تحول اقتصادی با ساماندهی یارانه‌ها

احمدی نژاد: باروند فعلی در مورد پرداخت یارانه‌ها، کشور تا سه سال آینده فلج می‌شود

دنیای اقتصاد- محمود احمدی‌نژاد سرانجام پس از ۳ ماه از اعلام قبلی در سخنرانی ابتدای سال خود، کلیات طرح تحول اقتصادی را تشریح کرد. رییس‌جمهور در سخنان ۹۰دقیقه‌ای که مستقیم از شبکه اول سیما و با اجرای مهدی کلهر مشاور رسانه‌ای خود پخش شد، ضمن پذیرش بسیاری از معضلاتی که طی سه سال گذشته توسط منتقدان دولت عنوان شده بود، مشکلات اساسی کشور را برشمرد.

وی وضعیت فعلی اقتصاد را معلول ۵ مشکل اساسی عدم رشد باثبات اقتصادی، بیکاری، تورم، اتلاف منابع و فقدان عدالت اجتماعی دانست و برای این مشکلات ریشه‌هایی از جمله بهره‌وری پایین، فقدان نظام کارآمد یارانه‌ای، معیوب بودن ساختار مالیاتی، گمرکی و سیستم بانکی عنوان کرد.

به گفته احمدی‌نژاد، قرار است که در طرح تحول اقتصادی همه مشکلات حل شود، اگر چه رییس‌جمهور پیشتر اعلام جزئیات طرح تحول اقتصادی را به ابتدای تیر ماه موکول کرده بود و پیوسته توضیحات در این خصوص را منوط به اعلام طرح می‌کرد، اما در سخنان خود که به طور مستقیم پخش شد، پس از طرح مشکلات، اساسی کشور در نظام‌های مختلف، اعلام طرح تحول اقتصادی را موکول به نهایی شدن آن و به صورت یکپارچه عنوان کرد.

سابق بر این صاحبنظران اقتصادی در گمانه‌های خود جوهره اصلی طرح تحول ساختاری اقتصاد را «ساماندهی یارانه‌های انرژی» یا «پرداخت نقدی یارانه‌ها» عنوان کرده بودند که به نظر می‌رسد بهترین بخش سخنان رییس‌جمهور در خصوص طرح تحول اقتصادی همان هدفمندی نظام یارانه‌ها و حذف یارانه‌ کالاها خصوصا یارانه انرژی از دهک‌های بالای جامعه و پرداخت نقدی آن باشد. چرا که به عقیده رییس‌جمهور شیوه کنونی پرداخت یارانه در کشور هدفمند نیست و در صورت ادامه این اوضاع دولت تا ۳ سال دیگر فلج خواهد شد.

بر اساس وعده رییس‌جمهور، در طرح جدید برای هر خانواده تا ۶ نفره حساب ملی ایجاد شده و یارانه به آن واریز می‌شود که البته هر فرد متقاضی یارانه در ابتدا بایستی فرم درخواست را طی ماه آینده از مرکز آمار ایران دریافت کرده و پس از تکمیل آن را ارسال کند.

به گفته احمدی نژاد، توزیع یارانه‌ها از نیمه دوم سال آغاز خواهد شد و هم اکنون این حساب از قبل باز شده و سه ماه به حساب افراد ریخته خواهد شد، اما این حساب فعلا مسدود است و زمانی که عملیات شروع شود، حساب باز خواهد شد.

شاید یکی از نکات مهم سخنان رییس جمهور را بتوان عنوان مساله «احساس نکردن پول نفت در زندگی مردم» تلقی کرد، به گونه‌ای که وی در بخشی از سخنان خود تصریح کرد که « در مورد همین شعاری که نفت باید سرزندگی مردم خود را نشان دهد» این پول نفت در قالب یارانه و هزینه خرج می‌شود؛ اما مردم احساس نمی‌کنند و مشکل این است که به صورت درست توزیع نمی‌شود.

همچنین احمدی نژاد قبل از اعلان عمومی طرح تحول ساختاری، آن را با مسوولان اجرایی، استاندارها، نمایندگان مجلس و مسوولان قضایی در میان گذاشته بود، با این حال باز هم از همه علما، متخصصان و صاحبنظران اقتصادی خواست که در این ارتباط با نظرات خود طرح را تکمیل کرده و اگر اشکالاتی دارد، اصلاح کنند.

