دنیای اقتصاد- وزیران پیشنهادی امروز به همراه رییس‌جمهور برای اخذ رای اعتماد در حالی به مجلس می‌آیند که ظاهرا شرایط برای بدرقه هر سه نفر به وزارتخانه‌های متبوعشان از سوی نمایندگان مهیا است. در مجموع از اظهارنظر نمایندگان چنین برمی‌آید که مجلس قصد ندارد در این مقوله وارد چالش جدی با دولت شود.

درباره وزیران پیشنهادی
مجلس امروز تصمیم می‌گیرد
بررسی صلاحیت وزیران معرفی شده
با حضور رییس جمهور و در دو نوبت صبح و بعدازظهر، امروز مجلس صلاحیت سه وزیر پیشنهادی راه، کشور و اقتصاد و دارایی را بررسی می‌کند. میرتاج‌الدینی در گفت‌وگو با ایسنا، بررسی برنامه‌ها و صلاحیت وزیران پیشنهادی دولت را دستور کار اصلی جلسه‌ علنی امروز مجلس عنوان کرد. وی با اشاره به این مساله که امروز جلسه‌ علنی مجلس، نطق پیش از دستور نخواهد داشت، ادامه داد: در جلسه امروز ابتدا رییس‌جمهور با حضور در مجلس به معرفی وزیران پیشنهادی خود خواهد پرداخت و از آنها دفاع می‌کند.این عضو هیات رییسه مجلس، با بیان این‌که پس از سخنان رییس‌جمهور دو موافق و دو مخالف درباره هر وزیر صحبت خواهند کرد، اظهار کرد: در این جلسه خود وزیران پیشنهادی نیز درمورد برنامه‌های خود توضیحاتی را ارائه کرده و از عملکرد و صلاحیتشان دفاع خواهند کرد و به اشکالات مخالفان پاسخ می‌دهند.میرتاج‌الدینی همچنین اشاره کرد که امروز جلسه علنی مجلس در دو نوبت صبح و بعد از ظهر برگزار می‌شود.



دنیای اقتصاد- وزیران پیشنهادی امروز به همراه رییس‌جمهور برای اخذ رای اعتماد در حالی به مجلس می‌آیند که ظاهرا شرایط برای بدرقه هر سه نفر به وزارتخانه‌های متبوعشان از سوی نمایندگان مهیا است. اگر چه در این میان به نظر می‌رسد که سرپرست وزارت راه به دلیل برخی مسائل مطرح شده درباره وی با چالش بیشتری مواجه شده و برای قانع کردن نمایندگان نیاز به تلاش بیشتری داشته باشد؛ اما در مجموع از اظهارنظر نمایندگان چنین برمی‌آید که مجلس قصد ندارد در این مقوله وارد چالش جدی با دولت شود.
از سوی دیگر وزیران پیشنهادی نیز با حضور در کمیسیون‌های تخصصی مجلس سعی در جلب نظر نمایندگان در این مدت کوتاه داشته‌اند و اینگونه به نظر می‌رسد که تا حدی هم توانسته‌اند در این مهم موفق باشند. بر همین اساس شمس‌الدین حسینی، وزیر پیشنهادی اقتصاد از جمله گزینه‌ای بود که انتظار می‌رفت به دلیل سوابق کم اجرایی چندان مورد توجه نمایندگان و دست کم نمایندگان اقتصادی مجلس قرار نگیرد؛ اما پس از آمد و رفت‌های وی به کمیسیون‌های تخصصی مجلس از جمله کمیسیون اقتصادی، توانسته تا نظر مساعد ریاست کمیسیون و اعضای آن را جلب کند. به طوری که پس از ابراز رضایت و حمایت رییس کمیسیون اقتصادی از حسینی، الیاس نادران نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد که نظر اعضای این کمیسیون نسبت به حسینی مثبت است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت:‌ نظر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس نسبت به شمس‌الدین حسینی وزیر پیشنهادی برای تصدی وزارت اقتصادی و دارایی مثبت است.
الیاس نادران نماینده تهران در مجلس با بیان اینکه شمس‌الدین حسینی وزیر پیشنهادی رییس‌جمهور صبح دیروز در جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس حضور یافت، گفت:‌ آقای حسینی برنامه‌های خود را برای اداره وزارت اقتصاد و دارایی تشریح کرد که پس از بررسی‌های لازم در مجموع نظر اعضای کمیسیون نسبت به ایشان مثبت است.
