حضور سرزده اما آگاهانه لاریجانی در کمیسیون امنیت ملی و انرژی
دنیای اقتصاد- رییس مجلس شورای اسلامی روز گذشته به صورت سرزده به کمیسیون امنیت ملی و انرژی رفت؛ حضوری سرزده، اما آگاهانه که با هدف پررنگ شدن نقش مجلس در امور جاری و البته حساس کشور صورت گرفت. چرا که مباحث اتخاذ دیپلماسی فعال و مناسب در شرایط فعلی و نیز انرژی و بهرهبرداریهای سیاسی از آن از جمله مسائل مورد علاقه لاریجانی هستند که وی بارها بر ایفای نقش فعال مجلس در این دو مقوله تاکید کرده است. بر همین اساس علاوه بر سخنگوی وزارت امور خارجه که میهمان دیروز کمیسیون امنیت ملی بود، علی لاریجانی نیز به گفته کاظم جلالی در ادامه سرکشیهایش از کمیسیونهای مجلس بدون اطلاع قبلی در جلسه این کمیسیون حضور پیدا کرد. تاکید لاریجانی بر استفاده بیشتر از ظرفیت کمیسیون امنیت ملی در زمینه مسائل سیاست خارجی و نیز ضرورت برخورداری از استراتژی متقن و عالمانه نسبت به بحث انرژی از این نکته حکایت دارد که رییس مجلس خواستار ورود محکم نمایندگان در حوزه های حساس و آسیبپذیر کشور است، اموری که لاریجانی بعضا به دلیل برخورداری از تجربه در آنها، شخصا واکنش نشان میدهد.
نطقهای هستهای لاریجانی بلافاصله پس از وقوع رخدادهای مهم در این مقوله شاهدی بر این مدعاست. چه وی بارها در سخنرانیهای خود در جمع فعالان عرصه سیاست خارجی مدام به ذکر خاطرات خود در ایامی که دبیر شورایعالی امنیت ملی کشور بود؛ پرداخته و نیز بارها بر اتخاذ سیاستهای درست، متناسب با شرایط روز، جلوگیری از شتابزدگی و نیز اتخاذ تدبیر و دوراندیشی تاکید کرده است. اظهاراتی که به نوعی واکنش به آنچه که در دستگاه دیپلماسی کشور صورت میپذیرد، محسوب میشود.
چه همین اختلاف نظر رییس مجلس فعلی و رییسجمهور در بحث دیپلماسی هستهای منجر به استعفای لاریجانی از سمت خود شد؛ پس از آن بود که با انتخاب لاریجانی به ریاست مجلس، پیشبینی شد که پارلمان به ویژه کمیسیون امنیت ملی مجلس به صورت جدی و نه تنها صرفا اظهارنظر شخصی وارد مقوله دیپلماسی میشود، انتظاری که البته به صورت جدی محقق نشد و تنها به اظهارات گاه و بیگاه رییس مجلس یا نطقهای نمایندگان محدود شد. نطقهایی که همه آنها یکصدا اتخاذ سیاستهای دولت نهم در بحث هستهای را تایید و ادامه این روند را بدون تغییر تشویق میکردند.
