دنیای اقتصاد - نخستین نطق علی لاریجانی به‌عنوان رییس مجلس هشتم، تحت تاثیر سابقه فعالیت‌های او در حوزه سیاست خارجی، رنگ‌و‌بوی دیپلماتیک داشت. لاریجانی در این جلسه از ورود مجلس به پرونده هسته‌ای ایران و تجدیدنظر در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درصورت تداوم گزارش‌دهی دوپهلوی آژانس خبر داد. او البته در مورد اولویت‌های مجلس هشتم نیز سخن گفت و ساماندهی اقتصاد کشور را مهمترین اولویت این مجلس برشمرد. رییس جدید قوه مقننه از غلامعلی حدادعادل که به عنوان یک نماینده عادی در صحن مجلس نشسته بود نیز دلجویی کرد و او را «رییس معنوی مجلس» خواند. لاریجانی همچنین با بیان اینکه حکمت‌های سازنده در پیام مقام معظم رهبری، نقشه راه ترسیم شده مجلس هشتم است، گفت: تعبیر نیکوی ایشان که مجلس نرم افزار حرکت کشور است، جایگاه مجلس هشتم را به عنوان مغز متفکر نظام در تئوری‌پردازی و راهبری امور دیوانی کشور ترسیم می‌کند.

رییس موقت مجلس هشتم اظهار کرد: تاکید به حق ایشان که مجلس قانونگذاری راهنمای عمل دولت است و بنا است دولت در هیچ یک از زمینه‌ها از قوانین مصوب مجلس تخطی نکند و در موارد اختلافی، گروهی از دو طرف موضوع را حل و فصل کنند، اقتضا می‌کند سریع‌تر برای این کار راهکاری ارائه کنیم تا در موارد اختلافی، قبل از اینکه اجرای صلب مرزهای قانونی بین دو قوه شکنندگی ایجاد کند از طریق رایزنی در چنین کمیته‌های مشترکی به نتیجه آراسته شود. وی گفت‌: با توجه به توصیه داهیانه آن حضرت؛ یعنی تعامل برادرانه با رعایت حقوق قانونی از هر دو سو مبنای عمل مجلس هشتم می‌تواند قرار گیرد. رییس موقت مجلس هشتم با اشاره به سخنرانی رییس‌جمهور در افتتاحیه مجلس هشتم مبنی بر نیاز کشور به مجلس مقتدر و شجاع و کارآمد تصریح کرد‌: همکاری دوستانه و هم سخنی دولت با نمایندگان برای درک بهتر شرایط زمانه و خدمت به مردم قابل تقدیر و ستایش است و امیدواریم فضای مودت و کارشناسی دقیق تر در امور کشور مدد رساند. رییس موقت مجلس تصریح کرد: ما بر اساس سوگند خویش تلاش می‌کنیم که با راهنمایی و حمایت شما نمایندگان ملت، زمینه‌های تحقق مدیریت علمی‌را فراهم کنیم و در جهت فربه ساختن بعد کارشناسی مجلس، حتی المقدور از کشمکش‌های حزبی پرهیز کنیم.

حد و مرز جدید در همکاری با آژانس

رییس موقت مجلس هشتم به گزارش اخیر البرادعی نیز اشاره و تصریح کرد: در این گزارش، آژانس اعلام کرده است که تمامی ‌مواد هسته‌ای کارخانه غنی‌سازی سوخت و نیز تمامی ‌آبشارهای نصب شده تحت نظارت آژانس قرار دارد وهمچنین هیچ نشانه‌ای گواه بر انجام فعالیت‌های مرتبط با بازفرآوری در تاسیسات وجود ندارد؛ آژانس با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای بر وضعیت کارخانه تولید آب سنگین نظارت دارد و با صراحت بیان داشتند که آژانس هیچ اطلاع عملی در مورد ساخت اجزای مواد هسته‌ای یک سلاح از سوی ایران در اختیار ندارد. لاریجانی گفت: اما متاسفانه در بندهایی چنان چند پهلو سخن گفته اند تا بعد رسانه‌ای گزارش آژانس را غنی کنند که در این دو روز شاهد جو سازی ها هستید. وی افزود: هر چند که چنین رویکرد آژانس مایه تاسف همه کشورهای حق طلب است، ما توصیه می‌کنیم از پاسکاری مرموزانه دیپلماتیک پرونده هسته‌ای بین آژانس و ۱+۵ پرهیز کنند.