رییس‌جمهور گفت: دست کسانی که نظرات خود را ارائه کنند، می‌بوسد.

وی همچنین در خصوص مشکلات بخش مسکن اعلام کرد که می‌خواهد یک بار برای همیشه مشکل مسکن را حل کند.

گر چه ارزیابی دقیق درباره طرح تحول اقتصادی موکول به ارائه کامل آن است اما طی ماه‌های گذشته، بسیاری از کارشناسان خواستار اجرای کامل عدالت حتی برای همه دهک‌های درآمدی جامعه شده‌اند؛ چرا که توزیع یارانه‌ها بر اساس عدالت همواره از مهم‌ترین برنامه‌های محوری رییس‌جمهور بوده و بایستی در توزیع یارانه‌ها لحاظ شود.

احمدی‌نژاد در ابتدای سخنانش با تبریک ایام میلاد حضرت زهرا (س) و میلاد امام خمینی (ره) به مردم ایران گفت: شروع یک مجاهدت عظیم و تحولی از این شب مبارک برقرار شده که شب خیر کثیر و شب همه خوبی‌ها است. از خدا می‌خواهم ما را در پیشبرد آرمان‌های بلند انقلابی کمک کند.

دو تصویر متناقض اقتصاد ایران

وی ادامه داد: وقتی به سیمای اقتصاد ایران در ۵۰ سال اخیر به خصوص در ۳ دهه اخیر نگاه می‌کنیم، ۲ موضوع متفاوت و گاه متناقض را می‌بینیم. یک تصویر، تصویر خدمات عظیمی است که بعد از انقلاب انجام شده و دیگری ایران یک کشور خرابه بود و علم و تجارت و همه اوضاع کشور در حالت انزوا بود. ما را به حساب نمی‌آوردند، اما در طول این ۳۰ سال، ملت ایران در سایه انقلاب خدماتی انجام داد و سازندگی گسترده انجام شد.

رییس‌جمهور در ادامه گفت‌وگوی زنده تلویزیونی خود گفت: کارهای زیادی در طول انقلاب انجام شده است، اما خروجی چیزی نیست که شایسته ملت ایران باشد و مشکلاتی در کارهای اقتصادی کشور وجود دارد که بعضی از آن‌ها مزمن است. دولت این مسائل را ۲ سال بررسی و ریشه‌یابی کرد تا ابتدا تصویر روشنی از اشکالات داشته و جمع‌بندی داشته باشیم.

وی افزود: یکی از این مشکلات و تنگناها عدم وجود رشد اقتصادی متناسب با این ظرفیت‌ها است.

احمدی‌نژاد گفت: واقعا اجزای دولت خیلی زحمت می‌کشند، اما باز می‌بینیم رشد اقتصادی ما نوسانی است و روشن نیست و با یک نوسان، متزلزل می‌شود و این رشدی که ما می‌خواهیم نیست.

وی افزود: باید در سرمایه‌گذاری رشد بالای ۸درصد را تجربه کنیم. در سال‌های ۸۵-۸۴، ۶/۵ درصد، ۸/۶درصد و الان ۸/۷درصد رشد داشتیم، اما کشور نوسانات شدید دارد و البته در حقیقت با برخی مسائل داریم سرمایه‌فروشی می‌کنیم.

احمدی‌نژاد در ادامه بیان داشت: همین مقدار رشد هم نامتوازن است و همه جای کشور با هم متوازن رشد نمی‌کند.

وی با بیان اینکه مشکل دوم کشور که همیشه بوده، مشکل بیکاری است، گفت: ۴۰ سال است این مشکل وجود دارد، در ۱۰ سال اخیر همیشه نرخ بیکاری ما ۲ رقمی بوده و شاید فقط در مقاطعی کوتاه یک رقمی شده و باز دو رقمی شده است.

احمدی‌نژاد گفت: پس نیروهای جوان آماده کار از فرصت لازم برای کار برخوردار نیستند. سال گذشته به کمتر از ۱۱درصد رسیدیم، اما تاکنون این نرخ همیشه ۲ رقمی بوده است.

رییس‌جمهور در ادامه گفت: ‌مشکل سوم که همه لمس می‌کنیم، تورم است که سال‌ها است، سابقه دارد. نوسان داشته اما همیشه تورم ۲ رقمی داشتیم، تلاش و سرمایه‌گذاری فراوان برای تک‌رقمی شدن کردیم، اما خروجی در سیستم آن چیزی نیست که ما می‌خواهیم. رییس‌جمهور گفت: ریشه اصلی تورم در اتکا به منابع نفتی است. از روز اول انقلاب، قطع وابستگی به نفت از آرزوها بود که در این دولت این امر از حدود ۸۰درصد به ۵۰درصد رسید.

