آمادگی ایران برای میزبانی اجلاس داووس

دنیای اقتصاد - ظاهرا بحران جهانی اقتصاد قصد ندارد به این زودی‌ها سایه خود را از نشست‌های بین‌المللی که در گوشه و کنار جهان برگزار می‌شود، برکند و در این میان کشورهای آسیایی نیز در هر گردهمایی که تشکیل می‌دهند، بحران جهانی اقتصاد و راه‌های برون رفت از آن را به عنوان دستور کار خود قرار می‌دهند. کما اینکه در تازه‌ترین نمونه نشست منطقه‌ای مجمع جهانی اقتصاد (اجلاس داووس) که در استانبول ترکیه برگزار شده مهم‌ترین دستور کارش بررسی بحران موجود بود. منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران هم که در این اجلاس شرکت کرد سخنرانی خود را بر محور بحران جهانی اقتصاد قرار داد و پس از آن نیز با مقام‌های حاضر در این نشست به بررسی همین موضوع پرداخت. منوچهر متکی در شرایطی در این اجلاس درباره بحران جهانی اقتصاد سخن گفت که پیش از این پرویز داوودی معاون اول رییس‌جمهور هم به قزاقستان سفر کرد تا در اجلاس منطقه‌ای شانگهای سخنان مشابهی را بر زبان جاری کند و با سران کشورهایی چون روسیه و چین به انتقاد مشترک از نظام مالی سرمایه‌داری بپردازند و مدل‌های جایگزین خود را ارائه دهند.ادامه همین سیاست‌های رسمی نظام جمهوری اسلامی است که متکی هم طی سفرش به استانبول همین سیاست را پیگیری کرد و به رایزنی درباره اوضاع بحران‌زده اقتصاد جهانی پرداخت و در عین حال از آمادگی ایران برای میزبانی اجلاس جهانی اقتصادی داووس خبر داد.به این ترتیب اجلاس منطقه‌ای داووس در استانبول ترکیه هم به فرصت جدیدی برای بررسی اقتصاد بحران‌زده جهانی در راه‌های مقابله با آن تبدیل شد.از همین رو تاثیر بحران مالی جهان بر فرصت‌های تجاری میان کشورها، انرژی و امنیت منابع، نقش آسیای مرکزی در جهان و موفقیت ترکیه به عنوان پلی میان اروپا، آسیا و خاورمیانه سایر موضوع‌های این نشست گزارش شده‌اند. متکی، «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر ترکیه، «حامد کرزای» رییس‌جمهور افغانستان، «والدییس زاتلرس» رییس‌جمهور لیتوانی، «محمدعلی طلعت» رییس‌جمهور بخش ترک‌نشین قبرس، «سالی بریشا» نخست‌وزیر آلبانی، «یوسف رضا گیلانی» نخست‌وزیر پاکستان، «ایگور چودینف» نخست‌وزیر قرقیزستان، «بورا باکویانی» وزیر خارجه یونان، «مارکوس کیپریانو» وزیر خارجه بخش یونانی‌نشین قبرس، «گونتر ورهوگن» کمیسیر اتحادیه اروپا، «خاویر دبوستریا» رییس بانک سرمایه‌گذاری «گولدمن ساچز»، «اومار لودهی» رییس موسسه مالی بین‌المللی «ابراژ کاپیتال»، دکتر «علا یوسف» اقتصادان برجسته صندوق مالی خلیج (فارس) و «کلاس شواب» رییس مجمع اقتصادی جهان حضور داشتند. به گفته بورگ برند رییس نشست منطقه‌ای داووس در استانبول این بحث که چگونه موتور اقتصاد جهانی را می‌توان روشن کرد؟ طرح شده است. برند بر این باور است که ترکیه و سایر کشورهای در حال توسعه نمی‌توانند خود را از رکود بالقوه‌ای که هم‌اکنون در آمریکا و اروپا مشاهده می‌شود، دور نگه دارند.مجمع جهانی اقتصاد، بنیادی غیردولتی و بین‌المللی مستقر در ژنو سوئیس است که همه شهرت‌ خود را از اجلاس سالانه در داووس (سوئیس) دارد.

افزون بر اجلاس سالانه، مجمع جهانی اقتصاد نشست‌های منطقه‌ای نیز در طول سال برگزار می‌کند. این بنیاد در سال ۱۹۷۱ توسط کلاوس شواب، استاد تجارت و بازرگانی تاسیس شد. به گفته حامیان این بنیاد، مجمع جهانی اقتصاد مکانی ایده‌آل برای مباحثه درباره مهم‌ترین مسائل و مشکلات اقتصادی و اجتماعی زمین است، زیرا نمایندگان قوی‌ترین سازمان‌های اقتصادی و بانفوذترین نهادهای سیاسی جهان در آن شرکت می‌کنند. سیدمحمد خاتمی اولین رییس‌جمهور ایران بوده است که در دوران ریاست‌جمهوری خود به صورت رسمی به اجلاس سالانه داووس دعوت شد. خاتمی همچنین بهمن ماه سال گذشته (ژانویه ۲۰۰۸) در اجلاس سالانه داووس حضور یافت و سخنرانی کرد. سخنان وی حامل دو پیام مهم یعنی «حرکت ایران در مسیر صلح‌آمیز هسته‌ای» و «لزوم احترام متقابل ایران و جهان» بود. دیدار خاتمی با جان‌کری رقیب انتخاباتی جورج بوش در سال ۲۰۰۴ از جمله حاشیه‌های پررنگ سال گذشته خاتمی در داووس بود. در آخرین اجلاس سالانه داووس مجتبی هاشمی‌ثمره، مشاور ارشد رییس‌جمهور، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، محمدرضا باهنر، نایب‌رییس مجلس و محمدجواد لاریجانی رییس مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات نیز حضور داشتند که البته حضور قالیباف در این اجلاس به عنوان یکی از ۵۰ شهردار منتخب جهان پس از خاتمی مورد توجه رسانه‌های داخلی و خارجی قرار گرفت.

