احتمال ایجاد تاسیسات نظامی‌‌‌مشترک مسکو-تهران در ایران

عکس تزئینی است

نظامیان روسیه ممکن است به رهبران سیاسی این کشور دو منطقه راهبردی را در ایران به منظور ایجاد تاسیسات نظامی‌‌‌مشترک پیشنهاد کنند؛ استان آذربایجان شرقی در شمال ایران، یا جزیره قشم در جنوب و در آب‌‌‌‌‌‌های خلیج فارس. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه ورمیانووستی، کارشناسان روسی از احتمال تغییراتی در سیاست خارجی روسیه در قبال ایران خبر داده‌اند.

نظامیان روسیه ممکن است به رهبران سیاسی این کشور دو منطقه راهبردی را در ایران به منظور ایجاد تاسیسات نظامی‌‌‌مشترک پیشنهاد کنند؛ استان آذربایجان شرقی در شمال ایران، یا جزیره قشم در جنوب و در آب‌‌‌‌‌‌های خلیج فارس. چنین پایگاه‌‌هایی امکان کنترل نیرو‌‌‌‌‌‌های آمریکایی و ناتو را در خلیج فارس و عراق فراهم می‌‌‌سازد. در ازای آن ممکن است به ایران سیستم موشکی قدرتمند و سیستم دفاع ضد موشکی پیشنهاد شود.

در عین حال روسیه ممکن است در خاک آبخازیا و اوستیای جنوبی سه پایگاه نظامی‌‌‌ایجاد کند که نخستین گام در این رابطه امضای توافقنامه دوستی و همکاری بین مسکو و تسخین والی خواهد بود.

روز سه شنبه (۲ سپتامبر) روسیه و اوستیای جنوبی توافق‌‌نامه بین دولتی در زمینه دوستی و همکاری را امضا می‌‌‌کنند که بر اساس آن روسیه خواهد توانست در خاک این دو جمهوری که اکنون دیگر از سوی مسکو به رسمیت شناخته شده‌اند، پایگاه نظامی‌‌‌ایجاد کند.

ادوارد کوکویتی، رییس جمهوری اوستیای جنوبی که به‌طور رسمی چنین درخواستی را از روسیه داشته است، دستورات لازم در این زمینه را به پارلمان این جمهوری برای فراهم‌سازی شرایط قانونی برای این منظور داده است.

مقام‌های نظامی ‌‌‌روسی فعلا نسبت به این مساله با احتیاط برخورد می‌‌‌کنند.

آناتولی نوگوویتسین، نایب رییس ستاد کل نیرو‌‌‌‌‌‌های مسلح روسیه در این‌باره اعلام کرده است: فعلا چنین وظیفه‌ای پیش روی ستاد کل قرار داده نشده است. ولی درصورتی که شرایط ایجاب کند، چنین تصمیمی‌‌‌گرفته خواهد شد.

البته وزارت امور خارجه روسیه از همان ابتدا امکان امضای توافقنامه همکاری نظامی‌‌‌بین روسیه و آبخازیا و اوستیای جنوبی را بعید ندانسته بود.

به نوشته این روزنامه، در محافل نظامی- دیپلماتیک در مسکو بر این عقیده‌اند که روسیه ممکن است سه پایگاه نظامی ‌‌‌در خاک این دو جمهوری ایجاد کند. مسلم است که این پایگاه‌‌ها در مکانی استقرار پیدا خواهند کرد که در زمان اتحاد جماهیر شوروی هم مناطق نظامی‌‌‌ بودند.

آمریکا از هم اکنون نسبت به امکان استقرار پایگاه نظامی‌‌‌روسیه در خاک این دو جمهوری برخوردی به شدت منفی از خود نشان داده است. آنها خواستار بازگشتن موقعیت نظامی ‌‌‌روسیه در منطقه به وضعیت قبل از شروع درگیری‌ها در تاریخ ۶ آگوست هستند.

برخی تحلیلگران بعید نمی‌‌‌دانند که استقرار پایگاه‌‌های نظامی ‌‌‌روسیه در آبخازیا و اوستیای جنوبی تنها گام نخستین برای بازگشت به وضعیت قبلی نظامی ‌‌‌در خارج از مرز‌‌‌‌‌‌های کشور در زمان شوروی سابق است.

اظهارات ضد و نقیضی در رابطه با احتمال ایجاد پایگاه‌‌های نظامی‌‌ ‌روسیه در خاک سوریه و کوبا نیز از هم اکنون شنیده می‌‌‌شود.