وی تورم جهانی، تبدیل درآمد نفتی به ارز، خلق پول و تخصیص منابع بانکی در کنار سوداگری را از عوامل تورم دانست و ادامه داد: اگر این‌ها اصلاح نشود، ‌تورم همچنان خواهد بود. تورم از عوامل اصلی فاصله طبقاتی است و داراها داراتر و ندارها ندارتر می‌شوند. فرض کنید برای ساختن یک سد، یک بودجه‌ای در نظر گرفته می‌شود، اما وقتی زمان ساخت آن طول بکشد، هر سال بودجه بیشتری می‌خواهد و این تخصیص بودجه، زندگی مردم و برنامه‌ریزی‌ها را مختل می‌‌کند.

احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد: همچنین بیشترین مصرف انرژی در کشور ما است و برای کاری که انجام داده‌ایم، نتیجه لازم را نمی‌گیریم. اسراف و اتلاف منابع هم وجود دارد، در حالی که فرهنگ مردم ما فرهنگ صرفه‌جویی بوده است. الان ببینید در آب چقدر اسراف صورت می‌گیرد، در حالی که در کشاورزی با سیستم مجهز می‌توان صرفه‌جویی گسترده‌ای انجام شود. البته مردم این را درک می‌کنند و تلف شدن منابع برایشان محسوس است.

وی افزود: فاصله طبقاتی نیز بسیار مشهود بود و از آرمان‌های انقلاب این بود که این رفع شود، ناراحتی ما این نیست که چرا عده‌ای برخوردار هستند، ما می‌خواهیم همه برخوردار باشند. بعد از انقلاب فاصله کمتر شد، اما فاصله دهک اول با دهم ۱۵ برابر است. ما یک خانواده هستیم مگر می‌شود یکی ۱۵ برابر دیگری مصرف کند. باید این فاصله‌ها رفع شود و کارهایی از جمله سهام عدالت و پرداخت پلکانی انجام شود، اما کارهای زیربنایی نیاز است.

وی با طرح این سوال که چرا نمی‌توان تورم را مهار، رشد اقتصادی را افزایش و فاصله طبقاتی را کم کرد؟ گفت: یکی از علت‌ها، بهره‌وری پایین است و باید فکری برای آن کرد. برای این کار نظام بهره‌وری را باز تعریف کردیم و این باید تبدیل به فرهنگ شود. در صنعت هم می‌توان با مصرف کمتر، تولید بیشتر داشت. مدیران اقتصادی باید هدف‌های معین را تعریف و فاصله‌ها را پر کنند و از صنعت حمایت کنند و مزیت‌های نسبی کشور را فعال کنند.

محورهای طرح تحول اقتصادی

الف) اصلاح نظام یارانه‌ها

احمدی‌نژاد یارانه را ابزار مهم اقتصادی در دست دولت برای حمایت از قشرهای محروم و اجرای نظام جامع تامین اجتماعی و ایجاد عدالت در کشور بیان کرد و گفت: یارانه می‌تواند مزیت‌های نسبی را در اقتصاد فعال و شکوفا کند، اما نظام یارانه‌ای کشور باید هدفمند باشد.

احمدی‌نژاد در خصوص چگونگی توزیع یارانه‌ها گفت: اکنون در توزیع یارانه هدف مشخصی را دنبال نمی‌کنیم و میزان بهره‌مندی قشرهای محروم از یارانه‌ها مشخص نیست.

وی با برشمردن برخی اقلام مصرفی یارانه‌ای گفت: این مجموعه اقلام یارانه‌ای هدفی را دنبال نمی‌کند، به طوری که ۷۰ درصد یارانه‌ها صرف سه دهک جامعه می‌شود در صورتی که یارانه باید هدفمند توزیع شود.

احمدی‌نژاد تصریح کرد: با هدفمند کردن یارانه‌ها می‌توانیم محرومیت را برداریم، اهداف اقتصادی را محقق و از بخش‌های مختلف اقتصادی حمایت کنیم. احمدی‌نژاد با اشاره به تبعات منفی هدفمند نبودن نظام یارانه‌ای در کشور گفت: با هدفمند کردن نظام یارانه ای، صنعت و خدمات بهینه‌سازی می‌شود.

