دنیای اقتصاد- حدود ۱۰۰ نفر از ۲۸۵ نماینده حاضر در مجلس هشتم برای عضویت در سه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، برنامه و بودجه و محاسبات، و انرژی داوطلب شده‌اند. این در حالی است که تنها پنج نفر به عنوان انتخاب نخست خود برای عضویت در کمیسیون اصل ۹۰، اعلام آمادگی کرده‌اند. جالب آنکه بر اساس آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، هر کمیسیون تخصصی مجلس برای رسمیت یافتن به حداقل ۱۹ و حداکثر ۲۳ نماینده نیاز دارد. اما بر پایه گفته‌های پراکنده نمایندگان مجلس، تاکنون ۴۷ نفر به عنوان انتخاب اول خود، کاندیدای عضویت در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی شده‌اند (نقل از حشمت‌‌ا... فلاحت‌پیشه.) همچنین ۲۸ نماینده به عنوان انتخاب اول خود کمیسیون انرژی را مطرح کرده‌اند (به استناد سخنان حسین نجابت) و ۲۷ نفر از نمایندگان هشتمین دوره مجلس در نخستین اولویت انتخابی خود نام کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات را نوشته‌اند (به گفته رضا عبد‌اللهی.) همچنین به گفته گئورگ وارطان، ۳۴ نماینده مجلس هشتم در لیست اعلام آمادگی‌های خود برای عضویت در کمیسیون‌ها، انتخاب نخست خود را کمیسیون صنایع و معادن معرفی کرده‌اند. کمیسیون آموزش و تحقیقات و عمران نیز از جمله کمیسیون‌های مورد اقبال نمایندگان بوده‌اند، به‌گونه‌ای که تاکنون ۲۶ نماینده برای عضویت در هر یک از آنها داوطلب شده‌اند (نقل از علی عباسپور تهرانی و علی‌اکبر آقایی.)

البته در برخی از کمیسیون‌ها هم تعداد داوطلبان عضویت به رقم مورد نیاز نزدیک است؛ برای عضویت در کمیسیون اجتماعی مجلس ۲۰ نماینده، برای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی و همچنین کمیسیون اقتصادی ۱۹ نماینده، برای کمیسیون بهداشت و درمان ۱۸ نماینده و برای کمیسیون حقوقی و قضایی ۱۶ نماینده داوطلب شده‌اند. همچنین ۲۰ نفر از نمایندگان برای عضویت در کمیسیون فرهنگی مجلس اعلام آمادگی کرده‌اند که نام غلامعلی حداد عادل، رییس سابق مجلس نیز در میان آنها به چشم می‌خورد.

از سوی دیگر، با توجه به اقبال زیاد نمایندگان برای عضویت در کمیسیون‌هایی که واجد برخی امتیازات خاص مانند سفرهای خارجی یا امکان لابی با دستگاه‌های اجرایی هستند، عضویت در کمیسیون‌های کم‌سروصداتر که کار جدی‌تری را نیز طلب می‌کند، مشتری چندانی نداشته است؛ به‌گونه‌ای که به عنوان مثال تنها پنج نماینده مجلس هشتم کمیسیون اصل ۹۰ را به عنوان انتخاب اول خود معرفی کرده‌اند و حتی با احتساب حدود ۱۰ نفری که این کمیسیون را به عنوان اولویت دوم خود انتخاب کرده‌اند، برای رسمیت یافتن کمیسیون اصل ۹۰ به تدابیر ویژه هیات رییسه نیاز است.

به‌هرحال، بنا بر وعده هیات رییسه مجلس هشتم، کار شکل‌گیری اولیه کمیسیون‌های تخصصی مجلس این هفته باید پایان یابد و هیات رییسه جدید نیز باید اولین چالش مدیریتی خود را در ترکیب‌بندی کمیسیون‌ها رفع کند. بر اساس آیین‌نامه داخلی مجلس، چنانچه شعب شکل‌گرفته در مجلس نتوانند تعداد اعضای هر کمیسیون را به شمار مصرح در آیین‌نامه برسانند، کمیته‌ای متشکل از روسای شعب و هیات رییسه قضاوت نهایی در این مورد را بر عهده خواهد گرفت. قضاوتی که می‌تواند نخستین نارضایتی‌های نمایندگان مجلس جدید از هیات رییسه را نیز رقم بزند.