گلایه‌های قالیباف از دولت در بهارستان

دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی:اختلاف‌سلیقه دولت نهم با شهرداری تهران کار را به آنجا رساند که قالیباف برای استمداد از مجلس روز گذشته به مجمع نمایندگان تهران رفت. هرچند این دعوت از سوی نمایندگان پایتخت صبح روز گذشته صورت گرفت، اما ظاهرا ادامه‌کار برای شهردار تهران آن قدر سخت شده بود که تصمیم گرفت برای اولین بار در جمع نمایندگان استان تهران حاضر شود. برهمین اساس هم از راهروهای مجلس شنیده شد که شهردار پایتخت یک روز قبل از آنکه به بهارستان بیاید در گفت‌و‌گویش با یکی از نمایندگان تهران از سنگ‌اندازی دولت بر سر فعالیت‌های شهرداری به شدت انتقاد کرده است. به طوری که سیدکاظم دلخوش، عضو فراکسیون مدیریت و خدمات شهری نیز در جمع خبرنگاران تلویحا به این نکته اشاره کرده و گفت که به نظر می‌رسد قالیباف برای انجام وظایف خود دچار مشکل شده است. چراکه مجلس سال گذشته ۱۰هزار میلیارد تومان برای حمل‌و‌نقل شهری تصویب کرد، اما شهرداری عنوان می‌کند که چیزی از آن را دریافت نکرده و حتی مجبور شده برای خرید اتوبوس از هزینه خود خرج کند. همچنین انتقاد شهردار تهران از عملکرد ستاد تبصره ۱۳ و نیز درخواست مجلس برای تحقیق و تفحص از این ستاد یکی از مواردی بود که نمایندگان از احتمال طرح آنها در جلسه مجمع نمایندگان تهران سخن می‌گفتند.

چراکه یکی از وظایف ستاد تبصره ۱۳، پرداخت پول حاصل از صرفه‌جویی در مصرف سوخت به شهرداری تهران برای خرید ناوگان سیستم حمل‌و‌نقل عمومی است، اما این ستاد از آغاز به کار خود آن گونه که گفته می شود تاکنون مبلغی را به شهرداری ارائه نکرده و همین مساله سبب شده تا شهرداری بدون استفاده از کمک‌های ستاد تبصره ۱۳ به هزینه خود به خرید ۷۰دستگاه اتوبوس اقدام کند و البته نسبت به همین مساله یعنی عدم‌توجه ستاد به نیازهای ناوگان حمل‌و‌نقل شهرداری انتقاد کرده و خواستار ارائه گزارش از سوی این ستاد شود.چنین بود شاید که قالیباف در مراسم ورود اتوبوس‌های سرخ‌رنگ دو کابین با روبان‌هایی آبی به پایتخت در بخشی از سخنرانی خود فعالیت‌های تبصره ۱۳ را مورد اشاره قرارداده و گفت: زمان تبصره ۱۳ تمام شده و دولت و مجلس که تصمیم خوبی در این زمینه گرفته بودند، ای کاش گزارشی را از عملکرد تبصره ۱۳ داشته باشند، تا ببینیم یک تصمیم خوب چه اثر مثبت و منفی داشته و از ظرفیت‌ها استفاده شده یا نه؟

قالیباف تاکید کرده بود: ستاد تبصره ۱۳ می‌تواند در پروژه‌های اتوبوس‌های تندرو همکاری بیشتری داشته باشد، تا بتوانیم، تعداد بیشتری اتوبوس را با سرعت وارد شبکه (BRT) کنیم، اما به دلیل برخی نگاه‌ها در مورد تغییر تکنولوژی، این پروژه از سوی تبصره ۱۳ یک ریال هم دریافت نکرد و حتی در برخی موارد، همراهی بوروکراسی و اداری نیز با ما نداشتند. وی همچنین در ادامه اظهارات خود تصریح کرده بود: شهرداری نمی‌تواند درخواست بررسی عملکرد تبصره ۱۳ را داشته باشد، اما مجلس و دولت تبصره‌ای را تصویب کرده‌اند که انصافا از کارهای مفید و موثر آن‌ها بوده است، اما در حوزه اجرا دچار مشکلاتی شده و لازم است، بازنگری در مورد آن صورت گیرد. قالیباف همچنین تاکید کرده بود: مجلس و دولت مسوولیت دارند که از عملکرد تبصره ۱۳ گزارشی تهیه کنند، چرا که پول و تصمیم مناسب بوده و لایحه با توجه مجلس شورای اسلامی تکمیل و تصویب شده است، اما در حوزه حمل و نقل عمومی این تبصره، عملکرد مناسبی مشاهده نمی‌شود، به عبارتی وقتی پول و قانون خوب است، اگر اجرا خوب نباشد، ظلم کرده‌ایم.