بنابراین شاید حضور سرزده لاریجانی در جمع اعضای کمیسیون امنیت ملی نوعی تلاش وی در جهت ایفای نقش جدی مجلس در این باره و نوعی تغییرنگاه نمایندگان باشد. اگر چه لاریجانی در اظهارات خود مدام سیاستهای آمریکا را در منطقه و در قبال ایران به نقد کشیده و همواره از این نکته سخن گفته است که ایران همواره آماده مذاکره بود، اما این طرف اروپایی و آمریکایی بودند که همواره از ورود به مذاکرات امتناع داشتهاند، اظهاراتی که تا حدودی مشابه ادبیات فعلی دولت نهم و رییس آن در بحث هستهای شده است. به هر روی تاکید لاریجانی بر اتخاذ تدبیر و دوراندیشی در دیپلماسی دولت نهم، باز هم گاهی خطکشیهایی را بین آنچه در دولت میگذرد و آنچه که رییس مجلس به آن اعتقاد دارد، ایجاد میکند؛ چه به تجربه ثابت شده است که رییس مجلس از چیزی که به آن معتقد است به صراحت دفاع کرده، دفاعهایی که در آن نقد دولت نیز آشکار است که از آن جمله میتوان به بحث تحزب اشاره کرد. بنابراین حضور لاریجانی و البته قشقاوی، سخنگوی وزارت امور خارجه در کمیسیون امنیت ملی حاوی مطالب مهمی است. چرا که جنگ روسیه علیه گرجستان و جرو بحثهای لفظی این فدراسیون با آمریکا پیامدهای جدید را برای ایران در پی داشته است، پیامدهایی که به اعتقاد برخی تحلیلگران سردی روابط روسیه با آمریکا بر سر جنگ علیه گرجستان و نزدیکی این کشور عضو شورای امنیت و موثر در پرونده هستهای کشورمان به ایران از جمله آنها خواهد بود. و البته این دیدگاه با برخی پالسها مانند اتخاذ موضع مشترک ایران و روسیه کشورهای عضو پیمان شانگهای علیه پیمان آتلانتیک شمالی، نزد برخی تحلیلگران تقویت شده است؛ هر چند به دلیل دو پهلو بودن همیشگی مواضع روسیه در مورد ایران، چنین دیدگاهی در نظر رییس مجلس چندان معتبر نیست؛ چرا که وی چندی پیش نیز در گفتوگویی با اشاره به نقش روسیه در جایگاه سیاست خارجی ایران پرداخته و موضع دوگانه آنها را با ایران مورد توجه و اهمیت قرار داده بود. بنابراین حضور لاریجانی در کمیسیون امینت به همراه قشقاوی نوعی نشان از توجه ویژه رییس مجلس به مساله اخیر گرجستان و تبعات آن بر دیپلماسی هستهای ایران است. بر همین اساس نیز کاظم جلالی مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به جلسه دیروز این کمیسیون که با حضور لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: ریاست مجلس برای سرکشی از کمیسیونها و دریافت نقطه نظرات آنان برای آشنایی با تنگناها و ظرفیتهای کمیسیونهای تخصصی جهت کارآمدتر کردن و روانسازی فعالیت کمیسیونها، دیروز بدون اطلاع قبلی در جلسه کمیسیون امنیت مجلس و سیاست خارجی حضور یافت. مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی افزود: در این جلسه لاریجانی بر نقش کمیسیون امنیت ملی در مجموعه مسائل مربوط به سیاست خارجی و بر روند پیگیری امور به شکل کمیتههای تخصصی تاکید کرد. جلالی گفت: در این جلسه به تفصیل مسائل مهم سیاست خارجی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
وی افزود: همچنین در جلسه روز سهشنبه کمیسیون، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت امور خارجه حضور یافت و از آخرین تحولات منطقهای و بینالمللی گزارشی به کمیسیون ارائه کرد.
جلالی گفت: قشقاوی ابعاد مختلف درگیری گرجستان و روسیه و بحران اوستیای جنوبی را تبیین و آخرین اخبار در خصوص این موضوع را به اطلاع اعضای کمیسیون رساند.
مخبر کمیسیون امنیت ملی اظهار کرد: اعضای کمیسیون ضمن استماع گزارش سخنگوی وزارت امور خارجه در این خصوص، بر اتخاذ دیپلماسی فعال توسط دستگاه دیپلماسی کشور تاکید کردند. مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در ادامه جلسه دیروز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، مصری وزیر رفاه تامین اجتماعی در کمیسیون حضور یافت و گزارشی از وضعیت وزارتخانه، برنامهها و نظام تامین اجتماعی و بیمهایکشور ارائه کرد. جلالی افزود: با توجه به گرهخوردگی و موضوع آسیبهای اجتماعی با مقوله امنیت، اعضای کمیسیون نقطه نظرات خود را با وزیر رفاه و تامین اجتماعی مطرح نمودند.در همین راستا، حشمتا... فلاحتپیشه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز گفت: با توجه به سوابقی که آقای لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در زمینه سیاست خارجی و امنیت ملی دارند و همچنین با توجه به حساسیت مسائل امنیت ملی در کشورمان، جلسه دیروز کمیسیون با حضور ایشان برگزار شد و مباحث بسیار خوبی مطرح شد.
