با اعلام وصول درخواست ۲۸ نماینده قطعی شد
استیضاح وزیر کشور در سهشنبه آینده
علی کردان درنشست دیروز استانداران با هیات دولت- عکس: خبرگزاری فارس، علی شایگان. طرح استیضاح وزیر کشور اعلام وصول شد
یک قدم تا برکناری
دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی: طرح استیضاح وزیر کشور روز گذشته بالاخره از سوی هیاترییسه مجلس اعلام وصول شد تا علی کردان به ناچار پس از قریب به سه ماه حضور پرحاشیه در وزارت کشور جهت تداوم حضورش در دولت باز هم از نمایندگان مجلس رای اعتماد بگیرد.
این در حالی است که به گفته نمایندگان فضای مجلس پس از تعطیلات یک هفتهای به قدری تغییر یافته که چنانچه مصلحتهای خارج از پارلمان بر عزم و اراده نمایندگان تاثیری نگذارد، رفتن کردان از دولت قطعی به نظر میرسد و سرنوشت این استیضاح به دیگر استیضاحهای مجلس هشتم چون وزیر آموزش و پرورش هرکز شبیه نخواهد شد. اگرچه همزمان با این فضای جدید در مجلس، تلاش نمایندگان دولت و وزیر کشور و حامیان آنها در مجلس نیز بهویژه با دادن وعده نمایندگان به اوج خود رسیده است. به طوری که روز گذشته فضای جلسه علنی مجلس کاملا متاثر از موضوع استیضاح بود و حضور پرتعداد نمایندگانی چون علی مطهری و بیژن نوباوه دو نماینده تهران از طرفی و از سوی دیگر حمید رسایی نماینده تهران و از حامیان دولت در جایگاه هیاترییسه از تداوم لابیها و رایزنیها با اعضای هیاترییسه برای اعلام یا عدماعلام وصول طرح استیضاح حکایت داشت. حتی محمدرضا رحیمی، معاون حقوقی و پارلمانی رییسجمهوری که به عنوان نماینده دولت برای موافقت با رد طرح انتزاع سازمان میراث فرهنگی و گردشگری از ریاستجمهوری به مجلس آمده بود، پس از خاتمه صحبتهایش به جایگاه هیاترییسه رفت و با مشایعت چند تن از نمایندگان در حالی که به نظر میرسید قانع نشده است به صندلی خود بازگشت.با این حال پس از آنکه بیژن نوباوه در تذکری شفاهی به هیاترییسه از عدماعلام وصول طرح استیضاح انتقاد کرد و ابوترابی فرد هم گفت که این طرح در این جلسه یا جلسه بعد طبق آییننامه داخلی اعلام وصول میشود، اما با اعتراض طراحان استیضاح مواجه شد و بالاخره حسن غفوریفرد عضو هیاترییسه در پایان جلسه دیروز طرح استیضاح را اعلام وصول و متن آن را قرائت کرد.در متن این استیضاح که به امضای ۲۸نفر از نمایندگان مجلس و در سه موضوع تقدیم هیاترییسه شده است، با اشاره به اولین موضوع استیضاح که عدمصداقت عنوان شده، آمده است: در جریان کسب اعتماد مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سخن مخالفان مبنیبر معتبر نبودن مدرک دکترای افتخاری وی از دانشگاه آکسفورد انگلستان و نیز مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه آزاد اسلامی وی این سخن را قاطعانه رد نمود و ضمن نشان دادن برگهای به عنوان مدرک دکترا اعلام کرد که اگر میدانستم در مورد مدرک کارشناسی ارشد من نیز شبهه وجود دارد آن را با خود میآوردم. در ادامه آمده است: پس از گزارش رییس آموزش و تحقیقات مجلس مبنیبر این که مدارک تحصیلی مذکور فاقد اعتبار است، وی در نامهای به رییسجمهور ادعا کرد که از نماینده دانشگاه آکسفورد در تهران فریب خورده است، درحالی که همگان میدانند که دانشگاههای معتبر دکترای افتخاری را در شرایط خاص، تنها به برخی از مقامات عالی رتبه یا پژوهشگران و نخبگان جهانی اعطا میکنند؛ به هر حال چه وی فریب خورده باشد و چه با عدم صداقت رفتار کرده باشد، چنین فردی شایستگی سمت وزارت کشور را که مسوولیت بزرگ اداره سیاسی کشور و برگزاری انتخابات را به عهده دارد و اولین شرط آن کیاست و صداقت و امانتداری است، ندارد و ادامه حضور ایشان در این جایگاه موجب تضعیف جایگاه نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. همچنین دریافت حقوق با مدرک غیرمعتبر و عضویت در هیاتعلمی دانشگاه آزاد با مدرک غیرمعتبر از دیگر موارد استیضاح وزیر کشور، ذکر شده است.