وی افزود: اینجانب نیز پس از بررسی برنامه‌های آقای حسینی نظر مثبتی به ایشان دارم.
در همین حال مخبر کمیسیون انرژی نیز رای به وزیران پیشنهادی را به مصلحت کشور دانست و به ایرنا گفت: در حال حاضر مصلحت کشور بر این است که مجلس به وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور رای اعتماد دهد. به طوری که سیدعلی ادیانی راد تاکید کرد: با توجه به فرصت باقی مانده برای وزارتخانه‌های امور اقتصادی و دارایی، کشور و راه و ترابری تا پایان نهمین دوره ریاست‌جمهوری که کمتر از یک سال بر آورد می‌شود، باید به این وزرا رای اعتماد داد.
وی افزود: در صورتی که این وزیران از مجلس رای اعتماد کسب کنند، تنها یک سال فرصت خواهند داشت تا برنامه‌های کاری خود را در وزارتخانه‌های مربوطه پیاده کنند و لذا نمایندگان می‌بایست برنامه‌های پیشنهادی این وزرا را در ظرف زمانی یک سال باقی مانده ارزیابی کنند و در این چارچوب از آنها انتظار داشته باشند.
ادیانی راد تاکید کرد: رای اعتماد نمایندگان به وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور این امکان را فراهم می‌کند که این افراد در مدت باقی مانده به مدیریت درست امور بپردازند تا مسائل و امورات کشور معطل نماند.
به عبارت دیگر بخش قابل توجهی از نمایندگان معتقدند اداره وزارتخانه در سال آخر دولت توسط وزیر، بهتر و مناسب‌تر از اداره آن توسط سرپرست است و بر همین اساس مجلس باید در شرایط فعلی به این سه نفر رای اعتماد دهد تا امورات این وزارتخانه‌ها بیش از این معطل نماند. بر همین اساس، یک عضو کمیسیون صنایع تاکید کرد: با توجه به اینکه دولت نهم در سال پایانی عمر خود قرار دارد، انتظار می‌رود که مجلس به هر سه وزیر پیشنهادی رییس‌جمهور رای اعتماد بدهد.
در همین رابطه حمیدرضا فولادگر در گفت‌و‌گو با ایرنا، تاکید کرد: وزیران پیشنهادی رییس‌جمهور از سوابق علمی خوبی برخوردار هستند؛ اما باید مجلس با بررسی سوابق اجرایی و برنامه‌های آنها، توانمندی این افراد را بسنجد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس تاکید کرد که اطمینان نمایندگان از توانایی اجرایی رییس‌جمهور، با برگزاری جلسات مذاکره و آشنایی با برنامه‌های کاری این وزیران حاصل می‌شود.
وی گفت: برای نمونه آقای کردان که برای تصدی وزارت کشور پیشنهاد شده، سوابق اجرایی خوبی دارد و «بهبهانی» که وزیر پیشنهادی راه و ترابری است، سوابق علمی درخشانی را در کارنامه خود ثبت کرده است.
فضای مثبت در فراکسیون اصولگرایان
در همین حال جلسه فراکسیون اصولگرایان مجلس با سه وزیر پیشنهادی روز گذشته برگزار شد که به نظر می‌رسد، این فراکسیون در مجموع نظرات مثبتی را نسبت به وزیران معرفی شده داشته باشد. به‌طوری که سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، از اعضای هیات‌رییسه مجلس در گفت‌و‌گو با دنیای اقتصاد با اشاره به جلسه برگزار شده گفت: در این جلسه 16 نفر از نمایندگان صحبت کرده و دیدگاه‌ها و نظرات خود را نسبت به این سه نفر مطرح کردند. وی افزود: نمایندگان در بیان دیدگاه‌های خود تاکید کردند که هر سه وزارتخانه باید سعی کنند نگاهی جامع و متوازن به همه استان‌های کشور داشته باشند. وی در عین حال تاکید کرد که اکثر نمایندگان در قالب موافق با معرفی این سه نفر و برنامه‌های آنها صحبت کردند.
