در صحن علنی کاندیدا نمی‌شوم
دنیای اقتصاد - غلامعلی حداد عادل در آخرین نشست خبری خود در مقام ریاست‌ مجلس، «مشی مستقل» خود را دلیل عدم‌اقبال نمایندگان اصولگرا به خود اعلام کرد. رییس مجلس هفتم در خصوص کاندیداتوری خود برای ریاست جمهوری نیز تصریح کرد: هنوز در این باره تصمیمی نگرفته‌ام.

گلایه تلویحی حداد عادل از فراکسیون اصولگرایان:
مخالفت با ریاست من به دلیل مشی مستقلم بود
لاریجانی می‌داند چگونه با دولت تعامل کند
دنیای اقتصاد - غلامعلی حداد عادل در آخرین نشست خبری خود در مقام ریاست‌ مجلس، تمام گمانه‌زنی‌ها را برای مقصد سیاسی بعدی خود منتفی دانست و خود را نماینده‌ای مثل دیگر نمایندگان مجلس هشتم برشمرد. او در عین حال، به طور ضمنی از انتخاب علی لاریجانی در فراکسیون اصولگرایان به عنوان رییس آینده مجلس گلایه کرد و «مشی مستقل» خود را دلیل عدم‌اقبال نمایندگان اصولگرا به خود اعلام کرد.
حداد عادل درباره برآوردش از دوران ریاست احتمالی لاریجانی بر مجلس هشتم اظهار کرد: بنده آنقدر قدرت پیش‌بینی ندارم که قبل از شروع به کار یک مدیر، درباره پایان کار او صحبت کنم.
وی افزود: بهتر است درباره شروع به کار آقای لاریجانی به عنوان رییس صحبت کنیم، تا اینکه به نتیجه کار وی بپردازیم؛ انشاء‌ا... آغاز به کار وی به عنوان رییس مجلس هشتم مطلوب خواهد بود.
حداد عادل در پاسخ به سوالی درباره تحلیلش از وضعیت به‌وجود آمده میان اصولگرایان و اختلاف آرای وی با لاریجانی گفت: کار من دشوار بود؛ چرا که بنده اصرار به در پیش گرفتن مشیی مستقل داشتم و می‌خواستم هم از حقوق مجلس دفاع کنم و هم حتی‌الامکان با دولت تعامل داشته باشم.
رییس مجلس هفتم ادامه داد: در بسیاری از موارد نمایندگان و دولت انتظار زیادی داشتند. دوران سختی را در مجلس هفتم پشت سرگذاشتم و می‌توان حدس زد که در پیش گرفتن این مشی مستقل، رضایت همه را جلب نکند. این شاید اصلی‌ترین دلیل اتفاق روز یکشنبه بود.
وی با بیان اینکه معتقد به کاهش التهاب در فضای سیاسی است و تاکید بر کار کردن به همراه اندیشه دارد، گفت: هر جایی که باشم، به التهاب سیاسی دامن نخواهم زد و فضا را برای اندیشیدن و کار کردن فراهم می‌کنم، در آینده نیز بر این مشی تاکید می‌کنم؛ چراکه تصور می‌کنم برای انقلاب اسلامی و ایران این روش و مشی ضرورت دارد.
وی درباره روند انتخاب لاریجانی به عنوان رییس مجلس نیز گفت: همان طور که قبلا گفتم، در جمع اصولگرایان تلاش شد نزاعی بر سر قدرت ایجاد نشود؛ البته رقابت وجود داشت و آقای لاریجانی هم خودش را برای ریاست مجلس مناسب می‌دانست و بنده هم احساس وظیفه کردم که خودم را از صحنه کنار نکشم.
رییس مجلس هفتم تصریح کرد: بنای ما بر این بود که هر کس رای بیشتری آورد، نفر دوم در صحن علنی مجلس خود را نامزد نکند و بنده نیز بر اساس این توافق عمل خواهم کرد.
