کریستین ساینس مانیتور با توجه به نفوذ روزافزون ایران در منطقه پیشبینی کرد
مذاکره تهران – واشنگتن از موضع قدرت
دنیایاقتصاد - در شرایطی که مناقشه قفقاز و در پی آن دوری روسیه از متحدان غربی و آمریکایی خود از سویی و نزدیکی آن به ایران و ونزوئلا و همچنین تقویت سازمان شانگ های از سوی دیگر، عامل جدی و جدیدی در معاملات منطقهای برآورد میشود؛ تحلیلگران آمریکایی بر این باورند که تهران و واشنگتن هم اکنون به سمت مذاکره با هم از موضع قدرت حرکت میکنند.روزنامه آمریکایی کریستین ساینس مانیتور در گزارشی با اشاره به افزایش قابل ملاحظه نفوذ ایران در منطقه نوشت: تهران و واشنگتن هماکنون به سمت مذاکره با هم از موضع قدرت حرکت میکنند. به گزارش خبرگزاری فارس، کریستین ساینس مانیتور طی گزارشی در شماره دیروز خود افزود: سیگنالها از سوی واشنگتن و تهران اغلب به نادرستی تعبیر شده و موضوع حمله در هر دو کشور معمولا در بحثها نمایان میشود. براساس این گزارش، اظهارات مقامهای ایرانی و آمریکایی علیه یکدیگر هنوز تند به نظر میرسد و این در حالی است که باراک اوباما، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز گفت که اگر به عنوان رییسجمهور آینده ایالات متحده انتخاب شود، اجازه نخواهد داد که ایران، اسرائیل را منزوی کند. در این گزارش آمده است: اما با نگاهی به ورای این اظهارات و سخنان آتشین میتوان دریافت که هر دو کشور به رغم اینکه درباره مباحث بسیاری با هم دچار مشکل هستند، گامهای موثری را برای گفتوگوی مستقیم با هم برمیدارند. کریستین ساینس مانیتور به نقل از صادق خرازی، سفیر سابق ایران در پاریس، پایتخت فرانسه نوشت: آمریکا برای حل بحرانهای خود در عراق، لبنان، خاورمیانه و مساله هستهای ایران هیچ گزینهای جز روی آوردن به گفتوگو با تهران ندارد.
این روزنامه آمریکایی به نقل از خرازی افزود: اما آمریکاییها میخواهند این مذاکرات را بدون پرداختن هیچ هزینهای بدست آورند. چرا آمریکا از یک طرف اظهارات مثبتی را ارائه میکند، اما از سوی دیگر تحریمهای بسیاری را علیه ایران وضع میکند! این سیاست دوگانه است. بنابراین هیچ اعتمادی به آمریکا در ایران وجود ندارد. این گزارش افزود: سیگنالهای هر دو طرف در کشورهای یاد شده به اشتباه تعبیر شده یا به عنوان موضع ضعف مورد انتقاد و حمله واقع میشوند.
در ادامه این مطلب آمده است: دولت بوش لحن خود را برای تغییر نظام در ایران و حمله به این کشور تغییر داده است و حتی ایده تاسیس دفتر حافظ منافع واشنگتن در تهران را مطرح کرده است. ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا نیز در ماه جولای برای شنیدن پاسخ ایران به بسته پیشنهادی غرب به ژنو رفت. براساس این گزارش، هر دو کشور احساس میکنند که میتوانند از موضع قدرت با یکدیگر گفتوگو کنند. از زمان براندازی صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق و گروه طالبان، نفوذ ایران در منطقه به طور قابل ملاحظهای افزایش یافته است. آمریکا نیز پس از پنج سال توانسته است تا حدودی دستاوردهایی را در این کشور به دست آورد. اما هنوز در این زمینه بدگمانیها وجود دارد. گزارش این روزنامه افزود: اعتبار اصولگرا بودن محمود احمدیژاد، رییسجمهور ایران، وی را قادر کرده است بیش از روسایجمهور قبلی به آمریکا نزدیک شود. محمد خاتمی، رییسجمهور سابق ایران نیز در زمان تصدی خود موضوع گفتوگوی تمدنها و مردم خوب آمریکا را مطرح کرد. احمدی نژاد یک نامه به جورج بوش، رییسجمهور آمریکا و نامهای دیگر را خطاب به مردم آمریکا نوشت. وی همچنین طی اظهارات سال گذشته خود در نیویورک گفت که آمریکاییها میتوانند دوستان خوبی برای ایران باشند. رییسجمهور ایران همچنین اظهارات مثبتی را درباره دیپلماتهای آمریکایی که میخواهند دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران را اداره کنند، داشته است. براساس این گزارش، احمدینژاد اواخر ماه جاری نیز به نیویورک میرود تا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کند. وی هنوز از آمریکا میخواهد که رویکرد خود را تغییر داده و به ایران احترام بگذارد. کریستین ساینس مانیتور به نقل از یک ناظر سیاسی در تهران نوشت: احمدینژاد به سمت ایجاد روابط خوب و نزدیک با آمریکا روی آورده است. وی این مساله را موضوعی کلیدی برای آینده ایران میداند. برقراری آرامش و صلح در روابط ایران با آمریکا، فشارها بر ایران را کاهش خواهد داد.
در همین حال، روزنامه فایننشال تایمز نوشت: در مناقشه گرجستان، بر خلاف سوریه که از مسکو حمایت کرده و مداخله نظامیروسیه را موجه دانسته است، ایران در واکنش به آن محتاطانه عمل کرده است.نویسنده افزوده است: در حالیکه یک بازی ژئوپلتیک جدید در حال ظاهر شدن است، به نفع ایران است که درحاشیه بایستد و این در حالی است که تهران تلاش میکند تا جایگاه خود را در این بازی پیدا کند.در ادامه این مطلب آمده است: این مساله صحت دارد که تهران میخواهد از افزایش بهای همکاری روسیه با دیگر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه توقف برنامه هسته ای خود سود ببرد. اما این مساله غیرقابل تصور نیست که مسکو در نهایت با پیشنهاد کمک مجدانه و بیشتر در مورد ایران راهی را برای خروج از بحران اروپا بخرد.نویسنده خاطر نشان کرده است:
هم اکنون که آمریکا و اروپا مداخله روسیه در گرجستان و به رسمیت شناختن استقلال مناطق جدایی طلب اوستیای جنوبی و آبخازیا از سوی مسکو را محکوم میکنند، مقاومت ایران بیشتر خواهد شد. اما خیلی زود است که بگوییم اگر جهان با یک روسیه جهنده تر روبهرو شود، ایران از مخمصه نجات خواهد یافت.
از سوی دیگر تحلیلگران روسی بر این باورند که مناقشه گرجستان و اعمال فشار بر روسیه باعث میشود این کشور هر چه بیشتر به سوی ایران و ونزوئلا قدم بردارد، ضمن اینکه اعمال تحریم علیه تهران بیشتر به اقتصاد اروپا ضربه زده است تا ایران.
ارسال نظر