وی همچنین گفت که وزیران پیشنهادی نیز به بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌ای خود پرداختند. اگرچه میرتاج‌الدینی از هرگونه اظهارنظر درباره فضای فراکسیون نسبت به معرفی این‌ سه گزینه خودداری کرد.
سردرگمی اقلیت
اگرچه اصولگرایان مجلس ظاهرا به این تصمیم رسیده‌اند که با تمکین از انتخاب‌های رییس‌جمهور در ایجاد تعامل مثبت با دولت، پیش‌قدم شوند، اما فراکسیون اقلیت هنوز نتوانسته است به تصمیم کلی برسد و بنا شده است تا در روز رای‌گیری هر یک به صورت مجزا به وزیران پیشنهادی رای دهند. داریوش قنبری در این باره به خبرگزاری مهر گفت: فراکسیون اقلیت با توجه به نداشتن شناخت کافی از وزیران پیشنهادی و به اجماع نرسیدن نسبت به حمایت یا عدم حمایت از گزینه‌های مطرح، به طور رسمی اعلام موضع نخواهند کرد.
داریوش قنبری، با اشاره به برگزاری جلسه فراکسیون اقلیت با دو وزیر پیشنهادی کشور و اقتصاد اظهار کرد: در این نشست، اعضا دیدگاه‌های خود را نسبت به مسوولیت‌های وزراتخانه‌های مربوطه بیان کردند و سپس آقایان حسینی و کردان نیز در مورد برنامه‌های خود برای تصدی پست وزارت، توضیحاتی دادند.
وی افزود: پس از رفتن وزیران پیشنهادی، فراکسیون نتوانست به تصمیم جمعی برسد و قرار شد اعضا در جلسه رای اعتماد به صورت شخصی تصمیم‌گیری کنند.
قنبری تاکید کرد: تا این لحظه قرار نیست فراکسیون به طور رسمی نظر خود را درباره وزرای پیشنهادی اعلام کند و تصمیم به اعضا محول شده است.این عضو فراکسیون اقلیت عدم شناخت کافی فراکسیون از گزینه‌های مطرح را علت به اجماع نرسیدن فراکسیون در اعلام نظر قطعی دانست و یادآور شد: از بین گزینه‌های مطرح، تنها از وزیر پیشنهادی کشور به اندازه ای شناخت وجود دارد و گزینه‌های پیشنهادی برای تصدی وزارت راه و اقتصاد تجربیات کمتری داشته و اساسا فراکسیون برای رای اعتماد به آنان شناخت خاصی ندارد و برای تصمیم‌گیری جمعی نمی‌تواند اعلام نظر کند.قنبری گفت: فراکسیون با توجه به این دلایل ترجیح داده تا این لحظه سکوت کند. وی افزود: فراکسیون در مورد همه گزینه‌ها نظر مثبتی ندارد به طوری که برخی از اعضا هنوز به تصمیم قطعی نرسیده اند و برخی مخالف گزینه‌های معرفی شده هستند.
قنبری در مورد اظهار موافقت یا مخالفت فراکسیون اقلیت در روز رای‌گیری و در جلسه علنی مجلس نیز گفت: برای صحبت در موافقت یا مخالفت وزیران پیشنهادی در جلسه علنی، درفراکسیون صحبتی نشده و اگر افرادی مستقل از فراکسیون در جلسه علنی مجلس صحبتی کنند با توجه به مشی انتقادی فراکسیون در مخالفت با برنامه‌های وزیران معرفی شده صحبت خواهند کرد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: انتقاد اصلی فراکسیون به این تغییر و تحولات، انتقادی است که مورد توجه نمایندگان دیگر مجلس نیز هست. سوال این است که منطق این همه تحول درکابینه چیست؟ بیش ازآنکه نمایندگان درمورد برنامه‌های وزیران پیشنهادی بحث و سوال داشته باشند سوالشان این است که گزینه‌های معرفی شده نسبت به وزیران قبلی چه سابقه، تخصص و تجربیات بیشتری دارند؟
وی تاکید کرد: موفقیت وزیران پیشنهادی در کسب رای اعتماد از مجلس، در گرو اقناع نمایندگان در پاسخگویی به منطق این تحولات در کابینه است.
وعده‌های پیش از رای
با این وجود محمدرضا خباز، دیگر عضو فراکسیون اقلیت نظر دیگری داشته و معتقد است که نشست فراکسیون با سه وزیر پیشنهادی نتایج مثبتی را به همراه داشته است. خباز همچنین از وعده‌های کردان، بهبهانی و حسینی به اعضای فراکسیون اقلیت خبر داد.