حداد عادل در پاسخ به خبرنگاری که از او خواست برای تعامل بهتر با دولت توصیه‌ای به لاریجانی بکند، گفت: آقای لاریجانی می‌داند چگونه با دولت تعامل کند؛ در آینده می‌بینید که چگونه عمل خواهد کرد.
رییس مجلس هفتم در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او پرسید آیا با اتمام ریاست حداد بر مجلس، اداره قوه مقننه از دست اصولگرایان خارج شده و به دست دولتی‌ها و اصولگرایان تحول‌خواه افتاده است، گفت: بنده این تحلیل‌ها را قبول ندارم. فکر نمی‌کنم که در دوره چهار ساله ریاست مجلس طوری عمل کرده باشم که دیگران من را متعلق به یکی از جریان‌های درونی اصولگرایان بدانند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفت شنیده شده شما قصد دارید در مرکز پژوهش‌های مجلس هشتم فعالیت کنید، گفت: رفتن اینجانب به مرکز پژوهش‌ها شایعه است و چنین قصدی ندارم.
وی درباره نحوه تعامل مجلس هشتم با دولت نهم نیز خاطرنشان کرد: نباید در اظهارنظر در این زمینه تعجیل شود. آنچه مسلم است، این است که مجلس هشتم به نسبت مجلس هفتم متنوع‌تر است و حضور جناح‌ها در مجلس هشتم بیشتر است.
برای ریاست جمهوری تصمیمی نگرفته‌ام
حداد عادل در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید برنامه شما برای مجلس هشتم چیست، گفت: بنده در مجلس هفتم دو مسوولیت داشتم؛ یکی نمایندگی مردم و دیگری اداره مجلس بود. در مجلس هشتم همان وظیفه نمایندگی را بر عهده دارم و مثل نمایندگان دیگر به انجام وظیفه خواهم پرداخت و نماینده‌ای خواهم بود در کنار دیگر نمایندگان. رییس مجلس هفتم در خصوص کاندیداتوری خود برای ریاست جمهوری نیز تصریح کرد: هنوز در این باره تصمیمی نگرفته‌ام و فکری نکرده‌ام. قبلا هم گفته بودم که بیشتر به فکر کار هستم و در این باره تصمیمی ندارم و فکری نکرده‌ام.
آخرین انتقاد از قوه قضائیه
خبرنگاری از رییس مجلس هفتم پرسید که قوه قضائیه گزارش تحقیق و تفحص از این قوه را گزارشی عجولانه توصیف کرده و پاسخی برای مجلس تهیه کرده است. نظر شما در این زمینه چیست؟ حداد پاسخ داد: ای کاش قوه قضائیه وقتی را که صرف تهیه پاسخ برای این موضوع کرده است در طول سه سال و اندی که تحقیق و تفحص در جریان بود، صرف می‌کرد. او افزود: مسلما اگر قوه قضائیه عنایت بیشتری به درخواست مجلس می‌کرد هم این تحقیق و تفحص بهتر از آنچه که انجام شد، انجام می‌شد، هم نتیجه آن برای مجلس و قوه قضائیه بهتر بود و هم اینکه این گلایه‌ها پیش نمی‌آمد.
حداد عادل با رد ارتباط بازداشت یکی از نمایندگان مجلس با گزارش تحقیق و تفحص از قوه قضائیه، گفت: هرگاه قوه قضائیه بخواهد نماینده‌ای را احضار کند، به هیات رییسه مجلس اطلاع می‌دهد. البته علت احضار این نماینده مجلس در راستای ایفای نمایندگی وی نیست؛ ولی با این حال من از همکارانم خواستم تا این موضوع را پیگیری کنند تا حق نماینده مجلس ضایع نشود و اطلاعات بیشتری نسبت به جرم احتمالی کسب کنند.
