‌اند. همزمان وزارت خارجه کاردار پاکستان را در غیاب سفیر این کشور احضار کرده و خواستار پیگیری موضوع شده است. تاکنون فرد یا گروهی مسوولیت ربایش این دیپلمات ایرانی را به عهده نگرفته است، اما منابع پاکستانی اعلام کرده‌اند که پلیس این کشور پنج نفر را به اتهام دست داشتن در ربودن عطارزاده بازداشت کرده‌اند.

حشمت عطارزاده وابسته بازرگانی کنسولگری ایران ساعت هشت صبح پنجشنبه پس از خروج از منزل خود واقع در منطقه حیات‌آباد پیشاور و در میانه راه ربوده شده است. وی عازم محل کنسولگری ایران بود. پلیس پاکستان به نقل از شاهدان این عملیات تروریستی از توقف خودروی دیپلمات ایرانی توسط دو فرد مسلح، کشته شدن سجاد حسین، محافظ پاکستانی وی و انتقال عطارزاده به یک اتومبیل دیگر خبر داده است.

برخی از خبرگزاری‌های داخلی تعداد افراد مسلح مهاجم به دیپلمات ایرانی را ۱۰ نفر و برخی منابع دیگر ۴ نفر اعلام کرده‌اند. پیشاور پاکستان تاکنون چندین ماجرای مشابه را تجربه کرده است، از همین رو، پلیس پاکستان بارها درباره وخامت وضعیت امنیتی این منطقه هشدار داده است.

ربوده شدن عطارزاده یک روز پس از آن روی داده است که یک امدادگر آمریکایی و راننده وی به یکی از شهرک‌های حومه پیشاور عازم بودند، در روز چهارشنبه هفته گذشته هدف حمله مردان مسلح قرار گرفتند و به قتل رسیدند.

در ۲۲ سپتامبر سال جاری نیز عبدالخالق فراهی سرکنسول سابق افغانستان در پیشاور که قرار بود سمت سفیر این کشور در پاکستان را عهده‌دار شود، در منطقه حیات‌آباد ربوده شد و هنوز از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست. پیش از آن نیز در ماه آگوست (مردادماه) سال جاری نیز مردان مسلح به اتومبیل حامل یک دیپلمات آمریکایی در پیشاور حمله کردند، اما در این حمله به دیپلمات آمریکایی آسیبی نرسید.در پی ربوده شدن دیپلمات ایرانی در پیشاور پاکستان، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این واقعه را به شدت محکوم کرد و آن را یک عمل تروریستی خواند.

قشقاوی با اشاره به کنوانسیون حقوق دیپلماتیک وین به مسوولیت جدی دولت پاکستان در ضرورت تلاش همه‌جانبه برای صیانت از دیپلمات‌ها و اماکن دیپلماتیک تاکید کرده است. در همین چارچوب، محمدعلی قانع‌زاده مدیرکل آسیای غربی وزارت خارجه صبح پنجشنبه نصرالله خان کاردار سفارت پاکستان را در غیاب سفیر این کشور در تهران به وزارت خارجه احضار و مراتب اعتراض ایران را نسبت به فراهم نبودن اقدام‌ها و ترتیبات امنیتی برای حفظ جان دیپلمات‌ها بر اساس کنوانسیون وین اعلام کرده و گفته است که مقام‌های جمهوری اسلامی ایران انتظار دارند، هرچه سریع‌تر دولت پاکستان با تمام توان و با استفاده از ابزارهای لازم دیپلمات‌ ایران را آزاد کرده و با سلامتی کامل به آغوش خانواده وی بازگردانند.

این در حالی است که آصف علی‌زرداری، رییس‌جمهور و یوسف‌رضا گیلانی، نخست‌وزیر این کشور نیز ربوده شدن عطارزاده را محکوم کرده و بر تحقیق گسترده درباره این عملیات تروریستی و برخورد با عاملان آن تاکید کرده‌اند.