احمدی‌نژاد تصریح کرد: به علت هد‌‌فمند نبودن نظام یارانه‌ای، اکنون به جای گسترش کار و تولید، نهاده می‌فروشیم و باید بیشتر استخراج کنیم و سپس آن را بفروشیم.وی با اشاره به قانون نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی و قانون جامع حمل و نقل گفت: دولت مکلف شده است یارانه‌ها را هدفمند کند و به جمعیت آسیب‌پذیرتر، صنعت مورد نیاز کشور، کشاورزی و کشاورزان، بخش بهداشت و درمان و آموزش یارانه بیشتری پرداخت شود در حالی که اکنون بیشتر مصرف می‌کنیم.

احمدی‌نژاد با اشاره به برخی اتلاف منابع به علت هدفمند نبودن یارانه‌ها گفت: فقط در بخش فرآورده‌های نفتی با احتساب نفت بشکه‌ای ۹۰دلار اکنون بیش از ۹۰هزارمیلیارد تومان یارانه پرداخت می‌کنیم که این رقم می‌تواند یک اقتصاد را متحول و فقر و بیکاری را برطرف و اقتصاد را فعال کند.

وی تصریح کرد: ما اکنون این رقم یارانه را می‌دهیم، اما بیکاری، فقر، رشد نوسانی تورم و برخی دیگر از مشکلات اقتصادی سر جای خودش است و هیچ تغییری رخ نمی‌دهد و ما فقط مصرف‌کننده هستیم.

احمدی‌نژادگفت: ما مخالف مصرف نیستیم و مردم باید بالاترین سطح مصرف را داشته باشند، اما مهمتر این است که بتوانیم در عرصه اقتصاد بین‌المللی رقابت کنیم.

احمدی نژاد افزود: باید با پرداخت صحیح یارانه‌ها و کنترل آن اقتصاد خود را رقابت‌پذیر کنیم تا در عرصه بازار جهانی جا باز کنیم و این مهم، اشتغال و تولید ثروت برای کشور به همراه خواهد داشت.

احمدی‌نژاد با اشاره به اهمیت پرداخت هدفمند یارانه و لزوم استفاده درست از آن به عنوان یک ابزار، گفت: باید سیستم را اصلاح کرد و بهره‌وری را بالا برد.

احمدی‌نژادافزود: نظام کنونی پرداخت یارانه مشکلات فراوانی دارد و الان در جهت عکس حمایت از محرومان است

احمدی نژاد گفت: دولت راهکارها را شناسایی و برنامه ریزی کرده‌است تا یارانه همه قشرها را در بر گیرد و نگرانی‌ها را برطرف کند و به جامعه آرامش دهد و به طور کلی جامعه را در جهت عدالت پیش ببرد و زمینه رشد همه استعدادها را فراهم کند.

احمدی‌نژاد گفت: سهم یارانه‌ها با توجه به افزایش قیمت انرژی روند تصاعدی دارد و نمی‌توان این گونه ادامه داد؛ با این روند تا سه سال دیگر، کشور فلج است در حالی که یارانه باید هدفمند باشد و همه از آن استفاده کنند.

احمدی نژاد افزود: به زودی مرکز آمار ایران اطلاعیه خواهد داد تا در مرداد‌ماه هرکس متقاضی استفاده از یارانه است، فرمی ‌را پر کند تا زمینه‌ها و چگونگی اختصاص یارانه، طبقه‌بندی و اطلاعات لازم در این بخش جمع‌آوری شود.

احمدی‌نژاد با اشاره به برنامه دولت برای نقدی کردن یارانه‌ها تاکید کرد: «حساب ملی برای همه افراد کشور پیش بینی شده است که در یک برنامه‌ریزی مشخص یارانه‌ها به این حساب واریز خواهد شد.»محمود احمدی‌نژاد گفت: برای هر خانوار ایرانی تا شش نفر پیش‌بینی پرداخت یارانه نقدی شده است که برای سه ماه به حساب مشخص هر فرد ریخته می‌شود و این حساب تا سه ماه قابل برداشت نیست و در زمان معین و با اعلام قبلی، مردم می‌توانند از آن استفاده کنند.