آخرین دفاع از تثبیت قیمت‌ها
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا بهتر نبود در سالی که طرح تثبیت قیمت‌ها را تصویب کردید، افزایش پلکانی را جایگزین آن می‌کردید، این‌گونه پاسخ گفت: به هر حال قانون برنامه نرخ‌های بین‌المللی را برای بنزین پیشنهاد کرده بود و قیمت بنزین در خلیج فارس را مبنا قرار داده بود و اینکه ۱۰ درصد در سال اضافه شود، عمل به قانون نبود.
وی افزود: تجربه ثابت کرده بود که افزایش قیمت بنزین درآمدی را نصیب دولت نمی‌کند و فقط باعث گرانی می‌شود.
وی افزود: مطابق قانون برنامه چهارم، بنزین می‌بایست در سال اول اجرای این برنامه؛ یعنی سال ۸۴ حداقل به لیتری ۲۵۰ تومان می‌رسید. نمایندگان معتقد بودند چنین اقدامی‌تورم‌زا است و بر مردم کم درآمد فشار وارد می‌کند. این بود که برای مدت یک سال و کمتر از یک سال، قیمت‌ها را در انتقال از یک بودجه به بودجه دیگر برای ۹ قلم کالا ثابت نگه داشتند.
وی افزود: مجلس هفتم تلاش کرد که با افزایش ناگهانی و رشد سریع قیمت‌ها فشاری بر مردم وارد نشود. در مجلس هفتم از نظر برنامه‌های اقتصادی با این مشکل رو‌به‌رو بودیم که دولت در ابتدای امر یک سیاست انبساطی در بودجه داشت و مجلس، خلاف جهت دولت به سیاست انقباضی معتقد بود.
حدادعادل تصریح کرد: یکی از مشکلات مجلس هفتم در تعامل با دولت در عرصه اقتصادی تفاوت دو دیدگاه بود که در بودجه سال ۸۵ شاهد بودیم که دولت مایل به افزایش بودجه‌های عمرانی بود و مجلس رای به محدود کردن آن داشت.
وی افزود: دولت می‌گفت می‌خواهند خدمت بیشتری بکنند و مجلس می‌گفت که این کار به افزایش نقدینگی منجر می‌شود؛ البته دولت این را نمی‌پذیرفت؛ ولی بعدها به این واقعیت اعتراف کرد و حالا همه دنبال چاره هستند.
توصیه دولت به قانون‌مداری
وی درباره پایان اعتبار واردات بنزین در مردادماه نیز گفت: راهکار این قضیه برای دولت، آوردن اصلاحیه بودجه به مجلس و استدلال در این خصوص است و در صورتی که مجلس را با استدلال‌های خود قانع کنند و از مجلس مصوبه بگیرند، این مشکل حل می‌شود. وی افزود: راه‌ها بن‌بست نیست و توصیه می‌کنم دولت از راه‌های پیش‌بینی شده در قانون پیروی کند. بدین ترتیب، آخرین نشست خبری حدادعادل در مقام ریاست‌ مجلس، در حالی پایان یافت که او به شوخی به خبرنگاران گفت: باید خود را برای «روزه سکوت» آماده کنم، چون حالا دیگرانی هستند که می‌خواهند صحبت کنند.



