در اعتراض به نحوه تخصیص اعتبارات لایحه جبران خسارت ناشی از خشکسالی
۵۷نماینده خواستار سوال از وزیر جهاد کشاورزی شدند
دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: ۵۷ نماینده مجلس در اعتراض به وزیر جهاد کشاورزی به دلیل آنچه آن را بیعدالتی و نفوذ قدرت لابیگری در ارائه اعتبارات به استانها از محل لایحه جبران خسارت ناشی از خشکسالی و سرمازدگی میخوانند، قصد دارند تا اسکندری را به صحن مجلس بیاورند. سید کاظم دلخوش، نماینده صومعهسرا در حالی این خبر را به دنیای اقتصاد اعلام کرد که صبح روز گذشته خود در اعتراض به بیعدالتی صورت گرفته در حق برخی از استانها از هیات رییسه و لاریجانی انتقاد کرد. به این ترتیب اگر چه فصل بودجه در مجلس از راه نرسیده است، اما نمایندگان این بار چانهزنیهای خود را برای بهرهمندی بیشتر از اعتباراتی که بر اساس مصوبه مجلس قرار است به استانهای خسارت دیده از برف و خشکسالی اختصاص یابد، آغاز کردهاند و در این مسیر نیز به گفته نمایندگانی که خواستند نامشان فاش نشود، برخی از استانها به دلیل قدرت لابی نمایندگانشان چون استان قم توانستهاند در جدول تخصیص اعتبارات مربوط به استانها تغییراتی را ایجاد کنند و سهم خود را افزایش دهند.
این در حالی بود که چندی پیش مجلس اولین لایحه متمم بودجه دولت را به منظور جبران خسارات ناشی از خشکسالی، برف و سرمازدگی در عین مخالفت بسیاری از چهرههای اقتصادی مجلس با قید دو فوریت از تصویب گذراند و بر این اساس دولت اجازه برداشت معادل ارزی ۲۵۰۰میلیارد تومان را از حساب ذخیره ارزی پیدا کرد.
نمایندگان مخالف بر این عقیده بودند، اولا ارائه متمم بودجه در ابتدای سال مالی مناسب نیست و دیگر این که برداشت این مقدار از حساب ذخیره ارزی برخلاف اهداف در نظر گرفته شده برای این صندوق است که قرار است برای توسعه بخش خصوصی مصرف شود. علاوهبر این منتقدان معتقد بودند ورود این حجم از نقدینگی منجر به افزایش سرعت رشد نرخ تورم در کشور میشود. با این حال مجلس در ابتدای کار خود با تصویب این لایحه اولین گام حمایت از دولت را برداشت تا در عین حال بتواند خسارات ناشی از خشکسالی و سرمازدگی را برای کشاورزان و دامپروران جبران کند.
کاظم دلخوش که خود در آنروز به عنوان موافق این لایحه صحبت کرده بود، اما دیروز همین مساله را در نطق پیش از دستور خود مورد اشاره قرار داد و از اینکه استان و شهرهای متبوعش از محل دریافت این اعتبارات کم بهره ماندهاند، اعتراض کرد. به عبارت دیگر اگر نمایندگان در زمان فصل بودجهنویسی در مجلس برای تخصیص اعتبارات بیشتر چانهزنیها و لابیهای خود را آغاز میکنند، این بار اما لایحه مذکور مقدمات چانهزنی نمایندگان را فراهم کرده است.
چه همین مساله مورد اشاره و گلایه دلخوش در نطق پیش از دستورش قرار گرفت. این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در نطق خود در خانه ملت از اینکه حق برخی استانها در پیشبینی اعتبارات خسارت وارده از خشکسالی، برف و سرمازدگی نادیده گرفته شده است، اظهار تاسف کرد.
دلخوش افزود: اگر بنا باشد ریاست مجلس و هیات رییسه این مساله را پیگیری نکنند، ما با جدیت آن را دنبال خواهیم کرد. لذا خواهش ما از لاریجانی این است که در احقاق حقوق استانها بر اساس عدالت رفتار شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه تصریح کرد: اخیرا جدولی را تنظیم کردهاند و اعتبارات خشکسالی را اختصاص دادهاند و آن جایی که زور برخی آقایان زیاد بوده، متاسفانه به راحتی هم تغییرات در آن ایجاد کرده و هم اعتباراتی به صورت ناحق به برخی استانها تخصیص یافته که این مساله موجب شده است که امروز اینجا به نکاتی اشاره کنم.
وی سپس اولین تخصیص اعتبار دولت به استانهای خسارت دیده را که شامل ۵۰۰میلیارد تومان بود و به دو گروه استانهای بالای ۵۰درصد خسارت و استانهای زیر ۵۰درصد خسارت تقسیم شده، مورد اشاره قرارداد و گفت: آن زمانی که ۲۴۰ میلیارد را توزیع میکردند، گفتیم کارشناسان کارشناسی نادرست کردند و آمدند ۱۴ استان را زیر خط قرمز گذاشتند و سایر استانها را رها کرده و تنها آسمان را نگاه کردند و به محصولی مانند برنج که محصولی استراتژیک هم است، توجهی نکردند.
وی همچنین به مساله خشکسالی اشاره کرد و گفت: در ارتباط با خشکسالی استانهایی مثل استان ما میدانیم چگونه دخالت و ورود پیدا کردند و دولت و جهاد کشاورزی نباید اینگونه ورود میکرد و وزیر باید در این راستا به ما پاسخ دهد که چرا استانی که مانند استان ما بوده و حتی وسعت آن کمتر است یا برخی استانهای دیگر که تنها یک سوم خسارت ما را دیدهاند، ۳ برابر اعتبارات ناشی از خسارت به آنها باید تعلق گیرد، این کجای عدالت است.