موقعیت فعلی کردان متزلزل است
پس از اعلام وصول طرح استیضاح که با کشوقوسهای فراوانی روبهرو بود، برخی از نمایندگانی که خواستند نامشان اعلام نشود، از موقعیت متزلزل کردان در شرایط فعلی نسبت به بار اولی که وی به عنوان وزیر از سوی احمدینژاد به مجلس معرفی شد، سخن گفتند.
در همین حال علی مطهری، طراح اصلی استیضاح وزیر کشور تاکید کرد که همه اصولگرایان بر روی استیضاح وزیر کشور ایستادهاند و از آن حمایت میکنند.وی در جمع خبرنگاران با اشاره به اعلام وصول طرح استیضاح وزیر کشور در خصوص علت لغو دیدار خود با کردان اظهار کرد: کردان گفته بود که چون دیدار با رییسجمهور رسانهای شده است به همین دلیل این دیدار صورت نمیگیرد.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس درخصوص احتمال عدم رای آوردن استیضاح وزیر کشور در مجلس تاکید کرد: فکر نمیکنم استیضاح رای نیاورد و فضای مجلس برای عدم رای اعتماد به کردان مناسب است، ما هم تلاش میکنیم که استیضاح رای بیاورد، ضمن اینکه اگر هم رای نیاورد ما وظیفه خود را انجام دادهایم و نمایندگان در این رابطه تصمیم میگیرند.وی تاکید کرد: اکثر نمایندهها مستقل فکر میکنند و من از بابت احتمال رای نیاوردن استیضاح اصلا نگران نیستم.مطهری درخصوص حمایت فراکسیون اصولگرایان از طرح استیضاح کردان گفت: وضع فراکسیون هم خوب است و در فراکسیون اصولگرایان همه به دنبال این بودند که خود آقای کردان استعفا بدهد و اعلام کرده بودند که در صورت عدماستعفا، از استیضاح حمایت خواهند کرد.
وزیر کشور رای مجدد نمیآورد
همچنین بهروز جعفری، نماینده سمیرم و از جمله امضاکنندگان طرح استیضاح وزیر کشور در گفتوگو با دنیای اقتصاد با بیان اینکه قبل از تعطیلات خیلی به نمایندگان امیدوار نبودم، ولی بعد از تعطیلات فضای مجلس تغییر کرده است، گفت: این فضا به نفع استیضاح است.
مردم اجازه نمیدهند
بیژن نوباوه، نماینده حامی دولت نیز که خود از امضاکنندگان استیضاح کردان است در گفتوگویی دیگر با دنیای اقتصاد با تاکید بر این که این استیضاح سیاسی و خاص نیست در ارزیابی خود از فضای موجود مجلس گفت: کردان هیچ صداقتی در بیان مدرک تحصیلی خود نداشته است. مساله دروغگویی وی مثل مضحکه حتی بین دبستانیها مطرح میشود. وی افزود: حالا که وی استعفا نداده است، باید در برابر مجلس پاسخگو باشد. نوباوه ادامه داد: بزرگترین ارزش نظام اعتماد مردم به آن است و نباید اجازه داد این اعتماد مخدوش شود. وی در پاسخ به اینکه احتمال رای اعتماد مجدد کردان چقدر است، گفت: نمایندگان در این صورت باید بدانند که چه جوابی به مردم خواهند داد. ما حرف مردم را میزنیم. آیا مردم اجازه میدهند در مقابل دروغگویی سکوت کنیم؟
مسائل مهم دیگری داریم
از سوی دیگر اسدا... بادامچیان، از جمله نمایندگان فراکسیون اکثریت که با استیضاح وزیر کشور موافق نیست، در این باره به دنیای اقتصاد گفت که الان مسائل مهمتری داریم و خواست مردم این است که مجلس به مسایلی چون تورم و اشتغال و ... برسد.وی افزود: اما اگر کردان زودتر به مجلس بیاید این مساله زودتر تمام میشود. وی در عین حال تداوم تلاش کمیته سه نفره برای قانع کردن کردان مبنی بر اینکه استعفا بدهد را در این چند روز باقی مانده تا استیضاح مفید ارزیابی کرد.همچنین اسماعیل کوثری، دیگر عضو فراکسیون اصولگرایان که حامی اول به شمار میآید هم گفت که دولت به توان مدیریت و کارآیی کردان اعتقاد دارد و میگوید که از مدرک تحصیلی وی دفاع نمیکند.