سردار رویانیان، اما در پاسخی به اظهارات قالیباف با لحنی کنایه‌آمیز گفته بود که برای حل مشکلات پایتخت باید کار تیمی انجام شود، اول باید چاله را بکنیم و بعد مناره را بدزدیم. رویانیان همچنین ترافیک و عدم حل این مشکل و نیز افزایش آمار تصادفات با خطوط BRT را از جمله ایرادات شهرداری عنوان کرده و تاکید کرده بود که جمع کمک‌های دولت نهم به شهرداری از ۸۴ تا ۸۶ ،۳/۴۶برابر کمک‌های انجام شده در سال‌های ۸۱ تا ۸۴ بوده است.

اگرچه اختلاف بین دولت نهم و شهرداری فعلی بر سر مساله مونوریل بروز کرد آنگاه که مساله مورد دلخواه احمدی‌نژاد به لحاظ فنی از سوی شهرداری مورد ایراد قرار گرفت، اما عدم پرداخت بودجه مورد نیاز به شهرداری دست‌کم از سوی ستاد تبصره ۱۳ سبب شد این اختلافات بیشتر نمود پیدا کند. هرچند قالیباف در سخنرانی‌های خود نیز به مناسبت‌های مختلف از برخی سیاست‌های جاری دولت نهم به ویژه در بخش اقتصادی به صورت تلویحی انتقاد کرده و می‌کند و همین صحبت‌‌های اشاره‌ای گمانه اختلاف بین دولت و شهرداری را تقویت کرده است.

با این حال نمایندگان تاکید کردند که تنها برای شنیدن مشکلات شهرداری و دغدغه نمایندگان، قالیباف به مجمع نمایندگان دعوت شده است. همچنین نمایندگان تاکید داشتند که با مجلس تلاش خود را برای حل مشکلات شهرداری و دولت انجام خواهد داد. به طوری که مقیمی، رییس فراکسیون مدیریت و خدمات شهری در جمع خبرنگاران تاکید کرد که ما به دنبال این هستیم که دولت به تعهدات خود در قبال شهرداری عمل کند. وی همچنین به حضور نمایندگان دولت از سوی ستاد تبصره ۱۳ در کمیسیون عمران اشاره و تاکید کرد که اگر تبصره ۱۳ به تعهدات خود در مورد شهرداری عمل نکرده باشد از این ستاد سوال خواهیم کرد. وی همچنین احتمال تحقیق و تفحص از این ستاد را زودهنگام دانست.

جلسه دستور خاصی ندارد

همچنین حمیدرضا رسایی، دیگر نماینده تهران و البته از جمله اصول‌گرایان حامی دولت در مجلس نیز هدف جلسه مجمع نمایندگان تهران با قالیباف را معارفه اعضای این مجمع شهرداری عنوان کرد و گفت که قرار است در این جلسه دغدغه‌ها، سوالات و پیشنهادات نمایندگان در مورد مشکلات شهری مطرح شود و تلاش این است که جلسه با موضوع خاص پیش نرود و مهم‌ترین بحث احتمالا بحث ترافیک خواهد بود.

وی سپس نسبت به هر گونه انتقادات و پاسخ‌های قالیباف و رویانیان اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت که دغدغه نمایندگان، ترافیک، مشکلات حاشیه تهران، مساله گورستان و ساخت‌وسازهای غیرمجاز است که قاعدتا شهرداری باید برای آن برنامه داشته باشد.

مساله‌سازی اتوبوس‌های اهدایی شهرداری

از سوی دیگر علیرضا زاکانی نیز بر همکاری مسوولان اجرایی و شهرداری برای رفع مشکلات شهری تاکید کرده و گفت که اگر اختلافی هم بین دولت و شهرداری وجود دارد، مجلس، دولت و شهرداری باید دست به دست هم داده و آن را حل کنند. در عین حال بیژن نوباوه، دیگر نماینده تهران نیز با اشاره به ورود اتوبوس‌ از سوی شهرداری به سطح شهر تهران گفت که نباید پشت این اتوبوس‌ها می‌نوشتند اهدایی شهرداری؛ چرا که این مساله‌ساز می‌شود.

دولت و شهرداری می‌خواهند خود را نشان دهند

در این میان علیرضا محجوب دیگر نماینده تهران نیز انتخابات پیش روی ریاست‌جمهوری را عاملی دانست که اختلافات دولت و شهرداری پررنگ‌تر شود. وی افزود: دولت علاقه‌مند است که طرح‌های خود را به پیش ببرد و شهرداری هم مایل است که ایده‌های خود را پیاده کند و این مساله با قرار گرفتن در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری قوی‌تر شده است، چرا که دولت می‌خواهد خط و ربط‌های خود را مشخص کند و شهرداری هم قصد دارد بیشتر خود را نشان دهد. به هر روی از آنجا که دولت احمدی‌نژاد و قالیباف هر دو از کاندیداهای احتمالی ریاست‌جمهوری هستند، این طور به نظر می‌رسد که اختلافات این دو رقیب قدیمی در آستانه انتخابات آینده پررنگ‌تر می‌شود. هر چند قالیباف علت حضور خود را در مجلس ارائه گزارش مشکلات شهر تهران به مجلس عنوان کرد و در پاسخ به این سوال که آیا قصد کاندیداتوری دارد یا خیر، گفت که دیگر با من بحث سیاسی نکنید.