رییس موقت مجلس هشتم تصریح کرد: ما اعلام می‌کنیم مجلس هشتم اجازه چنین فریبکاری را نخواهد داد. این سخن لاریجانی با فریاد ا... اکبر منتخبان مجلس هشتم همراه شد. لاریجانی در ادامه گفت: در صورت ادامه ‌این رفتار مجلس هشتم با ورود به پرونده حد و مرز جدیدی برای همکاری با آژانس ایجاد می‌کند. دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در پایان جلسه علنی مجلس نیز درجمع خبرنگاران گفت: گزارش اخیرالبرادعی در خصوص پرونده هسته‌ای ایران حاوی نکات متنوعی است و برخی از بندهای این گزارش نشان می‌دهد که هیچ سندی دال بر گرایش ایران به سمت سلاح هسته‌ای وجود ندارد و همچنین در این گزارش بر نظارت‌‌های آژانس نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران اشاره شده است. وی افزود:‌ البته در بندهای گزارش، حرف‌های دوپهلو زده شد که به نظر می‌رسد بیشتر صبغه رسانه‌ای دارد و به جای آنکه یک سند حقوقی باشد القائاتی را دنبال می‌کند.

رییس موقت مجلس هشتم با تاکید بر اینکه قرار نیست ایران همکاری موسع با آژانس داشته و آنها هر زمانی که بخواهند درپی سوء استفاده خود باشند، گفت:‌ اگر آنها بخواهند این روش را ادامه دهند، حتما مجلس در پرونده هسته‌ای ورود می‌کند و راجع به رفتار آینده با آژانس تصمیم ‌گیری می‌کند.

ساماندهی اقتصاد به عنوان یک اولویت

لاریجانی با اشاره به اولویت‌های کاری مجلس هشتم نیز گفت: فکر می‌کنیم خواسته اصلی مردم ساماندهی به وضعیت اقتصادی کشور است؛ بر این اساس حتما رایزنی‌هایی را با دولت و سایر قوا خواهیم داشت و امیدواریم مجلس هشتم در سرو سامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور، مجلسی پرتحرک باشد.

رییس موقت مجلس هشتم تعیین برنامه‌های مجلس را از وظایف نمایندگان برشمرد و گفت: بعد از گذشت دوره موقت هیات رییسه مجلس، برای تعامل سازنده با سایر قوا و با مشورت نمایندگان در این زمینه تصمیم‌ گیری می‌کنیم.

لاریجانی درباره شکل‌گیری اختلافات احتمالی میان قوا خاطرنشان کرد: تلاش می‌کنیم تا این اختلافات میان قوا به وجود نیاید و هر قوه ‌ای در چارچوب قانونی کار خود را انجام دهد، اما ممکن است مصادیقی از اختلاف پیش آید که در پیام مقام معظم رهبری تاکید شده که برای رفع آن گروهی از طرفین کمیته‌ای را تشکیل دهند.

لاریجانی همچنین تاکید کرد: برای شیوه‌های نوین نظارت در مجلس هشتم راهکارهایی را خواهیم اندیشید و در بخش قانونگذاری نیز تسهیل و غربال کردن قوانین از جمله برنامه‌های مجلس هشتم است.

حدادعادل رییس معنوی مجلس

وی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید «شما از حدادعادل رییس مجلس هفتم به عنوان رییس معنوی مجلس یاد کردید، این عنوان به چه معنا است؟» گفت:‌ با دکتر حدادعادل بیش از ۳۰ سال رابطه دوستی صمیمی داریم و مسائل مربوط به ریاست مجلس نیز یک مسابقه برای ادای تکلیف بود که این امر خللی در رفاقت ما ایجاد نکرد.

وی تغییرات ایجاد شده در ترکیب هیات‌رییسه مجلس نسبت به دوره قبل را طبیعی خوانده و گردش نیروها را مثبت و زمینه ساز نشاط کاری خواند.

ابراز تمایل اتحادیه اروپایی به گفت‌و‌گو با مجلس

اتحادیه اروپایی بر تمایلش برای گفت‌وگو با مجلس منتخب ملت ایران و ارتقای روابط دوجانبه با تهران تاکید کرد. به گزارش ایسنا، اسلونی، ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپایی روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای خطاب به مجلس هشتم ایران که دو روز پیش کارش آغاز شد، اعلام کرد: وظیفه‌ای که مجلس با آن روبه‌رو است، وظیفه مهمی است و مسوولیت سنگین رفاه آینده ملت ایران بر دوش آن است.

براساس گزارش خبرگزاری شینهوا، ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپایی از مجلس شورای اسلامی ایران خواست تا در فعالیت قانون‌گذاری به طور کامل به الزامات بین‌المللی حقوق بشر عمل کند. اتحادیه اروپایی همچنین از اعضای مجلس خواست سیاست‌های مسالمت‌آمیز و منطقی دولت را خواستار شده و از چنین سیاست‌هایی حمایت کنند که هدف آن تقویت ثبات منطقه‌ای و احیای اعتماد میان ایران و جامعه بین‌المللی باشد. ریاست اتحادیه اروپایی بار دیگر بر تمایلش برای گفت‌وگو با مجلس و اعضای آن به منظور ارتقای روابط دو جانبه میان اتحادیه اروپایی و ایران تاکید کرد.