لوار استیونز

ترجمه: سارا پاک‌ضمیر

با وجود رکود اقتصادی که حکمفرما است، فیلم‌ها در گیشه جهان با موفقیت همراه هستند. استقبال از فیلم‌هایی که در فصل تابستان (هجده هفته پیش از شروع ماه مه تا پایان ماه اوت) به نمایش درمی‌آیند، نسبت به سال گذشته پنج درصد افزایش داشته است.

بنا به گزارش تحلیل‌گران گیشه مدیابای نامبرز، قیمت بالای سوخت باعث شده مردم از تردد در مسافت‌های طولانی خودداری کنند و به مکان‌هایی بروند که در نزدیکی خانه‌هایشان قرار دارد و در این میان یکی از گزینه‌های سرگرمی که هزینه چندانی در بر ندارد، مشاهده فیلم‌های سینمایی است. پل درگاابدیان، رییس این شرکت معتقد است صنعت فیلمسازی در طول سالیان متمادی دچار رکود چندای نشده است؛ چرا که مردم به دنبال فرار از دنیای واقع‌گرایانه هستند و فیلم‌ها این امکان را برایشان فراهم می‌کنند. وی با اشاره به افزایش قیمت سوخت می‌گوید: «زمانی که مردم به واسطه بالا بودن قیمت سوخت از مسافرت صرف‌نظر می‌کنند، بودجه‌شان را صرف سرگرمی‌هایی چون سینما می‌کنند.»

سال گذشته با سود ۴میلیارد دلاری فیلم‌ها، برای نخستین بار رکورد فروش در سینمای جهان شکسته شد، با این حال در سه هفته گذشته، تنها شاهد ۳۰درصد افزایش فروش نسبت به سال گذشته بوده‌ایم. فیلم «مرد آهنین» در نخستین تعطیلات پایان هفته ماه مه به نمایش درآمد و تا روز ۱۵ ژوئن به فروش ۹/۲۹۷میلیون دلار دست یافت که این اثر را به پرفروش‌ترین فیلم تابستان تاکنون تبدیل می‌کند. البته این رقم در مقایسه با فیلم «مرد عنکبوتی سه» رقم بالایی نیست؛ چرا که سومین قسمت از مجموعه آثار مرد عنکبوتی در همین مقطع زمانی در سال ۲۰۰۷ با فروش ۳۳۰میلیون دلار همراه بود. این در حالی است که مجموع فروش فیلم‌های امسال با فروش شگفت‌انگیز و غیرقابل پیش‌بینی فیلمی چون «پاندای کونگ‌فوکار» افزایش یافت. این در حالی است که فیلم «هالک شگفت‌انگیز» نیز در نخستین روز اکران ۴/۵۵میلیون دلار در گیشه بلیت فروخت که شروع موفقیت‌آمیزی برای این اثر به شمار می‌رود. در ماه جولای فیلم‌‌های «شوالیه تاریکی» از مجموعه آثار بتمن و «هنکوک» با حضور ویل اسمیت به نمایش درمی‌آید که در زمره امیدهای گیشه جای دارد. این در شرایطی است که در جولای ۲۰۰۷ فیلم «ترنسفورمرها» به یک اثر پرفروش تبدیل شد و به رکوردشکنی سال، کمک شایان توجهی کرد. استقبال دوستداران سینما از فیلم‌ها در تابستان امسال به گونه‌ای بوده که بسیاری از مدیران در فکر نوسازی سالن‌های سینما، افزودن صندلی‌ها، پروجکشن‌های دیجیتالی و تالارها هستند. کارشناسان سینمایی معتقد هستند به هنگام رکود اقتصادی، سینما همواره از رونق خاصی برخوردار بوده است، اما در این میان مشکلی که وجود دارد، این است که استقبال مخاطبان از سینما موجبات افزایش هزینه‌های عملیاتی سالن‌ها را فراهم می‌کند. سالن‌های زنجیره‌ای ریوموشن که دربرگیرنده بیست و هشت سالن در یازده ایالت آمریکا است، در حال رشد هستند و مدیران آن تصمیم دارند دو سالن دیگر را به این مجموعه بیافزایند با این حال آنها نگران هستند که افزایش قیمت سوخت باعث شود مردم مجال کافی برای پرداختن به سرگرمی و رفتن به سینما نداشته باشند. جرمی دیوین، معاون سالن‌های زنجیره‌ای ریوموشن در این باره می‌گوید: «همواره این نگرانی وجود دارد که مشکلات مربوط به سوخت باعث کاهش رونق سینما شود. با این حال تاکنون مردم ثابت کرده‌اند همچنان تمایل دارند فیلم‌های مورد علاقه‌شان را مشاهده کنند.»

با این حال او معتقد است که پیش‌بینی فروش پایان سال آسان نیست و می‌گوید: «تاکنون به‌رغم افزایش قیمت سوخت فروش فیلم‌ها خوب بوده است.»

بیل اسمیت، معاون آموزش در مدرسه فیلم لس‌آنجلس معتقد است که هنوز برای محاسبه تاثیر رکود اقتصادی و افزایش قیمت سوخت بر روی گیشه، کمی زود است. وی در این باره می‌گوید: «به نظر من میزان فروش فیلم‌ها تا حد زیادی وابسته به کیفیت محصولات است. اگر فیلم‌های خوبی ساخته شوند، مردم برای مشاهده آنها به سالن‌های سینما می‌روند. به نظر من کیفیت فیلم‌ها به میزان بهای بلیت در فروش آنها تاثیر دارد.»

از سوی دیگر اسمیت بر این باور است که سرگرمی در ارتباط مستقیم با شرایط عاطفی و حسی یک جامعه است. او با اشاره به اینکه این روزها میزان نگرانی‌ها افزایش یافته است، می‌گوید: کشور ما درگیر جنگ است و این روزها اقتصاد واژه نامفهومی است. به نظر من زمانی که مردم با چنین نگرانی‌هایی مواجه می‌شوند، به دنبال راه فراری می‌گردند و سرگرمی یکی از این راه‌ها است. در این میان شما می‌توانید مشکلات چند ساعت قبل را فراموش کنید و به دیدن یک فیلم خوب بروید.» کارشناسان سینما بر این باور هستند که شرایط اقتصادی متفاوت با پاسخ‌های متفاوتی از سوی مردم همراه بوده است؛ اما تنها نگاهی به گیشه فیلم‌ها در صنعت فیلم‌سازی غرب نشان می‌دهد در طول فراز و نشیب‌های اقتصادی، همواره سینما در برابر بحران اقتصادی مقاوم بوده است.