احمدی‌نژاد گفت: همکاران ما در دبیرخانه اصلاح ساختار اقتصادی در دولت نحوه اجرای این برنامه را در آینده اعلام خواهند کرد.

وی تاکید کرد: قبل از هر برنامه‌ریزی برای اصلاحات اقتصادی، جلسات متعددی با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، صاحبنظران اقتصادی، استادان دانشگاه، مدیران دولت و صاحبنظران رسانه برگزار خواهد شد تا با یک کار ملی، بیماری‌های اقتصادی کشور درمان شود.

ب) اصلاح نظام مالیاتی

احمدی‌نژاد گفت: نبود پایگاه اطلاعات فعالیت‌های اقتصادی موجب بروز بی‌عدالتی در پرداخت و دریافت مالیات شده است.

احمدی نژاد خاطرنشان کرد: مالیات بیشتر از کارمندان و کارگران و دریافت کنندگان حقوق ثابت اخذ می‌شود و بسیاری از بخش‌ها که فعالیت اقتصادی دارند، مالیات نمی‌پردازند.

احمدی نژاد افزود: ظرفیت جمع آوری مالیات وجود دارد، اما فرصت‌های مالیاتی به طور دقیق تعریف نشده است و جمع آوری آن تعادل و توازن ندارد.

احمدی‌نژادگفت: در بسیاری از کشورها اصل این است که هزینه دولت از مالیات تامین شود، اما در ایران ۵۲ درصد آن از فروش نفت و فقط ۴۳ تا ۴۴ درصد از مالیات تامین می‌شود.

احمدی‌نژادگفت: به عنوان مثال سال گذشته ۸۰۲ هزار معامله ملکی انجام شد و در حالی که قیمت ملک دیگر کمتر از ۵۰ میلیون تومان نیست، فقط ۱۲۵ میلیارد تومان مالیات از این فعالیت اقتصادی اخذ شده است.

احمدی‌نژاد با تاکید بر اینکه مالیات حق عمومی‌مردم است، گفت: دولت تلاش می‌کند یک پایگاه اطلاعاتی خودکار از فعالیت‌های اقتصادی ایجاد کند تا فعالان اقتصادی با عبور از این پایگاه به شکل خودکار مالیات پرداخت کنند.

ج) اصلاح سیستم گمرکی

احمدی‌نژاد درباره نظام گمرکی گفت: گمرک ما از نظر حجم نیرو بسیار کوچک، اما از نظر مسوولیت چند برابر شده است.

احمدی نژاد با اشاره به اینکه عمده کارهای ماموران گمرک با توان ذهنی و دستی انجام می‌شود، گفت: اگرچه برخی اقدامات الکترونیک در این بخش انجام شده است، اما جامع نیست.

احمدی‌نژاد افزود: ‌گمرک باید از مرزهای بهداشت و کیفیت کالاها صیانت کند و به همین سبب به اختیارات جدید و تغییر ساختار نیاز دارد.

احمدی نژاد با اشاره به برخی تخلفات گمرکی گفت ‌: ماموران گمرک باید از لحاظ مالی تامین باشند. وی با اشاره به اینکه باید پایگاهی ایجاد شود که همه گمرک‌ها به هم وصل شوند، افزود: ‌‌اگر برای هر کالا، کدی در نظر گرفته شود، دیگر کسی نمی‌تواند فاکتور غیرواقعی بیاورد.

احمدی نژاد بر لزوم تصویب قوانین جدید در بخش گمرکی کشور تاکید کرد و گفت: متاسفانه در گمرک ایران سازمان‌های متعددی دخالت می‌کنند که اقدامات آنها موازی کاری است.

وی افزود : در بخش گمرک آن اقداماتی که به دولت مربوط می‌شود، صورت گرفت و رفع نقایص دیگر به تصویب قوانین جدید نیاز دارد.

د) اصلاح نظام بانکی

احمدی‌نژاد در ادامه سخنانش، نظام بانکی را از عوامل ریشه‌ای در اقتصاد کشور دانست و نظام بانکی کشور را به شبکه خون بدن انسان تشبیه کرد و گفت: این شبکه خون سالم را به موقع و به اندازه به اعضای بدن می‌رساند، در غیر این صورت اختلال ایجاد و رشد اندام‌ها مختل می‌شود؛ در حالی‌که بدن انسان فعالیت می‌کند، اما بازدهی ندارد.

