در تازهترین دیدار بوش و برلوسکنی صورت گرفت:
تاکید بر اجرای کامل قطعنامههای سازمان ملل علیه ایران
دنیای اقتصاد - درحالی که منابع غربی روز دوشنبه از طرح تازه آمریکا برای تشکیل ائتلافی جدید و خارج از چارچوب شورای امنیت سازمان ملل خبر دادند، سیلویو برلوسکنی، نخستوزیر ایتالیا با جورجبوش، رییسجمهور آمریکا در کاخ سفید دیدار کرد. طرفین در این دیدار مواضع واحدی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران اتخاذ کردند. پیش از این در روزهای پایانی خردادماه سالجاری برلوسکنی پس از دیدار با بوش در رم از توافق کامل ایتالیا با آمریکا و نبود هیچگونه اختلاف نظری درباره دو پرونده حساس ایران و افغانستان خبر داده بود. در دیدار چهار ماه پیش، بوش بر نقش مهم ایتالیا در مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران در زمینه پرونده هستهای صحه گذاشت، برلوسکنی نیز پا پیشتر گذاشت و خواستار عضویت در گروه ۱+۵ شد. این خواسته در کوران حوادث قفقاز و در زیر سایه مخالفت آلمان با عضویت ایتالیا در گروه یاد شده به محاق فراموشی رفت؛ اما اینک و در روزهای پایانی حضور بوش در کاخ سفید به نظر میرسد دولت بوش آینده تضمین شده منافع خود را در همکاری نزدیکتر با اروپای غربی به ویژه ایتالیا به جای روسیه و چین پیگیری میکند، چه آن که روز دوشنبه روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز خبر داد: کشورهای غربی پس از قطعنامه تو خالی شورای امنیت در ماه جاری به این نتیجه رسیدند که اگر قطعنامه دیگری تصویب شود، مدت زمان طولانی را نیاز داشته و مواد زیادی در آن نخواهد بود.
این روزنامه سپس به نقل از یک دیپلمات غربی تصریح کرد: در این شرایط، این ایده مطرح است که باتوجه به مشکلاتی که روسیه و چین در گذشته بهوجود آوردند، ائتلافی جدید به نام «ائتلاف اراده» تشکیل شود.
در چنین شرایطی است که شامگاه دوشنبه بوش در کاخ سفید با برلوسکنی ملاقات کرد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، دو طرف درباره مبارزه با تروریسم، درگیریها در عراق و افغانستان مساله هستهای ایران، مناقشه روسیه با گرجستان مذاکره کردند.
بوش در کنفرانس خبری مشترک با برلوسکنی با بیان اینکه ما درباره ایران مذاکره کردیم، مدعی شد: ما توافق داریم که ایران نباید اجازه داشته باشد سلاح هستهای در اختیار بگیرد.
این در حالی است که ایران بارها بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود تاکید و اعلام کرده است که فقط به دنبال تولید انرژی است و سلاح هستهای در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد.
رییس جمهور آمریکا که کمتر از ۱۰۰ روز از ریاست جمهور و حضورش در کاخ سفید باقی است، ادامه داد: ما درباره امنیت و اجرای کامل قطعنامه سازمان ملل درباره ایران مذاکره کردیم.
شورای امنیت سازمان ملل تاکنون سه دور تحریم را علیه ایران اعمال کرده است، اما جدیدترین قطعنامه علیه تهران که حدود دو هفته پیش به تصویب ۱۵ عضو شورا رسید برخلاف قطعنامههای پیشین فاقد تحریم جدید بود و فقط تاکید میکرد که ایران باید به درخواستهای شورای امنیت و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی عمل کند و فعالیت غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. تفاوت قطعنامه ۱۸۳۵ با قعطنامههای پیشین علیه تهران و شبیه بودن آن به یک «بیانیه» به دلیل خشم روسیه از رویکرد غرب در قبال مناقشه گرجستان بود.
روسیه که به دلیل تهاجم به گرجستان در پی درگیریها در اوستیای جنوبی مورد انتقاد شدید به ویژه از جانب آمریکا قرار گرفت، به طور تلویحی اعلام کرده بود که این مساله در رویکردش در قبال مساله هستهای ایران تاثیرگذار خواهد بود. مسکو دارنده حق وتو و از پنج عضو دائم شورای امنیت است که مخالفتش میتواند جلوی صدور یک قطعنامه را بگیرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در این راستا مانع از برگزاری نشست وزیران امور خارجه پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان درباره ایران در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل شد، اما تلاشهای آمریکا و دیدار کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه این کشور با لاوروف در نهایت منجر به صدور قطعنامههایی در حد یک بیانیه علیه تهران شد.
چین نیز یکی دیگر از اعضای دائم شورای امنیت است که به دلیل معامله تسلیحاتی آمریکا با تایوان از واشنگتن خشمگین شده است.
مقامهای آمریکایی سعی کردهاند اطمینان دهند که خشم پکن تاثیری بر مشارکت این کشور در مذاکرات مربوط به برنامه هستهای ایران نخواهد داشت. آمریکا، فرانسه و انگلیس از دیگر اعضای دائم شورای امنیت هستند که دارای ۱۰ عضو غیردائم و پنج عضو دائمی است.
قرار است روز جمعه با برگزاری انتخاباتی در سازمان ملل پنج عضو جدید شورا انتخاب شوند که به خروج پنج عضوی که دوره حضورشان به پایان رسیده به مدت دو سال در این شورای کلیدی حضور خواهند داشت.
ایران و ژاپن نمایندگان گروه منطقهای آسیا هستند که روز جمعه برای رسیدن به کرسی غیردائم شورا با یکدیگر رقابت خواهند کرد.
ارسال نظر