وی افزود: در این جلسه آقای لاریجانی بحثهای تحلیلی بسیار خوبی در زمینه مسائل مختلف در بعد سیاست خارجی و امنیت ملی داشت و تاکید کرد که باید از ظرفیت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در زمینه مسائل سیاست خارجی بیشتر استفاده کنیم.
حضور در کمیسیون انرژی
از سوی دیگر، حضور لاریجانی در کمیسیون انرژی با توجه به خاموشیهای اخیر، نشان از توجه وی به مسالهای است که از آن انتقاد هم کرده است. به اعتقاد لاریجانی دولت باید نسبت به وضعیت کنونی برق پاسخگو باشد. همچنین توجه لاریجانی به بحث انرژی و تاثیر آن بر روابط سیاسی بین کشورها نیز از دیگر مسائلی است که احتمالا پای رییس مجلس را به این کمیسیون باز کرده است.بر این اساس سیدعلی ادیانیراد، مخبر کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه رییس مجلس شورای اسلامی ضرورت وجود استراتژی متقن و عالمانه در بحث انرژی را در جلسه دیروز کمیسیون انرژی مطرح کرد، یادآور شد: لاریجانی تاکید کرد که ضرورت دارد کشور استراتژی متقن و عالمانهای نسبت به بحث انرژی داشته باشد و طرح جامع انرژی را تدوین کند. ادیانیراد خاطرنشان کرد: رییس مجلس تاکید کرد که نمایندگان مجلس و به طور خاص، اعضای کمیسیون انرژی باید بر روند قراردادهای سنگین و قابل اعتنای نفت و گاز در کشور نظارت داشته باشند و اعمال نظر کنند.
علت خاموشیهای اخیر خشکسالی نیست
همچنین مخبر کمیسیون انرژی مجلس با اعلام خبر حضور رییس مجلس شورای اسلامی در جلسه این کمیسیون، گفت: در جلسه دیروز کمیسیون، آخرین وضعیت صنعت برق، نفت و گاز کشور با بیان دیدگاه نمایندگان مورد بررسی قرار گرفت.
سیدعلی ادیانیراد در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه در حوزه برق، گزارش مسوولان وزارت نیرو از جمله گزارش شخص وزیر نیرو مبنی بر علل قطعی برق در کشور مورد تحلیل واقع شد، افزود: نظر نمایندگان این بود که مشکل اصلی قطعی برق، بحث خشکسالی نیست، بلکه خشکسالی یک مولفه از مولفههای متعدد قطعی برق و خاموشیها صورت گرفته در کشور محسوب میشود.
وی تاکید کرد: اینکه خشکسالی تنها عامل خاموشی از ناحیه برخی مسوولان مطرح شده، کمیسیون رد میکند و بررسیهای کارشناسی نیز موید این مطلب است.و ی سپس همچنین با بیان اینکه در ادامه جلسه دیروز کمیسیون انرژی وضعیت سوخت زمستان در حوزه گاز و نفت بررسی شد، تصریح کرد: نمایندگان دغدغههای جدی در این زمینه داشتند و قرار شد به طور مستمر با مسوولان وزارت نفت جلسات کارشناسی برگزار شود تا مشکلاتی که در این زمینه پیشبینی میشود نگرانیهایی را در زمستان امسال برای مردم ایجاد نکند و به کمترین حالت ممکن برسد.
ارسال نظر