گزارش البرادعی در شورای حکام بررسی میشود
تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران و تلاشهای تهران برای رفع مساله مطالعات ادعایی یکی از موضوعات اصلی نشست آتی شورای حکام آژانس (دوشنبه) خواهد بود. به گزارش ایسنا، محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود مدعی شده است که ایران هنوز توضیحات جامعی برای اثبات اظهارات خود درباره دروغین بودن مطالعات ادعایی ارائه نکرده است. به گزارش خبرگزاری آلمان، دیپلماتها گفتند: احتمال این که ۳۵عضو شورای حکام در نشست خود قطعنامهای علیه ایران صادر کند، بسیار اندک است؛ چرا که چنین اقدامی از حمایت کامل همه اعضا برخوردار نخواهد شد.
یک دیپلمات غربی در گفتوگو با خبرگزاری آلمان گفت: اتحاد از اهمیت بالایی برخوردار است. هر گونه تفرقهای میتواند پیام نادرستی برای ایرانیها بفرستد.
البرادعی در گزارش خود نسبت به مساله مطالعات ادعایی اظهار نگرانی کرده و خواستار ارائه اطلاعات بیشتر به آژانس از جانب ایران شده بود.
یک دیپلمات غربی گفت: برخی کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمی خواهند در زمانی که خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپایی و نمایندگان فرانسه، آلمان، انگلیس، روسیه و چین در تلاشند سفری به تهران را تنظیم کنند تا بسته پیشنهادی جدید مشوقها را به ایران ارائه کنند، به دنبال اعمال قطعنامه علیه تهران باشند.
این بسته پیشنهادی که آمریکا نیز در تنظیم آن دخالت داشته است، در ازای بهرهمندی از مزایای اقتصادی و فنی به ایران، پیشنهاد میکند تهران فعالیتهای غنیسازی خود را به حالت تعلیق درآورد.
گزارش البرادعی در حالی در شورای حکام بررسی خواهد شد که اولیهاینونن، معاون امور پادمانهای البرادعی هفته گذشته در جلسهای پیش از نشست رسمی اعضای شورای حکام بار دیگر با اشاره به سند نیمکره اورانیوم فلزی که در گزارش قبلی البرادعی به مختومه شدن این موضوع تاکید شده بود، ادعاهای قبلی خود را تکرار کرد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی رجانیوز، هاینونن در حالی پیش از نشست شورای حکام دور دوم جوسازی علیه ایران را آغاز کرده است که در اجلاس ماه مارس این شورا نیز در نشست مشابهی با نمایش دادن فیلمی تلاش کرد اعضای این شورا را علیه ایران متقاعد کند.
هیچ خبر رسمی از محتوای نشست یاد شده منتشر نشده است. حتی هاینونن پس از تماس تلفنی خبرگزاری فرانسه، از اظهار نظر درباره آنچه که در این نشست توجیهی با دیپلماتها عنوان کرده است، خودداری کرد و این نشست را یک جلسه «فنی غیر رسمی» توصیف کرد؛ اما برخی خبرگزاریها به نقل از دیپلماتهای ارشد بدون ذکر نام آنها خبر دادند: در این نشست ادعا شده است که تهران دارای نقشههایی بوده است که در آنها نحوه ساخت بخشی از یک کلاهک هستهای نشان داده شده است. هاینونن این مساله را «هشداردهنده» توصیف کرده و برای اولین بار ادعا کرده است: حدود ۱۰ کشور اطلاعات و اسنادی ارائه کردهاند. وی هدف این کشورها را کمک به گروه خود در تحقیقات، ادعاهایی مربوط به تلاش برای ساخت سلاحهای هستهای توسط ایران عنوان کرده است.
دیپلماتها به نقل از هاینونن افزودند: یکی از اسنادی که در اختیار ایران بوده است، نشان میدهد که چگونه میتوان فلز اورانیوم را به صورت یک کلاهک جنگی درآورد. گرچه این سند کلید نهایی برای ساخت یک سلاح هسته ای نیست؛ اما این سوال را بوجود آورده است که یک دولت فاقد سلاحهای هستهای چرا می خواسته است تا چنین تجهیزاتی در اختیار داشته باشد.
این سند ۱۵ صفحهای، روند تراشکاری فلز اورانیوم و تبدیل آن را به دو نیم کره از نوعی که در کلاهکهای هستهای مورد استفاده قرار میگیرد، تشریح میکند.
سند ۱۵ صفحهای مورد ادعای هاینونن سندی است که بنا بر اذعان گزارش مارس ۲۰۰۷ البرادعی در بخش A.۲ در هشتم نوامبر ۲۰۰۷ از سوی ایران به آژانس تحویل داده شده است.
علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس پس از نشست توجیهی روز پنج شنبه در گفتوگو با خبرنگاران بار دیگر چنین اطلاعاتی را رد و از آنها به اطلاعات کثیف و جعلی تعبیر کرد. وی همچنین آمریکا را به تلاش برای نفوذ در بازرسان آژانس به منظور دستیابی به اهداف سیاسی خود متهم کرد.
سلطانیه افزود: یکی از بحث و جدلهای اصلی تهران درخصوص صحت و سقم اطلاعات این است که هیچ یک از اسناد یاد شده دارای مهر رسمی که حاکی از محرمانه بودن یا فوقالعاده سری بودن آنها باشد، نیست. این سند و بسیاری از موارد دیگر دلیل آن است که این اطلاعات جعلی و ساختگی است.
ارسال نظر