وی با طرح این سوال که چرا در ارتباط با استانهایی که بزرگتر هستند ولی خسارت کمتری دیدهاند، با ناعدالتی و نابربری برخورد میشود، گفت:باید به وضعیت خشکسالی و اعتباراتی که گذاشته شده، دقت شود.
وی همچنین از لاریجانی خواست این حقوق مردم را پیگیری کند تا عدالت در کشور پیاده شود و نمایندگان استانهای شمالی مجبور نشوند دنبال مراحل بعدی باشند و بخواهند از وزرای مربوطه سوال کنند.
دخالت سازمان مدیریت بحران
اما پس از اعتراض و گلایه دلخوش برخی دیگر از نمایندگان چون حشمتا... فلاحتپیشه نیز نامه امضای نمایندگان برای اعتراض به اسکندری و سوال از وی را تایید کردند.
در این میان اما برخی از نمایندگان تغییر جدول مربوط به ارائه اعتبار به استانها را مربوط به دخالت سازمان مدیریت بحران دانستند و برخی دیگر هم تاکید کردند که اصلا هنوز هیچ اعتباری تخصیص داده نشده است که نمایندگان اعتراض میکنند.
به طوری که بهروز جعفری، عضو کمیسیون فرهنگی و نماینده سمیرم در مجلس در گفتوگو با دنیای اقتصاد در این باره گفت: در مورد این مساله دو نکته وجود دارد و آن این است که ظاهرا در تقسیمبندی اولیه براساس میزان خسارت وارده به استانها، آن را به درجه یک، دو و سه تقسیمبندی کرده بودند که ظاهرا در این مورد تغییراتی ایجاد شده است.
وی با بیان این که خود من نسبت به تقسیمبندی معترض هستم، افزود: برخی از استانها چون اصفهان خسارات ناشی از خشکسالی شان بیشتر بوده است و اگر این تغییرات برمبنای تقسیمبندی جدید باشد، ما معترض هستیم. وی ادامه داد که احتمالا این تغییرات توسط ستاد مدیریت بحران کشور ایجاد شده است. این نماینده مجلس ادامه داد که برخی نمایندگان نسبت به این که به برخی استانها بودجه بیشتری تخصیص یافته است، معترض هستند.
کمیسیون عملکرد وزارت کشاورزی را بررسی میکند
هر چند رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتوگوی خود با دنیای اقتصاد این مساله را رد کرد و در توضیح گفت که دولت در ابتدای سال ۵۰۰ میلیارد تومان را از محل بودجه حوادث غیرمترقبه برداشت کرد و چون این رقم کوچک بود، تصمیم گرفت استانها را به دو گروه بالای ۵۰درصد خسارت و زیر ۵۰درصد قرار دهد و ۵۰۰میلیارد تومان نیز بین آنها تقسیم کند. وی ادامه داد: با این تقسیمبندی ۱۴ استان جزو بالای ۵۰درصد قرار گرفتند و ۵۰۰میلیارد تومان نیز بین آنها تقسیم شد. رجایی همچنین افزود که پس از تصویب لایحه متمم در مجلس قرار شد تا در توزیع اعتبارات از استانهایی که ۵۰۰میلیارد تومان به آنها تعلق گرفته است، مبلغ تخصیص یافته کسر شود. وی ادامه داد: بر این اساس جداول تنظیم و ابلاغ شده است و کسی هم اعمالنظر نکرده است. رجایی در عین حال خاطر نشان کرد که عملکرد دستگاههای مرتبط با تخصیص این اعتبارات در کمیسیون کشاورزی در حال بررسی است و گزارشی از عملکرد وزارت جهاد، نیرو و بانک کشاورزی در این راستا در حال تهیه شدن است که به مجلس ارائه خواهد شد.
اعتباری تخصیص داده نشده است
اما محمدرضا خباز، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس و نماینده کاشمر، به دنیایاقتصاد گفت که تاکنون هیچ اعتباری برای این منظور در نظر گرفته نشده است که بخواهیم بر سر آن چانهزنی کنیم. وی گفت: این کار مثل این میماند که بر سر قبری که مردهای در آن نیست، گریه کنیم.
مخبر کمیسیون اقتصادی در عین حال تصریح کرد که تا به امروز، حتی یک ریال هم به کشاورزان حوزه انتخابیهاش پرداخت نشده و این واقعا جای گلهمندی از دولت دارد. وی ادامه داد: ما مصوب کردیم و با فوریت هم مصوب کردیم تا ۲۵۰۰میلیارد تومان برای نجات کشاورزان به آنها پرداخت کنیم ولی وزارت جهاد کشاورزی در این مورد کوتاهی کرده و وظیفهاش را انجام نداده است. خباز ادامه داد: دلسوزی در وزارت جهاد یا وجود ندارد یا کم است، از یک طرف اعتبارات تخصیص داده شده را پرداخت نمیکنند و از طرف دیگر بانکها به کشاورزان فشار وارد میکنند که بدهی سال گذشته خود را بپردازند و این نمک روی زخم کشاورزان است.
به هر روی انتقاد از وزارت جهاد کشاورزی در نحوه تخصیص اعتبارات لایحه جبران خسارت ناشی از خشکسالی و سرمازدگی که شامل عدم پرداخت این اعتبارات از یک سو و از سوی دیگر تغییر جداولی که به گفته نمایندگان با دخالت لابیها و نمایندههای پرنفوذ مجلس صورت گرفته است، احتمال سوال از وزیر جهاد کشاورزی را در نزد نمایندگان قوت بخشیده و این درخواست تاکنون ۵۷ امضا دارد. باید دید نمایندگان میتوانند در این باره حق حوزهای انتخابیه خود را استیفا کنند یا خیر.
ارسال نظر