رییس سابق کاندیدا نمی‌شود
با تاکید حدادعادل بر کاندیدا نشدن برای ریاست در صحن علنی مجلس هشتم، باید کار انتخاب رییس جدید قوه مقننه را تمام شده دانست. اصولگرایان که با به دست آوردن اکثریت مجلس هشتم پیش از این اعلام کرده بودند تنها یک نفر را برای ریاست در صحن علنی نامزد می‌کنند، سرانجام در جلسه روز یکشنبه این فراکسیون، تصمیم نهایی خود را گرفتند و علی لاریجانی را به عنوان رییس آینده قوه مقننه معرفی کردند. البته پیش از این شائبه‌هایی درباره احتمال کشیده شدن رقابت اصولگرایان برای ریاست به صحن علنی وجود داشت و با تاکید دیروز حدادعادل بر پایبند بودن به توافقات صورت گرفته، به نظر می‌رسد از هم‌اکنون می‌توان لاریجانی را رییس قطعی مجلس هشتم دانست. این نخستین بار در تاریخ جمهوری اسلامی است که رییس قوه مقننه با یک رقابت درون گروهی جدی، اما دموکراتیک تعیین می‌شود و طرفین رقابت نیز پایبندی به توافق مبنی بر کنار کشیدن به نفع فرد پیروز را سرلوحه کار خود می‌کنند؛ اتفاقی که مثلا در آخرین انتخابات ریاست‌جمهوری گذشته نیفتاد و هر دو جناح غالب کشور، با تشتت در انتخابات حاضر شدند.


نگفته بودم «ژاپن اسلامی» می‌شویم
در روزی که حدادعادل از خبرنگاران خواست سوالات چالشی نپرسند و به سوالات نرم و سبک قناعت کنند، «دنیای اقتصاد» از رییس مجلس هفتم جویای میزان موفقیت شعار «تبدیل ایران به ژاپن اسلامی» شد. حدادعادل البته این شعار را که در ایام تبلیغات مجلس هفتم به نقل از او در رسانه‌ها آمده بود، تکذیب کرد و گفت: بنده هیچ وقت شعار ژاپن اسلامی را در سخنرانی‌های انتخاباتی مجلس هفتم مطرح نکردم. این حرفی بود که سر زبان‌ها افتاد، ولی هیچ کس سند آن را عرضه نکرد.
این در حالی است که خبرگزاری مهر در تاریخ چهارم اسفند سال 82 به نقل از حداد عادل در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فرانسه نوشت: «ایران را به یک ژاپن مسلمان تبدیل خواهیم کرد؛ ما تمام تلاش خود را برای این امر به کار خواهیم بست.» احمد توکلی نیز یک روز بعد از آن در توضیح تبدیل ایران به ژاپن اسلامی گفته بود: «این بدان معنا است که ایران به مرکزی برای رشد فناوری‌های مختلف تبدیل خواهد شد که برای قدرت‌ها خطرآفرین است.» (خبرگزاری مهر)
البته این دومین باری است که حداد عادل شعار ژاپن اسلامی را تکذیب می‌کند. او یک بار دیگر هم در مرداد سال ۸۵ گفته بود: «در آن زمان من هیچ وقت چنین حرفی نزدم؛ البته همه مطبوعات این موضوع را نوشتند، ولی من این حرف را نزدم و تاکنون نیز آن را تکذیب نکرده‌ام تا ببینم کسی از من سوال می‌کند که چرا چنین حرفی زده‌ام.»
وی در آن زمان اصل ماجرای پرداختن مطبوعات به این مساله را چنین توضیح داد: «یک شب در مسجدی برای عده‌‌ای از شهروندان سخنرانی می‌‌کردم و در آنجا گفتم که دشمنان این کشور نمی‌‌خواهند ایران پیشرفت کند و به صراحت اعلام کرده‌اند که نمی‌‌گذارند ایران به ژاپن اسلامی تبدیل شود، ولی صحبت‌‌های من بد ترجمه شد.» حالا معلوم نیست که نقل خبرگزاری مهر از مصاحبه حداد عادل با خبرگزاری فرانسه غلط است یا ادعاهای رییس سابق مجلس!
حداد عادل دیروز در عین حال با خبرنگار ما که از فاصله زیاد شاخص‌های رفاه اجتماعی در ژاپن و ایران سخن می‌گفت، همداستان شد و اضافه کرد: شکی نیست که ما مشکلات اقتصادی زیادی داریم، اما امیدوارم با تحرکات جدیدی که از سوی دولت در این زمینه صورت گرفته و نیز با همراهی مجلس هشتم از فشار اقتصادی روی دوش مردم کم کنیم.