امیدواری به دور تازه مذاکرات هسته‌ای

رییس سازمان اتمی ایران، گفت‌وگوهای خود را با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فراگیر، مثبت و سازنده توصیف کرد و گفت: تمامی هیات‌های شرکت کننده در کنفرانس روز شنبه گذشته در ژنو به انجام پیشنهادهای غرب و ایران در یک سند کاری مشترک در مرحله بعدی ابراز تمایل کردند. به گزارش ایسنا، غلامرضا آقازاده معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایتالیا (آکی) بیان کرد: بررسی‌های فراگیری با محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره واقعیت همکاری بین تهران و آژانس در ماه گذشته و ارزیابی‌هایی از نشست ژنو که با حضور دیپلمات آمریکایی برگزار شد، داشته است.

وی مرحله کنونی مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد و ادامه داد: این مرحله با همکاری ایران و آژانس متمایز است.

آقازاده گفت که با مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اقدامات لازم برای فعال کردن همکاری‌ها بین آژانس و ایران را در مرحله آینده مورد بررسی قرار داده است.

وی تصریح کرد: دیدگاه‌های طرفین درباره مثبت و سازنده بودن مرحله فعلی نزدیک هم بوده است، به ویژه بعد از آن که تمامی مسائل مبهم در برنامه هسته‌ای ایران حل و فصل شد.

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان با اشاره به این که مساله مطالعات ادعایی در جدول کار این دیدار نبوده است، گفت: همان طور که بارها گفتیم این مساله خارج از چارچوب مذاکرات ایران و آژانس یا ایران و کشورهای دیگر است؛ چرا که براساس اطلاعات جعلی است.

او نسبت به همکاری ایران با آژانس برای حل و فصل هر گونه مسائل مربوط به اطلاعات ادعایی البته در صورتی که برای آینده امری ضروری باشد، اعلام آمادگی کرد و درباره گام‌های بعدی نیز افزود: دوست دارم در ابتدا تاکید کنم که سعید جلیلی، رییس هیات ایرانی در ژنو به رییسان تمامی هیات‌های حاضر از جمله ویلیام برنز، نماینده آمریکا، سند ایران (non pepar) را در پاسخ به بسته پیشنهادی خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی به تهران تقدیم کرد که البته به نظر می‌رسد اعضای شرکت کننده در نشست ژنو به وقت بیشتری برای بررسی پیشنهادهای فراگیر ایران نیاز داشته باشند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، آقازاده گفت: من خیلی امیدوارم که مذاکرات در چارچوبی که هر دو طرف در آن به طور کامل به توقعاتی که اکنون وجود دارد متعهد هستند، آغاز شود.

به گفته رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان، نمایندگان ایران و اعضای گروه ۱+۵ احساس می‌کنند وارد مرحله‌ای از مذاکرات جدی می‌شوند که نیاز به جمع‌بندی و رسیدن به تعهدات دسته جمعی دارد.

آقازاده تاکید کرد: مذاکرات بر مبنای بسته‌های پیشنهادی اهمیت زیادی دارد و به دنبال آن می‌توان مسائلی مانند وضعیت خاورمیانه، عراق و افغانستان و همچنین موضوع انرژی و افزایش قیمت نفت را بررسی کرد.

شنبه هفته گذشته خاویر سولانا، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و سعید جلیلی، نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای‌عالی امنیت ملی و دبیر این شورا در ژنو با یکدیگر گفت‌وگو کردند.

کاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریکا با توجه به پاسخ ایران که در آن جلسه ارائه شد، گفت: ایران در این گفت‌وگوها «جدی» نیست.

وی گفت که ایران فرستادگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان را «سر دوانده» است.

