مهدی نصرتی

ماه مبارک رمضان با همه خیرات و برکاتی که دارد، اما به دلیل ناتوانی ما در برنامه‌ریزی موجب بروز مسایلی نیز می‌‌‌شود که اگر درست بنگریم، ناشی از عملکرد خود ما است و ربطی به این ماه عزیز ندارد. یکی از این موارد نامشخص بودن تعطیلات است؛ به گونه‌‌ای که روز دقیق عید فطر مشخص نیست و تعیین تعطیل بودن با تعطیل نبودن به آخرین لحظات موکول می‌‌‌شود. بدین ترتیب در مورد چنین روزهایی نه می‌‌‌توان به عنوان یک روز تعطیل برنامه‌ریزی کرد و نه می‌‌‌توان قرارهای کاری تنظیم نمود.

در برخی کشورها، مردم برنامه کاری و تفریحی خود را حتی تا دوسال آینده نیز می‌‌‌دانند و کل اقتصاد نیز به گونه‌‌ای است که برنامه‌ریزی و منظم‌بودن در زندگی روزمره را تشویق و تصمیمات آنی و لحظه‌‌ای را تنبیه می‌‌‌کند.

به طور مثال افراد با پیش خرید بلیت هواپیما از چند ماه قبل از تخفیف برخوردار می‌‌‌شوند، در صورتی که اگر بخواهند در فاصله چند روز مانده تا سفر بلیت تهیه کنند، باید قیمت بسیار بالاتری را بپردازند. به عکس، شرایط در کشور ما به گونه‌‌ای است که این گونه منظم بودن را با تنبیه مواجه خواهد ساخت. این که نحوه تعیین و اعلام روز عید چگونه است و آیا می‌‌‌توان روز عید را پیشاپیش تعیین نمود، مساله‌ای فقهی یا نجومی‌‌‌است و خارج از بحث ما قرار دارد. اما قدر مسلم در حوزه سیاست‌گذاری می‌‌‌توان یک روز مشخص را تعطیل اعلام نمود و مردم را از بلاتکلیفی نجات داد. لذا پیشنهادی که به صورت مشخص در اینجا مطرح می‌‌‌کنیم، این است که دولت (یا مجلس) وضعیت تعطیلات عید فطر را برای سال جاری و سال‌های آینده پیشاپیش تعیین کنند. برای این منظور می‌‌‌توان به یکی از دو گزینه زیر عمل کرد:

گزینه اول، تعطیلات دو روزه: هر ساله پس از شروع ماه مبارک، دو روزی که احتمال عید بودنشان وجود دارد، تعطیل اعلام شود.

مهم ترین فایده این پیشنهاد این است که حداقل تکلیف تعطیلات از یک ماه قبل مشخص شده است و به آخرین لحظات موکول نشده است. به طور مثال طبق این گزینه در سال جاری روزهای ۱۰و۱۱ مهرماه تعطیل اعلام خواهد شد.

گزینه دوم، تعطیلات سه روزه: از هم اکنون می‌دانیم که دامنه نوسان عید فطر برای سال‌های آینده در یک محدوده سه روزه خواهد بود. ماه‌‌های شعبان و رمضان هریک می‌‌‌توانند ۲۹ یا ۳۰ روزه باشند. یعنی با چهار احتمال مواجه هستیم که در نهایت عید سعید فطر در یک دامنه سه روزه قرار خواهد گرفت. لذا هر سه روزی که عید فطر قطعا یکی از آنها خواهد بود، تعطیل اعلام شود.

در کنار این اقدام می‌‌‌توان تعدادی از تعطیلات غیر ضروری را حذف کرد. این اقدام علاوه بر این که موجب حذف نااطمینانی در مورد تعطیلات می‌‌‌شود، می‌‌‌تواند جایگزین مناسبی برای تعطیلات پراکنده و غیرضروری در طول سال باشد.

نکته ظریف در اینجا این است که حذف تعطیلات غیرضروری باید همراه با نظرخواهی و پذیرش عمومی‌‌‌ باشد.