رییسجمهور مطرح کرد
ارزیابی مثبت از مذاکرات ژنو
جلیلی: برای مذاکره در قالب ۱+۶ جدی هستیم
تحلیل روحانی از حضور آمریکا در مذاکرات.
جلیلی: برای مذاکره در قالب ۱+۶ جدی هستیم
تحلیل روحانی از حضور آمریکا در مذاکرات.
احمدینژاد:
نشست ژنو یک گام به جلو بود
دنیای اقتصاد - در حالی که مذاکرات هیات ایرانی به ریاست سعید جلیلی، نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی و دبیر این شورا با نمایندگان گروه ۱+۵ (انگلیس، فرانسه، چین، روسیه، آمریکا و آلمان) به ریاست خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی شامگاه شنبه در ژنو پایان یافت، همچنان بازتابهای این مذاکرات و این که سرنوشت روابط ایران و غرب چه خواهد بود، ادامه دارد و این همه در حالی است که حضور ویلیام برنز معاون وزیر خارجه آمریکا در این مذاکرات یکی از محورهای عمده این بازتابها به شمار میرود.
اهمیت این حضور در شرایطی که قراین و نشانهها حاکی از تغییر مواضع آمریکا در قبال ایران است فزونی مییابد.به تازگی واشنگتن از طریق رسانههای خود و به طور غیرمستقیم خواستار گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران شده است و مقامهای مسوول سیاستهای خارجی کشورمان اگرچه عنوان کردهاند که درخواست رسمی دریافت نکردهاند، در عین حال تصریح کردهاند که در صورت دریافت چنین درخواستی با دیده مثبت آن را ارزیابی خواهند کرد.
سولانا و جلیلی گفتوگوهای شنبه در ژنو را سازنده خواندند و برای ادامه مذاکرات طی دو هفته آینده تاکید کردند.به گزارش خبرگزاریها، این دو مقام در نشست ژنو به توافق رسیدند که مذاکرات طی دو هفته آینده ادامه پیدا کند.محمود احمدینژاد رییسجمهور کشورمان نیز در ارزیابی از مذاکرات ژنو گفت: هر مذاکرهای که انجام میشود، یک گام رو به جلو است.
مذاکره روز شنبه هم از همین دست است.وی که در حاشیه مراسم سالگرد آیتا... مشکینی، رییس فقید مجلس خبرگان رهبری، در جمع خبرنگاران سخن میگفت، اضافه کرد: از دشمنان جز تهدید انتظاری نیست. همیشه دشمن هست و خوشبختانه ما هم روزبهروز مقتدرتر میشویم و رو به جلو حرکت میکنیم.مجتبی هاشمی ثمره مشاور ارشد رییسجمهور نیز دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت اظهار کرد: این مذاکرات سازنده، مثبت و رو به جلو بود و در واقع برای تعیین مدالیته و نحوه ادامه مذاکرات بود. هاشمی ثمره درباره حضور نماینده آمریکا در این مذاکرات، گفت: ایران از قبل گفته بود که در صورت رعایت انصاف و وجود شرایط عادلانه با هر کسی مذاکره میکند و در ضمن، آمریکا نیز جزو گروه این 6 کشور است. اینکه این کشور قبلا در جلسات شرکت نمیکرد، جای سوال داشت نه حالا که شرکت کرده است. این درحالی است که روزنامه واشنگتنپست با اشاره به مشارکت آمریکا در نشست ایران و گروه 1+5 در ژنو و با یادآوری تغییرات ناگهانی در تاکتیکهای آمریکا به سمت کشورهایی که در گذشته از آنها به عنوان «محور شرارت» نام میبرد، نوشت: این نشست نشانهای از رویکردهای جدید بوش است.واشنگتن پست در شماره دیروز
خود گزارش داد: بوش با گامهایی که در چند روز گذشته درباره عراق، کرهشمالی و ایران برداشت تغییر مسیر به سمت سیاست خارجی میانهروتر را تسریع بخشید. این اقدامی بود که دموکراتها را خوشحال و همحزبیهای جمهوریخواه بوش را خشمگین کرد و فضای انتخاباتی آمریکا را به هم ریخت.