وی به ایرنا گفت: نشست مشترک فراکسیون اقلیت با سه وزیر پیشنهادی رییس‌جمهوری برای تصدی وزارتخانه‌های راه و ترابری، امور اقتصادی و دارایی و کشور جلسه‌ای خوب و دوستانه‌ای همراه با مباحث علمی و کارشناسی بود.
محمدرضا خباز تصریح کرد: گزینه‌های پیشنهادی رییس‌‌جمهوری در این نشست برنامه‌های خود را به اعضای فراکسیون اقلیت مجلس ارائه کردند.
وی تصریح کرد: در این نشست همچنین سوالات نمایندگان عضو فراکسیون اقلیت از وزرای پیشنهادی مطرح و پاسخ لازم به این سوالات داده شد.
خباز با اشاره به اظهارات علی کردان وزیر پیشنهادی وزارت کشور در این نشست، گفت: کردان در این جلسه با اذعان به اینکه مشی سیاسی ما با هم متفاوت است، گفت که این به معنای عدم همکاری نیست و ما می‌توانیم در چارچوب اصول خود و با حفظ مواضع سیاسی به عنوان نیروهای درون نظام با هم همکاری داشته باشیم.
عضو فراکسیون اقلیت تصریح کرد: سید شمس‌الدین حسینی وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی نیز سوابق کاری و علمی خود را بیان کرد و به سوالات اعضای فراکسیون آرام و متین پاسخ داد. به گفته خباز، حمید بهبهانی وزیر پیشنهادی راه‌وترابری نیز در این نشست گفت: من یک نیروی کارشناس و شخصیت علمی و اجرایی هستم و قرار نیست وزیر سیاسی باشم.
عضو فراکسیون اقلیت مجلس تصریح کرد: بهبهانی نیز سوال‌های نمایندگان را به خوبی پاسخ داده و نمایندگان را قانع کرد.
در همین حال برخی از اعضای فراکسیون عمران نیز در گفت‌وگوهایی از نظرات مثبت خود به وزیر راه و کشور سخن گفته‌اند. به طوری که به گفته ادیانی‌ عضو کمیسیون عمران، نظر کمیسیون عمران نسبت به وزیر راه منفی نیست.
همچنین دیگر اعضای این کمیسیون نیز نظر مساعد خود را نسبت به کردان ابراز داشته‌اند.
در همین حال معاون پارلمانی وزارت صنایع و معادن و نماینده مجلس هفتم در مورد معرفی حمید بهبهانی، علی کردان و سید شمس‌الدین حسینی برای تصدی وزراتخانه‌های راه و ترابری، کشور و امور اقتصادی و دارایی در حمایت از این سه نفر گفت: رییس‌جمهور در پیشنهاد سه وزیر جامع نگر بوده است.
مرتضی تمدن در گفت‌وگو با ایرنا افزود: رییس‌جمهور با در نظر گرفتن تمامی جوانب امر، وزرای مورد نظر خود را به مجلس پیشنهاد داده است و دلایل محکم و متقنی برای دفاع جدی از هر یک از وزرای پیشنهادی خود دارد.
وی اظهار کرد: احمدی‌نژاد همیشه در امر معرفی وزرا به مجلس جامع نگری داشته است و تمامی دغدغه‌های موجود را در نظر می‌گیرد لذا باید از این جامع نگری رییس‌جمهور استقبال کرد.
تمدن، تغییر وزیران در دولت را دارای نتایج مثبت دانست و تصریح کرد: وزیر جدید با برنامه و رویکرد جدید وارد مجموعه وزارتخانه می‌شود و طبیعتا این رویکرد جدید می‌تواند منجر به سرعت و نوآوری در وزارتخانه مربوطه شود.
وی با اشاره به اینکه تصمیمات هیات دولت فرابخشی است، تاکید کرد: حضور وزیر قوی می‌تواند به جامعیت تصمیمات هیات دولت کمک کند.به هر روی به‌رغم برخی انتقادات و ایرادها، این‌طور به نظر می‌رسد که نمایندگان عزم خود را جزم کرده‌اند تا این سه نفر را از بهارستان راهی پاستور کنند.