متکی: گزارش البرادعی نکته منفی نداشت

ارزیابی کشورهای غربی از گزارش ارائه شده به شورای حکام

دنیای اقتصاد- در حالی که وزیر امور خارجه‌ایران و نماینده کشورمان در آژانس بین‌المللی اتمی تاکید می‌کنند که هیچ‌گونه نکته منفی‌ای در گزارش جدید مدیرکل آژانس اتمی وجود ندارد و ایران به تمام سوالات این آژانس بین‌المللی پاسخ گفته است، برخی مقام‌های کشورهای گروه ۱+۵در اقدامی هماهنگ گزارش محمد البرادعی را به رای خود تفسیر می‌کنند. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به انتشار گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت: نکته خاصی در گزارش البرادعی به عنوان نکته منفی نمی‌بینیم.

به گزارش ایسنا، منوچهر متکی، بعد از جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در خصوص کلیات گزارش البرادعی گفت: کلیات گزارش البرادعی تایید گزارش قبلی در مورد عدم انحراف در فعالیت‌های هسته‌ای ایران است و ایران به عنوان عضو عادی و متعهد آژانس در حال ادامه همکاری‌های خود با آژانس است.

وی افزود: رفت وآمدها، بازدیدها و بحث‌های مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای در مسیر طبیعی خود ادامه دارد؛ از این رو نکته خاصی در گزارش البرادعی به عنوان نکته منفی نمی‌بینیم.

متکی در پاسخ به سوال خبرنگاری در این مورد که گفته می شود سولانا برای اتمام حجت قرار است به‌ایران بیاید، گفت: معمولا جمهوری اسلامی اتمام حجت می‌کند؛چون برخوردهایش مبتنی بر حق و عدالت است و ما با بسته پیشنهادی که ارائه داده‌ایم سعی می‌کنیم به همه طرف‌های خود کمک کنیم. خوشحالیم از این که بسیاری از طرف‌های دریافت کننده بسته پیشنهادی اعلام کرده اند نکات مهمی در این بسته وجود دارد.

وی با بیان این که بسته پیشنهادی ایران از سوی طرف‌ها در دست بررسی است، گفت: فکر می کنم اقدام جمهوری اسلامی ایران یک فضای جدیدی به وجود آورده برای این که موضوعات مهم در منطقه و فرا منطقه‌ای مورد مذاکره قرار داده و بررسی سازنده‌ای در مورد آنها صورت گیرد.

وی تصریح کرد: ایران نشان داده که همواره بخشی از راه حل مسایل بوده است، نه بخشی از مشکل؛ آخرین گام سازنده جمهوری اسلامی را مردم و کشور و حتی کشورهای منطقه و محیط بین‌الملل در مسایل لبنان مشاهده کرده‌اند که توصیه‌ها و تاکیدات ایران و دیپلماسی ما موفق شد کسانی که به دنبال تداوم بی ثباتی و ناامنی در لبنان بودند را متوقف کند و طرحی برآمده از اراده همه جریان‌های سیاسی لبنانی به منصه‌ظهور رساند و این نشان می دهد ایران ظرفیت لازم را برای تعامل سازنده همه جانبه مبتنی بر عدالت در مسایل منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای دارد.

از سوی دیگرعلی‌اصغر سلطانیه،‌ نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک گفت‌وگو‌ی کوتاه تلفنی با خبرگزاری فرانسه در پاسخ به گزارش اخیر آژانس درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: ما هیچ سوالی را بی‌پاسخ نگذاشته‌ایم. ما همه توضیحات لازم را تا آنجایی که به ما مربوط می‌شود ارائه کردیم.

سلطانیه اظهار کرد: ما «توضیحاتی ۲۰۰ صفحه‌ای» در رابطه با مطالعات ادعایی ارائه کرده‌ایم.

نماینده‌ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد که گزارش آژانس اثبات و تایید ماهیت صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

وی افزود: ما به غنی‌سازی ادامه خواهیم داد؛در حالی که همکاری‌مان با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تعلیق نخواهیم کرد.

مواضع مسوولان ایرانی درباره گزارش‌های البرادعی در حالی عنوان می‌شود که پیش از این، گرگوری شولت، نماینده آمریکا در آژانس اتمی ادعا کرده بود که ایران مدرک کافی برای اثبات عدم انحراف برنامه‌ هستی‌ای خود به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه نکرده است. در این میان، اما واکنش مسوولان کشورهای آلمان، انگلیس و فرانسه نیز قابل توجه است.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان با ابراز نگرانی نسبت به برنامه هسته‌ای ایران از استقرار سپر موشکی آمریکا در اروپا برای جلوگیری از آنچه تهدید ایران خواند حمایت کرد.

مرکل که دوشنبه در گردهمایی پارلمانی ناتو در برلین سخن می‌گفت، برنامه هسته‌ای ایران را بزرگ‌ترین عامل نگرانی خواند.

وی همچنین از برنامه‌های موشکی آمریکا به عنوان «مهم‌ترین گزینه حفاظت» در برابر آنچه «تهدیدهای احتمالی ایران» خواند حمایت کرد.

وزیر خارجه آلمان نیز سه‌شنبه در خصوص گزارش جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد که‌این گزارش نشان می‌دهد، تهران هنوز با جامعه جهانی همکاری نمی‌کند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، فرانک‌والتر اشتاین‌مایر ادعا کرد: ایران هنوز روحیه همکاری نشان نمی‌دهد و شماری از پرسش‌هایی که باید به‌سرعت بررسی‌ کنیم، در این گزارش بی‌پاسخ مانده است.