رایزنیهای بینتیجه
در همین حال نایب رییس اول مجلس شورای اسلامیتاکید کرد: رایزنیهایی انجام شد که وزیر کشور شخصا استعفا دهد که این رایزنیها تاکنون بینتیجه مانده، بر همین اساس استیضاح کردان در دستور کار مجلس قرار میگیرد.
محمد حسن ابوترابی فرد در حاشیه جلسه علنی مجلس در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا فراکسیون اصولگرایان در زمینه استیضاح وزیر کشور تصمیمگیری خواهد کرد یا خیر؟ بیان کرد: فعلا فراکسیون اکثریت در این زمینه وارد بحث نشده، اما دوستان ما درجریان موضوع هستند و اگر نیاز باشد فراکسیون نیز در این زمینه تصمیم جدی اتخاذ خواهد کرد.
ابوترابی فرد با بیان اینکه استیضاح کردان ظرف ۱۰ روز با توافق دولت و مجلس در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت، درباره رایزنیهایی که برای عدم اعلام وصول استیضاح صورت گرفته است، خاطر نشان کرد: این رایزنیها برای اعلام عدم وصول نبود، بلکه گفتوگو برای این انجام شد تا وزیر کشور شخصا استعفا بدهد که این رایزنیها تا الان به نتیجه مطلوب نرسیده است.
اقلیت وارد نمیشود
اما فراکسیون اقلیت که تا کنون موضع رسمی در این باره اتخاذ نکرده بود هم معتقد است که استیضاح کردان رای میآورد. محمدرضا تابش، دبیر کل فراکسیون اقلیت مجلس در جمع خبرنگاران بحث استیضاح وزیر کشور را تسویهحسابهای درون گروهی اصولگرایان خواند و گفت: مساله کردان پشتپردههای زیادی دارد و ما خردمندتر از آن هستیم که در تسویهحسابهای درونی اصولگرایان وارد شویم. وی با بیان این نکته که فراکسیون اقلیت قطعا در راستای بحث استیضاح وزیر کشور نشستی برگزار خواهد کرد، گفت: این فراکسیون با توجه به نقش تاثیرگذار خود و تدبیری که پیشه کرده است، نمیخواهد در تسویهحسابهای درون گروهی اصولگرایان وارد شود. تابش اضافه کرد: انتصاب کردان به مقام وزارت کشور پشت پردههای زیادی داشت که این مساله حاکی از زد و بندهای سیاسی بین طیفهای مختلف اصولگرا برای حضور در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو است. دبیر کل فراکسیون اقلیت مجلس عنوان کرد: به هر دلیلی بده بستانها و وعده و عیدهای آنها به هم خورده و لذا ما باید خردمند تر از آن باشیم که در تسویهحسابهای درون گروهی اصولگرایان داخل شویم. دبیر کل فراکسیون خط امام مجلس در عین حال به علی کردان وزیر کشور توصیه کرد که به افکار عمومی احترام گذاشته و استعفای خود را تقدیم کند. به هرروی این استیضاح پر حرف و حدیث سهشنبه هفته آینده، ۱۴ آبان ماه برگزار خواهد شد و باید دید کردان بار دیگر با توجه به گستره دوستان و حامیانش خواهد توانست از سد نمایندگان معترض به عدم صداقت وی عبور کند یا آن که بالاخره حاضر میشود ساختمان وزارت کشور را با همه حمایتی که احمدینژاد از وی دارد، ترک کند.
ارسال نظر