با این حال روسیه روز پنجشنبه گفت که با هرگونه ضرب‌الاجل مصنوعی برای ایران به منظور پاسخگویی به آن بسته مخالف است، اما همزمان علیه وقت‌کشی به ایران هشدار داد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در حاشیه یک نشست منطقه‌ای در سنگاپور گفت: هیچ گونه محدودیت ساختگی از نقطه نظر چارچوب‌های افراطی زمانی مثل «امروز یا هرگز»، نباید وجود داشته باشد، همان طور که نباید کش دادن این فرآیند به طور بی پایان ادامه یابد.

در همین حال گریگوری شولته، نماینده دائمی آمریکا در آژانس بین‌المللی انرژی گفته است که سولانا به ایرانی‌ها ۲ هفته مهلت داد که با یک «پاسخ» برگردند. او در گفت‌وگو با بخش فارسی بی.‌بی‌.سی گفته بود، پاسخی که ما از جلیلی دریافت کردیم، جدی نبود. در حقیقت آنها با ذکر فرهنگ و تاریخ ایران به نوعی از پاسخ دادن طفره رفتند. اگر چه ما به فرهنگ و تاریخ ایران احترام می‌گذاریم، اما آن چیزی که در گروه ۱+۵ می‌خواستیم بشنویم یک پاسخ جدی از طرف ایران برای مذاکره بود و واکنشی به پیشنهادی جدی که به آنها داده شده بود.

ایران هنوز نه این بسته پیشنهادی را رد کرده و نه آن را پذیرفته است. اگرچه مقام‌های ایرانی گفته‌اند که تعلیق غنی‌سازی را نمی‌پذیرند.

در حالی که جلیلی پس از مذاکرات ژنو، نسبت به روند مذاکرات ابراز خشنودی کرد، آمریکا ساعاتی پس از پایان این مذاکرات هشدار داد که عدم همکاری دولت ایران با گروه ۱+۵ به انزوای بیشتر ایران منجر خواهد شد.

شولته با بیان این که آمریکا با گروه ۱+۵

هم عقیده است، گفته بود که تفاهم آمریکا و دیگر اعضای ۱+۵ هیچ وقت به این اندازه نبوده است. این که معاون وزارت خارجه آمریکا هنگام ارائه پاسخ از طرف جلیلی در جلسه حضور داشته، نشان می‌دهد که ما با این گروه همراه هستیم و استراتژی گروه ۱+۵ این است که همه موافق مذاکره هستیم، اگر ایران آماده باشد و البته مسیر ادامه تحریم‌ها هم قابل پیگیری است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقازاده پس از دیدار با محمد البرادعی در وین گفت: اگر مذاکرات دوباره آغاز شود راه‌حل‌هایی برای بسیاری از مشکلات همچون عراق، لبنان و قیمت نفت پیدا خواهد شد.رییس سازمان انرژی اتمی ایران درباره عدم پاسخ غرب به بسته پیشنهادی ایران خاطرنشان کرد که طرف مقابل برای مطالعه پیشنهادهای ما نیاز به زمان دارد.

وی ابراز امیدواری کرد که روند جاری به تهیه سندی که طرفین درباره آن تفاهم داشته باشند، منجر شود.

افزایش همکاری با آژانس

علی‌اصغر سلطانیه تاکید کرد که ایران به دنبال گسترش همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از علی‌اصغر سلطانیه، نماینده دائم ایران در سازمان انرژی اتمی نوشت: ایران می‌خواهد به همکاری با آژانس ادامه دهد، اما آژانس نباید فقط دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل باشد که به دنبال نشانه‌هایی از برنامه‌های تسلیحات هسته‌ای پنهان است. این خبرگزاری افزود: اظهارات رییس نمایندگی ایران در آژانس احتمالا به منظور رفع نگرانی‌ها نسبت به احتمال کاهش تماس تهران با آژانس است. سلطانیه روز جمعه به آسوشیتدپرس گفت که تهران به افزایش و نه قطع همکاری با آژانس تمایل دارد.

وی اظهار کرد: نشست میان معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی ایران با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز پنج‌شنبه برگزار شد، بر این موضوع مهم متمرکز بود.