موازنه تجاری ۱۱میلیارد دلاری

به گزارش ایسنا، باباجان، وزیر خارجه ترکیه، دیروز در دیدار با متکی با ارزیابی نتایج مباحث اجلاس داووس، اظهار کرد: اجلاس داووس به لحاظ مشارکت رهبران سیاسی و اقتصادی و موضوع‌های مطرح شده در ارتباط با نگرانی‌های روزافزون پیرامون وضعیت نابسامان اقتصاد جهانی و مخاطرات جاری در افغانستان را مورد بحث و تبادل‌نظر قرار دادند. همچنین در دیدار متکی و توزمن، وزیر تجارت خارجی ترکیه، طرف ترک با اشاره به میزان موازنه تجاری دو کشور در سال جاری اظهار کرد: در سال جاری موازنه تجاری و حجم اقتصادی دو کشور به ۱۱‌میلیارد دلار رسید و مناسبات دو کشور همواره برادرانه بوده است و امیدواریم این روند در تمامی زمینه‌های مورد نظر گسترش یابد. متکی در حاشیه اجلاس منطقه‌ای مجمع جهانی اقتصادی در استانبول همچنین با گیلانی، نخست وزیر پاکستان دیدار و درباره تحولات روابط دوجانبه و منطقه بحث و تبادل نظر کرد. گیلانی نیز با تبیین دیدارهای سازنده با مقام‌های جمهوری اسلامی ایران ابراز امیدواری کرد، ایران و پاکستان بتوانند در زمینه انرژی، خط لوله و مواصلات، زمینه‌ها و سازوکار اجرایی ساختن آن را تسریع بخشند.

مشارکت فعال در داووس

متکی همچنین در دیدار با دبیرکل مجمع جهانی اقتصاد درباره آخرین تحولات اقتصاد جهانی بحث و تبادل نظر کرد. شواپ، دبیرکل مجمع جهانی اقتصاد (داووس) در این دیدار خاطر نشان ساخت: رایزنی‌ها و اجلاسیه‌های منطقه‌ای می‌تواند فرصت‌ها، عوارض و چاره‌اندیشی‌ها،‌ فراروی دولتمردان، تجار و صاحبان صنایع قرار داده و چشم‌انداز برنامه‌های اقتصادی را به سوی توسعه رهنمون سازد.

نیاز به همگرایی

وزیر امور خارجه‌ ایران عصر جمعه طی سخنانی در نشست منطقه‌ای اجلاس اقتصاد جهانی (داووس) «در میزگردی تحت عنوان مهار آشفتگی در قفقاز» با بیان اینکه قفقاز، آسیای مرکزی و خلیج فارس اشتراکات فراوانی دارند، اظهار کرد: یکی از این اشتراکات انرژی و یکی از نیازهای فراوان آنها هم‌گرایی است. وی با بیان اینکه باید در صورت بروز مشکل حل مشکل را با استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای جست‌وجو کرد، بیان داشت: چنین نگاهی در منطقه‌ قفقاز از نظر انرژی، حمل‌ونقل و کریدور شمال به جنوب و به لحاظ امنیتی بسیار مهم است.

ایران در اتحادیه دریای سیاه

وزیر امور خارجه ایران همچنین در دیدار با چری سانتا فلوس، دبیرکل اتحادیه دریای سیاه با اشاره به مشارکت و حضور فعال جمهوری اسلامی ایران در مجموعه‌های سارک، اکو، دریای خزر و حاشیه اقیانوس هند از درخواست دبیرکل اتحادیه دریای سیاه مبنی بر مشارکت در این اتحادیه استقبال کرد و گفت: این حضور می‌تواند با توجه به تجربیات مجموعه دریای خزر و دریای سیاه، به شکوفایی اقتصاد، امنیت و ثبات منطقه کمک شایانی کند. دبیرکل اتحادیه دریای سیاه نیز با اشاره به نقش بسیار مهم و موثر ایران در منطقه ابراز امیدواری کرد ایران نیز در اتحادیه دریای سیاه حضور یافته و تجربه و امکانات خود را در خدمت این مجموعه قرار دهد. متکی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به پیشنهاد ایران برای تشکیل مجمع جهانی اقتصاد در مورد خلیج فارس و خاورمیانه گفت: ایران آمادگی دارد در بحث خلیج فارس و خاورمیانه میزبان اجلاس منطقه‌ای مجمع جهانی اقتصاد باشد.