احمدی نژاد گفت: اکنون نظام بانکی کشور قادر به ارزشیابی فعالان اقتصادی نیست و نمی‌تواند سود واقعی اقتصاد را ارزیابی کند.

احمدی‌نژاد افزود: اکنون به علت ساختارهای بانکی، صد برابر فعالیت انجام می‌شود و هر لحظه در حال ساده کردن این ساختارها هستند که با ادامه این روند کار از دست می‌رود.

احمدی نژاد گفت: در بسیاری از مواقع بانک‌ها فرصت نظارت ندارند؛ زیرا ضوابط پرداخت تسهیلات بانکی ابتدایی است؛ در صورتی که این ضوابط باید پیچیده و همراه با اطلاعات دقیق و کد اعتباری برای دریافت کننده تسهیلات باشد.

احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد: اکنون بانک‌ها نمی‌توانند منابع بانکی را در جهت اهداف اقتصادی مدیریت کنند و شاهد استفاده‌های کلان برخی سودجویان در این زمینه هستیم.

احمدی نژاد گفت: ساختارهای بانکی راه را برای سوء استفاده از مصارف عمومی‌باز کرده است.

احمدی‌نژاد افزود: اکنون بانک‌های کشور تقریبا انحصاری هستند و مدیر بانک نمی‌تواند تحولات بانک را به روز پیش روی خود داشته باشد که دولت در حال فراهم کردن زیرساخت‌های آن است تا مدیران بانک و وزیر اقتصاد بتوانند این تحولات را پیش روی خود داشته باشند.

احمدی‌نژاد بر مطالعه اقتصادی، نظارت و بازگشت تسهیلات به بانک‌ها تاکید کرد و گفت: این‌گونه فعالیت‌ها موجب سالم‌سازی و به موقع شدن منابع در اقتصاد کشور می‌شود.

احمدی‌نژاد همچنین با اشاره به اینکه برخی شرکت‌های وابسته به دولت در یک سال و نیم گذشته با افزایش قیمت مسکن منابع بانکی خود را برای خرید ملک هزینه کرده‌اند، افزود: نظام بانکی کنونی کشور اجازه سوداگری می‌دهد و باید راه‌های سوداگری مسدود و این نظام اصلاح شود.

ه) ارزش‌گذاری پول ملی

احمدی‌نژاد بر ضرورت بازتعریف نظام ارزش‌گذاری پول ملی و نرخ ارز تاکید کرد.

احمدی نژاد با اشاره به مواردی که باید در اقتصاد کشور بازتعریف شود، گفت: تجربه اقتصاد کشور از سال‌های دور تاکنون نشان می‌دهد که بیش از ۸۵ درصد تغییرات قیمت‌های خارج به داخل منتقل می‌شود، یعنی اگر قیمت کالایی در خارج گران شود، این گرانی در داخل هم اثر می‌گذارد و بالعکس.

احمدی‌نژاد نظام ارزش‌گذاری را تنظیم کننده این رابطه دانست و گفت: باید به گونه‌ای عمل شود که نوسانات نرخ ارز، به اقتصاد کشور آسیب نرساند.

احمدی نژاد احکام موجود در این باره را در کشور متفاوت توصیف کرد و گفت: در یک حکم بر ضرورت شناور بودن نرخ ارز تاکید شده است و در حکم دیگر نرخ ثابت مطلوب شمرده می‌شود.

احمدی‌نژاد نرخ شناور و مدیریت شده ارز را مطلوب‌ترین حالت توصیف کرد که موجب اطمینان فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران می‌شود و قانون برنامه نیز بر این موضوع تاکید کرده‌است.

احمدی نژاد گفت : نرخ ارز باید در محدوده‌ای قابل قبول، شناور باشد و با نظارت اقتصادی، کاهش یا افزایش یابد، در غیر این صورت به اقتصاد کشور آسیب می‌رسد.

و) اصلاح نظام توزیع

احمدی‌نژاد با اشاره به اشکالات نظام توزیع کالا و خدمات گفت: نظام توزیع ما سردستی است یعنی کالا چند دست می‌چرخد مثلا پرتقال دو برابر مصرف تولید می‌شود، اما چیزی هم گیر کشاورز نمی‌آید و مردم هم گران می‌خرند و می‌ببینید مغازه‌داری که سی سال دریک محل خواربار فروشی داشته است، مثل بقیه مردم زندگی می‌کند؛ این نظام توزیع را باید اصلاح کنیم.

