در همایش «بحران اقتصادی جهان و درسهای آن» بررسی شد
آثار منفی بحران مالی جهان بر اقتصاد ایران
روزگذشته همایش «بحران اقتصادی جهان و درسهای آن» با حضور صاحبنظران و کارشناسان مختلف اقتصادی و سیاسی هم چون داوود دانشجعفری، موسی غنینژاد، محسن رضایی و ... برگزار شد و در این همایش صاحبنظران به آثاری که بحران مالی جهان بر اقتصاد ایران خواهد داشت را مورد بررسی قرار دادند و چیزی که محور سخنان همه آنها قرار گرفت تاثیر منفی این بحران بر ایران و ضرورت چارهاندیشی برای آن بود هر چند که به اعتقاد برخی از آنان این بحران هنوز تاثیر چندانی بر آمریکا نگذاشته است. شفافیت کم در اقتصاد ایران
چنین بود که در این همایش داوود دانش جعفری، وزیر سابق اقتصاد با اشاره به بحران مذکور گفت: بحران اقتصادی دنیا آثاری برای اقتصاد ایران خواهد داشت که از جمله میتوان به افزایش بدهیهای شرکتهای دولتی و اضافه خرجهایی که در بودجه صورت گرفته است، اشاره کرد.
به گزارش ایلنا داوود دانشجعفری، دبیر کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام سپس به افزایش هزینههای دولت در اقتصاد طی سالهای گذشته اشاره و اظهار کرد: فشار تقاضا در این سالها افزایش یافته بهطوریکه بخشی از بدهیها و اضافه خرجها منجر به بدهی شرکتهای دولتی شده است. وی افزود: به عنوان مثال وزارت نیرو در سال گذشته پنجهزار میلیارد تومان بدهی داشت این بدهی منجر به عدم تعادل در اقتصاد میشود.
وی با مقایسه اقتصاد آمریکا و ایران خاطرنشان کرد: اقتصاد آمریکا دارای شفافیت است. معنای شفافیت دراقتصاد آمریکا و اروپا این است که کسی در کشور ورشکست شود به سرعت اعلام میکند و اعلام آن به دریافت کمک از سوی دولت است. در حالی که در ایران اگر کسی ورشکست شود به زندان میرود و هیچ کس احساس خوبی ندارد که بگوید دچار مشکل مالی شدهام.
دانشجعفری اظهار کرد: در اقتصاد ما شفافیت کمتر است و کسی که دچار مشکل میشود با فاصله زمانی آن را اعلام میکند.
وی گفت: اگر قیمت نفت کاهش یابد دچار آسیبهای فراوانی میشویم. زیرا هزینههای دولت افزایش یافته است و فشار تقاضا بسیار زیاد است.
بحران بر آمریکا تاثیر چندانی نداشته است
در همین حال موسی غنینژاد، کارشناس مسائل اقتصادی در همایش «بحران اقتصادی جهان و درسهای آن» با اشاره به اینکه در رابطه با بحران به وجود آمده گاهی اغراقهایی صورت میگیرد، اظهار کرد: به نظر من بحران مالی آمریکا هنوز تاثیر کامل خود را نگذاشته و به همین دلیل هیچ کارشناسی نمیتواند بگوید ریشه این بحران را شناسایی کرده است، زیرا رشد اقتصادی آمریکا هنوز منفی نیست.
وی افزود: با وجود بحران مالی که از سه ماه گذشته آغاز شده، نرخ بیکاری در آمریکا ششدرصد است و این نشان میدهد که هنوز بحران، کمر این اقتصاد را نشکسته است.
وی تاکید کرد: نمیگویم بحران به وجود آمده بزرگ و مهم نیست، اما نباید راجع به آن اغراق کرد. ذات نظام بازار این است که ارزش داراییها چه به صورت فیزیکی و چه مالی بالا یا پایین میرود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عوامل موثر بر کاهش یا افزایش ارزش داراییها خاطرنشان کرد: بازدهی مالی ارزش یک دارایی را نشان میدهد در حالی که گروهی در بررسیهای خود این موضوع را اشتباه تصور میکنند، به عنوان مثال موضوع مسکن ایران از سال گذشته تا امسال ۲۰درصد کاهش قیمت داشته است. این عامل واقعی نیست، بلکه این نشان میدهد سیستم باید خود را اصلاح کند چراکه داراییها بازدهی نداشته است. غنینژاد عنوان کرد: نظام بازار واقعیت زندگی بشر است که هرگز از بین نمیرود، در حالی که گروهی تصور میکنند نظام بازار یعنی نظام سیاسی آمریکا. وی با اشاره به دستکاری نرخ بهره توسط طرفداران نظام بازار اظهار داشت: در نظامی که نرخ پسانداز پایین است، کاهش نرخ بهره اقدام اشتباهی است که علامت اشتباه به جامعه میدهد. وی گفت: اصطلاح نظام سرمایهداری را مارکسیستها اختراع کردند؛ آنچه که ما امروز بر روی آن بحث میکنیم نظام بازار است که هیچ وقت از بین نمیرود، بلکه ممکن است نوعی بیاعتمادی در اثر دخالت دولت موجب بروز مشکلاتی شود.