روز پنج‌شنبه، همچنین سفارت پاکستان در تهران در بیانیه‌ای با محکوم کردن اقدام تروریست‌های جنایتکار در ربودن یک دیپلمات ایرانی در پیشاور تصریح کرد که اسلام‌آباد تمام تلاش خود را برای آزادی عطارزاده به کار خواهد گرفت.

در این بیانیه تصریح شده است که ایران و پاکستان، روابط نزدیک و دوستانه‌ای با یکدیگر دارند و رهبران دو کشور از درایت خود استفاده خواهند کرد و هرگونه توطئه برای خدشه‌دار کردن این روابط را ناکام خواهند گذاشت.

ماشاءالله شاکری، سفیر ایران در اسلام‌آباد نیز با بیان اینکه هنوز هیچ خبر دقیقی از سرنوشت دیپلمات‌ ربوده شده ایرانی در دست نیست، خبر داده است که از طریق مجاری دیپلماتیک و امنیتی با قائم‌مقام دو وزارتخانه کشور و امور خارجه پاکستان دیدار کرده و نگرانی دولت ایران و خانواده دیپلمات‌ ربوده شده و اتباع ایرانی را به آنان اعلام کرده است.

منطقه آشوب‌زده

شهر پیشاور مرکز ایالت سرحد شمال غرب پاکستان است.

ایالت سرحد شمال غرب همراه با منطقه قبیله نشین پاکستان، که در مجاورت آن واقع است، از مراکز اصلی حضور و فعالیت گروه‌های افراطی مسلح و افراد وابسته به طالبان و شبکه القاعده است که گفته می‌شود از حمایت و یاری گروه‌های مسلح محلی نیز برخوردارند.

در حالی که بمب‌گذاری‌های انتحاری و حمله مسلحانه افراد تندرو به ماموران و مراکز دولتی و نظامی‌پاکستان در منطقه یاد شده غیرعادی نبوده است، اما ناظران حمله به شهروندان و دیپلمات‌های خارجی را واقعه‌ای نادر ارزیابی می‌کنند.

برخی ناظران حملات اخیر به شهروندان خارجی را نشانه تشدید فعالیت گروه‌های تندرو مسلح، به خصوص طالبان و القاعده در این بخش از پاکستان دانسته و نسبت به تاثیر منفی آن بر امنیت این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.

در همین حال ماهیت و هدف ربایندگان دیپلمات ایرانی معلوم نیست و مشخص نشده است که آیا این اقدام با انگیزه‌های سیاسی یا عقیدتی صورت گرفته یا منظور آدم‌ربایان اخاذی است.

دولت‌های ایران و پاکستان دارای روابط نزدیکی هستند، هرچند پاکستان به خصوص در چند دهه اخیر، شاهد درگیری‌های خشونت‌آمیز فرقه‌‌ای بین مسلمانان شیعه و سنی بوده است.

همچنین، در سال‌های گذشته، گروهی که خود را مدافع حقوق ساکنان سنی استان سیستان و بلوچستان در ایران معرفی می‌کند به عملیات مسلحانه، از جمله حمله به ماموران دولتی و آدم‌ربایی در ایران مبادرت کرده‌‌اند.

برخی مقام‌های جمهوری اسلامی‌ گفته‌اند که اعضای این گروه با عبور از مرز به داخل پاکستان پناه می‌برند و خواستار اقدام دولت این کشور برای مقابله جدی با آنان شده‌اند.

در گذشته، مقام‌های امنیتی جمهوری اسلامی ‌از بازداشت افراد مظنون به عضویت یا هواداری از این گروه خبر داده‌اند و در مواردی نیز خبر محاکمه و اعدام چنین افرادی انتشار یافته است. این همه در حالی است که سفیر ایران در پاکستان اخبار مربوط به بانیان این گونه اقدام‌ها را در حد حدس و گمان خوانده و تاکید کرده است که حتی در صورت صدور اطلاعیه از سوی گروه‌های مختلف مبنی بر پذیرش مسوولیت این گونه اقدام‌های تروریستی نمی‌توان چندان برای آن اعتبار قایل شد.