نخست‌وزیر ایتالیا پس از دیدار خود با رییس‌جمهوری آمریکا از همراهی کامل کشورش با واشنگتن درباره مساله هسته‌ای ایران خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، سیلویو برلوسکنی پس از دیدار با جورج بوش در رم بر توافق کامل کشورش با واشنگتن و نبود هیچ گونه اختلاف‌نظری درباره دو پرونده حساس در ایران و افغانستان تاکید کرد. برلوسکنی همچنین از این فرصت برای اعلام حمایت شخصی خود از «جان مک کین» کاندیدای جمهوریخواه آمریکا استفاده کرد.

در همین حال، بوش در این نشست خبری به نقش مهم ایتالیا در مذاکرات گروه ۱+۵ با ایران در زمینه پرونده هسته‌ای تاکید کرد.

ایتالیا خواستار حضور در گروه ۱+۵ در زمینه مذاکره با ایران است و بوش نیز قول داد که این درخواست رم را مورد نظر قرار دهد. این درحالی است که آلمان با حضور ایتالیا در این گروه مخالف است.مشاور امنیت ملی آمریکا که رییس‌جمهور کشورش را در آخرین سفر اروپایی وی همراهی می‌کرد، گفت: موضوع ایران و افغانستان از مسائل مهم گفت‌وگوی رییس‌جمهور کشورش با نخست‌وزیر ایتالیا بود.

جورج بوش پس از ترک آلمان، عصر چهارشنبه وارد رم پایتخت ایتالیا شد تا با مقامات این کشور و پاپ بندیکت شانزدهم دیدار و گفت‌وگو کند.

بوش به مدت سه روز در رم بود و روز جمعه راهی پاریس شد.

پس از آنکه مناسبات رم-واشنگتن در زمان نخست‌وزیر رومانو پرودی (نخست‌وزیر پیشین ایتالیا) به سردی گراییده بود، این سفر برگ جدیدی در گرمی مناسبات دو طرف ارزیابی شد.

فرانکو فراتینی، وزیر امور خارجه ایتالیا همچنین از حمایت بوش از ایتالیا برای پیوستن به گروه ۱+۵ (پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان) خبر داد. رییس‌جمهور آمریکا روز پنجشنبه پس از گفت‌وگو با سیلویو برلوسکنی، نخست‌وزیر ایتالیا در کنفرانس خبری مشترک با وی در رم گفت که با برلوسکنی «درباره اینکه چگونه می‌توانیم به طور موثری همراه یکدیگر برای حل دیپلماتیک این مساله کار کنیم» صبحت کرده است.

وی افزود: به نخست‌وزیر ایتالیا همان چیزی را گفتم که در آلمان گفته بودم؛ یعنی همه گزینه‌های بر روی میز قرارداد؛ اما اولین گزینه البته متقاعد کردن ایرانی‌ها به رها کردن جاه‌طلبی‌هایشان برای توسعه قابلیت ساخت سلاح برای ایمنی خود ما و برای صلح است.

بوش همچنین در پاسخ به این سوال که آیا از پیوستن ایتالیا به گروه موسوم به ۱+۵ حمایت می‌کند یا خیر گفت:‌ ما درباره ۱+۵ مذاکره کردیم و به سیلویو گفتم که این موضوع را به طور جدی بررسی خواهم کرد.

وی افزود: در هر حال این را به روشنی عنوان کردم که همه ما، ۱+۵ یا غیر‌از آن، باید پیامی یکسان را به ایران بفرستیم که این است: برنامه غنی‌سازی‌تان را به طور قابل راستی آزمایی تعلیق کنید یا اینکه با تحریم‌های بیشتر و انزوای بیشتر رو به رو خواهید شد.

رییس‌جمهور آمریکا با دنبال کردن سیاست جدا در نظر گرفتن ملت از دولت ایران ادامه داد و گفت که موضوع ناراحت‌کننده در این خصوص این است که ملت ایران در حال رنج کشیدن هستند؛ زندگی آنها می‌تواند بسیار بهتر باشد؛ زندگی‌شان می‌تواند بسیار امیدوارانه‌تر باشد؛ به استثنای دولتشان که تصمیم گرفته است درخواست‌های جهان آزاد را نادیده بگیرد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را نادیده بگیرد و به غنی‌سازی به روشی که ما فکر می‌کنیم خطرناک است، ‌ادامه دهد. بوش در ادامه سخنانش گفت: می‌خواهم در مورد ایران چیزی را به شما یادآوری کنم. ولادیمیر پوتین یکی از دوستان دو جانبه ما، نزد ایرانی‌ها رفت و گفت که شما حق دارید برق هسته‌ای غیر‌نظامی داشته باشید. من هم همان چیز را به صورت علنی گفته‌ام؛ من به برق هسته‌ای به شدت معتقدم. فکر می‌کنم بهترین راه مقابله با تغییر آب و هوا گسترش برق هسته‌ای است؛ این بهترین راه برای وابستگی کمتر به منابع خارجی انرژی است و معتقدم ایران باید برق هسته‌ای غیرنظامی داشته باشد. معتقد نیستم که بتوان غنی‌سازی را به آنها محول کرد.

وی افزود: بنابراین پوتین رفت و گفت که ما سوخت را به شما می‌دهیم، نه تنها سوخت را به شما می‌دهیم بلکه سوخت مصرف شده را هم جمع‌آوری می‌کنیم؛ شما نیازی به غنی‌سازی ندارید.

بوش ادامه داد: بنابراین استقلال دولت ایران مبنی بر اینکه «ما حق داریم برق هسته‌ای غیر نظامی داشته باشیم» با این پیشنهاد روسیه مورد توجه قرار گرفت.

پاسخ ایران به بوش

سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به مواضع رییس‌جمهور آمریکا در آخرین سفرش به اروپا گفت: رویکرد یک‌جانبه‌گرایانه و لجوجانه رییس‌جمهور آمریکا در قبال حق مشروع ملت بزرگ ایران تغییری در واقعیت‌های صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاد نمی‌کند. سید محمدعلی حسینی هم‌چنین افزود: بوش نمی‌تواند در مدت اندک باقیمانده از عمر ریاست‌جمهوری خود با اظهارات غیرواقعی، اشتباهات گذشته را جبران کند.