در مقابل بحران واقعبین باشیم نهخوشبین
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفت: ابعاد جدیدی از بحران اقتصادی دنیا برای ما آشکار شده و در حال بررسی آن هستیم.
محسن رضایی دیروز در حاشیه این همایش در جمع خبرنگاران گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به نهادهای دیگر بیشتر به این مساله توجه کرده و هشدارهایی را به مسوولان داده است.
وی با بیان اینکه مسوولان کشور باید واقعبین باشند، نه اینکه خوشبینی غیرواقعی داشته باشند، اظهار کرد: این بحران فرصتها و تهدیدهایی را برای ایران به دنبال دارد که تنها از طریق یک مدیریت آگاهانه و عالمانه میتوان از تهدیدها پرهیز کرد و از فرصتها استفاده کرد. رضایی تصریح کرد: در بعد سیاستگذاری حدود شش سال است که نظام اقتصادی نوینی به دستور مقام معظم رهبری در حال طراحی است که در قالب سند چشمانداز و سیاستهای کلی اصل۴۴ این نظام جدید اقتصادی تصویب و ابلاغ شده است. رضایی ادامه داد: تقاضایی که از دولت و مجلس داریم، این است که مسائل را جدی بگیرند و از اعمال سلیقههای شخصی و فردی جلوگیری کنند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این نکته که سند چشمانداز بیست ساله و سیاستهای اصل۴۴ باید به عنوان یک قاعده کلی در برنامهریزیهای اقتصادی به صورت جدی لحاظ شوند، خاطر نشان کرد: در بررسیهای انجام شده متوجه شدیم که اقتصاد ایران از طریق کاهش قیمت نفت، صادرات و واردات تحت تاثیر بحران اقتصادی دنیا قرار خواهد گرفت.
وی اضافه کرد: زمانی که مجمع هشدار داد، قیمت نفت حدود ۹۰ دلار بود و امروز به زیر ۶۰ دلار در حال کاهش است. البته انتخابات آمریکا قیمت نفت را حدود چند دلار بالا برد و باید دید در آینده چه اتفاقی می افتد. رضایی تصریح کرد: ممکن است نگاه مثبتتری در آینده نسبت به اقتصاد جهان پدیدار شود.
رضایی با بیان اینکه در این بحران عوامل مختلفی از جمله مسائل سیاسی، اقتصادی و روانی مؤثر بوده است، گفت: انتخابات آمریکا اگر بتواند امید را به مردم این کشور بازگرداند، میتواند در کاهش بحران اقتصادی مؤثر واقع شود، زیرا علاوه بر عوامل اقتصادی و سیاسی که علت این بحران بوده، بیاعتنایی و ناامنی بحران را تشدید کرد.
او با طرح این سوال که آیا آقای اوباما میتواند فضای امیدواری بر این کشور حاکم کند، عنوان کرد: بیشک این عامل نیز میتواند در کاهش بحران به وجود آمده مؤثر واقع شود.
رضایی با اشاره به اینکه باید هر چه سریعتر بحران مالی دنیا برای اقتصاد ایران جدی گرفته شود، گفت: در حال حاضر در این مسیر یک کندی میبینیم؛ زیرا ایران هنوز سازمان اقتصادی اکو را تشکیل نداده و حضور فعالی در منطقه و حتی در ارتباط با کشورهای جهان اسلام نشان نداده است و این نگرانی وجود دارد که یک عده این بحران را به نحوی تفسیر کنند که ما کمترین بهره را ببریم. از همین رو باید دولت و مجلس مشارکت بیشتری در این رابطه داشته باشند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کاهش قیمت نفت چه تاثیری بر اقتصاد ایران در سال آینده خواهد گذاشت، اظهار کرد: آنچه برای ما مهم است، این است که وابستگی نفت به بودجه کاهش پیدا کند. وظیفه نظارتی مجمع در این رابطه این است که این وابستگی در سال آینده کاهش یابد.
وی ادامه داد: اگر از گذشته دولتها همت بیشتری در کاهش وابستگی نفت به بودجه داشتند، ما امروز از این بحران آسیب کمتری میدیدیم.
ارسال نظر