این در حالی است که محمد البرادعی، مدیر کل آژانس، برای بار دوازهم نیز بر نبود انحراف در برنامه‌ هسته‌ای ایران صحه‌ گذاشت و نتیجه تلاش‌های بازرسان را حاکی از همکاری گسترده تهران دانست.

مارتین یگر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان، نیز سه‌شنبه ادعا کرد: برلین و پنج عضو دیگر کشورهای گروه ۱+۵ به راه مذاکره با ایران پایبند هستند تا جمهوری اسلامی را به پذیرش تعلیق غنی‌سازی فراخوانند.

یگر در عین حال مدعی شد: ما هنوز تلاش‌ می‌کنیم به‌ایران راه‌هایی برای حل این مشکل نشان دهیم تا برای ایرانیان آشکار شود که نمی‌توانند به سیاست‌های گذشته خود ادامه دهند. سخنگوی وزارت خارجه آلمان در ادامه ادعاهای خود گفت: ما همچنین متعهدیم تا به‌ایران برای تجدیدنظر در سیاست اتمی خود مهلت دهیم. این مهلت برای این است که ایران به جامعه جهانی ثابت کند که برنامه هسته‌ای آن صرفا برای مقاصد صلح‌آمیز است، گزینه‌ای ارائه دهد.

یگر ابراز امیدواری کرد پیشنهادی گسترده‌تر و بهتر از مشوق‌ها به‌ایران ارائه شود. این پیشنهادات از سوی گروه ۱+۵ به زودی آماده می‌شود.

در همین حال وزیر خارجه انگلیس گفت: لازم است ایران همه مسائل را درباره فعالیت‌های هسته‌ای‌اش در گذشته به طور واضح توضیح دهد. به گزارش خبرگزاری فارس، دیوید میلیبند، وزیر خارجه انگلیس در اظهار نظر درباره گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: البرادعی مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش کامل دیگری را درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران تهیه کرده است.

میلیبند گفت: گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بار دیگر تاکید کرده است که ایران فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی را به تعلیق در نیاورده است. ایران خواست شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر شفاف شدن اقدامات هسته‌ای خود پیشرفتی نداشته است و همچنین ایران نتوانسته است به سوال‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در زمینه مطالعات مربوط به امکان بعد نظامی برنامه هسته‌ای پاسخ دهد.

میلیبند همچنین گفت: لازم است ایران به سرعت پاسخ سوال‌ها را فراهم آورد و همه مسائل را درباره فعالیت‌های هسته‌ای گذشته‌اش به طور مشخص توضیح دهد.

میلیبند افزود: هیچ علت موجهی برای تاخیر بیشتر در این باره وجود ندارد و مشخص شدن این مساله و همچنین تعلیق فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی برای بازگردانده شدن اعتماد بین‌المللی ضروری هستند.

اظهارات وزیر امور خارجه انگلیس در حالی صورت می گیرد که نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد:‌ آمریکا با فشار خود سعی می‌کند موضوع هسته‌ای ایران را در آژانس نگه دارد؛ولی از نظر آژانس مسائل فنی و تخصصی موضوع هسته‌ای ایران پایان یافته است.

براساس این گزارش وزارت امور خارجه فرانسه نیز در واکنش به گزارش اخیر محمد البرادعی درباره برنامه هسته‌ای ایران مدعی شد که این گزارش بر نگرانی‌هایی مبنی بر این که احتمال دارد ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای تلاش کند تاکید می‌کند.

به گزارش ایسنا، پاسکال آندرانی، سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز سه‌شنبه اعلام کرد: ما براساس اطلاعاتی «دقیق و منسجم» می‌گوییم که این گزارش به تفصیل فعالیت‌هایی را شرح می دهد که می تواند نشانه بعد نظامی احتمالی در برنامه هسته‌ای ایران باشد.

براساس گزارش خبرگزاری فرانسه این سخنگو افزود: این اطلاعات بر نگرانی‌های جامعه بین‌المللی تاکید می‌کند. یک منبع دیپلماتیک فرانسوی نیز گفت که نگران‌کننده‌ترین عنصر در گزارش محمد البرادعی درباره ایران به تغییرات در کلاهک موشک شهاب -۳ مربوط می‌شود.

البرادعی روز دوشنبه در تازه‌ترین گزارش آژانس درباره ایران نسبت به احتمال پنهان کردن اطلاعاتی از جانب ایران ابراز نگرانی کرد.

به گزارش ایسنا، این در حالی است که گزارش ششم خرداد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وجود فشارهای آمریکا و متحدانش نشان‌دهنده‌ تایید مجدد صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای ایران است. آژانس برای نخستین بار در انتهای گزارش سوالاتی را مطرح کرده است که معمولا طرح اینگونه سوالات در گزارش‌های آژانس معمول نبوده است. این موضوع نشان می‌دهد آژانس تحت فشار آمریکا و متحدانش سوالات محرمانه‌ای را که به طور معمول بین کشورها و آژانس مطرح می‌شود را در یک اقدام غیرمعمول در انتهای گزارش آورده است. از آنجایی که در این گزارش تمام پاسخ‌های ایران درج شده است در مجموع گزارش مثبتی ارزیابی می‌شود.

آژانس در گزارش تایید کرده است که تاکنون هیچ یک از اسناد مطالعات ادعایی تایید نشده و ایران همه مدارک و پاسخ‌های خود را به سوالات آژانس ارائه کرده است.