بر اساس این گزارش، بوش برای نخستین بار عالیرتبهترین مقام خود را به مذاکرات هستهای با ایران فرستاد.
بوش در دو روز گذشته همچنین با تعیین "افق زمانی" برای خروج نظامیان آمریکا از عراق حمایت کرد و به کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه خود اجازه داد تا در مذاکرات 6 جانبه حل بحران هستهای کرهشمالی در جمع دیپلماتهای کرهشمالی حاضر شود.
واشنگتن پست ارزیابی کرد: این مانورها نشان میدهد که رویکرد بوش از زمانی که وی از کشورهای ایران، کرهشمالی و عراق در سال ۲۰۰۲ به عنوان محور شرارت نام برد، تا چه حد تغییر کرده است. اکنون بوش به رویکرد دیپلماتیکی درباره ایران، کرهشمالی و عراق روی آورده که مواضعی را که مدتها بر آن پافشاری میکرد شکسته است.
به نوشته این روزنامه، بسیاری از دموکراتها این تحولات را به عنوان نشانهای دال بر این امر یاد میکنند که بوش به سمت سیاستهای دیپلماتیک و نظامی نزدیکتری حرکت میکند که باراک اوباما نامزد دموکراتها از مدتها پیش مدنظر داشته است. به گفته برخی از تحلیلگران این اقدامهای بوش میتواند به جان مککین جمهوریخواه کمک کند چرا که وی اکنون میتواند از خروج از عراق حمایت کند، بدون این که وی را بیوفا به بوش بخوانند. در عین حال این اقدامها، محافظهکاران از جمله مقامهای پیشین دولت آمریکا را خشمگین کرده است که اعتقاد دارند وی مبانیای را که در دور اول ریاستجمهوری خود در پیش گرفته بود زیر پا گذاشته است تا پذیرای مواضعی باشد که از سوی کاندولیزا رایس و حامیان وی ارائه میشود.
پیشنهاد سولانا به جای تعلیق
بیبیسی درباره مذکرات ژنو نوشت: به نظر میرسد که محور اصلی گفتوگوهای ژنو بر موضوع تعلیق غنیسازی اورانیوم استوار نبوده و دو طرف درباره بسته پیشنهادی خود توضیحاتی ارائه کردند تا طرف مقابل را متمایل به پذیرش خواستهای خود کنند.
به گزارش بیبیسی در این شرایط پیشنهاد قبلی سولانا قابل طرح است که طی آن توسعه فنآوری غنیسازی اورانیوم در ایران همزمان با وضع تحریمهای تازه به حالت تعلیق در میآید.
تهران تاکنون درباره این پیشنهاد واکنش منفی از خود نشان نداده و احتمال دارد که گفتوگوها برای پذیرش این پیشنهاد طی هفتههای آینده با موفقیت روبهرو شود. ایالات متحده هم که شرط حضور در گفتوگوها با ایران را تعلیق غنیسازی اعلام کرده بود با اعزام ویلیام برنز، سومین دیپلمات ارشد خود به گفتوگوهای ژنو به نظر میسد عملا از این پیش شرط خود مبنی بر ضرورت تعلیق صرف نظر کرده است تا شرایط برای توافق اولیه مهیا شود.
بنگاه سخنپراکنی رسمی بریتانیا با یادآوری اینکه گفتوگوهای ژنو نتیجه مشخصی نداشته، اما دو طرف آن را شکست خورده اعلام نکردند، نوشت: میتوان پیش بینی کرد که این امیدواری وجود دارد که در دور آینده گفتوگوها، نسبت به جایگزینی طرح سولانا به جای تعلیق غنیسازی اورانیوم توافق حاصل شود.
ارسال نظر