وی اضافه کرد: ما شبکه‌های بزرگ توزیع می‌خواهیم تا مشخص باشد چقدر کالا و به کجا رفته است.

احمدی‌نژاد با اشاره به تفاوت قیمت یک کالا در مناطق مختلف یک شهر گفت: دولت باید نظارت کند که این کار را هم می‌کند، ولی باید شیوه توزیع کالا به گونه‌ای باشد که روال عادی داشته باشد.

ز) اصلاح ساختار دولت

وی با اشاره به برنامه اصلاح ساختار دولت و با تاکید برلزوم عملی شدن کامل این برنامه گفت: ساختار دولت باید اصلاح شود که الان آن را آغاز کرده‌ایم؛ حجم دولت کم شده‌است، بودجه‌های مصرفی را کنترل کرده‌ایم؛ ولی باید وظایف دولت بازتعریف شود تا دولت کوچک شود و نزدیک به یک سال ونیم و در بخش تخصصی یک سال است که طرحی برای این امر‌آماده شده و برخی در شرف آماده شدن است و امیدواریم یارانه‌ها را در نیمه دوم امسال منطقی کنیم.

حل معضل مسکن، یک‌بار برای همیشه

رییس جمهور با اشاره به معضلات بخش مسکن گفت: « در بخش مسکن ما شاهد بودیم که سوداگری ایجاد شد و کنترل مسکن سخت‌تر شد و ما در این ارتباط شورای مسکن را ایجاد کردیم و من اعلام کردم، خودم وارد این عرصه می‌شوم و در این راستا اشکالات را شناسایی کردیم.»

وی گفت:« قرار است که صنف سازندگان مسکن با همکاری وزارت بازرگانی و وزارت مسکن تشکیل شود و همچنین در صورت لزوم صنف‌های زیرمجموعه مانند صنف بناکاران، تا اگر احتیاج به گواهینامه و یا آموزشی باشد در این صنف‌ها صورت بگیرد.»

رییس جمهور گفت:« بخش دومی که باید تبدیل به صنف شود و در دوره‌ اخیر وارد عرصه‌ی مسکن شده‌اند، کسانی هستند که کارشان خرید و فروش مسکن است. ما نمی‌گوییم این کار بدی است. این شغلی است که افراد اقدام به خرید و فروش می‌کنند و ما این را به عنوان شغل تصویب کردیم و وزارت بازرگانی اعلام کرد، کسانی که این شغل را دارند، باید ثبت نام کنند.»

وی گفت:« می‌خواهیم یک بار برای همیشه وضعیت مسکن را سامان دهیم.»

وی گفت:« شوک‌های سنگینی به بازار مسکن وارد شد و دولت در صددبرآمد که این مساله را کنترل کند. البته ما به دنبال این نیستیم که به بازار شوک وارد کنیم، بلکه ما می‌خواهیم با همکاری مردم این بازار را کنترل کنیم.»

متخصصان نظر بدهند

رییس شورای عالی اقتصاد در ادامه سخنان خود، برای اجرای طرح بزرگ تحول اقتصادی از همه صاحب‌نظران خواست در مورد این طرح نظر دهند و افزود: این طرح هیچ نقطه پنهانی ندارد؛ چرا که متعلق به ملت است. مسوولان سایر قوا نیز کمک کنند که البته در این زمینه با آقای شاهرودی، لاریجانی و نمایندگان جلسات داشتیم و استقبال خوبی شده است. این کار جزو آرزوهای اقتصاددانان ما بوده است و این دولت مصمم به وارد شدن به این عرصه است و می‌ارزد که حتی ما در دولت آسیب ببینیم، اما این درد درمان شود.

احمدی‌نژاد خاطر نشان کرد:‌ از نمایندگان، مدیران دولت و مدیران گمرک، نفت و رفاه می‌خواهم خودشان را آماده و دولت را همراهی کنند. در اولین فرصت جلسه‌ای با رسانه‌ها هم در این زمینه خواهیم داشت. این طرح مال همه است و خواهش می‌کنم بعضی‌ها آن را وارد منازعات نکنند، از همه خواهش می‌کنم کمک کنند که این درد مزمن دوا شود.

وی اظهار کرد: دولت آمادگی کار شبانه‌روزی و علمی دارد و پشتوانه اطلاعاتی و علمی مستحکمی داریم و می‌خواهیم با عزم قاطع این طرح را پیش ببریم.